ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Σινιάλα αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Τα κόμματα πρέπει να «αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων», λέει ο ΣΕΒ

Eurokinissi

Τα κόμματα πρέπει να «αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων», λέει ο ΣΕΒ
«Εάν η χώρα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, όσον αφορά την παραμονή της σε τροχιά υψηλής δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα τεθεί και πάλι εκτός αγορών όπως συνέβη το 2010», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, καλώντας τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και το πολιτικό προσωπικό τους να «αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης, καθώς σύντομα δεν θα υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας για την εγγυημένη χρηματοδότηση του χρέους». Ουσιαστικά, οι επισημάνσεις και τα «καλέσματα» του ΣΕΒ, μαζί με την υπενθύμιση των «καθηκόντων» για τα αστικά κόμματα, αποτελούν ταυτόχρονα και τροχιοδεικτικές βολές ενόψει της πρώτης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης» και της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Καθόλου τυχαία, ο ΣΕΒ στο χτεσινό «εβδομαδιαίο δελτίο» εστιάζει στους άξονες του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, καθώς και στο αφορολόγητο όριο (μισθωτοί, συνταξιούχοι), δηλαδή στα προνομοθετημένα αντιλαϊκά μέτρα για την ερχόμενη διετία, που προβλέπονται και στη συμφωνία με τους «θεσμούς».

Οπως λέει, «η Ελλάδα ήδη πληρώνει σε συντάξεις το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ 15 χωρών της Ευρωζώνης». Παράλληλα, παρουσιάζοντας στοιχεία του ΔΝΤ, επισημαίνουν ότι οι «κοινωνικές δαπάνες» (πλην συντάξεων) είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές στην ΕΕ, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παραπέρα κατακρεούργηση των συντάξεων με την παράλληλη ενεργοποίηση των λεγόμενων «αντίμετρων» για τη διαχείριση φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «η υψηλή ανεργία, η προϊούσα γήρανση του πληθυσμού και οι ήδη συντελεσθείσες βαθιές περικοπές των δαπανών Υγείας (...) αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για την επιδιωκόμενη δημοσιονομική πειθαρχία». Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι παράγοντες αυτοί «αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να δημιουργούν αφόρητες πιέσεις για αύξηση των κοινωνικών δαπανών και ιδίως εκείνων για επιδόματα ανεργίας, τη χρηματοδότηση του προγράμματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος και της προστασίας των ευπαθών ομάδων από τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».

Το «συμπέρασμα» βέβαια είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων, με την εντεινόμενη και γενικευμένη αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων και τις παροχές - ψίχουλα για τη διαχείριση της επίσημης φτώχειας, στη ρότα της πολιτικής που στηρίζει και υπηρετεί η κυβέρνηση και η αστική διαχείριση.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο όριο, οι βιομήχανοι τονίζουν ότι το αφορολόγητο όριο για μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 60% της μέσης αμοιβής ανά μισθωτό, έναντι 20% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με τα προνομοθετημένα μέτρα έρχεται να διευρύνει τη φοροληστεία της λαϊκής οικογένειας με την περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά της επίσημης φτώχειας, καταπώς την προτρέπουν και οι βιομήχανοι.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ θέτει τις «προτεραιότητες» της επόμενης περιόδου με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι άξονες πολιτικής, μεταξύ άλλων, αφορούν στη «συνέχιση των φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», την «επιτάχυνση της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και της αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων», την «ενίσχυση και διαφοροποίηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας και υλοποίηση μιας στρατηγικής μεγέθυνσης της βιομηχανικής παραγωγής».

Προετοιμασίες ενόψει Γιούρογκρουπ

Η προετοιμασία της ατζέντας για την προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ (7 Σεπτέμβρη στη Βιέννη) συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και «τεχνικά ζητήματα» αναφορικά με την επιστροφή κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ακούρευτα ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ και θα εκταμιεύονται τμηματικά με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2019 - 2022, ενώ βέβαια οι εν λόγω «διευκολύνσεις» θα συνδέονται επίσης με την «επιτυχή» ολοκλήρωση των «αξιολογήσεων» και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, προσθέτοντας άλλο έναν «μοχλό» για τη γρηγορότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ζητούμενο η «εμπιστοσύνη» των αγορών

Συνάντηση εργασίας στην Αθήνα είχε χτες ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γ. Βάιντμαν, με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΕΕΤ, ο Γ. Βάιντμαν σημείωσε πως «το επιχειρηματικό κλίμα και οι συνθήκες βελτιώνονται, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επενδυτικού πλαισίου» καθώς και ότι η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου αποτελεί ένα «ορόσημο» στο μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη, αλλά «η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί, πρέπει να υπάρξει πιο φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζης, τόνισε ότι «το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν πρέπει να οδηγήσει στη δημοσιονομική χαλαρότητα (...) και σε συμβιβασμούς στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή θα αποτελούσε «στρατηγικό λάθος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ, στη συνάντηση με τον διοικητή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας τονίστηκε ότι «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, είναι απαραίτητη η αποκατάσταση και διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η εξασφάλιση της πλήρους και απρόσκοπτης χρηματοδότησής της από τις αγορές...». Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν στη «βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών», το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, η «πρόοδος» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να παρέχονται συγκεκριμένες διευκρινήσεις.

Ο Γ. Βάιντμαν συναντήθηκε χτες και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Κολιγιάννη

Εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, προς τιμήν του Κώστα Κολιγιάννη, Α' Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στην πατρίδα του, την Ελλοπία Θήβας, πραγματοποιεί η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, σήμερα, Παρασκευή 31 Αυγούστου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.30, με κατάθεση στεφάνων στο νεκροταφείο του χωριού, όπου βρίσκεται ο τάφος του, και θα συνεχιστεί στις 20.00, στην πλατεία της Ελλοπίας, με ομιλία του Κώστα Μπασδέκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι, στην πλατεία του χωριού.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ