ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλληλεγγύη και διεκδίκηση για ουσιαστική στήριξη των πληγέντων

Με τη συμμετοχή πυρόπληκτων της περιοχής έγινε την Κυριακή η συγκέντρωση στο Στέκι Αλληλεγγύης

Το Στέκι Αλληλεγγύης καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο ως σταθερός συμπαραστάτης των πυρόπληκτων και των διεκδικήσεών τους
Το Στέκι Αλληλεγγύης καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο ως σταθερός συμπαραστάτης των πυρόπληκτων και των διεκδικήσεών τους
Η οργάνωση της διεκδίκησης μέτρων ανακούφισης και πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο της συγκέντρωσης - σύσκεψης που έγινε την Κυριακή το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματείων και φορέων της περιοχής.

Η συγκέντρωση έγινε στο Στέκι Αλληλεγγύης, που λειτουργεί από τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή (Λεωφόρος Μαραθώνος 33) και αποτελεί το επίκεντρο της αλληλεγγύης, της ενημέρωσης, της βοήθειας που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και οι άλλοι φορείς.

Στη συγκέντρωση - σύσκεψη συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιπροσωπείες σωματείων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και σωματεία της δύναμής της, σύλλογοι και ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Επίσης συμμετείχαν κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς. Πήραν το λόγο και μετέφεραν την εικόνα όσον αφορά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και τις προσπάθειές τους να οργανωθούν.

Το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από τους εργαζόμενους και δεκάδες συνδικάτα και φορείς χαιρέτισε η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ανοίγοντας τη συγκέντρωση.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι το πρώτο βήμα, ενώ το επόμενο και πιο ουσιαστικό είναι η ενεργή συμμετοχή σε όλη τη δύσκολη διαδρομή, στη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων αποκατάστασης των πληγέντων, στον αγώνα για μέτρα και υποδομές, που δεν θα επιτρέψουν να ξανασυμβεί μια τέτοια τραγωδία.

«Το Στέκι είναι το κοινό σπίτι όσων είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για όλα τα παραπάνω», όσων «δεν θέλουν να το βάλουν κάτω και να συμβιβαστούν με τη συμφορά, με το εύκολο ανάθεμα, με τις βολικές απαντήσεις για το ποιος φταίει», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ενοχη η πολιτική που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες

Στην ανάγκη διεκδίκησης πλήρους και άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων στάθηκε ο Γιάννης Γιαννόπουλος, μέλος της Προσωρινής Επιτροπής Πυρόπληκτων Ραφήνας - Μαραθώνα.

«Από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την καταστροφή, το κράτος και ο μηχανισμός του έτρεξε να μας πει ενόχους, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, λέγοντας ότι εμείς φταίμε που χτίσαμε εδώ αυθαίρετα», υπενθύμισε.

Πρόσθεσε πως για την άναρχη δόμηση υπεύθυνη είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει τη στέγαση όχι ως λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα, αλλά ως «πολυτέλεια», ως ζήτημα στο οποίο όποιος μπορεί δίνει μια λύση ατομικά.

«Ενοχοι δεν είμαστε εμείς. Ενοχοι είναι αυτοί που δίνουν το 0,035% του προϋπολογισμού για την πυροπροστασία σε μια χώρα που κάθε χρόνο βγαίνει βαριά πληγωμένη από τις φωτιές. (...) Μα πιο πολύ είναι ένοχοι όλοι όσοι συντηρούν μια κοινωνία που μετράει την προστασία των ανθρώπων με όρους ανταγωνισμού και κέρδους», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του ο Γ. Γιαννόπουλος παρουσίασε μια σειρά αιτημάτων στη βάση των οποίων έχει δημιουργηθεί η Επιτροπή, με στόχο να διευρυνθεί με περισσότερους κατοίκους. Επεσήμανε την ανάγκη το διεκδικητικό πλαίσιο να εμπλουτίζεται και να λαμβάνει υπόψη προβλήματα που προκύπτουν.

Χρέος των συνδικάτων χαρακτήρισε την οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον τόπο δουλειάς και κατοικίας ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οπως είπε, η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί και θα πάρει και νέες μορφές, όπως η βοήθεια από συνεργεία οικοδόμων, ηλεκτρολόγων και άλλων ειδικοτήτων που συνδράμουν στις εργασίες αποκατάστασης.

Αναφερόμενος σε προβλήματα που αναδείχθηκαν στο φόντο της φονικής πυρκαγιάς, στάθηκε ιδιαίτερα στις ελλείψεις που υπάρχουν στις έτσι κι αλλιώς λιγοστές και ανεπαρκείς δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής.

Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου δουλεύουν 115.000 εργαζόμενοι, δεν υπάρχει νοσοκομείο. «Τα προβλήματα των πυρόπληκτων είναι γενικότερα προβλήματα για όλους τους εργαζόμενους», σημείωσε.

Οσον αφορά τις κυβερνητικές ευθύνες, επισήμανε πως «η κυβέρνηση είναι ικανότατη, αλλά ταξικά προσανατολισμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», υπενθυμίζοντας πως στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργάνωσε στην περιοχή δεν έγινε η παραμικρή νύξη για την πυρασφάλεια, όπως και συνολικά για τις λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα οργάνωσης στους πυρόπληκτους, ώστε τα προβλήματα και τα αιτήματά τους να μη βρεθούν στο περιθώριο μόλις τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν και το θέμα σταματήσει να βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Πρωτοβουλίες για την οργάνωση των κατοίκων

Την προσοχή στην επόμενη μέρα έστρεψε με την παρέμβασή της η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων και της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Νέου Βουτζά.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από Σεπτέμβρη στις σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν κατά πλειοψηφία παιδιά από τις πυρόπληκτες περιοχές και μια σειρά οικογένειες έχουν βρεθεί χωρίς στέγη.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξήγησε, οι Σύλλογοι Γονέων ξεκινούν μια προσπάθεια να καταγράψουν τα προβλήματα και τις ανάγκες, την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή δεν έχει ακόμα επισκεφθεί τις σχολικές μονάδες.

Την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και των φορέων χαιρέτισε ο Αντώνης Δεληχάτσιος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Νέου Βουτζά, επισημαίνοντας πως με τη δράση τους «μας κάνουν να μη νιώθουμε ποτέ ότι είμαστε μόνοι».

Αναφέρθηκε στη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής, μέσα από συνέλευση του αθλητικού και του εξωραΐστικού συλλόγου της περιοχής, αλλά και στα αιτήματα που έχουν διαμορφώσει.

«Το να προσφέρεις είναι πολύ σημαντικό, γεμίζει την ψυχή σου», είπε η Κατερίνα Μαλλά, κάτοικος στο Μάτι, που μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη που δέχθηκαν και συνεχίζουν να δέχονται.

Τα δραματικά γεγονότα της 23ης Ιούλη συνόψισε ο Δημήτρης Ματρακίδης, επίσης κάτοικος στο Μάτι, μέσα από όσα έζησαν ο ίδιος και η οικογένειά του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υποδομές και μέτρα πυροπροστασίας.

Αστείρευτη αλληλεγγύη

Στο μεταξύ, καθημερινά συνεχίζεται η αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς της Αττικής και όχι μόνο. Τις προηγούμενες μέρες, στο Στέκι κατέφτασε βοήθεια για τους πληγέντες από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, το Σωματείο Καθαριστριών Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Υπογραφές κατοίκων κάτω από το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει επεξεργαστεί, συγκεντρώνει η Προσωρινή Επιτροπή Πυρόπληκτων Ραφήνας - Μαραθώνα, με στόχο τη συμμετοχή σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερων πληγέντων. Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
  • Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δημόσιων δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες - μετρήσεις και να υλοποιηθούν έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.
  • Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
  • Αμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο.
  • Να παρθούν μέτρα προκειμένου να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

Συγκεκριμένα, να υπάρξουν:

  • Πλήρης κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την κύρια και την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Επιδότηση ενοικίου για τους κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους για κατοικία και επαγγελματική στέγη.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή για οφειλές σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Ειδικά για τους επαγγελματίες, εκτός από την πλήρη αποζημίωση της ζημιάς, για να ξαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους:

  • Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων. Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για όλες τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.
  • Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους των οποίων οι επιχειρήσεις καταστράφηκαν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Και στις δύο περιπτώσεις, υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ