ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ξεκινά ο νέος γύρος πλειστηριασμών και εκβιασμών στις λαϊκές οικογένειες

Η αναιμική ανάκαμψη του ΑΕΠ, οι εξελίξεις στα μεγέθη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, στη ρότα των αντιλαϊκών στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», καθώς και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρώτης λεγόμενης μεταμνημονιακής «αξιολόγησης», που ξεκινά την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) για το β' τρίμηνο του 2018 εμφανίζουν ανάκαμψη στο 1,8% και μάλιστα με σαφή τάση επιβράδυνσης σε σχέση με το 2,5% που καταγράφηκε στο α' τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, νευραλγικού - στρατηγικού χαρακτήρα ζήτημα για το εγχώριο κεφάλαιο αποτελεί η προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο «ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου» (επενδύσεις) σημείωσε πτώση 5,4%, αποδυναμώνοντας βέβαια την όποια δυναμική του παραγόμενου ΑΕΠ.

Πάνω - πάνω στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Σε αυτό το φόντο, το ζήτημα της απομείωσης και της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων αποτελεί βασικό κρίκο της στρατηγικής στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου, με άξονα την προσέλκυση νέων «επενδυτών».

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την ενεργοποίηση του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» της επόμενης περιόδου, χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Θα χρειαστούν συνεχείς προσπάθειες προκειμένου τα "κόκκινα" δάνεια να υποχωρήσουν σε βιώσιμα επίπεδα και να επιτρέψουν έτσι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εκπληρώσουν το ρόλο τους», δηλαδή προκειμένου να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης στα «βιώσιμα και ανταγωνιστικά» επιχειρηματικά σχήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, από αύριο Τετάρτη ξεκινά ο νέος κύκλος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παράλληλα, στις 15 Σεπτέμβρη ενεργοποιείται η διάταξη αναφορικά με την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου όχι μόνο σε όσους αιτηθούν δικαστική προστασία μετά από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, για χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως τη μέρα της συζήτησης στο δικαστήριο. Στόχος η αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.

Την ίδια ώρα, η όποια παρεχόμενη νομική προστασία έχει απομείνει για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκέμβρη 2018, γεγονός βέβαια που σε κάθε περίπτωση έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών απέναντι σε οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ανοδική «αναβάθμιση» των στόχων τους αναφορικά με την πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών (ακόμα και κατά 30% έως το τέλος του χρόνου), ενώ παράλληλα θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν στο «σφυρί».

Για την ώρα, η στοχοθεσία των τραπεζών για το τέλος του 2019 προβλέπει την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 66,4 δισ. ευρώ (από 92 δισ. σήμερα), δηλαδή κατά 25,6 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να αναδείξει το εύρος των επικείμενων πλειστηριασμών αλλά και των παρεμβάσεων και αναδιαρθρώσεων, όπως για παράδειγμα η πώληση προβληματικών δανείων από τις τράπεζες στα διάφορα «επενδυτικά» funds.

Αναιμική ανάκαμψη

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β' τρίμηνο του 2018 καταγράφουν ρυθμό ανάκαμψης 1,8%, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με βάση βέβαια και τη μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» και των άλλων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η - αναιμική - ανάκαμψη στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη ενίσχυση των εξαγωγών, που με τη σειρά τους αποτελούν δείκτη της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εξαγωγικού προσανατολισμού.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα στοιχεία:

Η αξία των εξαγωγών ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2017, έναντι αύξησης 4,3% που εμφανίζουν οι εισαγωγές.

Στον αντίποδα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εμφανίζουν ρυθμό υποχώρησης 5,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2017.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη εμφανίζει οριακή ενίσχυση 0,8%.

Σε γενικές γραμμές, το ΑΕΠ στη διάρκεια του α' εξαμήνου «έτρεξε» εντός των προδιαγραφών και των τελευταίων εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ήδη έχει κατεβάσει τον πήχη στο 1,9% για το 2018, από 2,5% στις αμέσως προηγούμενες «Χειμερινές Προβλέψεις» του Φλεβάρη και στο 2,3% για το 2019 (από 2,5%).

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι «καθοδικοί κίνδυνοι» (αναφορικά με τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάκαμψης) είναι πιο έντονοι και συνδέονται με το ζήτημα της χρηματοδότησης των επενδύσεων καθώς και με τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, «βλέπει» ρυθμό ανάκαμψης 2% για το 2018, ενώ με προϋπόθεση την εφαρμογή και των νέων αντιλαϊκών μέτρων, εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2022.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ - CD
«Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη»

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος θα παρουσιάσουν στα ΜΜΕ τη συλλεκτική έκδοση του βιβλίου - CD «Καντάτα για την Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη, στις 13.00, στον Κήπο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - «Black Duck Garden» (Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλ. Κλαυθμώνος).

Για την έκδοση θα μιλήσουν ο Θάνος Μικρούτσικος και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόκειται για συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που συμπληρώνονται το Νοέμβρη του 2018. Η νέα ηχογράφηση του ιστορικού δίσκου του 1976, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη, ολοκληρώθηκε το Μάη του 2018, με ερμηνευτές αυτήν τη φορά την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη και συνοδεύεται από 64σέλιδο βιβλίο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ