ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ναυτεργάτης ξεψύχησε αβοήθητος σε επιβατηγό πλοίο

Τα απανωτά δρομολόγια των πλοίων επιτείνουν την εξάντληση και αυξάνουν τους κινδύνους για επιβάτες και πλήρωμα

Από το χτεσινό ατύχημα στη Ραφήνα
Από το χτεσινό ατύχημα στη Ραφήνα
Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή 29 Ιούλη, 52χρονος ναυτεργάτης, στο πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ». Ο ναυτεργάτης βρέθηκε από συνάδελφό του μέσα στην καμπίνα του χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ όταν το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Ρόδου, το προσωπικό του ΕΚΑΒ που είχε ειδοποιηθεί από τη λιμενική αρχή απλά διαπίστωσε το θάνατό του.

Ο θάνατος του ναυτεργάτη μέσα στο καράβι έρχεται να επιβεβαιώσει με δραματικό τρόπο την ανάγκη παρουσίας γιατρού μέσα στα πλοία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επιβατηγά που μεταφέρουν εκατοντάδες ανθρώπους, κάτι που αρνούνται οι εφοπλιστές λόγω κόστους.

Την ίδια μέρα και ώρα, στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, στο Ιόνιο, ο καπετάνιος του επιβατικού - οχηματαγωγού πλοίου «CRUISE OLYMPIA» ενημέρωνε τις λιμενικές αρχές ότι κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, 55χρονη επιβάτισσα «είχε απολέσει τις αισθήσεις της». Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Την ίδια ώρα, τα απανωτά δρομολόγια τα οποία έχει εγκρίνει το υπουργείο Ναυτιλίας τη θερινή - τουριστική περίοδο εξαντλούν πληρώματα και πλοία, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν απανωτά ατυχήματα και βλάβες.

Χαρακτηριστικά, χτες το πρωί, λαχτάρισαν οι 215 επιβάτες του επιβατηγού ταχύπλοου πλοίου «FLYING CAT 4», όταν αυτό μόλις απέπλευσε από το λιμάνι της Ραφήνας για Τήνο, Νάξο, Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο προσέκρουσε στο λιμενοβραχίονα του λιμανιού με πιθανή αιτία της πρόσκρουσης, κατά την εκτίμηση του Λιμενικού, τη μηχανική βλάβη στο πηδάλιο.

Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε σκάφη του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη στεριά. Το «FLYING CAT 4» εκτελεί ασταμάτητα δρομολόγια χωρίς να προλαβαίνει το πλήρωμα να ξεκουραστεί ή να διενεργηθεί η απαραίτητη συντήρηση. Το ίδιο ισχύει και για το πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗΣ», το οποίο αποπλέει από Πειραιά για Μήλο, Σαντορίνη, Ανάφη, Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη. Δηλαδή 18 λιμάνια «πηγαινέλα»!

Συνολικά μέσα στο Σαββατοκύριακο δηλώθηκαν 4 σοβαρές βλάβες σε επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία ταλαιπωρώντας χιλιάδες επιβάτες. Για παράδειγμα, μόνο στο «OLYMPIC CHAMPION», το οποίο την περασμένη Κυριακή παρουσίασε βλάβη σε μια από τις κύριες μηχανές του, επέβαιναν 1.242 επιβάτες.

Θανατηφόρο «ατύχημα» και στη Θεσσαλονίκη

Μια 25χρονη εργαζόμενη σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, το βράδυ της Παρασκευής 27/7, σε αρτοζαχαροπλαστείο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όταν την καταπλάκωσε μηχάνημα, κατά την προσπάθεια μεταφοράς του με το εσωτερικό ασανσέρ του καταστήματος.

Κλιμάκιο του Συνδικάτου Επισιτιστικών - Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής έσπευσε στο χώρο και σε ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που πρέπει. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει πρόκληση την ανακοίνωση της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς, τόσο από τους εργοδότες όσο και από την πολιτεία», όταν ο ίδιος από το κυβερνητικό πόστο φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Το ΣΕΤΕΠΕ απαιτεί να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Διεκδικεί πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κανένα μέτρο στήριξης για τους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης

Eurokinissi

Στην τύχη τους αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους φτωχούς καπνοκαλλιεργητές του νομού Ροδόπης, που είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από ασθένεια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό προέκυψε από τα όσα προκλητικά απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής, η παραγωγή 6.000 καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης καταστράφηκε σε ποσοστό από 60% έως 100% από την ασθένεια της νευρωτικής ίωσης, η οποία ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη διάρκεια του χειμώνα στην περιοχή, αλλά και από την ξηρασία της άνοιξης.

Σήμερα οι παραγωγοί αυτοί, στην πλειοψηφία τους φτωχοί βιοπαλαιστές, σε μια περιοχή που η καπνοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια, δηλαδή δεν έχουν να περιμένουν έσοδα από κάπου αλλού, βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πέρα από την καταστροφή που υπέστησαν, καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, φορολογία, εισφορά στον ΕΛΓΑ, τα ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ κ.λπ. Επιπρόσθετα, αρκετοί από αυτούς προχώρησαν σε επανασπορά, που σημαίνει ότι αυξάνεται ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό κόστος της καλλιέργειας.

Ο βουλευτής απαίτησε από τον υπουργό να πει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε άμεσα να γίνουν οι καταγραφές των ζημιών και να αποζημιωθούν φέτος οι καλλιεργητές, να ληφθεί απόφαση ώστε να παγώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε ΕΛΓΑ, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΕΦΚΑ, αλλά και να αλλάξει επιτέλους ο Κανονισμός τόσο του ΕΛΓΑ όσο και των ΠΣΕΑ, έτσι ώστε όχι μόνο να αποζημιώνονται 100% οι ζημιές, αλλά και να συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και τέτοιου είδους αιτίες.

Απαντώντας ο Β. Αποστόλου έκανε σαφές ότι «δεν μπορούμε στην προκειμένη περίπτωση να καλύψουμε από τον ΕΛΓΑ τις συγκεκριμένες ζημιές, διότι στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ η συγκεκριμένη ζημιά δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη».

Ομως, ακόμα και αν υπάρχει περίπτωση οι αγρότες να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ ή από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, θα πρέπει όσο αφορά την πρώτη περίπτωση, να «ολοκληρωθεί η περίοδος της συγκομιδής» και «εφόσον διαπιστωθεί ότι είχαν από τις ζημιές κάποια απώλεια εισοδήματος», τότε «βλέπουμε», ενώ επιβεβαίωσε ότι η αποζημίωση θα είναι μικρή, περίπου στο 30% της ζημιάς, και αυτό μετά από 3 με 4 χρόνια!

Για τη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή να αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών να «προβεί σε ρυθμίσεις που να καλύπτουν τους αγρότες», θα πρέπει «η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Είπε ακόμα ότι έχει συσταθεί μια επιτροπή που θα προβεί σε μελέτη για να ενταχθούν και νέοι κίνδυνοι στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, δηλαδή «ζήσε Μάη μου». Οσο για τα χαράτσια, πρότεινε στους καλλιεργητές να πάνε μόνοι στην εφορία να κάνουν ρύθμιση.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ
Πλαίσιο διεκδικήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

Να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με τις οποίες κατάφεραν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους όφειλε η εργοδοσία, αποφάσισαν χτες στη Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ανακύκλωσης στην Ξερόλακκα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν, όπως και τις προηγούμενες μέρες, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας και το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές και τις Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας. Η συνέλευση και η στάση εργασίας που είχε προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο έγιναν, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια, με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν: Εγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας. Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις ώστε κανείς να μην αμείβεται με μισθό κάτω των 751 ευρώ. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Λήψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Να εμβολιαστούν άμεσα οι εργαζόμενοι με τα εμβόλια που ορίζει ο κανονισμός. Ειδικά σε σχέση με τους εμβολιασμούς, το ΕΚΠ απαιτεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να λύσουν το ζήτημα έλλειψης των εμβολίων Ηπατίτιδας Α, Ηπατίτιδας Β και Τετάνου. Με βάση τα παραπάνω αιτήματα και διεκδικήσεις, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ζητήσουν τις επόμενες μέρες συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας.

Συλλυπητήρια

Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών αποχαιρετούν τον Χρυσόστομο Χρηστίδη και εκφράζουν στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια όλων των συναδέλφων που συναντήθηκαν μαζί του στον κλάδο. Επίσης, η διοίκηση του Συνδικάτου Τροφίμων & Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον Κώστα Ντούρμα, μέλος του ΔΣ της συνδικαλιστικής οργάνωσης, που έχασε τον πατέρα του Βασίλη, ο οποίος ήταν επίσης εργαζόμενος στον κλάδο, στο μεροκάματο από μικρό παιδί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ