ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητεί ο Κοστούνιτσα

Σέρβοι διαμαρτύρονται μπροστά σε Γάλλους ΝΑΤΟικούς στην περιοχή του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου

Associated Press

Σέρβοι διαμαρτύρονται μπροστά σε Γάλλους ΝΑΤΟικούς στην περιοχή του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χτες η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, μετά την προχτεσινή έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Πρίστινας, που προκάλεσε το θάνατο ενός Σέρβου και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

Το σχετικό αίτημα διατύπωσε με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος κάλεσε τον πρώτο να «ξεριζώσει» επιτέλους την τρομοκρατία που σπέρνουν στο Κοσσυφοπέδιο Αλβανοί εξτρεμιστές... Ο Κοστούνιτσα κάλεσε μάλιστα την πολυεθνική ΚΦΟΡ και την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο να μην αρκεστούν στη λεκτική καταδίκη της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης, αλλά να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μία περίοδο αύξησης της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και διατήρησης «υψηλής θερμοκρασίας» στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, εξαιτίας της ασίγαστης δράσης Αλβανών αυτονομιστών. Χτες, μάλιστα, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του γιουγκοσλαβικού στρατού προειδοποίησε πως οι κινήσεις των Αλβανών αυτονομιστών στο Πρέσεβο έχουν αυξηθεί και πως υπάρχουν ενδείξεις ότι προετοιμάζουν επιθέσεις στο νότιο σερβικό «τομέα Β» του Πρέσεβο, που γειτονεύει με το Κοσσυφοπέδιο...

Σε εξέλιξη οι διαμαρτυρίες στη Μιτρόβιτσα

Πάντως, και χτες, για πέμπτη ημέρα, συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των Σέρβων κατοίκων της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που αντιδρούν στη συγκρότηση θυλακίων ελέγχου (επί της ουσίας τελωνείων...) από τη διοίκηση του ΟΗΕ και στην επιβολή φόρων (επί της ουσίας... δασμών) της τάξης του 15% σε όλα τα σερβικά προϊόντα - πλην των νωπών λαχανικών - που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε μία τέτοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες Σέρβοι κάτοικοι της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα έξω από το κτίριο της «Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο» στη συνοικία της «Μικρής Βοσνίας», οι άνδρες της πολυεθνικής ΚΦΟΡ επιχείρησαν να τη διαλύσουν, χρησιμοποιώντας χημικά δακρυγόνα και «αμυντικές» χειροβομβίδες. Εκπρόσωπος της ΚΦΟΡ δικαιολόγησε τη βίαια καταστολή της συγκέντρωσης, λέγοντας πως οι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης ανταπάντησαν μ' αυτόν τον τρόπο στις πέτρες που έριχναν οι διαδηλωτές...

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κατάσταση στην περιοχή παρέμενε έως νωρίς χτες βράδυ τεταμένη, ενώ δεν είχε καταστεί σαφές μέχρι τότε εάν κατά τα επεισόδια σημειώθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών. Πάντως, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοσταθμό Β-92, από τις κατασταλτικές επιχειρήσεις της ΚΦΟΡ, για την άρση των μπλόκων που έχουν στήσει εδώ και μέρες οι Σέρβοι διαδηλωτές σε κεντρικές αρτηρίες του Κοσσυφοπεδίου προς τη Σερβία, έχασε τη ζωή της χτες στις 16.30 (τοπική ώρα) από την εισπνοή χημικών δακρυγόνων, που έριξε η ΚΦΟΡ στο δρόμο του Ζουμπίν Ποτόκ, η 62χρονη Σερβίδα Νικολέτα Βούκοζσιτς. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και ο σοβαρός τραυματισμός ενός Σέρβου από έκρηξη χειροβομβίδας που έριξαν στο οδόφραγμα του Ζουμπίν Ποτόκ άνδρες της ΚΦΟΡ.... Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν από άλλη ειδησεογραφική πηγή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αδιαπραγμάτευτη απανθρωπιά

ΑΓΚΥΡΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Εντέρ Κανγιλντίζ, 41 χρόνων, μέλος της οργάνωσης Κομμουνιστικός Απελευθερωτικός Στρατός των Τούρκων Εργατών: ακόμη ένας πολιτικός κρατούμενος -ο 12ος- προστέθηκε στον κατάλογο των νεκρών απεργών πείνας χτες, μετά από 180 ημέρες συμμετοχής σ' αυτήν. Μαζί με τις δύο γυναίκες συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων που έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους στον άνισο αγώνα τους με τις αρχές, ο αριθμός φθάνει τα 14 θύματα -ξεπερνώντας τον αριθμό των θυμάτων της απεργίας πείνας του 1996 (12). Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, πάντως, εμφανίστηκε να κάνει επίδειξη παλικαρισμού προς τους κρατούμενους: «δε θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός», είπε σε στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, της Δημοκρατικής Αριστεράς (καθ' υπερβολήν ο όρος). «Το κράτος δε θα υποκύψει στις πιέσεις εκείνων που αναγκάζουν τους φίλους τους να πεθάνουν», ενώ «οι φυλακές δε θα γίνουν αρχηγεία τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Χικμέτ Σάμι Τουρκ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι «δε θα υπάρξει επιστροφή στο παλαιό σωφρονιστικό σύστημα», απορρίπτοντας ένα από τα βασικά αιτήματα των κρατουμένων, υποσχόμενος ότι θα υπάρξει μια «ρύθμιση», ώστε να συμμετέχουν σε «κοινές εκπαιδευτικές, κοινωνικές και μορφωτικές δραστηριότητες» οι κρατούμενοι. Ο υπουργός δε διευκρίνισε αν αυτές θα λαμβάνουν χώρα πριν ή μετά τους καθημερινούς βασανισμούς που καταγγέλλουν, εις ώτα μη ακουόντων, οι κρατούμενοι.

Χτες στην Αγκυρα διαδηλωτές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς μετέβησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού και ζήτησαν συνάντηση μαζί του. Τους την αρνήθηκε.

Εναντι των κρατουμένων ο Μπουλέντ Ετζεβίτ μπορεί να εμφανίζεται «πολύ σκληρός», αλλά απέναντι στον Τζορτζ Μπους εμφανίστηκε ταπεινός ικέτης, τηλεφωνώντας του το βράδυ της Τετάρτης για να του ζητήσει οικονομική στήριξη. Οπως ανακοίνωσε το Γραφείο του, έδωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο «λεπτομέρειες» για το λεγόμενο Εθνικό Πρόγραμμα του Κεμάλ Ντερβίς, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι του ζήτησε να δώσει ένα μέρος από τα 12 δισ. των νέων δανείων που επιζητά. Χτες, ο Ετζεβίτ είπε ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Ντ. Γούλφενσον του υποσχέθηκε «τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη».

Μια ένδειξη «υποστήριξης» από πλευράς των ΗΠΑ είναι η ανακοίνωση από πλευράς της «Ford» ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νέο εργοστάσιο, αξίας 650 εκατ. δολαρίων, στην Τουρκία. Η αμερικανική επιχείρηση, η οποία είχε πέρυσι 6-7% των επιβατικών αυτοκινήτων και 23% της αγοράς επαγγελματικών οχημάτων, εποφθαλμιά μεγαλύτερο ποσοστό από την αγορά της Τουρκίας (643.000 νέα οχήματα το 2000), ενώ χαρακτηρίζει «πολύ καλή» την κατάσταση, όσον αφορά τις επικρατούσες συνθήκες. Οχι άδικα, αφού τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κυβέρνηση και τους ευνοούμενούς της βιομηχάνους περίπου δεν υπάρχουν.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Μη ικανοποιητική» η δράση της κυβέρνησης

ΚΙΕΒΟ.-

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας χαρακτήρισε σήμερα «μη ικανοποιητική» τη λειτουργία της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιουστσένκο και αποφάσισε να αποφανθεί «ως τις 26 Απρίλη» επί μιας πρότασης μομφής εναντίον του πρωθυπουργού, αναφέρεται σε απόφαση που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών και μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Από τους 414 παρόντες βουλευτές, 283 ψήφισαν υπέρ της απόφασης, 65 κατά, 4 λευκό και 62 απείχαν. Η ψηφοφορία έγινε μετά την παρουσίαση στις 17 Απρίλη στο Κοινοβούλιο, από τον πρωθυπουργό Γιουστσένκο, του απολογισμού δράσης της κυβέρνησης το 2000.

Ο πρωθυπουργός Γιουστσένκο, αν και διατηρεί τη μεγαλύτερη δημοτικότητα μεταξύ του πληθυσμού, στο Κοινοβούλιο διαθέτει την υποστήριξη μόνο 100 από τους 450 βουλευτές. «Αυτό που συμβαίνει στο Κοινοβούλιο είναι επαίσχυντο», αντέδρασε αμέσως ο Γιουστσένκο και πρόσθεσε: «Επιλέξατε για την Ουκρανία μια κατεύθυνση για την οποία τα παιδιά σας θα σας κατηγορήσουν αργότερα». Η βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος Λαϊκό Ρουχ Λίλια Γκριγκορόβιτς επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί, χωρίς να το πετύχει, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο αυτό για την υιοθέτηση της απόφασης που καταδικάζει την κυβέρνηση Γιουστσένκο.

Με την πρόταση μομφής, την οποία ετοίμασαν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας και το κόμμα «Τρούντοβα Ουκράινα» και υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας, το Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τη Δημοκρατική Ενωση και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, κατηγορείται η κυβέρνηση για υπερβολικό φιλελευθερισμό, για καταστροφικές μεταρρυθμίσεις, για τη φτώχεια που μαστίζει τον πληθυσμό, για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της γης και ενίσχυσης των σχέσεων με το ΔΝΤ.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Ολοκληρώθηκε χτες βράδυ η προεκλογική εκστρατεία των 16 κομμάτων και εκλογικών συνασπισμών που κατεβαίνουν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής για την εκλογή νέας κυβέρνησης και νέων μελών στο 77μελές Κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ, η προεκλογική εκστρατεία στο Μαυροβούνιο εκτυλίχτηκε σε έντονο κλίμα και με ανταλλαγή βαριών κατηγοριών και προσβλητικών χαρακτηρισμών μεταξύ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου (πρωτοστατεί ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς) και των υποστηριχτών της παραμονής της Ποντγκόριτσα στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Η τελευταία δημοσκόπηση του κέντρου «Πολιτικών Μελετών» στο Βελιγράδι έδειξε ότι προπορεύεται ο εκλογικός συνασπισμός «Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου» του Προέδρου Τζουκάνοβιτς με ποσοστό της τάξης του 47%, ενώ ο συνασπισμός «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» του Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς έπεται με ποσοστό 36%.

Ο Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ΒόγισλαβΚοστούνιτσα, σε συνέντευξη που έδωσε και δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Μπλιτς», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές εξελίξεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η ενδεχόμενη απόσχιση του Μαυροβουνίου από την Ομοσπονδία, σημειώνοντας: «Οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στην περιοχή θα ανανεώσει την άσβεστη δίψα για νέα κράτη και θα μας βάλει μέσα σε έναν ανεμοστρόβιλο νέων, ένοπλων συγκρούσεων, κρίσεων και αστάθειας»...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Στοπ» στις ειρηνευτικές συνομιλίες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η ανεξέλεγκτη δολοφονική μανία που έχει καταλάβει τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνεχίζουν τις επιθέσεις στα βόρεια της χώρας, με αφορμή την εκχώρηση ενός θύλακα που θα περνούσε στα χέρια του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Κολομβίας» (ELN), προκάλεσε χτες την «αναστολή επ' αόριστον» των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του ELN και της κυβέρνησης του Αντρές Παστράνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο ELN, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δε σεβάστηκε το λόγο της», υπονοώντας τη δέσμευση που ανέλαβε τον Απρίλη του 2000, να χορηγήσει στον ELN αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Μπολιβάρ, για την πραγματοποίηση εκεί ενός «Συνεδρίου για την ειρήνη». Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των απεσταλμένων του Προέδρου Αντρες Παστράνα και των διοικητών του ELN, που είχαν αρχίσει τον Οκτώβρη του 1999, έχουν παγώσει εδώ και δυο εβδομάδες, μετά την επίθεση των παραστρατιωτικών κατά των ανταρτών του ELN στο Μπολιβάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ