ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Δεν θα επιτρέψουμε να βγουν στο σφυρί σπίτια λαϊκών οικογενειών

Ανακοίνωση με αφορμή τον νέο κύκλο πλειστηριασμών που ξεκίνησε χτες

Από την κινητοποίηση του δήμου Πάτρας τον περασμένο Μάη ενάντια στους πλειστηριασμούς
Από την κινητοποίηση του δήμου Πάτρας τον περασμένο Μάη ενάντια στους πλειστηριασμούς
Τους αγώνες του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας συνεχίζει να στηρίζει η δημοτική αρχή Πάτρας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον νέο κύκλο πλειστηριασμών που ξεκίνησε χτες Τετάρτη. Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία, παραδίδει στους τραπεζίτες το λαϊκό βιος. Η δημοτική αρχή της Πάτρας σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια, στήριξε τον αγώνα του λαού και των φορέων του, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας.

Τον περασμένο Μάιο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση "άμεση νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική τους κατάσταση και που να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτές που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν ούτε έχουν να πληρώσουν".

Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε από μια σειρά δήμους της χώρας και την ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία του δήμου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους πλειστηριασμούς. Ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν σχετική τροπολογία στη Βουλή. Τελικά, παρά τις υποσχέσεις των κομμάτων, μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία που αφορούσε τη δυνατότητα των δήμων να αποφασίζουν για διαγραφή χρεών λαϊκών νοικοκυριών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε να καταθέσει την τροπολογία, με την ανοχή και των άλλων κομμάτων.

Θα επιμείνουμε και θα επανέλθουμε με τη σχετική τροπολογία που καταθέσαμε, διότι θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο για να διασφαλιστεί το λαϊκό βιος, αλλά και οι εργαζόμενοι του δήμου από καταλογισμό. Επαναλαμβάνουμε δε πως σε ό,τι μας αφορά ως δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψουμε για χρέη των 500 ευρώ στο δήμο να βγει στο σφυρί η λαϊκή περιουσία.

Την ίδια ώρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο (Αύγουστο), η Εισαγγελία Πατρών καλούσε σε απολογία τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νομιμότητα της απόφασής τους για διαγραφή προστίμου, μια διαδικασία που προβλέπεται και έχει τηρηθεί για δεκάδες συμπολίτες μας που προσφεύγουν στη συμβιβαστική επιτροπή και αξιοποιούν αυτήν τη δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος.

Αποκαλυπτική της επιλεκτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών που αφορούν τη νομιμότητα ή μη πράξεων και αποφάσεων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Πατρέων, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα, σε σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε και αναμένεται να επικυρωθεί και το οποίο αφορά τη μεταβίβαση του Νεωρίου της Σύρου, διαγράφονται με διαδικασίες fast track χρέη του Νεωρίου προς το δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ύψους 358.000 ευρώ, και προς τη ΔΕΥΑ Σύρου, ύψους 412.000 ευρώ».

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Από την κινητοποίηση των κατοίκων την ώρα που ξεφορτώνεται η ανεμογεννήτρια
Από την κινητοποίηση των κατοίκων την ώρα που ξεφορτώνεται η ανεμογεννήτρια
Δυναμική συγκέντρωση, για να αποτρέψουν την εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών δίπλα από τα σπίτια τους, πραγματοποιούν από χτες το πρωί οι κάτοικοι του δήμου Μονεμβασίας, οι οποίοι, παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που έσπευσε στην περιοχή, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους την οποία επιφέρουν οι «πράσινες» μπίζνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι έξι ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 5,4 MW, προβλέπεται να εγκατασταθούν ανάμεσα σε τρία χωριά του δήμου, την Κρυόβρυση, τα Κουλέτια και την Παντάνασσα, σε απόσταση μεταξύ 500 και 600 μέτρων από τον οικιστικό ιστό, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που εύλογα έχει προκαλέσει το έργο στους κατοίκους, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δίστασε να δώσει την έγκρισή του στο εν λόγω «επενδυτικό πλάνο».

Ηδη έχει γίνει όλη η απαιτούμενη προεργασία στο χώρο, εκσκαφές και τοποθέτηση βάσεων και από χτες ξεκίνησαν να καταφτάνουν τα πρώτα φορτηγά με τα κυρίως σώματα των ανεμογεννητριών. Αμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο σημείο της εγκατάστασης, βρίσκοντας απέναντί τους τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέφθασαν άμεσα με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Λακωνίας. Τηλεφωνική παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής για την παρουσία των δυνάμεων καταστολής, έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οι κάτοικοι απαιτούν να μην προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου, αφού, όπως τόνισε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Γράφος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει οι κάτοικοι, πρόκειται στην ουσία για μια βιομηχανική εγκατάσταση σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους. Παράλληλα, είπε, ενώ οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών προβάλλονται ως «φιλοπεριβαλλοντική» λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην ουσία προκαλούν τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση αν όχι καταστροφή, αφού εγκαθίστανται σε «παρθένα» μέρη, αλλάζοντας οριστικά το τοπίο.

Στην Πελοπόννησο λειτουργούν ήδη ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 522 ΜW, σχεδόν το 20% της πανελλαδικής εγκατεστημένης ισχύος (19,4%), ενώ βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού ο αριθμός θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για το διάστημα 2018 - 2020 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί για νέες εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW πανελλαδικά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Σε οργάνωση του αγώνα για δομές Προσχολικής Αγωγής, που θα λειτουργούν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς, καλεί εργαζόμενους και γονείς ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή του, μετά τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς, σημειώνει: «Παιδικοί σταθμοί κλείνουν, οι θέσεις κάθε χρόνο μειώνονται και λόγω του ΠΔ 99/17 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους. Συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, οι περισσότεροι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, βιώνουν κάθε Σεπτέμβρη την ίδια επισφάλεια με τους γονείς. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται με ελλείψεις σε δομές και μόνιμο προσωπικό ανοίγουν ακόμα πιο πλατιά το δρόμο για τους ιδιώτες.

Μεγάλες ευθύνες βέβαια φέρει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ που επιχείρησε, σε αγαστή συνεργασία με την πλειοψηφία των δημάρχων της ΚΕΔΕ, να προσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενάντια στη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, με το επιχείρημα ότι δεν θα έχουν παιδιά οι παιδικοί σταθμοί. Η πραγματικότητα όμως άλλα "λέει". Τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών, μένουν γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, η επαρκής χρηματοδότηση και όχι γιατί σε μόλις 184 δήμους της χώρας εφαρμόζεται κουτσουρεμένα και χωρίς την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό η δίχρονη Προσχολική Αγωγή».

Καλεί σε αγώνα για: Δομές Προσχολικής Αγωγής αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, στελέχωση με μόνιμο επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στους παιδικούς σταθμούς.

Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες σε φωτιά στη Μάνη

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ η νέα πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σιδηροκάστρου στην ανατολική Μάνη, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες. Επανειλημμένες ήταν οι προσπάθειες ελικοπτέρου να προσεγγίσει (λόγω των ανέμων στην περιοχή) το σημείο για τη μεταφορά του ενός τραυματία πυροσβέστη που δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί με φορείο.

Να σημειωθεί ότι για την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι, άμεσα κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεσή της 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 ομάδες του πεζοπόρου τμήματος, 2 καναντέρ και 1 πετζετέλ. Η φωτιά έκαιγε σε χαράδρα, ενώ το έργο της Πυροσβεστικής δυσχέραιναν οι άνεμοι στην περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης πάλι στη Λακωνία, στην περιοχή Κελεφά. Η φωτιά έκαψε αγροτοδασική έκταση, ενώ στο σημείο επιχείρησαν 48 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 1 πεζοπόρο τμήμα με 13 άτομα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί χτες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε χαμηλή βλάστηση στο Νέο Ικόνιο Περάματος. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου και 1 ελικόπτερο. Το ίδιο και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με πεύκα, πλησίον του οικισμού Κίρκης Εβρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά κατέστρεψε έκταση ενός στρέμματος.

Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων

Επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού για 35 πρόσφυγες έγινε χτες το πρωί στην περιοχή Ψαλίδι στην Κω. Το Λιμενικό έσπευσε στην περιοχή και εντόπισε πνευστή λέμβο, η οποία παρουσίαζε έντονη εισροή υδάτων. Δύο μετανάστες είχαν πέσει στη θάλασσα. Στην περιοχή έσπευσε ακόμα ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, με τη συνδρομή του οποίου εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν οι δύο μετανάστες, που ήταν καλά στην υγεία τους. Μεταφέρθηκαν στην Κω, ενώ προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ