ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Στιγμιότυπα από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας

Συνεχίζεται με επιτυχία το ταξίδι του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα. Μέσα από τις εκδηλώσεις που στήνονται στα νησιά, σε μικρές και μεγάλες πόλεις απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα, με μεράκι και εθελοντική δουλειά, τίθενται στο επίκεντρο επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τη νεολαία, απευθύνεται κάλεσμα διεκδίκησης και αγώνα σε κάθε νέο και νέα που σήμερα προβληματίζεται για τα όσα αντιμετωπίζει στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή του.

Παράλληλα, οι νέοι γνωρίζονται με πλευρές της 100χρονης Ιστορίας του ΚΚΕ και της 50χρονης δράσης της ΚΝΕ, μέσα από αφιερώματα, προβολές βίντεο, εκθέσεις, ιστορικούς περιπάτους κ.ά., ενώ σε πολλές περιπτώσεις το περιεχόμενο των εκδηλώσεων δίνει την ευκαιρία στους νέους να γνωριστούν με πλευρές της Ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος στον τόπο τους, με τη συμβολή αγωνιστών της περιοχής. Ταυτόχρονα, προβάλλονται η καλλιτεχνική δημιουργία, το καλό βιβλίο, πραγματοποιούνται δεκάδες συναυλίες από ντόπιους δημιουργούς, νεανικά μουσικά σχήματα και γνωστούς καλλιτέχνες.

Στην Ικαρία

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιούλη η προφεστιβαλική εκδήλωση στον Αγιο Κήρυκο στην Ικαρία, με τη συμμετοχή νεολαίας της περιοχής. Στην ομιλία της η Γεωργία Λαρδά, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ικαρίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε σύντομα στην Ιστορία του νησιού, που είναι δεμένη με την Ιστορία του Κόμματος και αποτελεί πολύτιμο εφόδιο και έμπνευση για τη νέα γενιά σήμερα.

Στην Ικαρία
Στην Ικαρία
Κάλεσε τη νεολαία να μην πέσει θύμα της προπαγάνδας της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή εποχή», αλλά αποφασιστικά να μπει στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, τη θυσιάζει στο βωμό του κέρδους και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως επιβεβαιώθηκε τραγικά για ακόμη μια φορά στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική.

Στο Ρέθυμνο

Με επιτυχία ξεκίνησε το ταξίδι του Φεστιβάλ και στο νομό Ρεθύμνου, στο πάρκο της Επισκοπής, με τη συμμετοχή νεολαίας της περιοχής. Στο επίκεντρο της προφεστιβαλικής εκδήλωσης που έγινε στις 31 Ιούλη βρέθηκαν ζητήματα όπως το ποιος ωφελείται σήμερα από την ανάπτυξη του τουρισμού, οι ευθύνες για την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ο ρόλος της Χρυσής Αυγής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τη συζήτηση που οργανώθηκε από τα μέλη της ΚΝΕ, όπου παρουσιάστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για μια ριζικά διαφορετική κοινωνία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στη συνέχεια, οι μαθητές φτιάχνοντας ομάδες έπαιξαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ενάντια στον πόλεμο, με τίτλο «ΝΑΤΟ - ΕΕ, σας ξέρουμε καλά, για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά». Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αναδείχθηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους, η στάση της κυβέρνησης, που αποδεικνύεται καθημερινά ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Το παιχνίδι κατέληξε με το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» του Μπ. Μπρεχτ, τονίζοντας την τελευταία στροφή: «Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να πετάει. Ξέρει και να σκοτώνει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».

Αθλητικά τουρνουά σε Χανιά και Ρόδο

Στη Ρόδο
Στη Ρόδο
Με συμμετοχή δεκάδων μαθητών ολοκληρώθηκε το διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιόχωρα το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Ιούλη, στο πλαίσιο των φεστιβαλικών εκδηλώσεων 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στα Χανιά.

Με την ολοκλήρωση του τουρνουά οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο που έφτιαξαν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της Παλαιόχωρας, με θέμα την Ιστορία του τόπου, τους αγώνες του λαού της περιοχής ενάντια στο φασισμό, ενώ αναδείκνυε και το ρόλο που παίζουν διαχρονικά οι φασίστες. Εγινε επίσης συζήτηση για τα συμπεράσματα που μπορεί να αντλήσει ένας νέος σήμερα από τους αγώνες που έδωσε ο λαός μας ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά. Στο τέλος του τουρνουά έγινε απονομή επαίνων σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο τουρνουά μπάσκετ 3on3 της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στο κλειστό γήπεδο Κρεμαστής της Ρόδου. Παράλληλα με το τουρνουά πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός τριπόντων για τις ηλικίες 13 - 15 και 15 - 17 ετών.

Το «παρών» έδωσε το παράρτημα ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», Συμβουλευτικό Κέντρο Ρόδου, που διένειμε και σχετικό υλικό στους συμμετέχοντες, ενώ τις θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά ανέδειξε στην ομιλία εκ μέρους της ΤΟ Ρόδου της ΚΝΕ η Χρυσούλα Γιακαλή, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ενάντια σε όσους θέλουν μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. Πρωτοστατούμε στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, γιατί παλεύουμε ενάντια στον ίδιο τον καπιταλισμό και τους καταναγκασμούς που επιβάλλει στον άνθρωπο. Δίνουμε ιδιαίτερο αγώνα για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, για την επανένταξη των χρηστών στην κοινωνική ζωή και την ολόπλευρη στήριξη κρατικών δομών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης».

Στη Χαλκιδική

Με τη συμμετοχή πολλών μαθητών της περιοχής ολοκληρώθηκε η παρέμβαση της ΤΟ Χαλκιδικής της ΚΝΕ στη Νέα Φώκαια. Στην εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός και Φασισμός δεν πάνε μαζί» προβλήθηκε βίντεο σχετικό με τον περίφημο «αγώνα του θανάτου» στο κατεχόμενο από τους ναζί Κίεβο το 1942, που κατέληξε, έπειτα από νίκη σε ποδοσφαιρικό αγώνα απέναντι στους ναζί κατακτητές, στην εκτέλεση 15 Σοβιετικών ποδοσφαιριστών από την Ουκρανία, αφού τόλμησαν να αμφισβητήσουν με συγκεκριμένο τρόπο τους κατακτητές.

Παράλληλα, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις θέσεις της ΚΝΕ για τον αθλητισμό, αλλά και συζήτησαν για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ένας νέος απέναντι στο φασισμό, που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, του καπιταλισμού.

Στη Θάσο

Με επιτυχία ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Αυγούστου το ταξίδι του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στις Μαριές. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Μαρίας Χριστοδουλέα, μέλους του ΓΠ ΑΜΘ της ΚΝΕ, ενώ ακολούθησε ομιλία του Νίκου Χρυσάφη, μέλους της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ακούστηκαν τα ονόματα αγωνιστών από τις Μαριές και την υπόλοιπη Θάσο, μέλη και στελέχη του Κόμματος οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα και διώχθηκαν από το αστικό κράτος. Οπως τονίστηκε, δεκάδες καπνεργάτες από τη Θάσο πρωτοστάτησαν στους ηρωικούς καπνεργατικούς αγώνες, φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν, όπως ο ΟΚΝίτης Γιάννης Ψαρόπουλος από την Καλλιράχη. Εγινε αναφορά και στη συμβολή μετέπειτα στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ, με τις ανταρτοομάδες του Αγαμέμνωνα, του καπετάν Στρυμόνα από τις Μαριές, που έδρασαν στο νησί αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σημειώθηκε επίσης πως δεκάδες στελέχη του ΚΚΕ ήταν από τη Θάσο, όπως ο Κώστας Φαρμάκης, ο Γιώργης Γεωργίου, ο Γιώργος Κορδέλης, ενώ εκατοντάδες Θάσιοι, για τη συμμετοχή τους στο λαϊκό κίνημα, για τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ, κλείστηκαν στα μπουντρούμια του αστικού κράτους, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ