ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΧΙΟΣ
Εκθεση με τα «Πορτραίτα Εξορίας» του Β. Βλασίδη

Εκθεση με τα «Πορτραίτα Εξορίας» προς τιμήν του Βασίλη Βλασίδη παρουσιάζουν από την ερχόμενη Παρασκευή η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τον σημαντικό αυτό εικαστικό. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, από τις 3 έως τις 20 Αυγούστου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, θα γίνουν την Παρασκευή, στις 19.00, με παρουσίαση του λευκώματος «Βασίλης Βλασίδης, "Ο ανυπότακτος του ονείρου"» του Κ. Λυγιαζή, από την Εύα Μελά, ζωγράφο - χαράκτρια, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Τα «Πορτραίτα Εξορίας» δημιουργήθηκαν στα κολαστήρια της Μακρονήσου, της Ικαρίας και του Αη Στράτη. Ο ίδιος ο Β. Βλασίδης πέρασε 10 χρόνια σε εξορία. Είχε οργανωθεί στο ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και σε όλη τη διάρκειά της πάλεψε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ στον τομέα Διαφώτισης της περιοχής της πρωτεύουσας. Συλλαμβάνεται παραμονή Χριστουγέννων του 1946 και αφού κρατείται για μερικούς μήνες στις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, το 1947 εκτοπίζεται στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας. Το 1948 τον στέλνουν στη Μακρόνησο και το καλοκαίρι του 1950 στον Αη Στράτη, όπου έμεινε μέχρι το 1956. Σε ένα επιστολάριο ο Ρίτσος γράφει: «Βασίλη μου να 'σαι ευτυχισμένος, καλέ μου, η ζωή μάς το χρωστάει και της το χρωστάμε. Θυμάσαι που λέγαμε; "Το φως δε γέρασε ποτέ - εσύ που αγάπησες το φως πώς θα γεράσεις;" - Οχι ποτέ, όλα δικά μας - και κείνα που μας λείπουν - γιατί εμείς δεν λείπουμε από πουθενά. Πάλι σιωπή;».

Σε αυτά τα 10 χρόνια εξορίας δημιουργεί το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του έργου του, εκεί αναδύεται το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική. Εκεί γνωρίζεται και με μεγάλους καλλιτέχνες όπως τους Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Κατράκη και Μενέλαο Λουντέμη.

Το 1958 συμμετέχει στην πρώτη του και τελευταία ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον πόλεμο, που διοργάνωσε ο Λεωνίδας Χρηστάκης στην αίθουσα εκθέσεων «Κούρος». Μεταξύ των 48 ζωγράφων που συμμετείχαν ήταν και οι: Μίνως Αργυράκης, Νίκος Εγγονόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός κ.ά. Το 1982, στο Τορόντο του Καναδά παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με έργα που ζωγραφίζει εκεί. «Εφυγε» από τη ζωή στις 15 Φλεβάρη 1997 σε ηλικία 90 χρόνων.

Το ΚΘΒΕ για την απώλεια της Χρύσας Σπηλιώτη

Στη μνήμη της ηθοποιού και συγγραφέα Χρύσας Σπηλιώτη, που βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αφιερώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τις δύο παραστάσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ορέστης» που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου.

Οπως σημειώνει, «το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά οδύνη του για την τραγική απώλεια της Χρύσας Σπηλιώτη, του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη και όλων των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Σύσσωμη η οικογένεια του ΚΘΒΕ είναι συντετριμμένη για τον θάνατο της αγαπημένης μας Χρύσας Σπηλιώτη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια από το 2015 μέχρι σήμερα ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων». Αναφέρεται επίσης στην καλλιτεχνική της πορεία, σημειώνοντας: «Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός.

Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη, όπως και του Θεάτρου της Ανοιξης. Συνεργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες, όπως οι Βολανάκης, Σεβαστίκογλου κ.ά., καθώς και με το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, το Εθνικό Θέατρο, την Ελεύθερη Σκηνή κ.ά. Συμμετείχε επίσης σε τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες. Δίδαξε υποκριτική στη σχολή του Διομήδη Φωτιάδη.

Τα τελευταία χρόνια αφιερώθηκε στη συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Πολλά από τα θεατρικά έργα της έχουν ανέβει σε σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Ολλανδία)».

Προβολή ταινίας

Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, που είναι αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής το Μάη του 1944, οργανώνει η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, 1η Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ., στο «Φρούριο» (Αγαλμα Ελευθερίας).

«ΑΙΟΛΙΑ»
Δημοτικός κινηματογράφος με δωρεάν προβολές

Με την ιταλο-γαλλική ταινία «Ο στρατηγός Ντέλα Ρόβερε» του Ρομπέρτο Ροσελίνι συνεχίζονται σήμερα οι δωρεάν καλοκαιρινές προβολές στον θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία».

Κάπου στην Ιταλία του 1943, ο κυνικός και χυδαίος Μπραντόνε, ένας μικροαπατεώνας του δρόμου, έρχεται σε συνεννόηση με τον συνταγματάρχη Μίλερ, ώστε να κλειστεί σε φυλακή υποδυόμενος την προσωπικότητα του στρατηγού Ντέλα Ρόβερε, και από εκεί να αποσπά τα μυστικά των αντιστασιακών Ιταλών πατριωτών. Μπαίνει στη φυλακή με το ψευδώνυμο «στρατηγός Ντέλα Ρόβερε», με αποστολή να συναντήσει τους Ιταλούς παρτιζάνους και να τους ξεσκεπάσει. Ομως, ο «στρατηγός» γίνεται σιγά - σιγά φίλος με πολλούς και ο χαρακτήρας του μετασχηματίζεται σε βαθμό που ούτε ο ίδιος περίμενε. Με τους: Βιτόριο Ντε Σίκα, Χάνες Μέσεμερ, Σάντρα Μίλο.

Η προβολή ξεκινά στις 21.30.

Κινηματογράφος στις γειτονιές της Πάτρας

Με την κωμωδία της Λίνα Βερτμίλερ «Μίμης ο Σιδεράς», ο Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος συνεχίζει το «οδοιπορικό» του στις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας τον μήνα Αύγουστο. Η ταινία προβάλλεται αύριο, Τετάρτη, στις 9.30 το βράδυ, στο 10ο Γυμνάσιο στις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρα.

Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία πάθους και αγάπης, με το δίδυμο Τζιανίνι - Μελάτο στις καλύτερες στιγμές τους, με υποψηφιότητα για «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ Καννών, όπου και απέσπασε συνολικά 8 Βραβεία. Η ταινία προσφέρει όχι μόνο στιγμές γέλιου και χαλάρωσης, αλλά και ερεθίσματα προβληματισμού στον θεατή, με τη διεισδυτική και επίκαιρη ματιά στις πολιτικοοικονομικές συνθήκες του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Η διάσημη Ιταλίδα σκηνοθέτιδα εστιάζει στα καυτά θέματα της εποχής της: Σεξουαλική επανάσταση, οικονομία, πολιτική, φεμινισμός, καταφέρνοντας να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
«Ηλέκτρα» σήμερα στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Ο δεύτερος μήνας εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας συμπληρώνει τον κύκλο του στο Ρωμαϊκό Ωδείο με την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σήμερα, στις 9.30 το βράδυ.

Αντλώντας το θέμα του από τον κύκλο της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών, το έργο παρακολουθεί βήμα - βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία. Ομως η ερμηνεία του μύθου που προκρίνει ο ποιητής, αρνείται στην πράξη οποιαδήποτε δικαίωση, μετατρέποντας την δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή πάνω στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: Μετά την εκτέλεση του φόνου, τα δυο αδέλφια σωριάζονται κάτω από το βάρος της πράξης τους, μιας πράξης που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Ο ποιητής θα αποφανθεί στο τέλος, με το στόμα των Διόσκουρων, ότι ναι μεν η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια, όμως ο Ορέστης δεν έπραξε δίκαια. Ο σοφός θεός των Δελφών χρησμοδότησε άσοφα.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Λένα Παπαληγούρα. Παίζουν επίσης οι: Νίκος Κουρής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Αρβανίτης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ελένη Ζαραφίδου, Δανάη Ευθυμιάδη κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ