ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυγουστιάτικες προβολές σε Καισαριανή και Χαϊδάρι

Από την ταινία «Ο Ψύλλος»
Από την ταινία «Ο Ψύλλος»
Με επιτυχία συνεχίζονται οι προβολές στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία». Μέσα στη δροσιά που προσφέρει ο χώρος του κινηματογράφου, μέσα στο Αλσος του Σκοπευτηρίου, πλήθος κόσμου καθημερινά, από την Καισαριανή αλλά και τις γύρω περιοχές, έρχεται να παρακολουθήσει τις ταινίες που προβάλλονται. Η «Αιολία» εδώ και 4 χρόνια προσφέρει δωρεάν ποιοτικές προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ενώ κρατά χαμηλά το αντίτιμο, 5 ευρώ, για τις προβολές της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, εξασφαλίζοντας για όλους την ψυχαγωγία, γιατί ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο λίγων.

Οι προβολές καλύπτουν όλα τα είδη του κινηματογράφου: Κλασικές ασπρόμαυρες και σινεφίλ ταινίες, κωμωδίες, ιστορικές και ντοκιμαντέρ, μαζί με πιο σύγχρονες παραγωγές.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα προβολών μέχρι τέλη Αυγούστου

-- Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Αυγούστου, 21.30: «Γάμος αλά Ιταλικά» (1964), του Βιτόριο Ντε Σίκα.

Μια εξαιρετική ταινία, υπογεγραμμένη από έναν υπέροχο σκηνοθέτη, και με τις ερμηνείες των Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Σοφία Λόρεν. Η ταινία βασίζεται στη μεταφορά του θεατρικού έργου «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο. Αφηγείται την ιστορία μιας πρώην πόρνης με τρία παιδιά, η οποία σκαρφίζεται το καθετί για να πείσει τον αγαπημένο της να την παντρευτεί. Η ταινία ήταν υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα ως το καλύτερο ξενόγλωσσο φιλμ.


-- Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Αυγούστου, 21.30: «Το Αστέρι» (2002) του Νικολάι Λεμπέντεφ.

1944. Στο πολωνικό μέτωπο μια ομάδα του Κόκκινου Στρατού, με το κωδικό όνομα «Αστέρι», αποστέλλεται στα μετόπισθεν του εχθρού για να κατασκοπεύσει τις κινήσεις του, αν και γνωρίζει ότι οι προηγούμενες ομάδες που στάλθηκαν εξολοθρεύτηκαν από τους ναζί. Οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού θα βιώσουν τη φρίκη του πολέμου, αλλά και τα βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα που μπορούν να ξεπηδήσουν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, και θα επιδείξουν τον ύψιστο βαθμό αυτοθυσίας για τη διαφύλαξη ενός ανώτερου ιδανικού.

-- Τετάρτη 22 και Πέμπτη 23 Αυγούστου, 21:30: «Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου» (1953) της Αϊντα Λουπίνο και «Παράκαμψη» (1945) του Εντγκαρ Τζ. Ούλμερ.

Δύο ταινίες, μία γαλλική και μία αμερικανική - αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ.

«Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου» είναι το μοναδικό φιλμ νουάρ που έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα. Δύο φίλοι φεύγουν για ψάρεμα και στο δρόμο αποφασίζουν να πάρουν μαζί τους έναν άγνωστο, που κάνει οτοστόπ...

Η «Παράκαμψη» αφηγείται την ιστορία του Αλ Ρόμπερτς, ενός πιανίστα που ξεκινά από τη Νέα Υόρκη, για να βρει το κορίτσι του στο Λος Αντζελες.

-- Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Αυγούστου, 21.30: «Φιλομένα» (2013) του Στιβεν Φρίαρς.

Ενας δημοσιογράφος ξεκινά να ερευνήσει την ιστορία της Φιλομένα Λι, μιας γυναίκας που πριν από μισό αιώνα αναγκάστηκε, από το μοναστήρι όπου ήταν έγκλειστη, να δώσει για υιοθεσία το παιδί της. Η κοινή διαδρομή τους θα τους οδηγήσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και σε μια σειρά απροσδόκητων αποκαλύψεων.

Παίζουν οι Τζούντι Ντεντς, Στιβ Κούγκαν.

-- Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Αυγούστου, 21.20: «Ο Ψύλλος» (1990) του Δημήτρη Σπύρου.

Από την ταινία «Το Αστέρι»
Από την ταινία «Το Αστέρι»
Μια τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ταινία... Μια ταινία που αξίζει να δουν παιδιά και γονείς.

Ο «Ψύλλος» συγκαταλέγεται στις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, αποσπώντας πλήθος βραβείων σε διεθνή φεστιβάλ και ενθουσιώδη υποδοχή από τη διεθνή κριτική. Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει στον τίτλο μιας χειρόγραφης εφημεριδoύλας, που συντάσσει και εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, ο ήρωας της ταινίας, σ' ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, ο Ηλίας Σειλαϊδής. «Ψύλλος» αποκαλείται και ο Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημεριδούλα του, ώστε κανείς πια δεν τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα. Οπως γράφει ο ίδιος σε ένα φύλλο της εφημερίδας: «Ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο... Είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω, το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου... Είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά».

Σενάριο - σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου. Φωτογραφία: Προκόπης Δάφνος. Μουσική: Μιχάλης Τερζής. Μοντάζ: Χρήστος Σαντατσόγλου.

Παίζουν οι Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ.

-- Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου, 21.30: «Ο Τρίτος Ανθρωπος» (1949) του Κάρολ Ριντ.

Ο Χόλι Μάρτινς, ένας αποτυχημένος Αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων της Αγριας Δύσης, ταξιδεύει στη μεταπολεμική Βιέννη, προσκεκλημένος ενός παλιού του φίλου, που του έχει υποσχεθεί στέγη και μια ευκαιρία για δουλειά. Μόνο που φτάνοντας στην πόλη θα ανακαλύψει ότι ο φίλος του σκοτώθηκε σε δυστύχημα...

Σκηνή από την ταινία «Φιλομένα»
Σκηνή από την ταινία «Φιλομένα»
Παίζουν οι Ορσον Γουέλς, Τζόζεφ Κότεν, Αλίντα Βάλι.

Οι προβολές στην «Αιολία» θα διαρκέσουν μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη.


Κάθε Δευτέρα στο Χαϊδάρι

Από την ταινία «Η Διεθνής»
Από την ταινία «Η Διεθνής»
Ο δήμος Χαϊδαρίου, επίσης, προβάλλει κάθε Δευτέρα, στον θερινό κινηματογράφο «Κατερίνα», δωρεάν ταινίες.

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, στις 21.00, θα προβληθεί η ταινία «Επίσημη Ιστορία» (1985) του Λουίς Πουένσο.

Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια διδάσκει Ιστορία σε ένα σχολείο στο Μπουένος Αϊρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή, είχε πάντοτε αποδεχτεί την «επίσημη εκδοχή», μέχρι που υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός «εξαφανισμένου», ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τη χούντα του Πινοσέτ. Και τότε ξεκινά ένα επώδυνο και πεισματικό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας - ένα ταξίδι στο οποίο κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Πρωταγωνιστούν: Χέκτορ Αλτέριο, Νόρμα Αλεάντρο, Ανάλια Κάστρο.

Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου θα προβληθεί η τουρκική ταινία «Διεθνής» (2006), των Σίρι Σουρένια Οντερ και Μουχαρέμ Γκουλμέζ.

Μια γλυκόπικρη ιστορία, που μας ταξιδεύει στο Αντιγιανάν, ένα χωριό της Τουρκίας, στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, αφού βρισκόμαστε στο 1982.

Μια ομάδα ντόπιων, αυτοδίδακτων μουσικών βγάζουν τα προς το ζην παίζοντας σε γάμους και πανηγύρια. Ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής αποφασίζει να δημιουργήσει μια «μοντέρνα ορχήστρα» και επιτάσσει τον βιολιστή Αμπουζέρ και την ορχήστρα του για μια τελετή υποδοχής των μελών του Συμβουλίου, που θα επισκεφτούν την πόλη στην επέτειο του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτέμβρη.


Ο Χαϊντάρ, κομμουνιστής φοιτητής στο πανεπιστήμιο, ετοιμάζει μια διαδήλωση και μαζί με την κόρη του Αμπουζέρ, την Γκιουλεντμάν, ηχογραφούν τον ύμνο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Ο Αμπουζέρ, ακούγοντας την ηχογράφηση, μέσα στην άγνοιά του, αποφασίζει να προτείνει το σκοπό της «Διεθνούς» στον στρατιωτικό διοικητή για την επίσημη τελετή. Εκείνος, επίσης από άγνοια, δέχεται ενθουσιασμένος. Οταν έρχεται η «πολυπόθητη» μέρα της επίσημης τελετής, ο Αμπουζέρ και η ορχήστρα μπροστά στους στρατηγούς και στους πολίτες του χωριού αρχίζουν και παίζουν το ρυθμό της Γης των Κολασμένων. Ομως, κάποιος τον αναγνωρίζει...


Η στήλη «Το Απόλυτο Ρόδο» και ο Γιώργος Κακουλίδης απουσιάζουν λόγω καλοκαιρινής άδειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ