ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
1931: Η Ισπανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία

Η ανακήρυξη της Δημοκρατίας. Μαδρίτη, Πουέρτα ντελ Σολ, 14 Απρίλη 1931
Η ανακήρυξη της Δημοκρατίας. Μαδρίτη, Πουέρτα ντελ Σολ, 14 Απρίλη 1931
1931 Υστερα από τη θριαμβευτική νίκη των δημοκρατικών στις δημοτικές εκλογές στην Ισπανία, ο βασιλιάς Αλφόνσος ο Γ' δραπετεύει για τη Γαλλία. Η Ισπανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία. Η ανατροπή της μοναρχίας αποτελεί την αρχή της αστικοδημοκρατικής επανάστασης στη χώρα.

Το 1931 η οικονομική κρίση στην Ισπανία συμπίπτει με ορισμένα πολύ σοβαρά πολιτικά γεγονότα που έγιναν αιτία να ξεσπάσει αστικοδημοκρατική επανάσταση.

Υπολογίζεται ότι στις αρχές της χρονιάς υπήρχαν 600 χιλιάδες άνεργοι, ενώ οι αγρότες υπέφεραν από τη φεουδαρχική εκμετάλλευση. Τα 1.444 μεγάλα τσιφλίκια είχαν έκταση 3 εκατομμύρια εκτάρια, όσα αναλογούσαν σε 8 εκατομμύρια κλήρους φτωχών αγροτών.

Στον πολιτικό στίβο είχαν διαμορφωθεί δυο στρατόπεδα: το δημοκρατικό και το μοναρχικό.

Στις 17 Αυγούστου 1930 στο Σαν Σεμπαστιάν οι δημοκρατικοί με επικεφαλής τον Αγκαλά Θαμόρα και τον Αθάνια συγκρότησαν, με τη συμμετοχή σοσιαλιστών, μια «επαναστατική επιτροπή» που κάλεσε το λαό να ανατρέψει τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία.

Το Δεκέμβρη 1930 ξεσπά η εξέγερση στο Χάκι (περιοχή της Αραγονίας), όταν η φρουρά της πόλης ξεσηκώνεται και μαζί με το λαό ανακηρύσσουν τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο σ' όλη τη χώρα, συλλαμβάνει και εκτελεί δυο από τους ηγέτες των εξεγερμένων. Η εκτέλεση προκαλεί νέα εξέγερση. Αυτή τη φορά ξεσηκώνονται οι άνδρες της στρατιωτικής αεροπορίας στη Μαδρίτη, ενώ σε πολλές πόλεις και χωριά στην ύπαιθρο εργάτες και αγρότες ξεσηκώνονται, αφοπλίζουν τις τοπικές φρουρές, μοιράζουν τα τσιφλίκια και συγκροτούν ένοπλα Σώματα. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραιτηθεί και η νέα, για να εκτονώσει την κατάσταση, προκηρύσσει δημοτικές εκλογές για τις 12 του Απρίλη. Με το σύνθημα «Ζήτω η δημοκρατία», οι δημοκρατικοί πετυχαίνουν μεγάλη νίκη. Στα κύρια βιομηχανικά κέντρα κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία. Η κυβέρνηση παραιτείται, ο βασιλιάς Αλφόνσος δραπετεύει και η «επαναστατική επιτροπή» ανακηρύσσει επίσημα την Ισπανία Δημοκρατία.

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Α.Ν. Οστρόφσκι
Ο Α.Ν. Οστρόφσκι
1823 Γεννιέται ο Ρώσος δραματουργός Α. Ν. Οστρόφσκι. Πέθανε το 1886. Υπήρξε αναμορφωτής του ρωσικού θεάτρου.

1945 Πεθαίνει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φρ. Ρούσβελτ. Ηταν Πρόεδρος από το 1932. Προχώρησε στην οικονομική αναστήλωση των ΗΠΑ μετά το «κραχ» με την οικονομική πολιτική ριζικών μεταρρυθμίσεων, που ονομάστηκε «Νιου Ντιλ» (Νέα Συμφωνία). Ο Ρούσβελτ έπαιξε σημαντικό ρόλο και στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τις αρχικές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, οι Αμερικανοί πήραν μέρος στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας, υπολογίζοντας ότι μετά το τέλος του πολέμου δε θα υπάρχει Σοβιετική Ενωση και ότι οι καταστροφές στην Ευρώπη θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απλώσουν την κυριαρχία τους σ' αυτήν.

Ο Φρ. Ρούσβελτ
Ο Φρ. Ρούσβελτ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ

1927. Ο Τσαγκ Κάι Σεκ πραγματοποιεί αντεπαναστατικό πραξικόπημα με την υποστήριξη των ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Σαγκάη. Διασπά το Εθνικό Μέτωπο. Στις 18 του Απρίλη σχηματίζει στο Νανκίν αντεπαναστατική κυβέρνηση.

1942. Οι δημόσιοι υπάλληλοι κήρυξαν απεργία που κράτησε ως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο.

1974. Αργεντινοί Τουπαμάρος απάγουν τον Αλφρεντ Λον, σταθμάρχη της CIA στη χώρα τους. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται ότι ο Λον κρατείται σε «λαϊκή φυλακή» και ανακρίνεται για τη δράση της CIA στο Βιετνάμ, στον Αγιο Δομήνικο, στη Βραζιλία και την Κολομβία.

1975. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, εισηγείται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με όρους τόσο προκλητικούς, όπως, π.χ., την αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό, που υποχρεώνουν ακόμη και τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, να απορρίψει την υπό όρους βοήθεια με έντονη δήλωσή του.

1999 Εικοστή ημέρα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και... το δεύτερο «λάθος». Ενα επιβατικό τρένο ήταν ο στόχος των ΝΑΤΟικών. Τα μαχητικά το χτύπησαν το μεσημέρι, την ώρα που περνούσε τη γέφυρα του χωριού Γκρντέλιτσκα. Ο απολογισμός είναι 10 νεκροί και 16 τραυματίες. Την ίδια ώρα, άλλα τρία άτομα σκοτώθηκαν στην Πρίστινα, μέσα στο αυτοκίνητό τους, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών εναντίον στρατοπέδου. Στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών για πρώτη φορά συζητείται η μετατροπή του Κοσσόβου σε είδος προτεκτοράτου με παρουσία διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, που δε θα αποτελείται αποκλειστικά από ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Καιρός

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Σταδιακά οι βροχές θα ενταθούν και στα δυτικά θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα δυτικά μέχρι ισχυροί και στο Ιόνιο τοπικά πολύ ισχυροί, με εξασθένηση από το απόγευμα και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και το βράδυ στο Αιγαίο τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8-16, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-18, στο Αιγαίο από 13-20 και στη Θεσσαλονίκη από 10-15 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να βρέξει κυρίως τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και αργότερα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-18 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

«ΕΚΠΛΗΞΗ» χαρακτηρίστηκε η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη διατήρηση του «ευρωεπιτοκίου» στο ύψος του 4,75% που αντανακλά την ασάφεια όσον αφορά στο εύρος και τη διάρκεια της κρίσης στις χρηματαγορές, αλλά και στην «πραγματική οικονομία», αλλά και τους έντονους ανταγωνισμούς τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στις σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες(σελίδα 7)

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ σχέσεις, κατάσταση στα Βαλκάνια και εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου (σελίδα 9)

ΔΕΙΓΜΑ της «μεταρρύθμισης» που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας αποτελεί το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας, στο οποίο το κύριο πρόβλημα είναι η μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου και εντατικοποιεί τη δουλιά του υπάρχοντος μέχρι εξάντλησης (σελίδα 12)

ΙΔΙΟΤΥΠΗ η «συγνώμη» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών με την έκφραση της «ειλικρινούς λύπης για την απώλεια ζωής του Κινέζου πιλότου», σύμφωνα με την επίσημη επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, για το ξαφνικό «θερμό επεισόδιο» στις σινοαμερικανικές σχέσεις (σελίδα 14)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ στο Παρίσι από τους υπουργούς Εξωτερικών της εξαμελούς Ομάδας Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ, την αστάθεια στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο και το «μέλλον» του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά τη σύλληψή του από τις σερβικές αρχές (σελίδα 15)

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) να αντιτεθεί στην εγκατάσταση μιας νέας μονάδας της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ» στα Λαδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την οποία κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι κομμάτων (σελίδα 22)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ