ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το σημαντικό ζήτημα του προαθλητικού ελέγχου

Στο σημαντικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων που αφορούν όσους συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες αναφέρονται με Ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Σημειώνεται πως όπως έχει αποδειχθεί, στο θέμα του προαθλητικού ελέγχου η μέχρι σήμερα απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου από πλευράς κράτους επιφέρει αρκετά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τον πλημμελή έλεγχο αλλά και το κόστος, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αθλούμενοι και οι οικογένειές τους πληρώνουν μόνοι τους τις εξετάσεις.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

«Ο προαγωνιστικός έλεγχος, ο εντοπισμός των ομάδων υψηλού κινδύνου αλλά και η δημιουργία δομών διάσωσης και πρώτων βοηθειών στους αγωνιστικούς - αθλητικούς χώρους είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, που μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί.

Η θέσπιση της κάρτας υγείας του αθλητή, ενώ είναι απαραίτητη, από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί δεν συνδυάζεται με χρηματοδότηση, προσωπικό, κρατική μέριμνα και υποδομή για την καθιέρωση προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλο τον πληθυσμό, καθώς και την παρουσία αθλητιάτρου σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα όταν το κόστος των εξετάσεων για την έκδοση και την ανανέωση της κάρτας επιβαρύνει τα σωματεία και κατ' επέκταση τους γονείς.

Χρειάζεται επίσης να ληφθεί υπόψη ότι αυτήν την περίοδο, που έχουν ξεκινήσει οι έγγραφες στα αθλητικά σωματεία, στα προγράμματα των δήμων αλλά και στα σχολεία, η οικογένεια πρέπει να πληρώσει δύο ή και τρεις φορές ακόμα για τον ίδιο έλεγχο, προκειμένου να πιστοποιηθεί η υγεία των παιδιών της.

Ερωτάται η κυρία υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να λυθεί κεντρικά το θέμα των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, μέσω των δομών του κράτους, χωρίς να επιβαρυνθεί η λαϊκή οικογένεια».

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ανακοίνωση για το πρόβλημα με τον Αστέρα Χαϊδαρίου

Ανακοίνωση σχετικά με την αήθη επίθεση που δέχεται, ύστερα από την απόφασή της να μην παραχωρήσει προπονητικές ώρες για τα τμήματα υποδομών του ποδοσφαιρικού σωματείου «Αστέρας Χαϊδαρίου», εξέδωσε η δημοτική αρχή της πόλης. Σε αυτήν μεταξύ άλλων τονίζεται πως έφτασε σε αυτήν την απόφαση ύστερα από πόρισμα των αρμόδιων τμημάτων της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο αφορά τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου σωματείου.

«Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι από το συγκεκριμένο πόρισμα προέκυψαν ζητήματα ως προς τη σύννομη λειτουργία του εν λόγω σωματείου. Η ίδια η διοίκηση του σωματείου έχει παραδεχτεί ότι λειτουργούσε ιδιωτική σχολή εκμάθησης, χωρίς να έχει γίνει νόμιμη αναγγελία ίδρυσής της, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, χρησιμοποιώντας για προπονήσεις την αθλητική εγκατάσταση που παραχωρούσε ο δήμος δωρεάν στο σωματείο, ενώ από το νόμο αυτό κατηγορηματικά απαγορεύεται», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Χαρακτηριστικά ο δήμος Χαϊδαρίου επικαλείται πρόσφατη ανάρτηση της διοίκησης του Αστέρα, στην οποία η τελευταία έκανε λόγο για «διάθεση για έναρξη των σχετικών διαδικασιών προκειμένου να λειτουργεί το σωματείο βάσει των όσων προβλέπει ο αθλητικός νόμος».

«Γίνεται κατανοητό ότι το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά τη λειτουργία του σωματείου, ενώ οι υφιστάμενες στην παρούσα χρονική στιγμή επιβεβαιωμένες παρατυπίες δημιουργούν αυτονόητο πρόβλημα στο ζήτημα της παραχώρησης προπονητικών ωρών. Είναι γνωστό σε όλους, συμπεριλαμβανομένης και της διοίκησης του σωματείου, ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου μπορεί να γίνει αποκλειστικά σε ερασιτεχνικά σωματεία και μόνο (...) Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραχωρούμε ετσιθελικά τις αθλητικές εγκαταστάσεις σε σωματείο που δεν τηρεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, και μάλιστα όταν με την έως τώρα λειτουργία του εκθέτει τη δημοτική αρχή, καθώς απέκρυψε τη λειτουργία ιδιωτικής σχολής, γεγονός το οποίο το ίδιο το σωματείο έχει δημοσίως παραδεχθεί με ανακοινώσεις του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο δήμος Χαϊδαρίου τονίζει πως απειλές και εκβιασμοί μέσω διαδικτυακών αναρτήσεων με στόχο την τρομοκράτηση «δεν πιάνουν», ενώ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε το σωματείο να λειτουργεί με βάση τα όσα προβλέπονται, θα επανέλθουν και οι ώρες προπόνησης που αντιστοιχούν στο σωματείο.

ΠΟΛΟ
Εμαθε τους αντιπάλους του ο Ολυμπιακός

Τους αντιπάλους του στον όμιλο της προκριματικής φάσης στο Τσάμπιονς Λιγκ πόλο ανδρών, απ' όπου θα κριθεί η πρόκριση στην τελική φάση, έμαθε ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός. Ξεχωρίζει η παρουσία των ισχυρών Γιουγκ και Σόλνοκ, ενώ τον όμιλο συμπληρώνουν η Σπαντάου, η Μλάντοστ Ζάγκρεμπ, το Ανόβερο και δύο ομάδες που θα προκύψουν από τα προκριματικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διεκδικούμενες θέσεις πρόκρισης από τον όμιλο του Ολυμπιακού είναι τρεις και όχι τέσσερις όπως προβλέπει το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης, καθώς προκρίνεται αυτόματα η Σπαντάου ως διοργανώτρια του Φάιναλ 8 για το 2019. Παρ' όλα αυτά, η γερμανική ομάδα θα αγωνιστεί κανονικά στον όμιλο και σε περίπτωση που τερματίσει κάτω από την τετράδα θα προκριθεί στους «8» ως τυπικά 4η του ομίλου.

Στον άλλο όμιλο συμμετέχουν οι Προ Ρέκο, Μπαρτσελονέτα, Εγκερ, Ντιναμό Μόσχας, Στεάουα Βουκουρεστίου, Ερυθρός Αστέρας και δύο ομάδες από τα προκριματικά.

NATIONS LEAGUE
Eυχάριστα νέα για τον Σκίμπε

Ευχάριστα ήταν για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Μίκαελ Σκίμπε τα νέα από τη χτεσινή προπόνηση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, μπροστά στην έναρξη της νεοσύστατης διοργάνωσης του Nations League και τους αγώνες με αντιπάλους Εσθονία εκτός (8/9) και Ουγγαρία εντός έδρας (11/9), για τις δύο πρώτες αγωνιστικές του θεσμού. Ο Σκίμπε είδε τους Ζέκα και Μπακάκη να ξεπερνούν τους τραυματισμούς τους και να μπαίνουν στο πρόγραμμα εκγύμνασης, με τον δεύτερο πάντως να ακολουθεί πιο συντηρητικό πρόγραμμα. Οπως φαίνεται, ο Ζέκα θα είναι απόλυτα έτοιμος για τον αγώνα με την Εσθονία. Για τον δε Μπακάκη, μέχρι χτες παρέμενε η αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα προλάβει τελικά την πρεμιέρα της Εθνικής στη διοργάνωση.

Την ίδια ώρα, μιλώντας για τους προσεχείς αγώνες της ομάδας, ο Τάσος Δώνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα απέναντι σε Εσθονία και Ουγγαρία. Οπως είπε, η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να πετύχει το απόλυτο στις δύο πρώτες αγωνιστικές, κάτι που θα την ανεβάσει και ψυχολογικά. Το δέλεαρ της πρόκρισης στο Euro 2020, τόνισε, είναι πολύ σημαντικό για την Εθνική, που θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Ωστόσο, πρόσθεσε, η ομάδα θα πρέπει να αποδείξει στον αγωνιστικό χώρο το ρόλο του φαβορί του 2ου ομίλου της 3ης κατηγορίας της διοργάνωσης.

SUPER LEAGUE
Εκδικάστηκε η προσφυγή κατά της ΕΠΟ

Εκδικάστηκε χτες στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή της Super League κατά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας σχετικά με το ανοιχτό ζήτημα που αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από το πρωτάθλημα την τρέχουσα σεζόν. Θυμίζουμε ότι ενόψει της επικείμενης αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος από την σεζόν 2019 - 2020 και της μείωσης των ομάδων στη Super League από 16 σε 14, η Λίγκα είχε αποφασίσει τον υποβιβασμό τριών ομάδων και την άνοδο μιας από τη Football League. Η ΕΠΟ όμως αποφάσισε, εκτός των παραπάνω, τη διεξαγωγή μπαράζ ανάμεσα στη 14η ομάδα της Super League και τη 2η της Football League, για μία πρόσθετη θέση ανόδου, απόφαση που βρήκε εντελώς αντίθετη τη Super League, η οποία προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο. Η Λίγκα ζητά να ισχύσει η δική της απόφαση, κατηγορώντας την ΕΠΟ για αυθαιρεσία και χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πραξικοπηματική», καθώς ελήφθη μόλις 24 ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως είναι η πλέον αρμόδια για τέτοια ζητήματα και κάλεσε τη Λίγκα να σέβεται τις αποφάσεις της. Η τελική απόφαση για το τι θα ισχύσει αναμένεται μέχρι αύριο Παρασκευή.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
«Θέμα συγκυριών η απουσία του Γιάννη»

Στο θέμα της απουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο αναφέρθηκε ο τεχνικός της Εθνικής μπάσκετ ανδρών, Θανάσης Σκουρτόπουλος, κατά τη χτεσινή παρουσίαση στα ΜΜΕ της ομάδας, ενόψει των υποχρεώσεων στον β' γύρο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ξεκαθάρισε πως οι συγκυρίες δεν βοήθησαν ώστε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να δώσει το «παρών» στους αγώνες της Εθνικής με Σερβία και Γεωργία, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει στο μέλλον να τον έχει στην διάθεσή του. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η έναρξη της σεζόν στο ΝΒΑ κατά 20 μέρες νωρίτερα, καθώς και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νέο γήπεδο των Bucks, υποχρέωσαν τον παίκτη να βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Σκουρτόπουλος διευκρίνισε πως θεωρεί δεδομένη τη διάθεση του παίκτη να είναι στην ομάδα, κάτι που όπως είπε αναμένει να συμβεί στο μέλλον.

Αναφερόμενος στους επόμενους αγώνες της ομάδας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός έθεσε ως στόχο τις δύο νίκες, με τις οποίες ουσιαστικά θα εξασφαλιστεί η πρόκριση στην τελική φάση, προκειμένου να μην υπάρχει άγχος για τη συνέχεια. Δήλωσε αισιόδοξος ότι παρά τους δύσκολους αντιπάλους η Εθνική διαθέτει την δυναμική και την εμπειρία να πετύχει την πρόκριση.

Θυμίζουμε ότι εκτός των δύο προσεχών αντιπάλων της η Εθνική θα αντιμετωπίσει στον όμιλο επίσης τη Γερμανία, την Εσθονία και το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ