ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Νέες αντιδράσεις απέναντι στις απειλές Τραμπ

Από συνάντηση αντιπροσωπειών των Ιράν, ΕΕ και Ρωσίας στις 6/7 στη Βιέννη, όπου συζήτησαν για τη συνέχεια της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Copyright 2018 The Associated

Από συνάντηση αντιπροσωπειών των Ιράν, ΕΕ και Ρωσίας στις 6/7 στη Βιέννη, όπου συζήτησαν για τη συνέχεια της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι κυβερνήσεις Κίνας και Γερμανίας εμφανίστηκαν και χτες διατεθειμένες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μπίζνες με το Ιράν, παρά την προχτεσινή απειλή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως όποιος κάνει μπίζνες με την Τεχεράνη δεν θα μπορεί να κάνει μπίζνες με την Ουάσιγκτον.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως το Πεκίνο διατηρεί την αταλάντευτη θέση για αντίθεση σε μονομερείς κυρώσεις με εξωχώριες δικαιοδοσίες, τονίζοντας πως η εμπορική συνεργασία της Κίνας με το Ιράν «είναι λογική, διαφανής, δίκαιη και νόμιμη». Επισήμαναν πως δεν παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πως «όλα τα νόμιμα» δικαιώματα της Κίνας θα πρέπει να προστατευτούν.

Το ίδιο 24ωρο, Γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν έχουν εξωχώριες επιπτώσεις και παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο. «Η Γερμανία αναμένει πως οι ΗΠΑ θα συλλογιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όταν θα αποφασίσουν για κυρώσεις», φέρεται να επισήμαναν, κατά το «Ρόιτερς». Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε «αύξηση της αστάθειας» στην περιοχή. Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Passauer Neue Presse», ο Μάας αποκάλεσε «λάθος» την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, επειδή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή. «Δίνουμε μάχη για τη συμφωνία, επειδή είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας να φέρουμε ασφάλεια και διαφάνεια στην περιοχή», τόνισε.

Στην Τεχεράνη, πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ξεκαθάρισε πως «δεν είναι θέμα ταμπού» για τη χώρα του η πιθανότητα συνομιλιών με τις ΗΠΑ, προβλέποντας εντούτοις ότι δεν θα είχαν νόημα δίχως μία ξεκάθαρη ατζέντα. Ο Ιρανός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι κατά καιρούς αντικρουόμενες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων αποδεικνύουν «το χάος που επικρατεί στην αμερικανική εξωτερική πολιτική». Τέλος, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

ΣΥΡΙΑ
Διεργασίες για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών το Σεπτέμβρη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την υποψηφιότητα περίπου 35.000 ατόμων στις πρώτες - από την έναρξη του πολέμου το 2011 - τοπικές εκλογές στη Συρία, που θα διεξαχθούν στις 16 Σεπτέμβρη, επικύρωσαν χτες οι αρμόδιες αρχές.

Πληροφορίες της συριακής εφημερίδας «Αl Watan» αναφέρουν πως οι αρμόδιες επιτροπές επικύρωσαν 34.553 υποψηφιότητες μεταξύ 55.164 ατόμων. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 18.478 έδρες, έναντι 17.000 εδρών που ήταν στις τελευταίες εκλογές. Ο Σλεϊμάν αλ Κάεντ, πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε στην εφημερίδα ότι πλέον «μεγάλος αριθμός χωριών έχουν μετατραπεί σε δήμους». Σε αυτό το γεγονός απέδωσε και την αύξηση του αριθμού των εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια. Αντίθετα, καμία υποψηφιότητα δεν αφορά τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), Χασάκα (βορειοανατολικά) και Ντεράα (νότια), καθώς ο συριακός στρατός συνεχίζει τις μάχες για την πλήρη ανακατάληψή τους από τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε χτες πως η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να εγκαταστήσει «ειδικά εκλογικά κέντρα» μέσα στην πόλη Χάμα, ώστε να επιτρέψει την καταγραφή των δυνάμει υποψηφίων σε περιοχές που δεν ελέγχονται από το στρατό.

Στη Συρία διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές το 2016 και προεδρικές εκλογές το 2014, στις οποίες ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Ασαντ, εξελέγη για άλλα επτά χρόνια.

Οπως ανακοινώθηκε, τα νέα Τοπικά Συμβούλια που θα αναδειχθούν στις 16/9 θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, καθώς θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια ανάπτυξης, να προτείνουν προγράμματα επενδύσεων και να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν τη φάση της ανοικοδόμησης.

  • Η προεδρία της Συρίας ανακοίνωσε χτες ότι η 42χρονη σύζυγος του Προέδρου, Ασμα Ασαντ, άρχισε να υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο.
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συνεχίζεται η επιβολή εμπορικών δασμών

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεν φαίνεται να σταματά ούτε εύκολα, ούτε σύντομα η εμπορική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, έπειτα από τη νέα απόφαση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει από τις 23 του μήνα δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων.

Η εξέλιξη προκάλεσε κινεζικά αντίποινα, καθώς αξιωματούχοι από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έσπευσαν να ανακοινώσουν πρόσθετους δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων (πετρέλαιο, αυτοκίνητα, προϊόντα χάλυβα και ιατρικά εργαλεία), αξίας 16 δισ. δολαρίων. Τα κινεζικά αντίποινα ελήφθησαν μολονότι Κινέζοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για δασμούς σε νέα κινεζικά προϊόντα «εντελώς παράλογη πρακτική».

Παρά τα μέτρα «εμπορικού πολέμου» που επιβάλλει ο Τραμπ έναντι της Κίνας προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων, οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλές! Στοιχεία των αμερικανικών τελωνειακών υπηρεσιών που δημοσιοποιήθηκαν χτες αναφέρουν ότι το εμπόριο κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλη κατά 13,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ξεπερνώντας σε αξία τα 41,5 δισ. δολάρια. Τον Ιούνη οι κινέζικες εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν (μεταξύ άλλων και λόγω της υποτίμησης 8% του κινεζικού νομίσματος, γουάν, έναντι του δολαρίου) κατά 13,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρά την αύξηση των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αμερικανικών Τελωνείων πως αυξήθηκε κατά 5,9% και το εμπόριο με την ΕΕ.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαφές και «γέφυρες» στην Ουάσιγκτον

Ξεκίνησαν χτες στην Ουάσιγκτον οι συναντήσεις τουρκικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, με στόχο να αμβλυνθεί αν είναι δυνατόν η κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που έχει ως αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, αλλά αφορά σειρά από πεδία όπου υπάρχει διαφοροποίηση συμφερόντων. Αυτά σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη μοιρασιά που γίνεται στη Συρία, τις σχέσεις στο ΝΑΤΟ, τις σχέσεις με το Ιράν (όπου τουρκικά μονοπώλια έχουν συμβόλαια με αντίστοιχα ιρανικά στην Ενέργεια και άλλους τομείς και αντιδρούν στη στάση των ΗΠΑ), τα «ανοίγματα» προς τη Ρωσία (εξοπλιστικά πακέτα, Ενέργεια κ.λπ.), τις εμπορικές σχέσεις και την επιβολή κυρώσεων και δασμών.

Ο Τούρκος αν. υπουργός επικεφαλής μαζί με αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, για 50 λεπτά, ωστόσο δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση μετά τη συνάντηση.

Πριν από τη συνάντηση η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χέδερ Νοϊερτ, είχε αναφέρει ότι αντικείμενο της συνάντησης με τον Σάλιβαν θα ήταν η αναζήτηση λύσης σχετικά με την «υπόθεση του πάστορα και του άλλου προσωπικού των ΗΠΑ που κρατείται».

Ταυτόχρονα σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης στις ΗΠΑ είναι η οικονομία, με δεδομένες τις ενδείξεις ότι η τουρκική καπιταλιστική οικονομία βαίνει προς περίοδο υποχώρησης και αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, όπως υποτίμηση του νομίσματος, πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα δυσκολέψει την τροφοδότηση του κεφαλαίου με «ζεστό» χρήμα, γι' αυτό και ανακυκλώνονται σενάρια περί προσφυγής στο ΔΝΤ και τραπεζικών ελέγχων. Χτες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένονταν συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Απασχολεί τους αξιωματούχους ότι η ισοτιμία μεταξύ τουρκικής λίρας και δολαρίου βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο 1/5,5 έχοντας κλείσει στο 1/5,3 πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό 1/5,4 στις αρχές της βδομάδας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επανεξετάζουν την αδασμολόγητη πρόσβαση τουρκικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, αλλά επιμένουν να αποσυνδέουν αυτό με την πρόσφατη αντιπαράθεση. Προφανώς όλα σχετίζονται και το κυριότερο που καταγράφεται από τα αστικά επιτελεία και των δύο χωρών είναι η προτροπή να μειωθούν οι εντάσεις ανάμεσα σε δύο σημαντικούς εταίρους στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα έχει σημαντική επίδραση και σε άλλα ζητήματα.

ΗΠΑ
Ο Πενς στο Πεντάγωνο για τη «Δύναμη Διαστήματος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προώθηση στα σχέδια για μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, με στόχο τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ μεταξύ άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, φαίνεται πως σχεδιάζει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που αναμένεται σήμερα Πέμπτη στο Πεντάγωνο, προκειμένου να συζητήσει (κατά πληροφορίες του δικτύου CNN) «το μέλλον του αμερικανικού στρατού στο Διάστημα και την πιθανότητα δημιουργίας Διαστημικής Δύναμης», όπως έχει ήδη προτείνει ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη του Πενς στο Πεντάγωνο αναμένεται να συμπέσει με τη δημοσιοποίηση έκθεσης του υπουργείου Αμυνας προς το Κογκρέσο, σχετικά με την προτεινόμενη οργανωτική και διοικητική δομή μίας «Δύναμης Διαστήματος» (Space Force), όπως επίσης και τις υποδομές που θα χρησιμοποιεί. Η έκθεση του Πενταγώνου (κατά πληροφορίες) δεν φέρεται να υποστηρίζει θερμά τη σύσταση ξεχωριστού σώματος στρατού καθώς αυτό θα απαιτούσε σχετική κοινοβουλευτική απόφαση.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι το Πεντάγωνο «συμφωνεί πλήρως» με το ενδιαφέρον του Προέδρου Τραμπ για το Διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ