ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 83η ΔΕΘ
«Κόμβος» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη

Στην καθιερωμένη συνέντευξη της ΔΕΘ - Helexpo AE συμμετείχε ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Το αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ

MotionTeam

Το αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ
Στην παρουσία της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, αλλά και στην επίσκεψη του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο πρόξενος των ΗΠΑ, Γκρέγκορι Φλέγκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης της ΔΕΘ - Helexpo AE, για να σηματοδοτήσει ότι «η Αμερική είναι εδώ, η Αμερική συμμετέχει, ενδιαφέρεται» και «δείχνει πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα» για την προώθηση των σχεδίων της στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, μίλησε για τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν από τη φετινή συμμετοχή των ΗΠΑ ως «τιμώμενης χώρας» στην 83η ΔΕΘ και τις «ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες» που παρουσιάζονται για συνεργασίες. Οπως είπε, «βλέπουμε την Ελλάδα με "φρέσκια ματιά"» και κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται για συνεργασίες και συμπράξεις στη νέα μεγάλη αγορά των Βαλκανίων.

Διαφήμισε έτσι την «αναπτυξιακή ώθηση» που μπορούν να δώσουν οι αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, στόχο με τον οποίο συμπλέει η ελληνική αστική τάξη, που για να τον πετύχει αναβαθμίζει τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, βάζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Ως απόδειξη της σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για την εμπέδωση των οικονομικών - γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην περιοχή, ο πρόξενος ανέφερε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη ΔΕΘ θα είναι ο υπουργός Εμπορίου, ενώ θα υπάρχει υψηλό επίπεδο συμμετοχής των υπουργείων Ενέργειας και Εξωτερικών.

Επιπλέον, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ προσδιόρισε και τους τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι αμερικανικές επενδύσεις (τεχνολογία, εξοπλισμοί κ.ά.). Μάλιστα, χαρακτήρισε «υψηλού επιπέδου» τη «συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα με τους Ελληνες εταίρους».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πνεύμα της Ελλάδας - «γεωπολιτικού μεντεσέ» για τα αμερικανικά σχέδια. Οπως είπε, «η σημασία της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης κι επίσης της Αλεξανδρούπολης οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η περιοχή είναι εδώ και αιώνες ένα σταυροδρόμι του κόσμου. Οι συνδέσεις και μόνο πέρα από τα Βαλκάνια με την προσέγγιση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου, αυτές οι ευκαιρίες και αυτές οι στρατηγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, θα συνεχίσουν να ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για μακρά χρονική περίοδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι καλά ευθυγραμμισμένα. Και λόγω αυτού δεν υπάρχει τέλος στις δυνατότητες (συνεργασίας) που μπορούμε να δούμε από κοινού ως εταίροι».

Μεγάλες προσδοκίες και «οράματα» του κεφαλαίου

Ευθυγραμμισμένο με τους σχεδιασμούς της ντόπιας αστικής τάξης είναι και το «όραμα» του εθνικού εκθεσιακού φορέα, που θέλει τη ΔΕΘ να μετατρέπεται σε «μεγάλο παίκτη» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «έναν κόμβο για μια αγορά 100 εκατομμυρίων», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo, Τ. Τζήκας.

Για τη στήριξη αυτού του «οράματος» προωθείται, ανάμεσα σε άλλα, η ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της πόλης. Βάσει του σχεδίου, στο 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων, όπου εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο, θα γίνουν νέες εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ξενοδοχείο. Στο υπόλοιπο 50% θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο.

Η φετινή ΔΕΘ χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας, με περισσότερους από 1.500 εκθέτες και 20 επίσημες, άμεσες, κρατικές συμμετοχές. Εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία. Με μεγάλες συμμετοχές εμφανίζονται η Ινδία, που θα είναι τιμώμενη χώρα το 2019 και έρχεται με 35 εταιρείες, η Κίνα που ήταν τιμώμενη χώρα πέρσι και έρχεται με 30 εταιρείες και η Βουλγαρία με 14.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το Μάτι, τα στοιχήματα και οι ψεύτικες προσδοκίες

«Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί». «Είναι στοίχημα να αναγεννηθεί». «Εφικτό οι εργασίες αποκατάστασης να ξεκινήσουν σε δύο μήνες». «Το Μάτι δεν πωλείται». «Να δούμε την αποκατάσταση της εικόνας». Ολα τα παραπάνω ακούστηκαν, γράφτηκαν, κυκλοφόρησαν από το προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι, περίπου 50 μέρες μετά την καταστροφή. Είναι, αλήθεια, απορίας άξιο το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήγε εκεί και ρωτούσε τους πυρόπληκτους ποια είναι τα προβλήματά τους, δεδομένου ότι όχι μόνο τα γνωρίζει, αλλά πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει καν την απόδοση της έκτακτης ενίσχυσης στο σύνολο των πληγέντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για να καλύψουν κάποιες πολύ βασικές καθημερινές ανάγκες. Αλλά, προφανώς, οι ανάγκες της τηλεοπτικής κάμερας επιβάλλουν μια ...ανθρώπινη, προσωπική προσέγγιση του τύπου: «Πείτε μου, τι πρόβλημα έχετε;». Για να πάμε, όμως, στην ουσία του πράγματος.

* * *

Είπε ο πρωθυπουργός:«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών».

Η πραγματικότητα είναι ότι επτά βδομάδες από την 23η Ιούλη, οι πυρόπληκτοι κάτοικοι στο Μάτι συνεχίζουν να ζουν με την αβεβαιότητα για το εάν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Και είναι φυσιολογικό, αφού βλέπουν ότι:

-- Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν και αναγκάζονται να ζουν φιλοξενούμενοι ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε σπίτια ή ξενοδοχεία.

-- Παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών κόβονται από τους παιδικούς σταθμούς ή τους δίνεται ένα κουπόνι από άλλα παιδιά - μη πυρόπληκτων οικογενειών - που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα για να πάνε σε κάποιον άλλο παιδικό σταθμό. Επίσης, υπάρχουν οικογένειες πυρόπληκτων από τις οποίες ζητούν να πληρώσουν τροφεία.

-- Η διαδικασία της απορρύπανσης της περιοχής προχωρά με αργούς ρυθμούς (στην Κινέτα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα...). Στο Μάτι, μάλιστα, τα μπάζα εναποτίθενται σε σημεία ακατάλληλα που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

-- Οι πυρόπληκτοι - παρά τις αρχικές υποσχέσεις - καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ εάν το σπίτι τους δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Πρέπει δηλαδή αποδεδειγμένα να έχει γίνει στάχτη ένα σπίτι για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης από τον φόρο (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 9).

-- Οι πυρόπληκτοι καλούνται να πληρώσουν ακόμα και για το συσσίτιό τους στις κατασκηνώσεις στις οποίες διαβιούν.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα πιο χτυπητά προβλήματα και είναι αποκαλυπτικά για τον Γολγοθά που συνεχίζουν να βιώνουν οι κάτοικοι στο Μάτι αλλά και στην Κινέτα. Είναι αλήθεια λοιπόν ότι το κράτος δεν ξέχασε το Μάτι. Το θυμούνται πολύ καλά το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση για να ζητήσει ΕΝΦΙΑ, ο δήμος και το υπουργείο Εσωτερικών για να ζητήσει τροφεία, άλλοι φορείς για να ζητήσουν συσσίτιο με το κεφάλι...

* * *

Είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Η μεγάλη μάχη είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους ενδεχομένως θέλουνή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία, ότι το Μάτι δεν πωλείται».

Ποια είναι η πραγματικότητα; Οτι είναι η ίδια η κυβέρνηση που σπρώχνει τους πυρόπληκτους στα νύχια των κερδοσκόπων. Σε εκείνους που θέλουν να αγοράσουν τα σπίτια ή τα οικόπεδα, για ένα κομμάτι ψωμί, πατώντας πάνω στη δυστυχία. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στεγαστική συνδρομή και την ανακατασκευή των σπιτιών όχι μόνο δεν φαίνονται ικανά να καλύψουν το εύρος των καταστροφών, αλλά είναι «βούτυρο στο ψωμί» των τραπεζών που θα δώσουν δάνεια στους πληγέντες. Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα, οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων. Μάλιστα, η κυβέρνηση αφήνει να αιωρείται το εάν θα αποπληρώσει για το σύνολο των καταστροφών ή για ένα μέρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες.

* * *

Είπε ακόμα ο πρωθυπουργός: «Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί το Μάτι.Να προστατευτούν οι κάτοικοι και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή».

Οι πραγματικές «στρεβλώσεις» και «παθογένειες», όμως, είναι όσα δημιουργεί η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης που υπηρετεί η κυβέρνηση και η οποία δεν αλλάζει, αντίθετα ενισχύεται. Για παράδειγμα, αυθαίρετες παρεμβάσεις ακόμα και μέσα σε δάση ή στον αιγιαλό βαφτίζονται «οικιστικές πυκνώσεις», ενώ για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, το νομοθετικό πλαίσιο επιχειρηματικής αξιοποίησης δασών και αιγιαλού παρουσιάζεται ως συμβολή στη βελτίωση του «επενδυτικού κλίματος»! Και μετά απ' αυτό, η κυβέρνηση έχει το θράσος να βάζει κάτω από την ίδια ταμπέλα της «αυθαιρεσίας», της «παθογένειας» και των «στρεβλώσεων» το χαμόσπιτο μιας εργατικής - λαϊκής οικογένειας και τις βίλες ή τις μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Οσο για ζητήματα αιχμής, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται στην περιοχή, δεν είναι τυχαίο ότι τοποθετούνται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα και ενώ μπαίνει σιγά - σιγά το φθινόπωρο, δεν έχει γίνει τίποτα.

* * *

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να σπείρει ψεύτικες προσδοκίες στους πυρόπληκτους και να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την κατάσταση. Γι' αυτό οι πληγέντες στο Μάτι, την Κινέτα, τη Μάνδρα, δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι θα γίνουν πράγματα χωρίς αγώνα, διεκδίκηση και πάλη για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Γι' αυτό εργαζόμενοι, λαϊκές οικογένειες, ανεξάρτητα αν έχουν άμεσα πληγεί ή όχι από αυτές τις καταστροφές, οφείλουν να πυκνώσουν τις γραμμές των αγωνιστικών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί και να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής τους και των κόπων τους. Είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος για να επιβάλουν μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να τους οδηγήσει στη ζωή που δικαιούνται.


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ