ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
«Τρέχουν» διεργασίες υλοποίησης της ευρωΝΑΤΟικής συμφωνίας

Και νέα επεισόδια στους ανταγωνισμούς με Ρωσία

Ν. Κοτζιάς - Γ. Κουμουτσάκος στη χτεσινή ημερίδα
Ν. Κοτζιάς - Γ. Κουμουτσάκος στη χτεσινή ημερίδα
Με παρόντα τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ξεκίνησε χτες η επιστημονική ημερίδα στο ΥΠΕΞ με θέμα τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, παρουσία στελεχών της πολιτικής ηγεσίας, όπως ο ίδιος ο υπουργός Ν. Κοτζιάς, ο υφυπουργός Γ. Αμανατίδης και ο αν. υφυπουργός Τ. Κουίκ, και του ΣΥΡΙΖΑ. Παραβρέθηκε επίσης ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος είχε και ιδιαίτερη συνομιλία με τον Τζ. Πάιατ.

Την ημερίδα, που διοργάνωσε το «Επιστημονικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ», άνοιξε ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Τ. Κουίκ, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη «συνεργασίας» των χωρών της περιοχής και την εμπέδωση «σταθερότητας».

Επιστήμονες που προσκλήθηκαν ανέλυσαν σημεία της συμφωνίας, όπως ζητήματα σχετικά με την ταυτότητα και την ιθαγένεια, αλλά και τα προβλεπόμενα για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ακούστηκαν και απόψεις, όπως του Ιακ. Μιχαηλίδη, από το ΑΠΘ, ότι η συμφωνία προσβλέπει στον «εκδημοκρατισμό» των Δυτικών Βαλκανίων και την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή» τους. Αλλη τοποθέτηση, αυτή της Μαριλένας Κοππά, παρέπεμψε σε δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας ότι τα Βαλκάνια κινδυνεύουν να γίνουν ξανά πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και ότι είναι σε όφελος της χώρας να λύσει το Σκοπιανό, όπως και να αναδειχτεί σε «διεκπεραιωτή» υποθέσεων της ΕΕ στην περιοχή.

Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ

Ολα αυτά ενώ οξύνεται η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με την Ελλάδα να εμπλέκεται άμεσα, στον απόηχο των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών. Σε αυτό το φόντο, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Α. Μασλόφ, ανακοίνωνε ότι ακυρώνεται η προγραμματισμένη για το Σεπτέμβρη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ έλεγαν επ' αυτού ότι ο Λαβρόφ είχε περίπου «αυτοπροσκληθεί», διαχέοντας την επιθυμία του να έρθει στην Αθήνα και μάλιστα σε σημείο χρονικά κοντά στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι φέτος οι ΗΠΑ, και αναμένονται εδώ στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, άλλοι αξιωματούχοι και Αμερικανοί επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια επανάκαμψης των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, που οι ίδιοι οι Αμερικανοί διαμηνύουν.

Οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μια επίσκεψη Λαβρόφ τότε στην Ελλάδα σκοπό θα είχε να λειτουργήσει σαν ρωσικό αντίβαρο στην τέτοια αμερικανική ανάκαμψη.

Συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά

Σε ένα τέτοιο κλίμα και προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, ο Ν. Κοτζιάς πήγε χτες στο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα, για να συζητήσουν, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «όλα τα τρέχοντα θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις με τη Ρωσία». Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

Αργότερα, ο ΥΠΕΞ, κλείνοντας τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας, υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως μέσα από έναν έντιμο συμβιβασμό η Ελλάδα πήρε ό,τι μπορούσε, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αντιμετωπίζονται ζητήματα αλυτρωτισμού.

Κατήγγειλε επίσης τις προηγούμενες κυβερνήσεις για δημιουργία τετελεσμένων και επέμεινε ότι με τη συμφωνία αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη σε «πρωτεύουσα των Βαλκανίων», με διέξοδο στη «βαλκανική ενδοχώρα», και «κέντρο ανάπτυξης» για όλη την περιοχή.

Ακόμα πως η κυβέρνηση «αξιοποίησε» το «μηχανισμό» ότι ήθελαν τα Σκόπια να μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για να πετύχει τη συμφωνία που έκανε, όπως και ότι αντιμετωπίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να «καταλάβει» τα Σκόπια.

Διεργασίες στα Σκόπια

Στο μεταξύ, στα Σκόπια γίνονται προσπάθειες να τηρηθεί το ευρωΝΑΤΟικό χρονοδιάγραμμα μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Χτες σε αδιέξοδο κατέληξε και η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αυτήν τη φορά με τη συμμετοχή μόνο των 4 μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Στόχος της κυβέρνησης που συγκάλεσε τη σύσκεψη ήταν να καθορίσει τη σύνθεση της επιτροπής που θα οργανώσει το δημοψήφισμα, αλλά το αντιπολιτευόμενο VMRO αρνήθηκε να ορίσει εκεί μέλη του, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, Ζ. Ζάεφ, να αναβάλει τη συζήτηση για αργότερα. Πάντως, ο εκπρόσωπος του VMRO διαβεβαίωνε ότι το κόμμα του θα στηρίξει με σθένος την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αλλα θέματα που μένει να διευκρινιστούν είναι η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη, ο χαρακτήρας του, δεσμευτικός ή συμβουλευτικός, και το ερώτημα που θα τεθεί. Η κυβέρνηση των Σκοπίων προκρίνει το εξής χαρακτηριστικό ερώτημα, που αποκαλύπτει και τη στόχευση της συμφωνίας: «Συμφωνείτε με την υποψηφιότητα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και Ελλάδας;».

Θράσος;

Με χτεσινή απάντησή της, η «ΕΦ.ΣΥΝ» αναφέρεται στο σχόλιο που κάναμε για το κύριο άρθρο της την Τρίτη 17/7/2018 και κατηγορεί τον «Ριζοσπάστη» για θράσος, επειδή χαρακτηρίζει το άρθρο «αναπαραγωγή της κυβερνητικής προπαγάνδας».

Πρώτον, η ουσία είναι ότι η «ΕΦ.ΣΥΝ» στο κύριο άρθρο της περασμένης Τρίτης αναδεικνύει ως «ορθή εθνική γραμμή στο σήμερα» την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή τη συμμετοχή στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τη στήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, επικαλούμενη ότι ο σημερινός συσχετισμός δύναμης δεν επιτρέπει τίποτα διαφορετικό. Αν αυτό δεν είναι «αριστερή απολογητική» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τι είναι; Αν αυτό δεν είναι προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών, τι είναι; Και βέβαια, το κύριο άρθρο της «ΕΦ.ΣΥΝ» της Τρίτης δεν κάνει απλά «διαπιστώσεις», όπως διατείνεται ο συντάκτης της χτεσινής ολοσέλιδης απάντησης, αλλά παίρνει ξεκάθαρα θέση υποστήριξης αυτής της πολιτικής ενεργούς εμπλοκής στους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία στην περιοχή. Και όλα αυτά στο φόντο της επικίνδυνης και απαράδεκτης στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, στην προσπάθειά του να απαντήσει, ο συντάκτης αναφέρεται σε θέσεις του ΚΚΕ που βεβαίως τις αποδίδει όπως θα ήθελε. Ετσι φτάνει να παρουσιάζει το ΚΚΕ - απομονώνοντας τοποθετήσεις του - ως υποστηρικτή της παραμονής της χώρας στο ευρώ! Αν αυτό δεν είναι διαστρέβλωση, τότε τι είναι; Ποιος μιλάει λοιπόν για θράσος... Ποιος άραγε δεν ξέρει ότι το ΚΚΕ παλεύει για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συνδεδεμένη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με το πέρασμα της οικονομίας στα χέρια των εργαζομένων, με την κατάκτηση της εξουσίας από το λαό; Ποιος άραγε δεν ξέρει ότι το ΚΚΕ δεν υποστηρίζει την αλλαγή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, το ευρώ από κάποιο άλλο νόμισμα στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής οικονομίας; Αυτή είναι άλλωστε η ουσία των τοποθετήσεων του Κόμματος, που προσπαθεί να αξιοποιήσει ο συντάκτης της χτεσινής απάντησης. Θυμίζουμε ότι αυτές οι τοποθετήσεις έγιναν απαντώντας στη λογική που διαδιδόταν τότε (2011-2015) από διάφορα αστικά και οπορτουνιστικά επιτελεία, ότι η αλλαγή νομίσματος θα έφερνε φιλολαϊκή αλλαγή πολιτικής. Το ΚΚΕ διευκρίνιζε ότι το ζήτημα δεν είναι το νόμισμα, ότι ο λαός δεν πρέπει να επιλέξει για το αν θα χρεοκοπήσει με ευρώ ή με δραχμή, αλλά ότι το ζήτημα είναι ο λαός να παλέψει για άλλον δρόμο ανάπτυξης. Οτι η έξοδος από το ευρώ στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής οικονομίας θα σήμαινε στην πραγματικότητα μια άλλη διαδικασία υποτίμησης, που θα πλήρωνε πάλι ο ελληνικός λαός, όπως πληρώνει τα μνημόνια.

Βεβαίως, σήμερα ο συσχετισμός δύναμης, διεθνής και εσωτερικός, είναι αρνητικός για το λαό. Το ΚΚΕ όμως δεν επικαλείται αυτήν την πραγματικότητα για να αποδεχτεί και να στηρίξει τη διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο... όνομα του «ρεαλισμού». Αντίθετα, εναντιώνεται σταθερά σε αυτές. Με αυτό το κριτήριο απέρριψε και τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αυτό το κριτήριο ψηφίζει ενάντια στην ένταξη κρατών στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, θέτει ζήτημα να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ανοίγει σταθερά μέτωπο στη λογική ότι έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ «θα μας φάει ο λύκος». Αποδεικνύει ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας, δεν εγγυώνται κυριαρχικά δικαιώματα, σύνορα, αλλά υποδαυλίζουν εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς κ.λπ. Ο συντάκτης της απάντησης διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχει καμιά πολιτική δύναμη που να προτείνει και να μπορεί άμεσα να υλοποιήσει την απεμπλοκή της χώρας από το υφιστάμενο πλέγμα των συμμαχιών της, δηλαδή από την ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ». Ομως το ΚΚΕ παλεύει για να αλλάξει ο συσχετισμός. Είναι η πολιτική δύναμη που σήμερα ζυμώνει ανοιχτά την ανάγκη αποδέσμευσης από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, συνδυασμένη με την πάλη για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Παλεύει αυτή η θέση να γίνει υπόθεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, του λαού και του κινήματός τους. Ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, δηλαδή της «διακυβέρνησης», στην οποία το ίδιο το ΚΚΕ θα συμμετάσχει.


Κ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι επιλογές της κυβέρνησης πίσω από την κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις:

«Η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα του συνολικότερου αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίξει το ρόλο "σημαιοφόρου" στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει ξανά τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό απ' την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης και για χάρη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ