ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αρχισε να «ζεσταίνεται» η πασχαλινή κίνηση

Στα ίδια επίπεδα με εκείνα της Μ. Τρίτης κινούνταν και χτες οι τιμές στα βασικά παραδοσιακά είδη του Πάσχα, στα αμνοερίφια και τις συκωταριές, ενώ η αγορά από χτες άρχισε να «ζεσταίνεται», καθώς οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις απαραίτητες αγορές των ημερών, κυρίως εκείνοι που πρόκειται να ταξιδέψουν. Συγκεκριμένα, χτες Μ. Τετάρτη η τιμή του ντόπιου αρνιού και του κατσικιού γάλακτος έφτανε στη Βαρβάκειο αγορά τις 2.800 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία άγγιζε τις 3.000 δρχ. το κιλό. Η συκωταριά πωλούνταν προς 1.200-1.700 δρχ. το κιλό.

Στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών κινούνταν και χτες η τιμή της ντομάτας που ξεπερνούσε και τις 600 δρχ. το κιλό, ενώ χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις διαμορφώθηκαν και οι τιμές των υπόλοιπων οπωροκηπευτικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η εγχώρια παραγωγή σε αμνοερίφια ανέρχεται φέτος σε 5.696.494 κεφάλια, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά 40.652 κεφάλια. Αύξηση κατά 69% παρουσιάζεται και στις εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των περιφερειακών υπηρεσιών εμπορίου των νομαρχιών, η διακίνηση αμνοεριφίων προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 870.000 κεφάλια τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25.000 κεφάλια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών όταν αγοράζουν τα κρέατα που έχουν ιδιαίτερη κατανάλωση αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα, συνιστά:

  • Να μην αγοράζουν αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό - υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα σφάχτηκαν σε μη ελεγχόμενους από την κτηνιατρική υπηρεσία χώρους και με ανθυγιεινές συνθήκες.
  • Να μην παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή όπως αυτή της αμμωνίας στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα.
  • Τα σπλάχνα τους, συκώτι, καρδιά, νεφροί, να μη φέρουν οζίδια και κύστες. Αν επιλέξει κανείς κατεψυγμένα να φροντίζει να μην έχει αποψυχτεί. Οσοι επιλέξουν να φάνε το παραδοσιακό κοκορέτσι να μη διστάσουν να το φτιάξουν μόνοι τους και να το γευτούν, αφού στη συκωταριά που θα προμηθευτούν δε θα υπάρχει η σπλήνα που ενοχοποιείται για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, καθώς αφαιρείται από τα ελεγχόμενα σφαγεία.
  • Τα εντεράκια που θα αγοράσει κανείς για το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Θα πρέπει, δε, να καθαρίζονται και να πλένονται πολύ καλά.
ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Με ρυθμό πολλαπλάσιο του πληθωρισμού

Το πλεόνασμα μειώθηκε σε 29 δισ. από 33 δισ. το Φλεβάρη. Προβληματικός ο «στόχος» της κυβέρνησης για δημιουργία πλεονασμάτων

Αύξηση σε ποσοστό 5,4% εμφάνισαν για το μήνα Μάρτη του 2001 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη παρουσιάζονται αυξημένα, σε σχέση με πέρσι, κατά 9,6%. Σε κάθε περίπτωση, τα κρατικά έσοδα, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την άμεση και την έμμεση φορολογία που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τρέχουν με ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από τον πληθωρισμό.

Το Μάρτη, πάντως, καταγράφηκε μείωση του ρυθμού αύξησης των εσόδων, γεγονός που περιόρισε και το πλεόνασμα σε 29 δισ. δρχ., από 33 δισ. στο τέλος του Φλεβάρη. Αν και από τα στοιχεία του πρώτου μόνον τριμήνου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την έκβαση του προϋπολογισμού, είναι προφανές ότι τα έσοδα, τουλάχιστον για την ώρα, πηγαίνουν πολύ καλά. Αυτό που τίθεται εν αμφιβόλω είναι η δυνατότητα επίτευξης του στόχου για «πλεονασματικό προϋπολογισμό», του στόχου, δηλαδή, που επιβλήθηκε από την ΕΕ και που, σε τελευταία ανάλυση, χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα επιβολής της άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης σε βάρος των δαπανών γενικά και της «περιστολής» των κοινωνικών δαπανών ιδιαίτερα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Και τούτο, γιατί η αύξηση των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός βασίστηκε σε εκτιμήσεις για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5%. Ηδη, αυτή η προοπτική είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Ακόμη και οι υπεύθυνοι της ΕΕ μετριάζουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, εξέλιξη, που, σε κάθε περίπτωση, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα, που επιχειρούν να σκιάσουν οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους. Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων είναι το αποτέλεσμα της γενικότερης εξέλιξης στην οικονομία και όχι το αντίθετο, όπως έντεχνα προβάλλεται από κάποιους.

Και η πραγματικότητα των χαμηλότερων από τα προβλεπόμενα ρυθμών ανάπτυξης αρχίζει να διαφαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Το μαρτυρά κυρίως η συγκέντρωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), που είναι ίσως και ο πιο «ευαίσθητος» δείκτης του επιπέδου της οικονομικής δραστηριότητας. Ετσι, για το μήνα Μάρτη, παρουσιάζει αύξηση 6,5%, έναντι 11,1% στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη και 13% στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη. Και επειδή βέβαια από πουθενά δεν προκύπτει ότι ειδικά το Μάρτη υπήρξε μεγάλη φοροδιαφυγή, η μόνη εξήγηση είναι ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες του τρέχοντος έτους.

Αναλυτικά, τα κάθε είδους έσοδα - έσοδα του τριμήνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασαν σε 2,8 τρισ. δρχ. και διαρθρώνονται ως εξής:

Εσοδα από ΔΟΥ: Εφτασαν σε 1,87 τρισ., καταγράφοντας αύξηση 10,6%. Ο φόρος εισοδήματος συνεισέφερε με 546 δισ. (αύξηση 12%) και ο ΦΠΑ με 690 δισ.

Εσοδα Τελωνείων: Διαμορφώθηκαν σε 690,4 δισ. με αύξηση 4,88%. Ο ΦΠΑ Τελωνείων αυξήθηκε κατά 5,48%.

Εσοδα Υπολόγου: Στα 246,8 δισ. με ποσοστό αύξησης 15,73%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
«Επέκταση» σε Βαλκάνια και δουλιές στις ΗΠΑ

Σε μόδα του συρμού εξελίσσεται η προσπάθεια των ντόπιων τραπεζιτών να επεκταθούν σε άλλες αγορές, ενώ παράλληλα επιχειρούν να διαθέσουν την ίδια ή περίπου την ίδια πραμάτεια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Οπως ήταν επόμενο, την πεπατημένη ακολουθεί και η Τράπεζα Πειραιώς που σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της, Μ. Σάλλα, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων προτίθεται να επεκταθεί στο «νευραλγικό χώρο των Βαλκανίων κυρίως σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία», καθώς επίσης και στις ΗΠΑ μέσω της Marathon Bank. Ο πρόεδρος της Πειραιώς έκανε ειδική αναφορά στη «συγκράτηση για το 2001 του λειτουργικού κόστους», το οποίο, να σημειώσουμε, ότι ειδικά για το τραπεζικό κεφάλαιο προέρχεται από το μισθολογικό κόστος.

Το ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι και το Μ. Σάββατο ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Πέμπτη 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Αύριο Μ. Παρασκευή 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία σήμερα θα λειτουργήσουν από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ, τη Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στις 12.00 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ, ενώ το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν στις 7.30 το πρωί και θα κλείσουν στις 4.00 το μεσημέρι.

Τέλος, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, δηλαδή 8.00 το πρωί με 9.00 το βράδυ, τη Μ. Παρασκευή από τη 1.00 το μεσημέρι μέχρι τις 9.00 το βράδυ και το Μ. Σάββατο θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα.

ΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ
ΑΤΕλείωτος εκβιασμός

Χρηματοδότηση από την ΑΤΕ ζήτησε η ΕΑΣ Λήμνου για την πληρωμή των σταφυλιών της περσινής παραγωγής και ψυχρολουσία πήρε. Η ΑΤΕ του χρηματιστηρίου διαμήνυσε πως για να δοθεί χρηματοδότηση πρέπει, ανάμεσα σε άλλα, να απολυθεί μέρος του προσωπικού της Ενωσης Λήμνου, να ξεπουληθούν πάγια περιουσιακά στοιχεία της και να δοθούν τιμές στους αμπελουργούς του νησιού μικρότερες από αυτές της αγοράς.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε εύλογη αγανάκτηση και σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της ΕΑΣ Λήμνου αποφασίστηκε ομόφωνα να καταγγελθεί η πρακτική που ακολουθεί η ΑΤΕ. Σε σχετικό υπόμνημα χαρακτηρίζονται απαράδεκτοι, αντισυνεταιριστικοί και παράλογοι οι όροι έγκρισης του σχετικού δανείου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, η ΑΤΕ απαίτησε μέσα σε ενάμιση χρόνο να απολυθούν 6 από τους 36 εργαζόμενους της Ενωσης και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ξεπουληθεί η ακίνητη περιουσία της οργάνωσης.

Στο σχετικό υπόμνημα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων της ΕΑΣ Λήμνου επισημαίνεται ακόμα: «Η Αγροτική Τράπεζα μάς συμπεριφέρθηκε σαν τον τελευταίο ξοφλημένο πελάτη. Η Ενωση όμως δεν είναι ξοφλημένη. Είναι μια ζωντανή οργάνωση με πολλές δραστηριότητες, που, έστω και αν κάποιες φορές λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού δεν αποφέρουν κέρδη, στηρίζουν τον αγρότη και τον κρατούν στην ακριτική μας περιοχή. Οσο κι αν κάποιοι τεχνοκράτες θέλουν να τα ισοπεδώσουν όλα στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, δεν πρέπει να μη γίνεται αποδεκτός ο κοινωνικός ρόλος των οργανώσεων αυτών σαν της ΕΑΣ Λήμνου, εκτός κι αν θέλουμε να ερημώσουν τα νησιά μας και να μαζευτούν όλοι στα αστικά κέντρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ