ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2001
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΑΠΟΡΤΑ
Πρώτη και καλή

Το Μαρούσι στην πρώτη του παρουσία σε τελικό κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας με 74-72 τη γαλλική Σαλόν

Κατάφερε τελικά να γραφτεί στην ιστορία... Ο λόγος για την ομάδα του Αμαρουσίου που χτες κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα, μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό με τη γαλλική Σολάν που έληξε 74-72. Στο «Σάλα Κονφερετσίνγια», λοιπόν, άλλη μία ελληνική ομάδα έμελλε να γράψει με «χρυσά» γράμματα το όνομά της στη λίστα των τροπαιούχων και να χαρίσει στη χώρα μας το 10ο τίτλο της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή μπήκε δυναμικά στον αγώνα και από την αρχή έδειξε ότι «διψάει» για την πολύτιμη νίκη. Εχοντας τον Ολιβερ σε εξαιρετική μέρα, ο ελληνικός σύλλογος αν και βρισκόταν οριακά πίσω στο σκορ, λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, πήρε τα ηνία και τελικά μπήκε στα αποδυτήρια με το σκορ να είναι 38-33 υπέρ του. Στο τρίτο δεκάλεπτο οι παίχτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή κατάφεραν να προηγηθούν μέχρι και με 15 πόντους, ωστόσο, λίγο το άγχος, λίγο τα πολύ επιπόλαια λάθη, έδωσαν την ευκαιρία στους αντιπάλους τους, στο 4ο και τελευταίο δεκάλεπτο να βρεθούν μόλις έναν πόντο πίσω. Παρ' όλα αυτά, το Μαρούσι διατήρησε την ψυχραιμία του και γεύτηκε στο τέλος την πολύτιμη νίκη. Μετά το τέλος του αγώνα, ο τεχνικός της ελληνικής ομάδας, μεταξύ άλλων είπε: «Παίξαμε καταπληκτικά. Είμαστε ασυναγώνιστοι. Δικαιώθηκα τόσο εγώ όσο και οι παίχτες μου για τις προσπάθειές μας. Απ' την αρχή δεν πιστεύαμε ότι θα φτάναμε εδώ, αλλά με τον καιρό το πιστέψαμε».

ΣΑΛΟΝ: Τζάκσον 9(1), Οουενς 7(1), Τόμιτς, Χάι 6(2), Οστρόφσκι 14(1), Βεσπασιέν, Λι 19(4), Γκιφά 7(1), Γκούλιας 10, Μαργκερίτ, Ντουπιέ.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Φαλέκας 13(1), Νικολαΐδης 4, Καραπλής, Μασλαρινός 4, Βουρτζούμης, Εφθίμοφ 7, Ολιβερ 29(3), Αμάγια 15, Μανωλόπουλος, Χαραλαμπίδης, Λογοθέτης.

ΑΕΚ
Ζευγάρωσαν τ' άσχημα

Θετικό βρέθηκε χτες και το δεύτερο δείγμα του Θοδωρή Ζαγοράκη στην ορμόνη τεστοστερόνη. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση του παίχτη της ΑΕΚ περνάει πλέον στα χέρια του αθλητικού δικαστή και ο διεθνής ποδοσφαιριστής κινδυνεύει με διετή αποκλεισμό. Την παρέμβαση του αθλητικού δικαστή, πάντως, ζήτησε χτες και η ΠΑΕ ΑΕΚ, για διαφορετικούς ωστόσο λόγους, αφού πιστεύει στην αθωότητα του Ελληνα παίχτη και θεωρεί ότι μέσω των ερευνών του, η υπόθεση θα διαλευκανθεί. Να θυμίσουμε πως ο Ζαγοράκης, μετά τον αγώνα με την Καλαμάτα για το πρωτάθλημα, είχε υποβληθεί σε αντιντόπινγκ έλεγχο δίνοντας δύο δείγματα. Ωστόσο, πριν τον έλεγχο είχε δηλώσει πώς είχε κάνει χρήση αντιβιοτικών, για να καταπολεμήσει την ίωση που τον ταλαιπωρούσε.

Πλέον, ο αρχηγός της Εθνικής, μάλλον θ' ακολουθήσει τα βήματα του Βρύζα, ο οποίος είχε ανάλογη περιπέτεια. Είχε κατηγορηθεί για χρήση αναβολικών (τεστοστερόνη) δεν τιμωρήθηκε όμως αφού το κέντρο ντόπινγκ της Κολωνίας πιστοποίησε ότι τ' αυξημένα ποσοστά οφείλονταν στον οργανισμό του. Ο φυσιοθεραπευτής της Μπρέσια, Νίκος Τζουρούδης, δήλωσε σχετικά στην ιστοσελίδα «sportnews»: «Η τεστοστερόνη δεν είναι τεχνητή αναβολική ουσία. Είναι ορμόνη που υπάρχει στον οργανισμό. Σε μία δεδομένη στιγμή μπορεί να παρατηρηθεί αλλοίωση ενδογενούς τάσης της σχέσης 1/6. Δεν είναι παράξενο να συμβεί. Εχει αποδειχθεί σε πολλούς αθλητές στο διεθνή χώρο. Γίνεται μία σειρά εξετάσεων στις οποίες αποκαλύπτεται αν έχει προκληθεί η αύξηση τεστοστερόνης λόγω φαρμακευτικής βοήθειας ή ενδογενούς αλλοίωσης της σχέσης».

  • Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ διαψεύδει πως η ιδιοκτήτρια εταιρία της προτίθεται να ξεπουλήσει τα «αστέρια» της ομάδας για να καλύψει το οικονομικό άνοιγμα, υπογραμμίζει πως ουδέποτε το τεχνικό δίδυμο εισηγήθηκε στη διοίκηση την αποχώρηση παικτών και υποστηρίζει πως δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό ζήτημα.
ΠΑΛΗ

Αναχώρησαν χτες οι υπόλοιποι αθλητές της Εθνικής ομάδας ελευθέρας πάλης ανδρών και γυναικών, για να λάβουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ανοίγει την αυλαία του αύριο στη Βουδαπέστη. Οι αθλητές και αθλήτριες που ενσωματώθηκαν με την υπόλοιπη αποστολή, η οποία είχε αναχωρήσει την περασμένη Δευτέρα, είναι οι Ιακωβίδης (58 κιλά), Κεμερίδης (69κ.), Λοϊζίδης (85κ.) και Αμπατζής (130κ.) στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες οι Πουμπουρίδου (51κ.), Τσιμπανάκου (56κ.) και Καμπανάρη (68κ.).

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

O Γ. Τσαγκαράκης του Συνδέσμου Χανίων θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης του ΠΑΣ Γιάννενα με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής της Εθνικής Κατηγορίας. Στα υπόλοιπα παιχνίδια θα σφυρίξουν: Ξάνθη - Ηρακλής (Παπαδάκος), Καλαμάτα - Πανιώνιος (Βούλγαρης), ΠΑΟΚ - Αθηναϊκός (Παπίλιας), Παναχαϊκή - Αρης (Χέλης), Παναθηναϊκός - Εθνικός Αστέρας (Τσίγκρας), ΑΕΚ - ΟΦΗ (Ποντίκης), Πανηλειακός - Ιωνικός (Βασσάρας).

ΠΟΛΟ
Αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Α1 ανδρών ξεκινάει σήμερα με τη διεξαγωγή των πρώτων αγώνων της ημιτελικής φάσης του πρωταθλήματος. Στον Πειραιά ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Εθνικό (18.20), λίγες μέρες μετά τη μεταξύ τους αναμέτρηση στον ημιτελικό του Κυπέλλου απ' όπου τελικά οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν στον τελικό και κατέκτησαν το τρόπαιο. Μπορεί οι γηπεδούχοι να φαντάζουν το μεγάλο φαβορί σήμερα για τη νίκη, όμως οι «κυανόλευκοι» δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν εύκολα τα... όπλα. Στο άλλο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα τη Βουλιαγμένη (20.00). Οι «πράσινοι» μόλις τη Δευτέρα του Πάσχα αποφάσισαν να αγωνιστούν εναντίον της Βουλιαγμένης, αφού την προηγούμενη βδομάδα είχαν ανακοινώσει ότι θα απέχουν λόγω των οφειλών της διοίκησης.

ΒΟΛΕΪ
Τελευταίο σερβίς;

Μια από τις πιο κρίσιμες και ίσως καθοριστικές μάχες της χρονιάς, φιλοξενεί σήμερα το κλειστό της Κυψέλης. Ο Πανελλήνιος υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στον τέταρτο τελικό της σειράς των αγώνων για την ανάδειξη του πρωταθλητή της Α1 γυναικών (18.00, Μακεδονία TV). Η ομάδα του Γιάννη Νικολάκη βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τίτλου, καθώς προηγείται με 2-1 στις νίκες του «τριφυλλιού» και αν σήμερα πάρει το ροζ φύλλο αγώνα, παίρνει και τον τίτλο. Από την άλλη, οι «πράσινες» αναμένεται να τα δώσουν όλα, προκειμένου να παρατείνουν την αγωνία για την ανάδειξη του πρωταθλητή, με τη διεξαγωγή του πέμπτου και τελευταίου τελικού, στον «Τάφο του Ινδού».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Αφησαν υποσχέσεις

Υποσχέσεις για το μέλλον άφησε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των νέων, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που διεξήχθη στην πόλη Τισαουϊσβάρος της Ουγγαρίας. Οι Ελληνες παίκτες με μια νίκη (24-14 επί της Ισλανδίας) και δύο ήττες (33-28 και 32-23 από Ουγγαρία και Ρωσία αντίστοιχα) αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση, κατακτώντας την τρίτη θέση στον όμιλο. Επιπλέον οι Χριστοδουλίδης και Σανίκης συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη επτάδα της διοργάνωσης. Το μοναδικό εισιτήριο για τα τελικά, που θα γίνουν τον ερχόμενο Αύγουστο στην Ελβετία, πήρε η Ουγγαρία, που κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Αρβανίτης, δήλωσε: «Δυστυχώς τα αποτελέσματα δε δικαίωσαν την προσπάθεια των παιδιών για πρόκριση. Εδώ τελειώνουν οι υποχρεώσεις αυτής της συγκεκριμένης εθνικής ομάδας νέων και τους εύχομαι καλή συνέχεια».

Παράταση παραμονής

Με δικαστική βούλα συνεχίζει, προς το παρόν, τη θητεία του ο Β. Μητρόπουλος στην προεδρία της ΕΠΑΕ. Χτες, και ενώ στον Τύπο υπήρχαν δηλώσεις του ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων (ΔΕΕ) και θα φύγει όταν αυτός θελήσει, η ΠΑΕ Πανιώνιος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών με την οποία ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος και η ετυμηγορία των εφετών που απαρτίζουν τη ΔΕΕ. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 9 του Μάη (λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία του Μητρόπουλου).

Επιπλέον, οι «κυανέρυθροι» ζήτησαν προσωρινή διαταγή ώστε να μην ισχύσουν ή συνεχίσουν να παίρνονται από το ΔΣ στην ΕΠΑΕ αποφάσεις, αφού δεν έχει νόμιμη σύνθεση (συμμετέχει ο έκπτωτος πρόεδρος του). Ομως ο πρόεδρος υπηρεσίας, κ. Τζανερίκος, κρίνοντας ότι αυτό «θα οδηγούσε σε πλήρη ικανοποίηση του δικαιώματος» απέρριψε το αίτημα.

ΠΑΟΚ
Αποχή

Αγώνων... συνέχεια για τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Ομως όχι εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά για την καταβολή δεδουλευμένων σχεδόν 6 μηνών. Οι παίκτες του «Δικεφάλου» εμφανίστηκαν χτες στη Νέα Ευκαρπία για να πάρουν μέρος στην προπόνηση του συλλόγου, κάτι που όμως δεν έγινε. Αντίθετα, ύστερα από 45' αποχώρησαν από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και με ανακοίνωσή τους εξηγούν τους λόγους που θα απέχουν από τις υποχρεώσεις της ομάδας: «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση για μία ακόμη φορά να ανακοινώσουμε ότι θα απέχουμε από κάθε δραστηριότητα της ομάδας μέχρι και τις 21 Απριλίου. Στην απόφαση αυτή μας οδήγησε η πλήρης αδιαφορία της διοίκησης, όσον αφορά στην καταβολή των οφειλών της προς εμάς. Δεσμευόμαστε πως με την καταβολή τουλάχιστον του 50% των οφειλομένων πριμ και των δόσεων της φετινής χρονιάς θα επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων. Η ενέργειά μας αυτή - εάν συνεχιστεί το διοικητικό αδιέξοδο - είναι η τελευταία σε ομαδικό επίπεδο. Από εδώ και στο εξής ο καθένας από μας πράττει σύμφωνα με το προσωπικό του συμφέρον». Από την πλευρά του ο μεγαλομέτοχος Γιώργος Μπατατούδης δεν πήρε θέση.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Δύο οι πρωτοεμφανιζόμενοι

Δύο νέα πρόσωπα, οι Νεμπεγλέρας και Καφές, βρίσκονται μεταξύ των επιλογών του Β. Δανιήλ για τη φιλική αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με το αντίστοιχο της Κροατίας στην πόλη Βάραζντιν (25/4). Επίσης ξανακλήθηκε μετά από αρκετό καιρό ο Γιαννακόπουλος. Απόντες θα είναι οι Μαχλάς, Νταμπίζας που δήλωσαν ανέτοιμοι να αγωνιστούν και ο Νινιάδης που «κόπηκε».. Οσον αφορά τον Ζαγοράκη, που κατηγορείται για χρήση απαγορευμένων ουσιών, ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε τηλεφωνικά μαζί του και αποφασίστηκε από κοινού πως θα ήταν καλύτερα να μην αγωνιστεί. Την 20άδα απαρτίζουν οι Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Πατσατζόγλου, Κωστούλας, Αλεξανδρής, Γιαννακόπουλος, Νικοπολίδης, Γκούμας, Βόκολος, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης, Βενετίδης, Γεωργιάδης, Καφές, Χαριστέας, Δέλλας, Νεμπεγλέρας, Κωνσταντινίδης.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Κροατίας, Μίρκο Γιόζιτς, κάλεσε τους Πάβλοβιτς (Αντερλεχτ), Πλετίκοσα (Χάιντουκ Σπλιτ), Ζίβκοβιτς, Κόβατς (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Σίμιτς (Ιντερ), Τόμας (Βιτσέντζα), Τούντορ (Γιουβέντους), Σόλντο (Στουτγκάρδη), Γιάρνι (Λας Πάλμας), Μπίσκαν (Λίβερπουλ), Κόβατς (Αμβούργο), Προσινέτσκι (Σταντάρ Λιέγης), Ράπαϊτς (Φενέρμπαξε), Μπιέλικα (Καϊζερσλάουτερν), Βούγκρινετς (Λέτσε), Βλάοβιτς (Παναθηναϊκός), Μπάλαμπαν (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Σούκερ (Γουέστ Χαμ).

Να μη χάσει έδαφος στο βαθμολογικό πίνακα της Α1 ανδρών, θα επιδιώξει σήμερα η γηπεδούχος ΑΕΚ κόντρα στον Αρη (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) στο μεταξύ τους εξ αναβολής αγώνα για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Σήμερα θ' αποκτήσουν οριστικά κάτοχο τα δύο εναπομείναντα εισιτήρια για τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «μάχες» αναμένονται δυνατές. Στο Μόναχο η Μπάγερν υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (21.45 ΜΕΓΚΑ) έχοντας υπέρ της 1 - 0 του πρώτου αγώνα. Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη η Ρεάλ φιλοξενεί τη Γαλατασαράι, με σκοπό την ανατροπή του 3 - 2 από την αναμέτρηση στην Τουρκία και φυσικά την πρόκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ