ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ζητά να μπουν όλα τα παιδιά δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς

Ακόμα απαιτεί από την κυβέρνηση: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους, νέες προσλήψεις αλλά και αύξηση της χρηματοδότησης για νέες υποδομές, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των νέων εργαζόμενων ζευγαριών

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Κώστα Πελετίδη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Κώστα Πελετίδη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο
Το Δημοτικό Βρεφοκομείο επισκέφτηκε χτες ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, στο οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης του κτιρίου, που θα φιλοξενήσει και φέτος παιδιά προσχολικής ηλικίας, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει μια χρονιά με πολλά προβλήματα για χιλιάδες νέα ζευγάρια, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο αυξάνονται οι ανάγκες των νέων ζευγαριών για μία θέση σε παιδικό σταθμό, δεδομένου ότι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αλλά και οι υπόλοιπες υπάρχουσες δημόσιες, δημοτικές δομές, δεν μπορούν να τις καλύψουν. Στο δήμο Πάτρας, επειδή πέρσι έμειναν - αναγκαστικά και με ευθύνη της κυβέρνησης - εκτός δομών περισσότερα αναλογικά βρέφη από ό,τι νήπια, δημιουργήθηκαν πέντε νέα βρεφικά τμήματα, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις αιτήσεις, που δεν ικανοποιήθηκαν. Αιτήσεις που έρχονται να προστεθούν στις παραπάνω από 250 νέες θέσεις, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια από τη διοίκηση του δήμου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου αλλά και της ΕΕΤΑΑ, η κατάσταση στην Πάτρα έχει ως εξής:

-- Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων για τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, θα μείνουν εκτός αυτών των δομών περισσότερα παιδιά του δήμου Πάτρας. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν από δημότες του δήμου Πάτρας συνολικά 3.291 αιτήσεις, 517 περισσότερες συγκριτικά με πέρσι. Εγκρίθηκαν καταρχήν και δόθηκαν τα αντίστοιχα voucher σε 2.101 παιδιά. Απορρίφτηκαν 1.190 αιτήσεις παιδιών ή το 36% από εκείνα που έκαναν αίτηση!

-- Δόθηκαν, σε ορισμένες κατηγορίες, voucher περισσότερα από τις δηλωμένες στην ΕΕΤΑΑ προσφερόμενες θέσεις (δημοτικές και ιδιωτικές). Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά δεν θα μπουν σε κάποια δομή και θα μείνουν στην κυριολεξία με την κάρτα έγκρισης (voucher) στο χέρι. Ενώ για νήπια, για παράδειγμα, εγκρίθηκαν πολύ λιγότερες θέσεις από τις υπάρχουσες, προσφερόμενες θέσεις. Επιπλέον, στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Πάτρας έγιναν 1.320 αιτήσεις, κυρίως από γονείς, που δεν είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Ετσι με βάση το σύνολο των αιτήσεων και των υπαρχουσών, προσφερόμενων θέσεων συνολικά στον δημόσιο - δημοτικό και ιδιωτικό τομέα και δεδομένου ότι περισσότερες οικογένειες, συγκριτικά με παλιότερα, αδυνατούν οικονομικά να καλύψουν τα τροφεία ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, προβλέπεται ότι θα αποκλειστούν την ερχόμενη χρονιά από τις παραπάνω κοινωνικές δομές περισσότερα από 1.000 παιδιά.

-- Με βάση τις οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ, τις οποίες υλοποιεί κατά γράμμα και η σημερινή κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια η χρηματοδότηση δεν δίνεται πλέον στη δομή, αλλά απευθείας στον ωφελούμενο. Η αλλαγή αυτή ενίσχυσε και στο δήμο μας τις ιδιωτικές δομές σε βάρος των δημόσιων, δημοτικών δομών. Εδωσε τη δυνατότητα στις ιδιωτικές δομές να επιλέξουν ποια παιδιά θα πάρουν, αλλά επίσης να δελεάσουν ή ακόμη και να εκβιάσουν γονείς υποσχόμενοι αμφιλεγόμενες επιπλέον υπηρεσίες.

Οπως τονίζει ο δήμος Πάτρας: «Από την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν εξαιρούνται ούτε η φροντίδα και η αγωγή των παιδιών! Ευθύνονται για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατάλληλων δομών, που θα έπρεπε να υλοποιείται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, την παντελή έλλειψη εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού, τα πολυάριθμα τμήματα, τα συνολικότερα προβλήματα της Εκπαίδευσης, την υποχρηματοδότηση των δήμων, γι' αυτές τις κοινωνικές παροχές, τη μη μόνιμη και σταθερή χρηματοδότησή τους απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, την αποσπασματική αντιμετώπισή τους μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που έχουν ημερομηνία λήξης».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ο δήμος Πάτρας διεκδικεί:

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Εδώ και τώρα δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με δημιουργία των ανάλογων δομών, νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Ολα τα παιδιά σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, χωρίς τροφεία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Νέες προσλήψεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων για κοινωνικές παροχές, για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
  • Με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διαθέσει έκτακτο κονδύλι, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό.
Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο

Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες μεγάλη πυρκαγιά στις Αμάδες στη βόρεια Χίο, η οποία εκδηλώθηκε περίπου στις 2.45 μετά το μεσημέρι. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα σε μία περιοχή δύσβατη, η οποία χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση. Επιτόπου έσπευσαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού, ενώ από αέρος επιχειρούσαν ελικόπτερο τύπου «Kamov» που εδρεύει στη Χίο. Στις 3.30 το μεσημέρι οι εναέριες δυνάμεις ενισχύθηκαν με δύο «Canadair» CL-415 από τη Σάμο. Το έργο κατάσβεσης δυσκολευόταν από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ισχυρής καταιγίδας, ένας κεραυνός έπεσε στην ίδια περιοχή, προκαλώντας την εκδήλωση φωτιάς, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από την ίδια τη βροχή που συνέχισε να πέφτει. Εικάζεται ότι η εν λόγω φωτιά αναζωπυρώθηκε χτες και προκάλεσε την πυρκαγιά που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Να σημειωθεί επίσης ότι η καταιγίδα της Τρίτης προκάλεσε, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή της μαστίχας.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία εντοπίζονται τα κρούσματα

Σε 133 ανέρχονται τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, ενώ 16 άτομα κατέληξαν, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε σχετικές δηλώσεις τόνισε ότι «δυστυχώς η διασπορά του ιού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία». Πρόσθεσε ότι «φέτος έχουμε πολλά περιστατικά που έχουν διαγνωστεί. Εχουμε μια πρόωρη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου και σε αυτό συντέλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού». «Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της συρροής κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο άλλες χρονιές είχαμε κρούσματα και στις αρχές Οκτωβρίου». Συνέστησε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Πρόσθεσε ότι «το 80% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, το 20% αναπτύσσουν μια ιογενή συνδρομή και το 1% εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και αυτά είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα» και εξήγησε πότε και ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν. «Τα απλά συμπτώματα που δημιουργούνται όταν έχουμε την απλή ίωση είναι πυρετός, πονοκέφαλος, διάρροιες, εμετοί, έντονη καταβολή και κόπωση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πτώση του επιπέδου συνείδησης, λήθαργος, υπνηλία, τότε ο ασθενής πρέπει άμεσα να νοσηλευτεί», τόνισε.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι το Κέντρο έχει κάνει ήδη συστάσεις προς τις τοπικές αρχές για εντατικοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.

Φωτιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Πλάκα

Φωτιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Πλάκα ξέσπασε χτες το μεσημέρι. Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική, ενώ εξαιτίας της φωτιάς οι γύρω δρόμοι έμειναν χωρίς ρεύμα. Η φωτιά ξέσπασε στο υπόγειο του κτιρίου όπου βρίσκεται ο υποσταθμός της ΔΕΗ και λαμπάδιασαν τα καλώδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιοχές στην Πλάκα έμειναν χωρίς ρεύμα, όπως π.χ. σπίτια και καταστήματα στη Λυσίου, η μισή Κυρρήστου και σε άλλους γύρω δρόμους. Από την Πυροσβεστική επιβεβαίωσαν το περιστατικό, λέγοντας ότι η φωτιά έσβησε, ενώ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης επιλήφθηκε η ΔΕΗ.

Συλλήψεις για δουλεμπόριο

Δύο Ελληνες, που κατηγορούνται ότι μετέφεραν παράνομα 16 αλλοδαπούς, μεταξύ αυτών και τέσσερα ασυνόδευτα ανήλικα, συνελήφθησαν χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αστυνομία, πρόκειται για δύο άντρες, ηλικίας 35 και 38 ετών, οι οποίοι εκτιμάται ότι ανήκουν σε κύκλωμα το οποίο διακινεί μετανάστες.

Εντοπίστηκαν στην παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στο ύψος της Νέας Ιωνίας, και επέβαιναν σε δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα προπορευόταν, λειτουργώντας ως προπομπός για το ενδεχόμενο αστυνομικού ελέγχου. Σε έλεγχο που έγινε στο δεύτερο όχημα (φορτηγό) βρέθηκαν 16 μετανάστες, προερχόμενοι στην πλειονότητά τους από το Πακιστάν. Οπως κατέθεσαν οι ίδιοι, είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από την ελληνοτουρκική μεθόριο, ενώ κατέβαλαν 1.900 ευρώ ο καθένας, σε άγνωστο άτομο, για να φτάσουν έως τη Θεσσαλονίκη που ήταν ο προορισμός τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ