ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2001
Σελ. /32
Σταθερά τα επιτόκια, χιλιάδες οι απολύσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εκπληξη» χαρακτηρίστηκε η απόφαση του Διοικητικού Σμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη διατήρηση του «ευρωεπιτοκίου» στο ύψος του 4,75%. Η «έκπληξη» οφείλεται στο ότι το προηγούμενο δεκαήμερο αναπτύχθηκε έντονη φιλολογία και ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από την «αγορά» για τη μείωση των επιτοκίων.

Οι πιέσεις εντάθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε σημείο που να θεωρείται βέβαιη η απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση.

Ουσιαστικά, η χτεσινή απόφαση αντανακλά την ασάφεια όσον αφορά στο εύρος και τη διάρκεια της κρίσης στις χρηματαγορές, αλλά και στην «πραγματική οικονομία». Αντανακλά επίσης και τους έντονους ανταγωνισμούς τόσο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και στις σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως φαίνεται, θεώρησε ότι είναι μεγαλύτερης βαρύτητας η πορεία του πληθωρισμού, αφού μια μείωση των επιτοκίων θα είχε ως συνέπεια την αύξησή του. Ηδη ο πληθωρισμός κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 2,5%, πάνω από το 2%, το οποίο η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο.

Ως συνέπεια της χτεσινής απόφασης, το ΕΥΡΩ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα, αφού η ισοτιμία του έκλεισε στα 88,53 σεντς ανά ΕΥΡΩ.

Ομως, αν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σημάδι μιας άσχημης κατάστασης στην οικονομία της ΕΕ, υπάρχουν και αποδείξεις για την κατάσταση αυτή. Το σημαντικότερο στοιχείο αφορά στο συνεχώς ογκούμενο κύμα των απολύσεων που οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυτό το κύμα τροφοδοτείται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικεφαλής στο χορό των μαζικών απολύσεων βρέθηκαν οι εταιρίες τηλεπικοινωνίας και τηλεπικοινωνιακού υλικού. Πριν από λίγες μέρες, δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου η Ericsson και η Alcatel ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε περίπου 4.000 η πρώτη και σε 2.000 η δεύτερη. Προχτές άλλες τρεις μεγάλες εταιρίες, η Siemens, η Marconi και η Swisscom ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε 8.000 απολύσεις μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Χτες, εξάλλου, η υπ' αριθμόν δύο παγκοσμίως κατασκευάστρια εταιρία συσκευών κινητής τηλεφωνίας Motorola, ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες για το πρώτο τρίμηνο του 2001 - για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 1985 - επικαλούμενη το πλήγμα, το οποίο καταφέρει η οικονομική επιβράδυνση στις πωλήσεις της ημιαγωγών και κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αμερικανικός κολοσσός είχε στο πρώτο τρίμηνο φέτος λειτουργικές ζημίες ύψους 206 εκατ. δολαρίων ή 9 σεντς ανά μετοχή έναντι κερδών ύψους 481 εκατ. δολαρίων ή 21 σεντς ανά μετοχή στο πρώτο τρίμηνο του 2000.

Οι ομαδικές απολύσεις τείνουν να γίνουν «επιδημία» στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπό το πρόσχημα της οικονομικής δυσπραγίας των επιχειρήσεων. Ελεύθεροι από κάθε περιορισμό και με τις ευλογίες ουσιαστικά της ΕΕ οι εργοδότες ρίχνουν όλες τις συνέπειες στις πλάτες των εργαζομένων. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις βλέπουν το «σκάφος» τους να μπάζει νερά, αφού οι ίδιες το οδήγησαν στις ξέρες της ύφεσης (μετά από μια τρελή πορεία αμύθητων κερδών). Και χρησιμοποιούν τώρα τους εργαζόμενους σαν τη «σαβούρα» στο αμπάρι τους, τους ρίχνουν στα κύματα της ανεργίας, για να σώσουν τα θησαυροφυλάκια τους.

Τέλος, άλλο ένα σημάδι της κρίσης είναι οι συνεχείς αναθεωρήσεις (προς τα κάτω) από την πλευρά των κυβερνήσεων, των προβλέψεών τους για την πορεία των οικονομικών δεικτών το 2001. Ηδη τα τέσσερα από τα πέντε μεγαλύτερα κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ανακοινώσει ότι η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης οδήγησε στο να προβλέπουν μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ απ' όσο υπολόγιζαν στις αρχές της χρονιάς.

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Τα όρια συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το θέμα της αναμόρφωσης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης κυριαρχεί σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη, από τις Συνόδους Κορυφής της Λισαβόνας (Ιούνης 2000) και της Στοκχόλμης (Μάρτης 2001), οι «δεκαπέντε» έχουν καθορίσει τις βασικές παραμέτρους των αλλαγών. Τα πρώτα και ομαδικά πυρά θα δεχτεί το σύστημα των συντάξεων, αφού εκεί πιστεύουν ότι βρίσκεται η καρδιά των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων. Βεβαίως, τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνουν και τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Ενα θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις είναι το όριο της συνταξιοδότησης. Η γενική τάση που ευνοείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αύξηση των ορίων, όσο το δυνατόν περισσότερο. Από τον πίνακα που δημοσιεύουμε προκύπτει ότι ένα κατ' αρχήν όριο προς το οποίο θα προσανατολιστούν οι «δεκαπέντε» θα είναι τα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες και για όλα τα επαγγέλματα, με την κατάργηση των ειδικών ορίων για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις που θα ανεβάζουν το όριο ακόμη περισσότερο. Ενας από τους τρόπους που ήδη προωθούν αρκετές κυβερνήσεις είναι η θέσπιση κινήτρων, ώστε οι εργαζόμενοι να μένουν για περισσότερο χρόνο στην εργασία τους. Δηλαδή, να δώσουν μια μικρή σύνταξη στα 65 χρόνια και να την αυξάνουν, αν ο εργαζόμενος μείνει για ένα, δύο, ή τρία χρόνια.

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Δεν είναι μόνον οι μπανάνες...

Η χθεσινή είδηση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για τις «μπανάνες» έφερε στην επιφάνεια και πάλι τον «εμπορικό πόλεμο» των δύο πλευρών. Εξάλλου, αυτός ο «πόλεμος» είναι και το αντικείμενο του επόμενου Γύρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η έναρξη αυτού του Γύρου καθυστέρησε μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Σιάτλ, όπου οι διαδηλωτές πέτυχαν τη ματαίωση της συζήτησης.

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά, μέχρι τώρα, το εμπόριο της μπανάνας ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, που ελέγχουν και μονοπωλούν αυτό το χρυσοφόρο εμπόριο, αντέδρασαν στην απόφαση της ΕΕ να πραγματοποιήσει απ' ευθείας εισαγωγές μπανανών από ορισμένες χώρες, στην πλειοψηφία τους πρώην αποικίες.

Μετά τη χθεσινή απόφαση (περισσότερα γι'αυτήν μπορείτε να διαβάσετε στις σελίδες για τις διεθνείς εξελίξεις του «Ριζοσπάστη»), οι Αμερικανοί μπορούν να θριαμβολογούν, αφού πέτυχαν να εξασφαλίσουν για τις επιχειρήσεις τους το απόλυτο μονοπώλιο. Από την άλλη πλευρά, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν δείχνουν ότι το μόνο που πέτυχαν οι «εταίροι» ήταν ένα μεταβατικό στάδιο πέντε ετών, μετά το οποίο οφείλουν να παραδώσουν τα πάντα στους Αμερικανούς.

Από την έκβαση αυτής της «μάχης», μπορεί κανείς να εξάγει και ορισμένα συμπεράσματα για τη φύση και το χαρακτήρα των αντιθέσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά και για τον τρόπο που αυτές οι αντιθέσεις «λύνονται». Ομως, δε θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε αυτήν τη συμφωνία πρόκριμα και για τα άλλα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά.

Η απαρίθμηση και μόνο αυτών των μετώπων δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Ετσι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμετριούνται στο παγκόσμιο εμπόριο: Για το θέμα της κατάργησης των δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, της κατάργησης των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα, της ελεύθερης διακίνησης των ορμονούχων κρεάτων, της ελεύθερης καλλιέργειας και διακίνησης των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, αλλά και της κατάργησης κάθε κρατικής ενίσχυσης στην αεροπορική βιομηχανία.

Σ' αυτόν τον ενδοκαπιταλιστικό «πόλεμο» χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα και από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα βαριά «χαρτιά» τους, που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια οικονομική και στρατιωτική τους κυριαρχία.


Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ