ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Σημαντικά ευρήματα στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος

Συνεχίστηκαν και φέτος, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, οι εργασίες στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην περιοχή της Αμαρύνθου, που αποκαλύφθηκε το 2017. Πέρσι βρέθηκαν ενσφράγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος» και τρεις βάσεις ελληνιστικών χρόνων με αναθηματικές επιγραφές προς τη θεά Αρτέμιδα, τον αδελφό της Απόλλωνα και τη μητέρα τους Λητώ. Αυτές οι ανακαλύψεις επέτρεψαν την ταύτιση των κτιρίων που ανασκάφηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια με τον ιερό χώρο, ο οποίος, κατά τις αρχαίες πηγές, υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Εύβοιας.

Η έρευνα του 2018 (τέλος Ιούνη - αρχές Αυγούστου) στράφηκε προς τον κεντρικό χώρο του ιερού με στόχο την αποκάλυψη του αρχαίου ναού και του βωμού. Υπήρξαν σημαντικά ευρήματα, όπως ένα ομοίωμα χάλκινης φαρέτρας, που αποτελεί τμήμα αγαλματιδίου της Αρτέμιδος και μία νέα βάση γλυπτού που φέρει τα ονόματα της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα και της Λητούς, καθώς και ένα ακόμα μεγάλο θεμέλιο, που ενισχύουν την άποψη ότι ο ναός βρίσκεται σε αυτήν τη περιοχή και αναμένεται να εντοπιστεί τα επόμενα χρόνια. Ακόμα, οι αρχαιολόγοι διερεύνησαν κατάλοιπα πρωιμότερων οικοδομικών φάσεων που χρονολογούνται από το 10ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ίδρυση του ιερού της θεάς Αρτέμιδος στο άκρο της εύφορης πεδιάδας ανατολικά της Ερέτριας συνδέεται με την ενίσχυση των συνόρων της πόλης - κράτους της Ερέτριας, ενώ αργότερα, όταν ενσωματώθηκε μεγάλο τμήμα της νότιας Εύβοιας μέχρι τα Στύρα, όπως αναφέρεται σε ενεπίγραφη στήλη που βρέθηκε το 2017, το ιερό αναδείχθηκε σε κεντρικό σημείο της περιοχής. Ο θρησκευτικός χαρακτήρας του χώρου, μετά από καταστροφή τον 1ο αι. π.Χ, πιθανόν ανανεώθηκε το 2ο αι. μ.Χ. και συνεχιζόταν έως περίπου τον 3ο αιώνα μ.Χ.».

Ο «Αμλετ» σε νέα στέγη

Patroklos Skafidas

Ο Τάσος Ιορδανίδης και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται στην σκηνή του Θεάτρου «Αltera Pars» για τη νέα θεατρική σεζόν, η οποία θα ξεκινήσει με «Αμλετ». Μετά από 158 παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου «Ανεσις», το κορυφαίο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, το αριστούργημα του Ου. Σαίξπηρ, επιστρέφει στη σκηνή του «Altera Pars» στο Γκάζι, από τις 15 Σεπτέμβρη του 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου), ανανεωμένος, με καινούρια προσέγγιση.

Ο βραβευμένος και από το ελληνικό κοινό Λεβάν Τσουλάτζε, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Kote Marjanishvili Theatre» της Γεωργίας, θα μας μεταφέρει και αυτό το θεατρικό χειμώνα στο σαιξπηρικό βασίλειο της Δανίας. Οι βραβευμένοι Τάσος Ιορδανίδης, Αρης Λεμπεσόπουλος, Πέμη Ζούνη, Ιωάννα Παππά και Θοδωρής Κατσαφάδος συνθέτουν τον βασικό κορμό των πρωταγωνιστών.

Προσφορά προπώλησης στην τιμή των 10 ευρώ για όποιον προβεί στην αγορά εισιτηρίου μέχρι και την παραμονή της πρεμιέρας (14 Σεπτέμβρη) από το ταμείο του θεάτρου (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, τηλ. 2103410011) και μέσω της viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-altera-pars-kerameikos/amlet/

Απόδοση: Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Διασκευή - σκηνοθεσία - φωτισμοί - μουσική επιμέλεια: Λεβάν Τσουλάτζε. Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας. Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη. Θεατρολόγος: Ιωάννα Μπλάτσου. Παίζουν επίσης: Δημήτρης Διακοσάββας, Αντώνης Αντωνάκος, Θοδωρής Κανδηλιώτης, Ιάσονας Παπαματθαίου.

Ενδιαφέρουσες κλασικές ταινίες ξανά στις αίθουσες

Κυκλοφορούν ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες τρεις ενδιαφέρουσες κλασικές ταινίες.

«Αποχαιρετισμός στα όπλα» (1932) του Φρανκ Μορζάτζ. Η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» είναι μια αξεπέραστη περιγραφή του πολέμου, ένα έργο εμπνευσμένο από τις εμπειρίες του ίδιου του Χέμινγουεϊ. Ενας νεαρός Αμερικανός εθελοντής στο Ιταλικό Υγειονομικό Σώμα, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, συναντά στο μέτωπο και ερωτεύεται την Κάθριν Μπάρκλεϊ, μια Βρετανίδα νοσοκόμα. Τα γεγονότα σύντομα οδηγούν στην απομυθοποίηση του πολέμου...

Παίζουν οι: Γκάρι Κούπερ και Ελεν Χέιζ.

«Τρεις μέρες του κόνδορα» (1975), σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Πόλακ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου που αμερικανική ταινία θίγει το ρόλο της CIA. Στο φιλμ, ο Τζόζεφ Τέρνερ, αναλυτής της CIA, ανακαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια μιας εικοσάλεπτης απουσίας από το γραφείο του, όλοι οι συνεργάτες του δολοφονήθηκαν άγρια...

Παίζουν οι: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Φέι Νταναγουέι, Μαξ Φον Σίντοφ και Κλιφ Ρόμπερτσον.

«Σινεμά ο παράδεισος» (1988), σκηνοθεσία Τζουζέπε Τορνατόρε.

Ο διάσημος σκηνοθέτης Σαλβατόρε πηγαίνει στη γενέτειρά του για την κηδεία του Αλφρέντο, ενός παλιού και αγαπημένου του φίλου. Στη διάρκεια του ταξιδιού από τη Ρώμη στη Σικελία ο Σαλβατόρε θυμάται πώς ξεκίνησε η φιλία τους. Εκείνος ήταν ορφανός από πατέρα και έβρισκε καταφύγιο από τη μιζέρια στο «Σινεμά ο Παράδεισος», τη μοναδική κινηματογραφική αίθουσα του χωριού του. Ο Αλφρέντο ήταν ο μηχανικός προβολής, ο οποίος προέβαλλε τις λογοκριμένες από τον παπά ταινίες. Κοντά στον Αλφρέντο μυήθηκε στη μαγεία του κινηματογράφου και έμαθε κάποια μυστικά του επαγγέλματος...

Παίζουν οι: Φιλίπ Νουαρέ, Εντσο Καναβέλε, Αντονέλα Ατίλι και Ισα Ντανιέλι.

«Μαγιακόφσκι» επί σκηνής

Ερωτας, πρωτοπορία στην τέχνη, επανάσταση. Σ' αυτό το τρίπτυχο κινήθηκε η ζωή και το έργο του μεγάλου Ρώσου ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Πάνω σ' αυτό το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο στηρίζεται η παράσταση που ετοιμάζει ο Θίασος «Μοντέρνοι Καιροί», με τίτλο «Μαγιακόφσκι».

Το ρόλο του επαναστάτη ποιητή ερμηνεύει η Εβίτα Παπασπύρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Νταλιάνης. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Οκτώβρη και θα παίζεται κάθε Παρασκευή στις 9 μ.μ., στο Θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής» (Αγ. Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός).

Ψυχολογικό θρίλερ

Στο «Από Μηχανής» Θέατρο θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή 19 Οκτώβρη το ψυχολογικό θρίλερ «Frozen» της Μπριόνι Λάβερι, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον ίδιο, την Εφη Μουρίκη και την Δέσποινα Κούρτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το «Frozen» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που αποτελείται από τρία πορτρέτα: Ενός «σίριαλ κίλερ», μίας δικαστικής ψυχιάτρου και μίας μητέρας που η κόρη της είναι ένα από τα θύματα του δολοφόνου. Υπάρχει οίκτος για έναν κατά συρροή δολοφόνο παιδιών; Μπορεί μια μάνα να συγχωρέσει τον δολοφόνο του παιδιού της; Μπορεί μια ψυχίατρος να μας οδηγήσει μέσα από επιστημονικά μονοπάτια στην κατανόηση της παθολογίας ενός κατά συρροή δολοφόνου;

Μετάφραση: Αννίτα Δεκαβάλλα. Σκηνικά - κοστούμια: Ερση Δρίνη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Προνομιακή τιμή 10 ευρώ για όλες τις παραστάσεις, με την αγορά εισιτηρίων μέχρι την Πέμπτη 18 Οκτώβρη. Θέατρο «Από Μηχανής»: Ακαδήμου 13, τηλ. 210.5232097, www.amtheater.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ