ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο ήχος των όπλων
  • Σε ανακατάληψη μέρους των παλαιστινιακών εδαφών στη Γάζα προχώρησε ο ισραηλινός στρατός μετά από μια νύχτα πολύωρων δριμειών επιδρομών
  • Οργή στον αραβικό κόσμο για τις εξελίξεις αλλά και για την ισραηλινή επίθεση σε συριακό ραντάρ στο νότιο Λίβανο

Παλαιστίνιος αστυνομικός κοιτάζει τη ζημιά που έγινε στο τμήμα του από τα ισραηλινά στρατεύματα

Associated Press

Παλαιστίνιος αστυνομικός κοιτάζει τη ζημιά που έγινε στο τμήμα του από τα ισραηλινά στρατεύματα
ΓΑΖΑ-ΜΠΕΪΤ ΧΑΝΟΥΝ-ΧΕΒΡΩΝΑ-ΒΗΘΛΕΕΜ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ- ΚΑΪΡΟ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Ούτε λεπτό δε σίγησαν τα όπλα, όλες αυτές τις μέρες, στη Μέση Ανατολή, όπου πλέον το κλίμα είναι σαφώς πολεμικό και η κατάσταση κάτι παραπάνω από απλώς εκρηκτική. Ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε τις καθημερινές του επιδρομές με μια γενικευμένη επίθεση από αέρος, εδάφους και θαλάσσης εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Στο πλαίσιο, μάλιστα, μιας καλά οργανωμένης στρατιωτικής επιχείρησης, ανακαταλήφθηκαν κομβικά σημεία των αυτόνομων περιοχών, στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά μετά από τη συμφωνία του Οσλο, το 1994.

Η Παλαιστινιακή Αρχή προειδοποιεί για γενικευμένη έκρηξη, που θα συμπαρασύρει το σύνολο της περιοχής, ενώ η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται αδιάλλακτη και αποφασισμένη να καταπατήσει κάθε συμπεφωνημένο. Η ισραηλινή επιδρομή εναντίον συριακού ραντάρ, τη Δευτέρα, στην κοιλάδα Μπεκάα του νοτίου Λιβάνου συμπληρώνει το εξαιρετικά εκρηκτικό παζλ, ενώ ο αραβικός κόσμος οργισμένος καταδικάζει την ισραηλινή τακτική και ολοένα και περισσότερο δηλώνει ότι «κάθε ειρηνευτική διαδικασία είναι, πλέον, νεκρή».

Νύχτα τρόμου

Η νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη έγινε μέρα στη Λωρίδα της Γάζας και ο ουρανός δεν έπαψε, για έξι συνεχόμενες ώρες, να θυμίζει φωτιά. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά πανικόβλητοι αναζητούσαν καταφύγιο καθώς ισραηλινά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα αλλά και πλοία σφυροκοπούσαν ανηλεώς στόχους εντός των παλαιστινιακών εδαφών στην πιο μεγάλη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών από την έναρξη της Ιντιφάντα, στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Καινούρια εμπόδια στη διέλευση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Καινούρια εμπόδια στη διέλευση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με την εισβολή και εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ισραηλινού πεζικού και τεθωρακισμένων περίπου 1 χιλιόμετρο εντός των παλαιστινιακών εδαφών, στα ανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Επίσης, ανακαταλήφθηκαν 6 σταθμοί της παλαιστινιακής αστυνομίας, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται πλέον στις πόρτες της πόλης Μπέιτ Χανούν. Τα ισραηλινά στρατεύματα συνόδευαν εκσκαφείς, που προχώρησαν σε κατεδάφιση δεκάδων σπιτιών που βρέθηκαν στο δρόμο τους, προκειμένου να στηθούν αναχώματα και οχυρά για τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Το πρώτο φως της μέρας βρήκε την, ούτως ή άλλως ασφυκτικά περιορισμένη, Λωρίδα της Γάζας κομμένη σε τρία απροσπέλαστα, μεταξύ τους, κομμάτια εδάφους, με τον παραλιακό της δρόμο ερμητικά αποκλεισμένο από τα αλλεπάλληλα ισραηλινά μπλόκα και με τους κατοίκους της να προσπαθούν να μετακινηθούν με τα πόδια ή με κάρα, στα ελάχιστα σημεία που αυτό είναι ακόμα επιτρεπτό.

Η πολύωρη νυχτερινή επιδρομή κατέστρεψε ολοσχερώς δύο βάσεις της ειδικής επίλεκτης μονάδας F17 του Γιασέρ Αραφάτ, αστυνομικά τμήματα, κυρίως στις περιοχές της Ράφα και του Ντέιρ ελ Μπάλαχ, και το κεντρικό αρχηγείο των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας στο κέντρο της Γάζας. Ο πρώτος πρόχειρος απολογισμός της νυχτερινής επιδρομής είναι ένας νεκρός αστυνομικός και 37 τραυματίες.

Ισραηλινοί στρατιώτες έτοιμοι να επέμβουν στα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες έτοιμοι να επέμβουν στα παλαιστινιακά εδάφη
Οι μάχες συνεχίστηκαν, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη, και κατά τη διάρκεια της μέρας. Ενας 15χρονος Παλαιστίνιος εκτελέστηκε, αφού συνελήφθη, από τον ισραηλινό στρατό στην Τουλκαρέμ, με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Ενας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από δύο σφαίρες στο κεφάλι στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι, στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που στην περιοχή τη στιγμή εκείνη επικρατούσε ηρεμία, ενώ ανάλογο ήταν το σκηνικό στη Ράφα όταν ένας 10χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός βγαίνοντας από το σχολείο του.

Με τις κάννες προτεταμένες και με βολές αληθινών πυρών, ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε τους χιλιάδες Παλαιστινίους που διαδήλωσαν, χτες, στη Ναμπλούς και στη Χεβρώνα, τιμώντας την επέτειο της «Μέρας των Κρατουμένων». Στη Βηθλεέμ, ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν χωριά στην περίμετρο της πόλης. Ερμητικά κλειστά είναι από χτες το πρωί και τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου καθηλώθηκαν τουλάχιστον 25 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα προς τους Παλαιστινίους.

Ανακατάληψη «άμυνας»

«Αμυντική» χαρακτήρισε την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ο ταξίαρχος Γάιρ Ναβέχ, επικεφαλής των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «μέτρα προστασίας που λαμβάνονται μετά την επίθεση με όλμους που δέχτηκε η πόλη Σντερότ». Τη Δευτέρα, 4 όλμοι έπληξαν, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες ή υλικές απώλειες, τη Σντερότ, που βρίσκεται εντός του αμιγώς ισραηλινού εδάφους. Την ευθύνη για την επίθεση, που είναι η πρώτη του είδους (εντός ισραηλινού εδάφους με ρουκέτες) από την έναρξη της Ιντιφάντα, ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να παραμείνει στις θέσεις που ανακατέλαβε «για μέρες, βδομάδες ή και μήνες, μέχρις ότου τερματιστούν οι παλαιστινιακές επιθέσεις εντελώς», έτσι ώστε να αποφευχθούν ανάλογες επιθέσεις, όπως αυτή εναντίον της Σντερότ. Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να αποσαφηνίσει ποιο ακριβώς είναι το μέγεθος των εδαφών που ανακατέλαβε.

Γενικά, η ισραηλινή ηγεσία αποφεύγει τις δηλώσεις, αφήνοντας το ρόλο αυτό στο στρατό και στις επιχειρήσεις του, αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών και πρωτεργάτη της καταρρέουσας «ειρηνευτικής διαδικασίας», ΣιμόνΠέρες. Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την επίθεση στην πόλη Σντερότ, τονίζοντας ότι ξεπέρασε κάθε επιτρεπτό όριο.

«Δε θα γονατίσουμε»

«Είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων», δήλωνε, χτες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Χασάν Ασφούρ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος απηύθυνε νέα έκκληση προς τους Αραβες ηγέτες να επανεξετάσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν την ισραηλινή επιθετικότητα και αναρωτήθηκε αν θα περιμένουν το Ισραήλ να ανακαταλάβει όλα τα παλαιστινιακά εδάφη αλλά ακόμη και άλλες αραβικές πρωτεύουσες.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την πλευρά του, μίλησε για «ασυγχώρητο έγκλημα, που παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και κάθε υπογεγραμμένη συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους». «Αν πιστεύει, όμως, το Ισραήλ ότι με τον τρόπο αυτό θα τερματιστεί η παλαιστινιακή αντίσταση, απατάται, γιατί ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα του», κατέληξε ο Γιασέρ Αραφάτ. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμίν αλ Χίντι, ανακοίνωνε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε άλλες συνομιλίες ασφαλείας «διότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις συνομιλίες ως άλλοθι καλής θέλησης, ενώ παράλληλα κλιμακώνει τη στρατιωτική του επιθετικότητα». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε συνομιλίες, τη Δευτέρα, με τον Ιορδανό βασιλιά και χτες, στο Σαρμ ελ Σέιχ, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Η χτεσινή κλιμάκωση έθεσε, επί της ουσίας, στο περιθώριο το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο ασφαλείας, που παρουσίασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, και στον Σιμόν Πέρες, τη Δευτέρα, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλιλάχ αλ Κχατίμπ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο αυτό, με το οποίο είχε συμφωνήσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, προέβλεπε άμεσο τερματισμό της βίας και από τις δύο πλευρές, μείωση των ισραηλινών στρατευμάτων και άρση του αποκλεισμού στα παλαιστινιακά εδάφη, τερματισμό κάθε εποικιστικής δραστηριότητας.

Αραβική οργή και διεθνής απραξία

Βράζει ο θυμός στον αραβικό κόσμο, μετά και από τις χτεσινές εξελίξεις. Τα πνεύματα ήταν, ήδη, ιδιαίτερα οξυμένα μετά από την ισραηλινή επιδρομή, τα ξημερώματα της Δευτέρας, εναντίον θέσης συριακών ραντάρ, στο ύψωμα Νταχρ ελ Μπαϊντάρ της κοιλάδας Μπεκάα του νοτίου Λιβάνου. Από την επιδρομή, που ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται εναντίον συριακών θέσεων από το 1996, έχασαν τη ζωή τους 3 Σύροι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 6 άλλοι.

Στη σύντομη ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η επιδρομή ήταν αντίποινα για την επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων, τα οποία είναι εγκαταστημένα στα κατειλημμένα από το 1967 αγροκτήματα Σεμπάα, στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα, και κατηγορεί τη Δαμασκό ότι δεν καταστέλλει τη δράση της. Από την επίθεση, που έγινε το Σάββατο, σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Στην κοιλάδα Μπεκάα στρατοπεδεύουν, συνολικά, 35.000 Σύροι στρατιώτες.

«Το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβά την κατάλληλη στιγμή», προειδοποίησε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα, ενώ τόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, όσο και ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Εμίλ Λαχούντ, μίλησαν για καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ πυροδοτεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε όλη την περιοχή. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, τόνισε ότι ο Αριέλ Σαρόν «τείνει να ξεπεράσει κάθε όριο και με τις πράξεις του προκαλεί νέα έκρηξη βίας».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως, το Σάββατο στο Κάιρο, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων μετά από αίτημα του Λιβανέζου υπουργού Εξωτερικών, Μαχμούντ Χαμούντ. Ο Χαμούντ δήλωνε ότι θα ζητήσει να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Αραβικής Συνόδου Κορυφής, στο Αμμάν, που προέβλεπε ότι κάθε επίθεση εναντίον της Συρίας ή του Λιβάνου, είναι επίθεση εναντίον όλων των αραβικών χωρών. Την ισραηλινή επίθεση στην κοιλάδα Μπεκάα αλλά και την κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων καταδίκασαν ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Ομάν, η Λιβύη, το Κουβέιτ.

Την ίδια στιγμή, με γραπτή του δήλωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε «υπερβολική και ακραία» την ισραηλινή ανακατάληψη παλαιστινιακών εδαφών ως αντίδραση απέναντι στις «προκλητικές παλαιστινιακές επιθέσεις» και κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να απομακρυνθεί άμεσα. Η συριακή ηγεσία, όμως, με ανακοίνωσή της εκφράζει την απογοήτευση και την οργή της για «την κάλυψη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην ισραηλινή ηγεσία» τηρώντας αποστάσεις και αποφεύγοντας να καταγγείλουν ανοιχτά το Ισραήλ. Στην ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης και επανέναρξης του διαλόγου επέμεινε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, που καταδίκασε την ισραηλινή βία, όπως και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, που συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του στη Μόσχα. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ενδεικτικότερη όλων, πάντως, είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ, ο οποίος παραδέχτηκε λακωνικά ότι η ΕΕ δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αφού «έχει πολύ λίγα να πει και ακόμη λιγότερα μέσα για να επηρεάσει την κατάσταση».


ΚΟΥΒΑ
«Θα νικήσουμε»!

Σαράντα χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επέμβασης στον Κόλπο των Χοίρων και την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης, η Κούβα εξακολουθεί να δηλώνει περίτρανα την πίστη της στην τελική νίκη του σοσιαλισμού

Ο Φ. Κάστρο στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε στην Αβάνα

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.-

16 του Απρίλη 1961. Σε μία γωνιά της κουβανικής πρωτεύουσας ο Φιντέλ Κάστρο, - που είχε ηγηθεί αρχικά μιας δύναμης που απαριθμούσε μόλις 81 αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων του Ραούλ Κάστρο, του Καμίλο Σιενφουέγος και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και οδήγησε στη νίκη την 1η Γενάρη του 1959 - ανακήρυχνε για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της αντίστασης. Δηλαδή της εξέλιξης του αντιαποικιοκρατικού και δημοκρατικού αγώνα σε σοσιαλιστική επανάσταση. Σαράντα χρόνια μετά ο Φιντέλ μιλώντας και πάλι από την ίδια τη φορτισμένη με μνήμες και αγώνες, γωνιά της Αβάνας, θα επαναλάβει την πίστη στο σοσιαλιστικό μέλλον, αλλά και την τελική νίκη...

«Χωρίς το σοσιαλισμό δε θα μπορούσε η Κούβα, να είναι η μόνη χώρα που αντιστέκεται κατά των επεκτατικών σχεδίων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», τόνισε σε κάποια στροφή της πολύωρης ομιλίας του προς τους δεκάδες χιλιάδες Κουβανούς Φιντέλ Κάστρο, αναφερόμενος στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Κούβα, που με μοναδική εξαίρεση επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ παραμένει επιθετική και επεμβατική, τουλάχιστον ως προς την Κούβα, με το σχεδόν 40χρονο οικονομικό εμπάργκο, αλλά και του νόμους Χελμς - Μπάρτον και Τοριτσέλι, που επιχειρούν να εντείνουν το δολοφονικό εναγκαλισμό των ΗΠΑ προς το νησί της Επανάστασης. Η απάντηση σε όλα αυτά της Κούβας, με μία φωνή ενώθηκε με τα λόγια του Φιντέλ: «Θα νικήσουμε»!

Η ανακήρυξη της εξέλιξης της κουβανικής επανάστασης σε σοσιαλιστική έγινε μόλις 24 ώρες μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, να πλήξουν και να καταστρέψουν τόσο την κουβανική αεροπορία, όσο και στρατηγικά σημεία του Λαϊκού Στρατού. Δεκάδες βομβαρδιστικά «Β-26», απογειώθηκαν από την αμερικανική αεροπορική βάση στη Νικαράγουα, στις 15 του Απρίλη και άρχισαν το βομβαρδισμό διαφόρων στόχων επί κουβανικού εδάφους. Η επιτυχία τους ήταν πολύ μερική και γι' αυτό διατάχθηκε και μία δεύτερη αεροπορική επιδρομή, η οποία τελικά στέφθηκε με πλήρη αποτυχία.

Στις 16 του Απρίλη, ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύττει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της επανάστασης, και τα ξημερώματα της επομένης μέρας, στις 17 Απρίλη του 1961, η «μπριγάδα» 2506 που είχε στη σύνθεσή της 1.500 Κουβανούς εξορίστους που έχουν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στη Γουατεμάλα και έχουν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό της εποχής, ξεκινά την επιχείρηση «Πλούτων», δηλαδή την απόβαση, στον Κόλπο των Χοίρων, σε μία νότια ελώδη περιοχή της Κούβας. Σκοπός της επιχείρησης «Πλούτων» είναι η ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας, ώστε να γίνει το παράδειγμα για όλη την αμερικανική ήπειρο. Για το πώς δηλαδή θα αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε επαναστατικές ή εξεγερσιακές προσπάθειες από το «μεγάλο αφεντικό» της περιοχής.

Το μεγάλο φιάσκο

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Περιφρούρησης, αλλά και οι δυνάμεις του Λαϊκού Στρατού που ήδη βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις αεροπορικές επιδρομές της 15ης του Απρίλη, κατορθώνουν να κλείσουν οριστικά τις πόρτες της αμερικανικής επέμβασης σε λιγότερο από 72 ώρες. Η επιχείρηση Πλούτων θα καταρρεύσει μέσα στην αμμώδη και ελώδη έκταση του Κόλπου των Χοίρων σαν πύργος χτισμένος στην άμμο.

Η πορεία της επιχείρησης θα αποτρέψει και τον πρόεδρο Τζον Κένεντι να αναμειχθεί άμεσα στην επέμβαση αποστέλλοντας αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που θα κάλυπταν τους Κουβανούς εξορίστους στις επιχειρήσεις του και θα τους ανεφοδίαζε. Τελικά η όλη επέμβαση εξελίχθηκε σε φιάσκο, τέτοιο που είχε άμεση και βαθιά επίδραση τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στην παγκόσμια διεθνή σκηνή. Για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, η διαμάχη για το «τις και ποίος πταίει», μονοπωλούσε τις συζητήσεις των πολιτικών, αλλά και των δεξαμενών σκέψης, ακόμη και μετά τη δήλωση του Κένεντι, που αναλάμβανε την ευθύνη της αποτυχίας της επιχείρησης στον Κόλπο των Χοίρων.

Ακόμη και τώρα οι ιστορικοί προσπαθούν να αντλήσουν κάποια συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβη, αλλά και τις συνέπειες αυτής της ήττας των ΗΠΑ, μιας ήττας που κατέρριψε το μύθο του αήττητου του προσδοκούσαν να καλλιεργήσουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ.

Σαράντα χρόνια μετά, οι Κουβανοί παραμένουν υπερήφανοι δικαίως, αλλά και δικαιωμένοι. «Χωρίς το Σοσιαλισμό, η Κούβα δε θα είχε το Σύστημα Υγείας που έχει, το Σύστημα Παιδείας ή τις επιτυχίες στον Αθλητισμό», θα τονίσει χτες ο Κάστρο και θα συμπληρώσει ότι «είναι η μόνη χώρα που δεν έχει την ανάγκη να έχει εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και κατορθώνει όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και να αναπτύσσεται». Και θα διακηρύξει για πολλοστή φορά: «ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ