ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Πρόωρος τελικός

Μπορεί οι «άσπονδοι φίλοι» του ελληνικού αθλητισμού Παναθηναϊκός (νίκησε τον Πανιώνιο με 77-67 και προκρίθηκε) και Ολυμπιακός να ήθελαν να λύσουν τις διαφορές τους στον τελικό του Κυπέλλου, εντούτοις η τύχη δεν τους έκανε το χατίρι. Η κλήρωση της ΕΟΚ έφερε τους «αιωνίους» αντιμέτωπους στον ένα ημιτελικό, όπου θα διεκδικήσουν μια... θέση στον ήλιο (τελικό). Στον άλλο ημιτελικό θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Ηρακλής και η ΑΕΚ. Σημειώνεται ότι τελικά το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ (28 και 29 του Απρίλη) και όχι στην Ξάνθη, όπως είχε αρχικά ειπωθεί. Οσον αφορά τους εκπροσώπους των «αιωνίων», επισήμαναν ότι το ζητούμενο είναι οι δύο νίκες που απαιτούνται για να κατακτήσει μια ομάδα το τρόπαιο. «Οταν παίζεις φάιναλ φορ πρέπει να κερδίζεις για να πάρεις το Κύπελλο. Το ζητούμενο είναι οι δύο νίκες. Ο Παναθηναϊκός κάθε χρόνο διεκδικεί όλους τους τίτλους κι αυτό θα κάνει και στο θεσμό του Κυπέλλου. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποδεικνύει κάθε χρόνο ότι δε θεωρείται άδικα η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης», είπε ο μάνατζερ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Μάνος Παπαδόπουλος, ενώ ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Θανάσης Πανταζής, εξέφρασε αντιρρήσεις, διαμαρτυρόμενος για τον ορισμό του ΟΑΚΑ ως τόπου διεξαγωγής του φάιναλ φορ. Την ευχή να διεξαχθεί το καλύτερο φάιναλ φορ των τελευταίων ετών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συλλόγων που έδωσαν το «παρών» στην κλήρωση για την τελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Γρανίτσας, επισήμανε ότι η ομάδα του έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τα σκήπτρα στο θεσμό του Κυπέλλου, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο παράγοντας τύχη θα παίξει σημαντικό ρόλο. «Δε νομίζω ότι υπάρχουν ευνοημένοι από τη σημερινή κλήρωση. Ολες οι ομάδες είναι ισάξιες», τόνισε. Ο εκπρόσωπος του Ηρακλή στην κλήρωση, Δημήτρης Γάγαλης, είπε ότι δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο αντίπαλος, ούτε και ποιος θα έχει το πλεονέκτημα έδρας, κάτι άλλωστε που αποδείχτηκε και πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της κλήρωσης ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γ. Βασιλακόπουλος, δεν παρέλειψε να καυτηριάσει για μια ακόμη φορά τη συμφωνία της ΦΙΜΠΑ με την ULEB για την επανένωση του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κάνοντας λόγο για «απόλυτη υποχώρηση» από πλευράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ.

Ωρα... μηνύσεων

Μήνυση για παράβαση καθήκοντος υπέβαλε χτες η ΠΑΕ Πανιώνιος κατά του προέδρου στην ΕΠΟ Κ. Αλεξανδρίδη, του γ.γ. Β. Γκαγκάτση, και της γραμματέα στην Επιτροπή Εφέσεων Λ. Στρατηγοπούλου. Οι «κυανέρυθροι» κατηγορούν την τριάδα για δόλια καθυστέρηση στην καθαρογραφή και παράδοση της απόφασης, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις τους. Μάλιστα μ' αγανάκτηση επισημαίνουν πως δε συμμορφώνονται ούτε στη σχετική εισαγγελική παραγγελία και αυτό «αποδεικνύει την ένταση του δόλου και του αδικήματος». Να σημειώσουμε πως ο νόμος προβλέπει αυτόφωρο διαδικασία, αλλά οι αστυνομικοί δεν την υλοποίησαν, γιατί δε βρήκαν τους καταζητούμενους.

Επιπλέον οι Νεοσμυρνιώτες έστειλαν χτες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, επιστολή μ' αφορμή την παρουσία της αστυνομίας προχτές στα γραφεία της ΕΠΑΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι μπορείς να τρελαθείς «όταν βλέπεις φουσκωτούς να εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να κάνουν το καθήκον τους και να τους απειλούν ότι θα σπάσουν τα σαγόνια τους. Και όλα αυτά υπό την πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας. Στο πεζοδρόμιο της οδού Θεμιστοκλέους αριθμός 42, ζήσαμε σκηνές κινηματογραφικών έργων εποχής της ποτοαπαγόρευσης, που οι εντολές στους ένστολους δίνονταν από τους παράνομους. Κύριε υπουργέ μένουμε με τα ερωτήματα: 1. Γιατί οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν την είσοδο στα γραφεία της ΕΠΑΕ στους δημοσιογράφους; 2. Πότε οι λειτουργοί απειλούνται από "φουσκωτούς" υπό τις ευλογίες της αστυνομίας; Εάν οι φίλαθλοι του Πανιωνίου δεν τηρούσαν άψογη στάση, ίσως, σήμερα να είχαμε ακόμα και ανθρώπινα θύματα. Είναι καιρός να μάθουν ορισμένοι και ιδίως αυτοί που έχουν ορκιστεί πίστη στους νόμους και στο σύνταγμα της χώρας μας, ότι στην Ελλάδα υπάρχει κράτος και όχι παρακράτος. Ποιος, όμως, θα αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη για να τους διδάξει; Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι όσοι αδυνατούν να μάθουν γίνονται δάσκαλοι».

  • Μ' επιστολή τους οι «κυανέρυθροι» ενημέρωσαν την ΕΠΑΕ ότι ο Γ. Αναγνωστόπουλος δεν είναι πλέον εκπρόσωπός τους.
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, μ' ανακοίνωσή του καταδίκασε χτες την παρεμπόδιση των δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην ΕΠΑΕ.
ΗΡΑΚΛΗΣ
Παρελθόν ο Ράινκε

Ο Αντρέας Ράινκε τελικά θα... πληρώσει τη νύφη για τον αποκλεισμό του Ηρακλή από τον τελικό του κυπέλλου. Ο τεχνικός του συλλόγου, Αγγελος Αναστασιάδης, εισηγήθηκε την απομάκρυνση του Γερμανού τερματοφύλακα και η ΠΑΕ Ηρακλής αναμένεται να προχωρήσει στη λύση του συμβολαίου του, μέσα στις επόμενες μέρες.

Πάντως, υποδοχή νικητών επιφύλαξαν οι φίλοι του «Γηραιού» στην αποστολή της Αθήνας, καθώς οι «κυανόλευκοι» με πολύ καλή εμφάνιση έκλεψαν την παράσταση παρά την ήττα με 5-4 από τον Ολυμπιακό. Ο Ελληνας τεχνικός του Ηρακλή, μετά τη λήξη του αγώνα, μοίρασε συγχαρητήρια στους παίκτες του για την αγωνιστική τους εμφάνιση, δηλώνοντας με έμφαση: «Είμαι περήφανος για σας. Νικήσατε», δίνοντάς τους παράλληλα άδεια για τις γιορτές. Παρ' όλα αυτά, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν ως υπαίτιο για την ήττα - αποκλεισμό της ομάδας τους, το διαιτητή Παναγιώτη Νίκου.

ΠΑΟ

Του... χρόνου θα δώσει πάλι το «παρών» στα ελληνικά γήπεδα ο Πορτογάλος παίχτης του «τριφυλλιού» Πάολο Σόουζα. Ο 31 χρόνος ποδοσφαιριστής μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της «πράσινης» ΠΑΕ Αγγελο Φιλιππίδη, αναχώρησε για την Ιταλία προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία στην αρχή του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι ο Πορτογάλος άσος δε θα ολοκληρώσει με την ομάδα του το πρωτάθλημα της Εθνικής Κατηγορίας, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι του δευτεραθλητή δε θέλουν να τραυματιστεί εκ νέου σε κάποια από τα υπολειπόμενα πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος.

ΒΟΛΕΪ

Ελεύθεροι προς αναζήτηση ομάδας έμειναν 57 παίχτες, που αγωνίστηκαν φέτος στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Αναλυτικά τα ονόματα των παιχτών είναι: Χριστοφιδέλης, Ντράγκοβιτς, Θεοδωρίδης, Κουρνέτας, Τερζής (Ολυμπιακός), Μαυράκης, Παπακοσμάς, Τσουμάρης (Παναθηναϊκός), Θεοδωρίδης Σ., Λάππας, Λάιος, Δημητρακόπουλος, Αθανασιάδης, Καζάζης Δ., Αποστόλου, Κουλιέρης (Πανελλήνιος), Τραπεζουντίδης, Παπανικολάου, Ναλμπάντης, Νανάς, Παπαδάκης, Δαμιανίδης, Βαρδής, Ουτσής (Ιωνικός Νικαίας), Αγγελίδης, Αμαξόπουλος, Καραμαρούδης, Κατσανεβάκης, Μπασιούκας (ΑΕΚ), Βρεττός, Σάκκουλας, Μπέλος, Κυριακίδης, Μπατιστάτος (Αρης Νικαίας), Γιρτζίκης, Βασιλειάδης, Φλώρος, Αλεξανδρόπουλος, Ψάρρας, Πασπαλάς, Σπανόπουλος (Αρης Θεσσαλονίκης), Δεσλής, Καλμαζίδης, Τσουντέλης, Μέλκας, Κυριαζής, Γιώτας (Ηρακλής), Κουρούπης (Ολυμπιάδα Πατρών), Κόζης (ΕΑ Πατρών), Μπάεφ, Κεμανετζής, Μποζίδης, Παπάζογλου (Ορεστιάδα), Τσιγγίδης, Ρουσσάκης, Κοβάτσεφ (ΠΑΟΚ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ενδιαφέρον για Λεονάρντο

Μετά την είσοδο στον τελικό του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός παραμένει μέσα στους στόχους του, γεγονός που έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους παίχτες και τον προπονητή τους. Ωστόσο, ο Τάκης Λεμονής, παρακολουθώντας τον 2ο ημιτελικό με τον Ηρακλή, παρατήρησε ότι η ομάδα του θέλει ακόμα δουλιά αφού η «κλωστή» που κρατάει την ομάδα στην κορυφή της απόδοσής της είναι πολύ λεπτή και είναι πολύ εύκολο να σπάσει. Οσον αφορά τον Βραζιλιάνο παίχτη της Μίλαν Λεονάρντο, για τον οποίο η ομάδα του Πειραιά έχει ενδιαφερθεί να αποκτήσει, ο ίδιος, σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα «Καλτσιομάνατζερ», δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τις προτάσεις που έχει δεχτεί από την Μπενφίκα και τον Ολυμπιακό.

AEK
Εξελίξεις μετά το Πάσχα

Στον «πάγο» θα παραμείνει για τις επόμενες μέρες το θέμα ανεύρεσης «συνεταίρου» στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΕΚ. Τα παιχνίδια που εδώ και καιρό ταλανίζουν την «Ενωση», σταματούν προσωρινά να αναστατώνουν την ομάδα... λόγω εορτών. Μετά το «ναυάγιο» με τον επιχειρηματία Δημήτρη Αγγελόπουλο, η εταιρία «Νέτμεντ» θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα από την αρχή τις επαφές με επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του μάνατζμεντ της ΑΕΚ ή και για συνεταιρισμό με την ολλανδική πολυεθνική, στην ΠΑΕ.

Οσον αφορά στα αγωνιστικά θέματα της ΑΕΚ, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελευταία προπόνηση της ομάδας, στην οποία ο Τόνι Σαβέφσκι επισήμανε στους παίχτες του πώς πρέπει να επιστρέψουν μετά τις γιορτές έτοιμοι να παλέψουν για την 3η θέση στο πρωτάθλημα. Τους είπε πώς ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα όσον αφορά στην έξοδό τους στην Ευρώπη, γι' αυτό θα χρειαστεί να δείξουν σοβαρότητα σε κάθε αγώνα.

ΠΑΟΚ
«Ανθρακες ο θησαυρός»

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του ΠΑΟΚ μετά την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ακόμα και μετά την ήττα στη Ριζούπολη από τον Απόλλωνα. Ετσι λοιπόν, όλα φαίνονται να γυρίζουν στην καθημερινότητα, όπως και το γνωστό σίριαλ με τις πληρωμές των παικτών. Οι ποδοσφαιριστές, που από σήμερα το απόγευμα παίρνουν άδεια από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να περάσουν με τις οικογένειες τους τις γιορτές, περιμένουν ακόμα τους μισθούς του Μάρτη αλλά και το Δώρο του Πάσχα που τους είχε υποσχεθεί εδώ και μέρες η διοίκηση της ΠΑΕ.

Το θέμα όμως βγαίνει από τον διοικητικό τομέα, καθώς ο υποψήφιος αγοραστής του πακέτου μετοχών από τον Γιώργο Μπατατούδη, Πάνος Παπαδόπουλος, με ανακοίνωσή του τόνισε πως αποσύρει το ενδιαφέρον του. Μάλιστα, μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι λόγοι της αποχώρησής του είναι τα στενά χρονικά περιθώρια που είχε θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ αλλά και η οικονομική κατάσταση της ομάδας που ήταν χειρότερη από τα αναμενόμενα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΕΚ 89-92
Μετά... Ντικούδη και Κουτουλάι

Με τους Ντικούδη και Κουτλουάι να είναι σε πολύ καλή «μέρα» και να πετυχαίνουν πάνω από τους μισούς πόντους της ομάδας τους, η ΑΕΚ πήρε τη νίκη από το μαχητικό Ηράκλειο με 92-89.

Οι γηπεδούχοι έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους και χάρη στον Ντέρεκ Χάμιλτον, που φαινόταν πως θα βοηθήσει αρκετά, έφτασε τη διαφορά ακόμα και στους 10 πόντους (19-9, 21-11). Στη συνέχεια όμως, οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς, προσπαθούσαν να μειώσουν, κυρίως με τον Ντικούδη, κλείνοντας το 1ο δεκάλεπτο στους -3 πόντους διαφορά.

Αν και η προσπάθεια των «κιτρινόμαυρων» δε σταμάτησε στο 2ο δεκάλεπτο, η διαφορά έφτασε ξανά στους 10 πόντους. Ομως η αντεπίθεση διαρκείας των φιλοξενουμένων ήταν αρκετή να «γυρίσει» το παιχνίδι και να βρεθούν μπροστά στο σκορ με 46-40 στο ημίχρονο.

Στην τελευταία περίοδο, η διαφορά... ασφαλείας των 6 πόντων για τους παίκτες της ΑΕΚ (67-61) επεκτάθηκε χάρη στην ευστοχία του Χάμινγκ και έφτασε στους 11 (76-65). Η αντεπίθεση όμως των παικτών του Νίκου Παύλου «έπιασε τόπο» καθώς η διαφορά... ροκανίστηκε, φτάνοντας στους 4 δύο φορές (82-78, 91-87) χωρίς όμως να μπορέσουν να πανηγυρίσουν τη νίκη.

Από την ΑΕΚ ξεχώρισαν οι Ντικούδης (27 π.) και ο Κουτλουάι (23 π.) ενώ την παράσταση για τους γηπεδούχους έκλεψε ο Αρτεμης Κούβαρης (22 με 2/2 τρίποντα) ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του Χάμιλτον (27 π.).

Με σύνθημά τους «ο αθλητισμός ενώνει, δείχνει το δρόμο», τα μέλη του Συλλόγου Βετεράνων Αθλητών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν Βαλκανικό Αγώνα δρόμου σε ανώμαλο έδαφος, την Κυριακή 22 του Απρίλη. Το ραντεβού των αθλητών ορίστηκε για τις 11 το πρωί στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ