ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ «ΔΥΣΤΟΣ»
Παραγράφονται 20 νεκροί;

Εντονη την «οσμή του κουκουλώματος» φέρει η υπόθεση του τραγικού ναυαγίου του σάπιου τσιμεντάδικου πλοίου «ΔΥΣΤΟΣ», που στις 28 Δεκέμβρη 1996 βούλιαξε ανοιχτά της Κύμης, «καταπίνοντας» 20 ανθρώπινες ζωές, ανάμεσά τους και ένα δεκάχρονο παιδί. Χθες, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά εξέδωσε βούλευμα, με το οποίο σπεύδει να ελαφρύνει τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που είχε αποδώσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά σε βάρος στελεχών του «Ελληνικού Νηογνώμονα», μελών της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) και δυο δυτών, συνολικά 19 ατόμων, ενώ τέσσερις από αυτούς τους απαλλάσσει από κάθε κατηγορία.

Το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει τους 14 από αυτούς στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Ομως, το κακό δε σταματάει εδώ. Αν μέχρι τις 28 Δεκέμβρη 2001 δεν έχει εκδοθεί κλητήριο θέσπισμα και δεν έχει οριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης, τότε η υπόθεση θα παραγραφεί.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ακριβώς πριν από τρεις μήνες είχε εκδώσει βούλευμα με κατηγορίες που έφταναν σε βαθμό κακουργήματος, όπως αυτή που αφορούσε το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Αφορούσε τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, που είχε εκδώσει στο «ΔΥΣΤΟΣ» ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» και τα είχαν αποδεχτεί τα μέλη της διοίκησης της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Το Συμβούλιο Εφετών έρχεται τώρα και, μάλιστα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που χαρακτηρίζεται ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά του Πειραιά, να βγάλει από τη δύσκολη θέση τους κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι: Ο τότε πρόεδρος και σήμερα μέλος της τετραμελούς διοικούσας επιτροπής του «Ελληνικού Νηογνώμονα» Τ. Λυσιμάχου, ο γενικός διευθυντής του «Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνός, ήδη καταδικασμένος με πενταετή φυλάκιση για το ναυάγιο του πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕ ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. Μαύρος, αλλά και οι δυο δύτες Σ. Μητρόπουλος και Π. Νίκανδρος, οι οποίοι κατηγορούνται για τη μυστηριώδη έκρηξη που σημειώθηκε λίγες μέρες μετά το ναυάγιο και όταν το πλοίο ήταν πλέον στο βυθό, με σκοπό την απόκρυψη στοιχείων.

Ανάμεσα στους τέσσερις που απαλλάχτηκαν είναι ο Π. Παναγόπουλος, πρόεδρος των επιχειρήσεων ΑΤΤΙΚΗ και πρώην πρόεδρος του «Νηογνώμονα». Το Συμβούλιο Εφετών μείωσε τις κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι αποδέχεται πως το πλοίο ήταν αναξιόπλοο με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρίας και ότι τα πιστοποιητικά του πλοίου δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.


ΣΣΕ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Αρνούνται και προκαλούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ

Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, για κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Απόλυτα αρνητικοί και κινδυνολόγοι παρουσιάστηκαν χτες οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κατά τη συνάντησή τους με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη συζήτηση σχετικά με την υπογραφή ΣΣΕ των δημοσιογράφων. Σχετικά με το ποσοστό αύξησης περιορίστηκαν να ανακοινώσουν αύξηση 4,5%, αρνούμενοι, ταυτόχρονα, να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα θεσμικά - εργασιακά αιτήματα, ζητώντας προκλητικά να παραπεμφθεί η συζήτησή τους για τη ΣΣΕ του επόμενου χρόνου! Οι εργοδότες, μάλιστα, πρόβαλαν πως, τάχα, οι αυξήσεις που δίνουν είναι διπλάσιες των άλλων εργαζομένων, παρακάμπτοντας το γεγονός πως οι δημοσιογράφοι τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζονται μισθολογικά, ενώ αντιμετωπίζουν την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Ακόμα πρόβαλαν πως, τάχα, αν δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις και ικανοποιήσουν άλλα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν οι δημοσιογράφοι, κινδυνεύουν να κλείσουν οι μικρές εφημερίδες!

Προηγούμενα - και για να δημιουργήσουν κλίμα υποχωρητικότητας από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ - δε δίστασαν να κινδυνολογήσουν με το αγγελιόσημο, κάνοντας λόγο για την απειλή της κατάργησής του από την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Ως γνωστόν το αγγελιόσημο αποτελεί τον μοναδικό, ουσιαστικά, πόρο των ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και δίνεται έναντι εργοδοτικής εισφοράς...

Ιδιαίτερα προκλητικοί ήταν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, όσον αφορά τα θεσμικά αιτήματα των δημοσιογράφων, αφού όχι μόνον αρνήθηκαν να τα συζητήσουν καν, αλλά και πρόβαλαν φαιδρά επιχειρήματα του τύπου π.χ. τι διαφορά έχει η γραφομηχανή από το κομπιούτερ, προκειμένου να δικαιολογήσουν την άρνησή τους για την ικανοποίηση του αιτήματος για επίδομα ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τελικά, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ιδιοκτητών προκλητικός δήλωσε πως και αυτή η πρόταση για την πενιχρή αύξηση του 4,5% δεν ισχύει και πως θα πραγματοποιηθεί συνέλευση της Ενωσης και το ποσοστό που θα προτείνουν, τελικά, θα είναι πολύ μικρότερο! Κατόπιν αυτού, οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ αποχώρησαν, δηλώνοντας απαίτηση για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων όπως προβάλλει ο κλάδος των εργαζομένων στα ΜΜΕ με τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις.

Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της Ενωσης προκειμένου, μπροστά στην προκλητική στάση της εργοδοσίας, να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, σύμφωνα με την ειλημμένη, ήδη, απόφαση για νέα, 48ωρη, απεργία την επόμενη βδομάδα.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
«Εξαφανίστηκε» ο ιδιοκτήτης

Συνεχίζουν την κατάληψη οι εργαζόμενοι

Συνεχίζεται για δεύτερη κατά σειρά μέρα η κατάληψη του εργοστασίου «Γ. Γεωργιάδης» στην Περαία Θεσσαλονίκης από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για την προκλητική και αντεργατική πράξη της διεύθυνσης να απολύσει όλο το προσωπικό της επιχείρησης. Στο πλευρό τους βρίσκονται από την πρώτη στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας που κήρυξε 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο.

Επιστρέφοντας την Τρίτη στην εργασία τους οι εργαζόμενοι της «Γ. Γεωργιάδης και Υιοί ΑΒΕΕ» βρήκαν την επιχείρηση κλειστή, ενώ δικαστικός επιμελητής τους επέδωσε τις απολύσεις τους. Τότε αυθόρμητα και σε απάντηση στην απαράδεκτη ενέργεια της διεύθυνσης κατέλαβαν το εργοστάσιο, διεκδικώντας μ' αυτόν τον τρόπο το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δουλιά και το συνταγματικό τους δικαίωμα να συνδικαλίζονται ελεύθερα, μη αποδεχόμενοι τις δικαιολογίες του επιχειρηματία. Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τις φθηνές και παιδαριώδεις, όπως τις χαρακτηρίζουν, δικαιολογίες της εργοδοσίας και θεωρούν ότι το κλείσιμο της επιχείρησης έγινε για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους. Οπως υποστηρίζουν, η επιχείρηση που είναι κερδοφόρα θα επαναλειτουργήσει με νέα επωνυμία και νέο προσωπικό.

Στο μεταξύ αναζητείται από τις κρατικές υπηρεσίες και τα σωματεία εργαζομένων ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την αιφνιδιαστική του απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο και να οδηγήσει στην ανεργία 35 εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ