ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2001
Ολα για ΤΗΝ Απεργία

Την αντεπίθεσή τους με στόχο τη συνολική σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης καθώς και τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της χώρας. Χωρίς να αφήνουν δευτερόλεπτο να πάει χαμένο οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν την απεργία και τον ταξικό αγωνιστικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, κάνοντας σαφές ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δε θα περάσει. Αιχμή του φετινού γιορτασμού θα είναι η Κοινωνική Ασφάλιση και οι αγώνες για την υπεράσπισή της. Ηδη επιτροπές αγώνα, σωματεία, δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς, τις γειτονιές προκειμένου να μην μείνει κανένας εργαζόμενος έξω από αυτόν τον αγώνα.

Οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα δώσουν τη δική τους αγωνιστική και ταξική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στην Πανεργατική Συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 1η Μάη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 10 το πρωί.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 1η Μάη στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Με πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις την Τρίτη 1η Μάη θα γιορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα το Εργατικό Κέντρο τιμώντας αγωνιστικά και ταξικά την Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν με την απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την 1η Μάη, στις 9.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: στάσεις εργασίας μιας ώρας την Πέμπτη, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, 26, 27 και 30 Απρίλη αντίστοιχα, εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Τσολάκη, συναυλία τη Δευτέρα 30 Απρίλη, συμμετοχή στην πορεία ειρήνης και περιοδείες, εξορμήσεις, ομιλίες, συσκέψεις, συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς και στις συνοικίες. Για την επιτυχία των αγωνιστικών εκδηλώσεων σήμερα στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων των σωματείων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στο Βόλο για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει δεκαήμερο αγωνιστικών εκδηλώσεων που ξεκινούν αύριο και θα κορυφωθούν με την απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 1η Μάη στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις σωματείων, περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων την Τρίτη 24 Απρίλη, με κύριο στόχο τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και τη συνέχιση της συγκέντρωσης υπογραφών για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, θα γίνει στις 9.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία, ενώ όλες αυτές τις μέρες θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς.

Στην Καρδίτσα, η απεργιακή συγκέντρωση, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο θα γίνει έξω από το κτίριο του ΕΚ.

Σχέδιο για μια εργατική τάξη - «λάστιχο»

Ουσιαστική συμβολή στην «απασχολησιμότητα» αποτελεί το νέο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» (ΕΣΔΑ), που παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, σε μια προσπάθεια δημιουργίας θετικών εντυπώσεων τις παραμονές της παρουσίασης των κυβερνητικών θέσεων για την ανατροπή του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ΕΣΔΑ για το 2001 έχει κι αυτό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, ωστόσο πρόκειται για κενά λόγια, καθώς το συγκεκριμένο σχέδιο έχει τη «σφραγίδα» των αντεργατικών κατευθύνσεων των Συνόδων Κορυφής της Λισαβόνας και της Στοκχόλμης. Με λίγα λόγια, στόχος του είναι η αύξηση της «απασχολησιμότητας», η προώθηση των «νέων μορφών απασχόλησης», των «ενεργητικών» πολιτικών ενάντια στην ανεργία, δήθεν, που σκοπό έχουν να περικόψουν τη βοήθεια που δίνεται στους άνεργους και να ενισχύσουν τους εργοδότες με φτηνό, επιδοτούμενο, «υπάκουο» εργατικό δυναμικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες για την παρουσίαση του «κειμένου εργασίας» του ΕΣΔΑ - θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα σταλθεί στη Βουλή και τέλος Απρίλη θα ολοκληρωθεί και θα αποσταλεί - ένας βασικός στόχος του Σχεδίου είναι να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στη χώρα μας, έτσι ώστε να πιάσει η Ελλάδα το στόχο του 64,5% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι το 2010!

Ο στόχος αυτός αφορά ωστόσο την αύξηση της «ελαστικής» απασχόλησης, έτσι ώστε τα 2/3 του εργατικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να γίνουν «απασχολήσιμα», δηλαδή να αλλάζουν συχνά εργοδότη και ειδικότητα, να μοιράζονται μια θέση εργασίας στα δυο ή και στα τρία, να μην έχουν γενικότερα σταθερό ωράριο εργασίας, να περνούν εύκολα από το στάδιο της απασχόλησης σε αυτό της «επαγγελματικής κατάρτισης», της απόκτησης «εργασιακής εμπειρίας» κλπ.

Θέλοντας να αποδείξει ότι η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης είναι αποτελεσματική, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αναφέρουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2000 η ανεργία ήταν 11,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1999, που ήταν 11,7%. Ωστόσο, στο ΕΣΔΑ αναφέρεται ότι υπάρχει τάση αύξησης της μερικής απασχόλησης μέσα στο 2000, καθώς αναγγέλθηκαν στον ΟΑΕΔ 190.311 συμβάσεις εργασίας «με όρους νέων μορφών απασχόλησης», στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό το στοιχείο ίσως εξηγεί την... ποιοτική πλευρά της μείωσης που παρατηρήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2000.

Στόχος, η αφαίρεση των δικαιωμάτων

Δήλωση του Γιάννη Σταυρόπουλου, μέλους της γραμματείας του ΠΑΜΕ

«Για μια ακόμα φορά τα γνωστά από την εφαρμογή τους αντεργατικά μέτρα, εμφανίζονται τώρα ως "νέα" που θα αντιμετωπίσουν την ανεργία». Τα παραπάνω επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ σε δήλωσή του στον «Ρ» σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για το νέο σχέδιο δράσης για την απασχόληση.

Οπως υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής: «Για τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, ταιριάζει απόλυτα το "περσινά ξινά σταφύλια". Αυτό, βέβαια, ισχύει για το λαό και τους εργαζόμενους που θα συνεχίσουν - εάν δεν το εμποδίσουν - να θίγονται βάναυσα τα δικαιώματά τους. Αντίθετα, τα γνωστά παλιά και "νέα" μέτρα είναι τα "χρυσά αυγά" για την οικονομική ολιγαρχία του τόπου. Τόσο άμεσα όσο και έμμεσα θησαυρίζει από τις δήθεν "ενεργητικές" πολιτικές: ΤΣΑ (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης), χτύπημα των συλλογικών ρυθμίσεων (συμβάσεις) και διάλυση της πλήρους σταθερής απασχόλησης. Αυτά συνοδεύονται από επιδοτήσεις και κίνητρα για ανακυκλωμένους ωρομίσθιους από λεηλασία σημαντικών πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, του ΟΑΕΔ κλπ.».

«Σήμερα, συνεχίζει ο συνδικαλιστής, ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτεται ο κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης. Θέλει ως κεντρικός - συλλογικός εκφραστής της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας να αφαιρέσει από το λαό και την εργατική τάξη όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά δικαιώματα. Αντίθετα, θέλει να δώσει νέα ώθηση στην κερδοφορία του κεφαλαίου να επιβάλει τη σταθερή και μόνιμη κυριαρχία του».

«Στα πλαίσια των κοινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ελληνική κυβέρνηση χτυπά συστηματικά, με πάρα πολλά μέσα (και νομοθετικά) την πλήρη σταθερή απασχόληση. Δίνει με το τσουβάλι ενισχύσεις για να απελευθερώσει την αγορά εργασίας από "αγκυλώσεις" όπως λέει, δηλαδή από τα εργατικά δικαιώματα. Εχθρός, οι συλλογικές συμβάσεις, η σταθερή εργασία και Ασφάλιση. Στόχος να μοιράσει τη μια θέση εργασίας σε 2-3 ωρομίσθιους απασχολήσιμους και ασφαλίσιμους», τονίζει ο Γ. Σταυρόπουλος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Η κοινωνική ασφάλιση αφορά τους πάντες»

Πολιτικό και ιδεολογικό και όχι οικονομικό, που αφορά τους πάντες, χαρακτήρισε το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε χτεσινές του δηλώσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ, τονίζοντας παράλληλα, ότι μέσα από το ΠΑΜΕ στηρίζεται η αντίσταση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του σταθμού δήλωσε ότι αν το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης ήταν οικονομικό, όπως θέλει να πείσει η κυβέρνηση, τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν αν δώσουν αυτά που χρωστάνε, ι εργοδότες και το κράτος (1,5 τρισ. δραχμές) στο ΙΚΑ και στους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς. «Αν το θέμα ήταν οικονομικό θα μπορούσαν τα αποθεματικά των ταμείων να μη ριχτούν στον τζόγο και να χαθούν 100 δισ. δραχμές μέχρι σήμερα» υπογράμμισε.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό και ιδεολογικό και από αυτή την άποψη εμείς το αντιμετωπίζουμε» σημείωσε στη συνέχεια ο συνδικαλιστής, τονίζοντας: «Στηρίζουμε την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, κυρίως μέσα από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αλλά και συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που έχουν κινηθεί και έχουν διαμορφώσει μια αντίληψη στους εργαζόμενους ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι. Επειδή το θέμα αυτό δεν αφορά μονάχα τους κομμουνιστές, αφορά τους πάντες».

Τα δικά μας συνθήματα

Με συνθήματα που απαντούν ευθέως στην κυβερνητική προπαγάνδα απαντά σήμερα στις κινητοποιήσεις η εργατική τάξη της χώρας. Ενδεικτικά ορισμένα απ' όσα μας στάλθηκαν από συνδικάτα της Αθήνας:

- Το κράτος να πληρώσει και η εργοδοσία, αυτοί μας ξεζουμίζουνε, κλέβουν και τα Ταμεία.

- Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και μας δικαίωμά μας.

- Ασφάλιση σημαίνει Πρόνοια - Υγεία και σύνταξη ανθρώπινη για όλα τα Ταμεία.

- Σύνταξη ανθρώπινη, δημόσια υγεία, να φύγει το κεφάλαιο απ' τα νοσοκομεία.

- Πρόνοια - Υγεία δικαίωμά σου εργάτη και όχι εμπορεύματα του κεφαλαιοκράτη.

- Αδειασαν τα Ταμεία να φάνε οι χορτάτοι, φτώχεια και πείνα φύλαξαν για σένα εργάτη.

- Ράντζα, φακελάκια, ουρές στα ιατρεία, αυτή 'ναι η δημόσια Πρόνοια - Υγεία;

-Με φτώχεια, ανεργία και μαύρη εργασία γυναίκα σε πληρώνουνε κράτος - εργοδοσία.

Συγκεντρώσεις και στις γειτονιές

Συγκεντρώσεις άμεσης αντίδρασης στα κυβερνητικά μέτρα θα γίνουν σήμερα σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας:

Στις 6.30 το απόγευμα στη Νέα Ιωνία και το Νέο Ηράκλειο.

Στις 7 το απόγευμα σε Νέα Λιόσια, Πετρούπολη, Μαρούσι και Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Μπραχάμι, Υμηττό, Ελληνικό, Γλυφάδα, Δάφνη, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Χαλάνδρι.

Στις 7.30 στο Περιστέρι και το Αιγάλεω.

Πρώτη απάντηση σήμερα

Συγκεντρώσεις, πικετοφορίες σε μια πρώτη άμεση αντίδραση. Κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για στήριξη κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των σωματείων απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που σε χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η κυβέρνηση αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη θα δώσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τις θέσεις της για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Σωματεία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων προγραμματίζουν συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και πικετοφορίες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να στηρίξουν αυτές τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να πρωτοστατήσουν στις καθολικές και μαχητικές αντιδράσεις».

Στην ΑΘΗΝΑ

Σε επαγρύπνηση και άμεση αντίσταση για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, καλούν την εργατική τάξη της Αθήνας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού -Δέρματος, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Λογιστών Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και διοργανώνουν σήμερα αγωνιστικό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.

Στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Η Επιτροπή Αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση διοργανώνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα πικετοφορία στους δρόμους του Πειραιά. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 6.30 το απόγευμα θα ξεκινήσει πικετοφορία από το άγαλμα του Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ