ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΚΑΒ ΛΗΜΝΟΥ
Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές

Καταγγελία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του παραρτήματος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου στο νησί

Στιγμιότυπο από την απεργία στις 12 Γενάρη στη Λήμνο
Στιγμιότυπο από την απεργία στις 12 Γενάρη στη Λήμνο
Τις σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο της Λήμνου και στο ΕΚΑΒ του νησιού καταγγέλλει η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και του παραρτήματος Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου. Αφορμή στάθηκε μια ακόμα περίπτωση διακομιδής ασθενούς από το νοσοκομείο της Λήμνου, λόγω των ελλείψεών του, στο εξίσου υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και το παράρτημα του ΕΚ σημειώνουν ότι στο νοσοκομείο «οι ελλείψεις δεν είναι μόνο σε ιατρικό προσωπικό, αλλά υπάρχει και η ανάγκη λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και επαρκούς στελέχωσης του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και πτητικά μέσα μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς δεν θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και δεν θα εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία του κάθε ιδιώτη και ιδρύματος, παρόλο που χρυσοπληρώνουν για υπηρεσίες Υγείας μέσα από τους φόρους και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ακόμα αναδεικνύουν την ανάγκη λειτουργίας και Τράπεζας Αίματος με αφορμή την επικοινωνία που είχαν με τη διοίκηση του νοσοκομείου και με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, προκειμένου να συνδιοργανώσουν έκτακτη μέρα αιμοδοσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Ομως, «αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού, όπως μας είπαν, το συνεργείο που βρισκόταν στο νησί για την αιμοδοσία έφυγε και για να ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα χρειαζόταν η μόνιμη λειτουργία Τράπεζας Αίματος στο νοσοκομείο. Αυτή δεν υπάρχει γιατί χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και υποδομές».

Ακόμα, το ΝΤ και το ΕΚ απαιτούν την εκτέλεση έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και κυρίως αντισεισμικής προστασίας. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμη οι επισκευές του Γυμνασίου Μύρινας από το σεισμό του 2014.

Το Εργατικό Κέντρο και το ΝΤ διεκδικούν:

  • Στελέχωση του νοσοκομείου της Λήμνου με χειρουργό, αναισθησιολόγο, παθολόγο και όλο το ιατρικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπει ο ισχύων κανονισμός λειτουργίας του.
  • Νέο κανονισμό λειτουργίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων ενός ακριτικού νησιού όπως είναι η Λήμνος.
  • Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
  • Στελέχωση του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο προσωπικό και πτητικά μέσα, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις επείγουσες ανάγκες.
  • Λειτουργία Τράπεζας Αίματος.
  • Εργα αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας στο νησί μας.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Παρέμβαση για το καθεστώς της «μαθητείας» στα νοσοκομεία

Στις άσχημες συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι νέοι που απασχολούνται, σε καθεστώς μαθητείας, στα νοσοκομεία, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου) και τους καλεί σε συσπείρωση και αγώνα για τα δικαιώματά τους. Πρόκειται για μαθητευόμενους από Δημόσια ΙΕΚ και σχολές μαθητείας είτε του υπουργείου Παιδείας είτε του ΟΑΕΔ.

Οπως αναφέρει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, «καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου σε διάφορα πόστα και εργάζονται είτε εντελώς απλήρωτοι είτε με μισθό - χαρτζιλίκι, πολλές φορές και σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητά τους, με κριτήριο να καλύπτονται τα κενά της λειτουργίας του νοσοκομείου. Παράλληλα, καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα διαβίωσης και μεταφοράς τους, αφού το επίδομα, όποτε και αν δίνεται, δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Κάποιοι από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι που απευθύνονται στις σχολές κατάρτισης στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία, αναγκασμένοι να αλλάζουν δύο και τρεις φορές αντικείμενα σπουδών αφού τις περισσότερες φορές το πτυχίο τους ισοδυναμεί με εισιτήριο για την ανεργία».

Με αφορμή καταγγελία σπουδάστριας, το Σωματείο αναδεικνύει για άλλη μια φορά «το πρόβλημα διαγραφής των σπουδαστών που κάνουν πρακτική άσκηση από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές σε αυτές τις σχολές, λόγω της ιδιότητάς τους, χάνουν το δικαίωμα να παραμένουν εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ παρά το ότι η πρακτική άσκηση είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου τους και εργάζονται είτε αμισθί είτε με ένα ελάχιστο αντίτιμο που προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον ΟΑΕΔ.

Αυτό δεν είναι καινούριο φαινόμενο, άλλωστε η μείωση του "μη μισθολογικού κόστους" είναι κοινή ανάγκη των εργοδοτών και κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Οι ανάγκες των σπουδαστών για πρακτική άσκηση στο αντικείμενό τους, η ουσιαστική εκπαίδευση, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με μισθό και ασφάλιση και το πτυχίο που θα τους εξασφαλίζει σταθερή και μόνιμη εργασία, περνάνε σε τελευταία μοίρα και θυσιάζονται στο βωμό της εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων.

Η πολιτική επιλογή εξασφάλισης των κερδών δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στα νοσοκομεία με εργαζόμενους εξουθενωμένους, φοιτητές και σπουδαστές να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας των νοσοκομείων».

Το Σωματείο καλεί τους μαθητευόμενους να συσπειρωθούν στο πλάι του διεκδικώντας:

  • Να μη διαγραφεί κανείς σπουδαστής από τα μητρώα του ΟΑΕΔ μέχρι να καλυφθεί η αυτονόητη ανάγκη για την πληρωμή της πρακτικής άσκησης.
  • Δωρεάν κάρτα για μετακίνηση όλων των καταρτιζόμενων.
  • Χρηματοδότηση όλων των σχολών με ευθύνη του κράτους για κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών.
  • Πρακτική άσκηση στην ειδικότητα, με ασφάλιση και πληρωμή με βάση τον κατώτερο μισθό, στο ύψος των αναγκών.
  • Να γίνει αίτημα όλων των σωματείων να καταργηθεί το καθεστώς της μαθητείας ως τζάμπα εργασία και κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας

Τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμφιλοχίας (ΚΕΦΙΑΠ) αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, την προηγούμενη βδομάδα, στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης προς τον υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό.

«Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, απαξιώνει τη δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό στο συγκεκριμένο κέντρο.

Ενδεικτικό της υποβάθμισης του κέντρου, ως συνέπεια της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ιδιωτικοποίηση της αποκατάστασης, είναι ότι σύγχρονα μηχανήματα (το 95% είναι εκτός λειτουργίας σήμερα) παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια. Σήμερα λειτουργεί ως εξωτερικά ιατρεία, δεν κάνει καθόλου κλειστή νοσηλεία. Ακόμη και σε αυτήν την κατάσταση λειτουργίας το 2017 ο γιατρός του κέντρου είδε 3.220 ασθενείς και ο φυσικοθεραπευτής έφτασε τις 3.363 συνεδρίες. Οι ανάγκες όμως για αποκατάσταση των ασθενών της περιοχής, παρά τις προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού του κέντρου, δεν καλύπτονται παρότι υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμένη λειτουργία 3 πτερύγων και 60 κλινών. Με βάση αυτά είναι φανερό ότι η λειτουργία του κέντρου βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, οδηγείται κυριολεκτικά στο κλείσιμο», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλο το αναγκαίο επιστημονικό, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες. Την ίδια στιγμή, ενώ υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις προσωπικού, μετακινείται προσωπικό από το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας στο Νοσοκομείο Αγρινίου, επιβεβαιώνοντας αυτό που ως Κόμμα είχαμε προειδοποιήσει, όπως και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών, ότι η ένταξη των ΚΕΦΙΑΠ σε όλη την Ελλάδα στα νοσοκομεία θα τα οδηγήσει στο κλείσιμο και θα αφήσει την υποδομή τους και το "χώρο" για εκμετάλλευση στους διάφορους επιχειρηματίες. Επίσης λόγω της ανεπαρκούς συντήρησης του κτιρίου επείγει να γίνουν άμεσες εργασίες συντήρησής του (κατεστραμμένοι σοβάδες σε μεγάλη έκταση εσωτερικά και εξωτερικά), φθείρεται από την υγρασία και την εισροή νερών.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης ενώ οι ανάγκες, σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες, είναι για 2.000. Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Πρόκειται για συνέχεια της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για την Υγεία, για την αποκατάσταση των αναπήρων πανελλαδικά είναι μεγάλες, οι δημόσιες υποδομές δεν αρκούν για να τις καλύψουν και η κυβέρνηση δεν παίρνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους», καταλήγει η Επίκαιρη Ερώτηση.

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση στελέχωση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμφιλοχίας με το απαραίτητο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να αξιοποιηθούν όλες του οι υποδομές και να καλύπτει τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των ασθενών δωρεάν και με υψηλής ποιότητας παροχές Υγείας.
  • Την αναγκαία χρηματοδότηση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών, συντήρησης - επισκευής στις κτιριακές του υποδομές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ