ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΜΝΟΣ
Σε δεύτερη μοίρα οι ανάγκες των νησιωτών

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου στο νησί

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο δήμο Λήμνου
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο δήμο Λήμνου
Περιοδεία στη Λήμνο πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος μαζί με κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του Κόμματος.

Στη διάρκεια της περιοδείας αναδείχθηκαν τα πολύ μεγάλα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του νησιού, ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ αρχικά είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Λήμνου και με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δήμου. Από τις συζητήσεις αναδείχθηκαν τα ζητήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης του δήμου, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα σοβαρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό, αλλά και της έλλειψης σε μόνιμο προσωπικό, που φτάνει μόλις στο 30% του συνόλου των εργαζομένων στο δήμο. Οπως είπαν οι εργαζόμενοι, σοβαρές είναι οι ελλείψεις τόσο σε εργατοτεχνικό προσωπικό όσο και στις υπηρεσίες της πολεοδομίας και των μηχανικών, όπου λείπουν σημαντικά τμήματα, όπως αυτά των μελετών και των κατασκευών. Τέθηκε επίσης το θέμα της κατασκευής κτιρίου στο οποίο θα συστεγάζονται όλες οι υπηρεσίες του δήμου, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε όλη τη Μύρινα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των δημοτών αλλά και των εργαζομένων στο δήμο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι τα προβλήματα που αναφέρθηκαν έχουν ως αιτία τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, που, εκτός των άλλων, έχουν μετατρέψει την Τοπική Διοίκηση σε μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης, με αυξημένες αρμοδιότητες αλλά χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, και με κατεύθυνση να λειτουργούν με βάση τους φόρους και τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλουν στους δημότες. Αυτή είναι και η ουσία του σχεδίου «Κλεισθένης», πρόσθεσε ο Στ. Τάσσος, και όχι η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές, που προβάλλεται αποπροσανατολιστικά από κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ ψήφισε την απλή αναλογική, αλλά ενημερώνει και τους εργαζόμενους ποιο είναι το κύριο που θέλουν να πετύχουν με το νόμο αυτό.

Ο δήμαρχος του νησιού μετέφερε στον βουλευτή του ΚΚΕ τα παράπονα των επαγγελματοβιοτεχνών του νησιού για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο έγινε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας σε ορισμένες επιχειρήσεις του νησιού, και ότι λειτούργησε ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις.

Μεγάλες ελλείψεις σε Υγεία - Πρόνοια

Κατά την επίσκεψη του Στ. Τάσσου στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στη Μύρινα, από τους εργαζόμενους τέθηκε ξανά το πρόβλημα με την υποβάθμιση της υπηρεσίας σε αποκεντρωμένη υπηρεσία του ΕΦΚΑ Μυτιλήνης, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των κατοίκων. Η υποβάθμιση αυτή θα σημάνει μείωση του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων και ταλαιπωρία των κατοίκων, που θα αναγκάζονται να μετακινούνται στη Λέσβο για τις ασφαλιστικές τους υποθέσεις. Επίσης, τέθηκε το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης λειτουργίας εξεταστικής επιτροπής ΚΕΠΑ στη Λήμνο, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε έξοδα και ταλαιπωρία όσοι δικαιούνται και αυτά τα πετσοκομμένα από την κυβέρνηση προνοιακά επιδόματα.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το νοσοκομείο του νησιού, όπου ενημερώθηκε από εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων και της Ενωσης Ιατρών για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών ανέδειξαν τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και βασικές ειδικότητες, όπως χειρουργού, αναισθησιολόγου και γυναικολόγου, την έλλειψη κινήτρων για να έρχονται γιατροί στο νοσοκομείο ενός ακριτικού νησιού, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τους πετσοκομμένους μισθούς των μόνιμων γιατρών και ακόμα χειρότερα των επικουρικών, τους οποίους καθυστερούν κιόλας να τους πληρώσουν.

Στη συνάντηση που είχε στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ με τον διοικητή του νοσοκομείου, αλλά και με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που βρισκόταν εκεί, συζητήθηκαν τόσο το ζήτημα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό όσο και το ζήτημα της λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τμήματος αιμοληψίας για την άμεση κάλυψη σε αίμα έκτακτων καταστάσεων, που απαιτούν τα εργατικά σωματεία του νησιού. Ο διοικητής του νοσοκομείου παρέπεμψε τα αιτήματα για συζήτηση με τους φορείς στη μελλοντική αναμόρφωση του Οργανισμού του νοσοκομείου, όταν το αποφασίσει ο υπουργός Υγείας.

Πάντως, οι εργαζόμενοι λένε ότι το αίτημα της αναμόρφωσης του Οργανισμού του νοσοκομείου έχει τεθεί από το 2013 και μέχρι τώρα μετατίθεται συνέχεια στις ελληνικές καλένδες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού στάθηκε στις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών και των εργαζομένων στο νοσοκομείο με τις οποίες αντιμετωπίζουν τα περιστατικά, παρά τις ελλείψεις, σημείωσε ότι τα προβλήματα οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, αλλά με τη λογική του «κόστους - οφέλους», όπως θέλει το κεφάλαιο, υποχρεώνοντας τα νοσοκομεία να λειτουργούν με όρους επιχείρησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και εξοπλισμό από τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων και των ασθενών.

Επισκέψεις στην Πυροσβεστική και στα χωριά της περιοχής

Ακολούθως, ο Στ. Τάσσος επισκέφθηκε την Πυροσβεστική, όπου και εκεί προβλήθηκαν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό (χρειάζονται τουλάχιστον 5 ακόμα μόνιμοι πυροσβέστες), αλλά και σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών. Οπως αναφέρθηκε, οι πυροσβέστες δεν έχουν δεύτερη στολή και αναγκάζονται να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να προμηθευτούν τις μάσκες που χρειάζονται.

Από την επίσκεψη στον έπαρχο του νησιού αναδείχθηκαν οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό της Περιφέρειας, αλλά και σε προσωπικό και μέσα για να υλοποιηθεί ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, ο έπαρχος τόνισε ότι όλη η νομοθεσία στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας είναι προβληματική και δεν καλύπτει τις ανάγκες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και το κλιμάκιο της ΤΕ Λήμνου επισκέφθηκαν ακόμη τα χωριά Ατσική, Αγιος Δημήτριος, Κορνός, Κοντιάς, Τσιμάνδρια, Πορτιανού, όπου συζήτησαν με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στις ταβέρνες των χωριών, με τον λίγο κόσμο, παρόλο που αυτήν την περίοδο η τουριστική κίνηση είναι στο αποκορύφωμά της και ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Λιμεναρχείου.

Επίσης, μίλησαν με φοιτητές και αποφοίτους της πανεπιστημιακής Σχολής Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής που λειτουργεί στη Λήμνο, σχετικά με τις προοπτικές που δίνει το πτυχίο της σχολής. Οπως είπαν, οι μοναδικές περιπτώσεις που έχει πιθανότητες κάποιος απόφοιτος να βρει δουλειά στο αντικείμενο της σχολής είναι να συνεχίσει με μεταπτυχιακό (αν έχει να πληρώσει τα δίδακτρα) ή να ψάξει στο εξωτερικό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους, στους φοιτητές και στους κατοίκους του νησιού, αλλά και μέσα από συνεντεύξεις που έδωσε σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, είπε ότι το ΚΚΕ θα μεταφέρει τα προβλήματα και τα αιτήματα στη Βουλή και θα είναι μπροστά στους διεκδικητικούς αγώνες, όπως πάντα. Τόνισε την ανάγκη για αποφασιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, για αγώνα που στο στόχαστρο θα βάζει τη βασική αιτία που προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα και η οποία δεν είναι άλλη από το καπιταλιστικό σύστημα.


ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Εκδήλωση για τον καπετάν Αγραφιώτη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με μαζική συμμετοχή κατοίκων του χωριού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Αυγούστου, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καστανιάς Καρδίτσας, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον θρυλικό καπετάνιο του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Βασίλη Μπότση (καπετάν Αγραφιώτη) και άλλους μαχητές και αγωνιστές της Καστανιάς, που οργάνωσε το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκ μέρους των συγγενών και φίλων του καπετάν Αγραφιώτη, στο άνοιγμα της εκδήλωσης μίλησε ο Παναγιώτης Μπότσης, ενώ για την προσωπικότητα και την δράση του καθώς και για τον Καστανιώτη συναγωνιστή του, μαχητή του ΕΛΑΣ, Γιώργο Ζαχαρόπουλο (καπετάν Φεραίος), μίλησε ο αντιστασιακός Βασίλης Φυτσιλής.

Ο καπετάν Αγραφιώτης υπήρξε επικεφαλής του Αρχηγείου Αγράφων μέχρι το τέλος του 1946. Συμμετείχε στη σύσκεψη στρατιωτικών το 1946 και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Σκοτώθηκε στις 7-2-1949. Ονομάστηκε συνταγματάρχης Πεζικού, τιμημένος νεκρός (Δ/γμα 19-3-49) του ΔΣΕ, στο πλαίσιο της όλης ηρωικής του δράσης, στην Κατοχή και, μετέπειτα, στον ΔΣΕ.

Για τους στόχους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μίλησε η Ελένη Καρυά, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καρδίτσας, ενώ την προσωπική της μαρτυρία και τις μνήμες της από τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Καστανιάς κατέθεσε η συναγωνίστρια Βασιλική Κόγια.

Στην παρέμβασή του, εκ μέρους της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο Αστέρης Χαλάτσης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, τόνισε μεταξύ των άλλων: «Τιμάμε φέτος τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ, βγάζοντας διδάγματα απ' την Ιστορία του Κόμματος, του εργατικού κινήματος. Μας παραδειγματίζουν κορυφαία γεγονότα και μορφές των ταξικών αγώνων, όπως αυτή του καπετάν Αγραφιώτη και άλλων αγωνιστών.

Τιμάμε όλους εκείνους που 100 χρόνια, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ ή ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις του, έδωσαν τη ζωή τους, ή δεν δείλιασαν μπροστά στις δυσκολίες, δεν τρόμαξαν από τις διώξεις και την αγριότητα του ταξικού αντιπάλου. Παίρνουμε δύναμη από την ηρωική Ιστορία μας, εξοπλιζόμαστε από τα διδάγματα, γινόμαστε πιο ικανοί και ετοιμοπόλεμοι από την αξιοποίηση των συμπερασμάτων που βγάζουμε από τη γνώση της Ιστορίας του κινήματός μας.

Ταυτόχρονα, με οδηγό το Πρόγραμμα και τους στόχους του Κόμματος βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Επιδιώκουμε να βάλουμε πιο ισχυρές βάσεις για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αντάρτικα τραγούδια και προβολή dvd αφιερωμένου στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ