ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για τη δυσοσμία και τη μόλυνση στους Αγίους Θεοδώρους Ηλείας

Νέα Ερώτηση στη Βουλή για το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος που επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής

Από την πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χωριό
Από την πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο χωριό
Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία μονάδας επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος, στους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων, του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, δίπλα στα Λεχαινά Ηλείας. Θυμίζουμε ότι οι κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής υποφέρουν τα τελευταία εφτά χρόνια από τη δυσοσμία που προκαλεί το εργοστάσιο και έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις.

Το ΚΚΕ στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό τους, ανέδειξε το πρόβλημά τους και άσκησε πιέσεις προκειμένου να υπάρξει λύση. Μάλιστα, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε επισκεφτεί το χωριό την άνοιξη του 2017 και είχε ακούσει από πρώτο χέρι από τους κατοίκους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν με το εργοστάσιο. Ακολούθησαν παρεμβάσεις του Κόμματος στον δήμο, στην Περιφέρεια, αλλά και στη Βουλή, που είχαν ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί η εταιρεία να βάλει κάποια φίλτρα που βελτιώνουν κάπως την κατάσταση.

Δυστυχώς όμως και αυτή η λύση δεν ήταν οριστική. Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε και πάλι το χωριό φέτος στις αρχές Ιούλη, με αφορμή την παρουσία του στην περιοχή για το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Οι κάτοικοι παρέθεσαν γεύμα στον Δ. Κουτσούμπα και την αντιπροσωπεία του Κόμματος, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τις ενέργειές του, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν αναλυτικά για τα προβλήματα που παραμένουν, τη δυσοσμία που επανέρχεται όταν δεν λειτουργεί το φίλτρο και τα λύματα που πέφτουν στο ρέμα του Βροντού και καταλήγουν στη λιμνοθάλασσα, απ' όπου τρέφεται με ψάρια όλη η περιοχή.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων Θανάσης Χαραλαμπόπουλος και στη σύντομη εκδήλωση που οργανώθηκε στη μικρή πλατεία του χωριού πριν από το γεύμα, παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ κ.ά.

Ο Δ. Κουτσούμπας, στο σύντομο χαιρετισμό του, είχε πει μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε υποχρέωσή μας να κάνουμε αυτά που κάναμε και να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά», καθώς «ένα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ακόμα και την παραμικρή κατάκτηση, το παραμικρό θετικό, ένα "τίποτα" στην ουσία από τα τεράστια κέρδη που έχουν όλοι αυτοί (σ.σ. επιχειρηματικοί όμιλοι), δηλαδή το να βάλει ένα φίλτρο, μπορεί να το πάρει πίσω την ίδια στιγμή, αν δεν υπάρχει επαγρύπνηση, αν δεν υπάρχει συνεχής ανάδειξη του προβλήματος και πολύ περισσότερο αν δεν αλλάξουν ριζικά αυτές οι πολιτικές».

Το πρόβλημα υφίσταται από το 2011

Με αφορμή το πρόβλημα που παραμένει και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, ενώ καταστρέφει και την ποιότητα ζωής τους, το ΚΚΕ κατέθεσε εκ νέου Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Μωραΐτης. Η προηγούμενη Ερώτηση για το ίδιο θέμα είχε κατατεθεί τον Απρίλη του 2017.

Αναλύοντας το σοβαρό πρόβλημα, οι βουλευτές του ΚΚΕ υπενθυμίζουν στην Ερώτηση ότι οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων και των γύρω χωριών του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης στην Ηλεία έχουν υποχρεωθεί από το 2011 να ζουν σ' ένα δραματικά υποβαθμισμένο περιβάλλον, με την αφόρητη δυσοσμία που παράγεται από ζωικά υποπροϊόντα, τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία «Fargeco Hellas» που λειτουργεί στην περιοχή, ως μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος (γνωστό και ως Rendering), και από τα λύματα που πέφτουν στο ρέμα Βροντού και καταλήγουν στη θάλασσα δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Η «Fargeco Hellas» λειτουργεί δίπλα από τη μονάδα των «Ηλειακών Βιομηχανικών Σφαγείων», από όπου μίσθωσε το χώρο, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος. Λόγω έλλειψης δικού της βιολογικού καθαρισμού, χρησιμοποιεί τον βιολογικό της μονάδας των σφαγείων και επεξεργάζεται τα υποπροϊόντα κρεάτων τόσο των «Ηλειακών Σφαγείων» όσο και από όλη την Ελλάδα, που τα μεταφέρει στους Αγίους Θεοδώρους.

Μετά την προηγούμενη Επερώτηση του Κόμματος, τον καθημερινό αγώνα των κατοίκων και τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής, η «Fargeco Hellas» πιέστηκε και αναγκάστηκε αρχές του 2018 να τοποθετήσει σύγχρονο, όπως η ίδια ισχυρίζεται, «μηχανισμό - φίλτρο» επεξεργασίας και καταστροφής των εκλυομένων οσμών, το οποίο λειτούργησε χωρίς να μυρίζει για δύο μήνες (Μάρτη - Απρίλη 2018).

Ομως, δέκα μέρες περίπου μετά το Πάσχα άρχισαν πάλι τα ίδια προβλήματα, πράγμα που δείχνει την ασυδοσία της «Fargeco Hellas», καθώς μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζει την υγεία των κατοίκων της περιοχής, λειτουργώντας τη μονάδα χωρίς να έχει σε λειτουργία ταυτόχρονα και το «μηχανισμό - φίλτρο». Υπάρχουν φορές που βρομάει όλη η περιοχή σε ακτίνα 8 έως 10 χιλιομέτρων, χωρίς να είναι σε λειτουργία η μονάδα, που σημαίνει ότι αδειάζουν τα υποπροϊόντα κρεάτων στην αυλή της μονάδας, μένοντας εκεί μέχρι να επεξεργαστούν έκθετα στο περιβάλλον, εκλύοντας πτωμαΐνη σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος να παραμένει.

Να ικανοποιηθεί τώρα το αίτημα των κατοίκων

Στην Ερώτηση καταγράφονται και στοιχεία από περιβαλλοντολογικές εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως και από τις χημικές - μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού στο ρέμα Βροντού, που δείχνουν πως το νερό είναι μολυσμένο. Από το μολυσμένο νερό του Βροντού αρδεύουν τις καλλιέργειές τους οι αγρότες της περιοχής και καταλήγει επίσης στη θάλασσα δίπλα ακριβώς από τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Σημειώνονται επίσης στην Ερώτηση οι αυστηροί όροι και οι προδιαγραφές που απαιτούνται για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων και των παράγωγών τους που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, όπου όλες οι προϋποθέσεις είναι αυστηρές και ανελαστικές, για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Μέχρι στιγμής, όμως, η «Fargeco Hellas», παρά τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί και τις όποιες βελτιώσεις έχει κάνει, μπροστά στο κέρδος και στην όποια νομιμοφάνεια διαθέτει, λειτουργεί ανεξέλεγκτα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, αν δεν το έχει κάνει ήδη, με τα υγρά απόβλητα και τους υψηλότατους ρυπαντές δυσοσμίας, που επιφέρουν σοβαρές βλάβες υγείας κατά τα διεθνώς αποδεδειγμένα. Μάλιστα, ένας άνθρωπος δεν δύναται να υποφέρει περισσότερες από 100 μονάδες δυσοσμίας, πόσο μάλλον τις μετρημένες υπερπολλαπλάσιες στα Λεχαινά, πολύ πάνω από τις 1.000.

Οι κάτοικοι ζητούν την αναστολή της λειτουργίας της «Fargeco Hellas», το οριστικό κλείσιμο της λειτουργίας της και τη μεταφορά της σε βιομηχανική ζώνη. Στη βάση αυτή, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι προτίθεται να πράξει ως οφείλει το υπουργείο, για να σταματήσει επιτέλους η δυσοσμία στους Αγίους Θεοδώρους και η ρίψη υγρών αποβλήτων στο ρέμα Βροντού και εντέλει γιατί δεν ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της εν λόγω μονάδας, μετά την πολυετή και επαναλαμβανόμενη παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της».

Ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νόσο των λεγεωνάριων

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για κρούσματα νόσου των λεγεωνάριων στη χώρα, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι η λεγεωνέλλωση είναι μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionella και εμφανίζεται με δύο μορφές:

- Τον πυρετό Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή

- Τη νόσο των λεγεωνάριων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος σε 5 - 30% των κρουσμάτων περίπου.

Κατά το έτος 2017, παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα λεγεωνάριων σε ταξιδιώτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Η λεγιονέλλα είναι ένα βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, που απαντάται στο υδάτινο περιβάλλον και δύναται να αποικίσει όλα τα συστήματα ύδρευσης, τόσο το δίκτυο παροχής θερμού όσο και το δίκτυο παροχής κρύου νερού (ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού παρουσιάζονται στο δίκτυο διανομής νερού σε θερμοκρασίες από 20 έως 50 βαθμούς Κελσίου). Η μετάδοση της νόσου γίνεται με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).

Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων με υδρόψυκτους πύργους ψύξης, ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, κρουαζιερόπλοια, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων σωμάτων γενικότερα.

Η νόσος των λεγεωνάριων δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα. Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών.

Κρατούσαν ομήρους μετανάστες

Μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, θύματα κυκλωμάτων διακινητών, κρατούνται φυλακισμένοι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, με στόχο να τους αποσπάσουν επιπλέον χρήματα. Αυτό αποκαλύφθηκε από τη σύλληψη τριών Μολδαβών, τριών Πακιστανών και ενός 70χρονου Ελληνα, που είναι ιδιοκτήτης αποθήκης στην περιοχή της Σίνδου. Στη συγκεκριμένη αποθήκη οδηγήθηκαν από τους διακινητές 46 μετανάστες, από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Μιανμάρ. Οι Πακιστανοί συλληφθέντες είχαν αναλάβει τον ρόλο του φύλακα στο κτίριο και ο 70χρονος έδινε κατευθύνσεις. Οι μετανάστες είπαν στους αστυνομικούς πως είχαν ήδη πληρώσει 2.000 ευρώ ο καθένας προκειμένου από την τουρκική πλευρά να φτάσουν σε χώρα της Ευρώπης. Την περασμένη Κυριακή, εξάλλου, οι αστυνομικοί βρήκαν εγκαταλειμμένη αποθήκη σε αγροτική περιοχή στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης, όπου διακινητές κρατούσαν φυλακισμένους 33 μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Αφγανιστάν. Συνελήφθησαν δύο Πακιστανοί, οι οποίοι απαιτούσαν 2.000 ευρώ από κάθε μετανάστη, χρήματα που περίμεναν από συγγενείς τους, καθώς οι ίδιοι είχαν δώσει όλα τους τα υπάρχοντα σε διακινητές, όταν πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Σύμφωνα τέλος με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιούνη εντοπίστηκαν 1.355 μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή της Θράκης, ενώ ακόμη 1.106 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ