ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφώντας... το παρελθόν

«Τα μυστήρια των πυραμίδων»
«Τα μυστήρια των πυραμίδων»
Τη δύναμη του κινηματογραφικού φακού, σε όλες τις εκφάνσεις της, έχει βαλθεί να μας αποκαλύψει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μέσω του εναλλακτικού δικτύου διανομής του, το γνωστό, πλέον, «Filmcenter». Και το καταφέρνει.

Αυτή τη φορά, το ΕΚΚ συνεργάζεται με το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» στη διοργάνωση της εκδήλωσης «ΑΓΩΝ: Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου», στο πλαίσιο της οποίας, σε συνεργασία με το «Filmcenter», θα γίνουν προβολές ταινιών με αρχαιολογικό περιεχόμενο. Το πρόγραμμα των προβολών δομείται σε πέντε θεματικές ενότητες, μία για κάθε Κυριακή από τις 22/4-20/5, με ελεύθερη είσοδο, στον κινηματογράφο «Απόλλων». Οι προβολές θα συνοδεύονται από εισηγήσεις και συζητήσεις ειδικών σε αρχαιολογικά θέματα.

Η 1η ενότητα αφορά στην ενάλια αρχαιολογία (22/4), στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν οι ταινίες «Χαμένα πλοία - Η γαλέρα των θεών» του βρετανού Μάτιου Ουόρτμαν, «Τα μυστικά του χρόνου - Υδρα - Δοκός, 6.000 χρόνια ιστορίας», παραγωγής του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Χαρωνίτη. Μιλούν: Χρήστος Αγουρίδης, αρχαιολόγος («Η διαδρομή της ενάλιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα και η προσφορά του Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας») και Χάρης Τζάλας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης («Η ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα και η σημασία των ενάλιων αρχαιολογικών ταινιών»).

2η ενότητα (29/4): «Ανατολικό Αιγαίο - Κρήτη». Προβολές: «Η επιστροφή του Λαοκόοντα: το τοπίο της Τρωάδας ως μνημείο πολέμου», «Blur up: εικόνες από τον αληθινό θησαυρό του Πριάμου» του Γερμανού Μάρτιν Εμελε, «Ιδαίου μύθοι» του Λευτέρη Χαρωνίτη. Μιλούν: Χρήστος Μπουλώτης, δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητας της Ακαδημίας Αθηνών («Η σύγχρονη προσέγγιση των ευρημάτων της Τροίας»), Γιάννης Σακελλαράκης, καθηγητής («Ανασκάπτοντας»). Παρών στη συζήτηση θα είναι και ο Μ. Εμελε.

3η ενότητα (6/5): «Κρήτη: Τόπος και αρχαιολογία». Προβολές: «Ελεύθερνα: η αναζήτηση μιας χαμένης πραγματικότητας» της Μέμης Σπυράτου. Μιλά ο Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης («Ελεύθερνα, μια πόλη για όλες τις εποχές»).

4η ενότητα (13/5): «Αρχιτεκτονική και αρχαιολογία». Προβολές: «Τα μυστήρια των πυραμίδων» του Γάλλου Ζαν Φρανσουά Ντελασί, «Τι εννοούσε ο κυρ Μιχαήλ Παλαιολόγος» της Μέμης Σπυράτου. Μιλούν: Μανώλης Κορρές, αρχιτέκτονας («Τα μεγάλα μνημεία της αρχαιότητας»), Στέφανος Σίνος, πρόεδρος της επιτροπής αναστήλωσης του Μυστρά («Η διπλή αρχιτεκτονική προσωπικότητα της αίθουσας του θρόνου στον Μυστρά»).

5η ενότητα (20/5): «Τεχνίτες της αρχαιότητας». Προβολές: «Τζάρες: τα χειροποίητα αποθηκευτικά αγγεία του μεσσηνιακού κόλπου» του Τάσου Μπέλλα, «Μνήμη φωτιάς, μνήμη γης» του Γάλλου Ρολάν Μπακόν. Μιλούν: Μιχάλης Τιβέριος, αρχαιολόγος («Καθημερινότητα και τέχνη»), Πιέρο Προυνέτι, εκδότης του περιοδικού «Archeologia Viva» («Ο ρόλος ενός αρχαιολογικού περιοδικού»).

Κοινή ώρα προβολών: 11 π.μ.

Αθήνα - Θεσσαλονίκη
  • Το θέατρο «Πρόβα» φιλοξενεί για τρία Δευτερότριτα (23/4 - 8/5), την παράσταση «Στροφές - Αντιστροφές από τον Σοφοκλή» του Αρη Ρέτσου. Η παράσταση βασίζεται στη μετρική εκτέλεση των κειμένων και επικεντρώνεται ειδικότερα στη μεταφορά του ρυθμού και της δύναμης του αρχαίου λόγου στη σημερινή μας γλώσσα.
  • Η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γιαννακάκος παρουσιάζουν από 23/4 μέχρι 5/5, στο μπαράκι «Ενοικος» (Καλλιδρομίου 70), το μονόλογο του Μπέκετ «Διωγμένος» σε μετάφραση της Εριφύλης Μαρωνίτη.
  • Η θεατρική ομάδα «Οι χρυσοθήρες» παρουσιάζουν από τις 25/4 μέχρι τις 6/5, στο Δωμάτιο «Μίνως Βολανάκης» του Μύλου, στη Θεσσαλονίκη, το έργο του Κρίστοφερ Ντυράνζ«Γελώντας άγρια», που ανέβηκε στο θέατρο «Τόπος Αλλού». Η σκηνοθεσία είναι του ΤάκηΤζαμαργιά, τα σκηνικά - κοστούμια της Κέλλυς Βρεττού και η μουσική επιμέλεια του Μιχάλη Παπαδάκη. Παίζουν: Δημήτρης Φραγιόγλου και Χριστίνα Παπαδάκη.

«Η ορχήστρα» του Ανούιγ στη Θεσσαλονίκη
«Η ορχήστρα» του Ανούιγ στη Θεσσαλονίκη
Με την πικρή κωμωδία του Ζαν Ανούιγ «Η Ορχήστρα» εγκαινιάστηκε, προχτές, το νέο θέατρο «Σοφούλη», στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλή Σοφούλη και Τραπεζούντος, στην Καλαμαριά. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη θεατρική ομάδα «Σφαίρα», σε σκηνοθεσία της Ταμίλα Κουλίεβα.

Η «Ορχήστρα» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Φεντερίκο Φελίνι και την ταινία του «Πρόβα ορχήστρας». Γραμμένη στα 1962, μας μεταφέρει στη μεταπολεμική Γαλλία. Ηρωές της είναι επτά μουσικοί, έξι γυναίκες και ένας άνδρας, όλοι μέλη ορχήστρας που εμφανίζεται σε μπιραρία.

Η μετάφραση του έργου είναι του Πέτρου Σεβαστίκογλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική της Μάγδας Γιαννίκου, οι φωτισμοί του Νίκου Καβουκίδη, οι χορογραφίες της Μαρουσώς Καραλέκα. Παίζουν: Ταμίλα Κουλίεβα,Τάκης Βαμβακίδης, Αιμιλία Βάλβη, Δήμητρα Γεωργοπούλου, Μαρία Μανιμανάκη, Μιλτιάδης Νίκας, Μαρία Σαριτσάμη,Ειρήνη Τζανετουλάκου.

Ελληνικές ταινίες στις Κάννες

«Εφήμερη πόλη»
«Εφήμερη πόλη»
Η βραβευμένη ταινία «Εφήμερη Πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη επιλέχτηκε να προβληθεί στο επίσημο πρόγραμμα ταινιών μεγάλου μήκους για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες στο 54ο Φεστιβάλ των Καννών, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Εβδομάδα Κριτικής και διεκδικώντας τη «Χρυσή Κάμερα».

Η «Εφήμερη Πόλη» στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κέρδισε τέσσερα κρατικά βραβεία ποιότητας: τρίτο βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερης φωτογραφίας (Σταμάτης Γιαννούλης), μοντάζ (Γιώργος Τριανταφύλλου) και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Οι υπόλοιπες έξι ταινίες που θα προβληθούν στην Εβδομάδα Κριτικής προέρχονται από τις χώρες: Γαλλία, Καναδά, Ιαπωνία, Ιταλία, Αργεντινή, Ιράν.

Επίσης, η μικρού μήκους ταινία «Τα μάτια που τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα, που βραβεύτηκε στο τελευταίο φεστιβάλ Δράμας, είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών για τις σπουδαστικές ταινίες μικρού μήκους.

Λογοτεχνία της θάλασσας

Ο Νίκος Καββαδίας χειρίζεται τον ασύρματο ενός καραβιού
Ο Νίκος Καββαδίας χειρίζεται τον ασύρματο ενός καραβιού
Με φόντο τα τραγούδια από τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των Οριζόντων» του Θάνου Μικρούτσικου, σε ποίηση Νίκου Καββαδία θα απονεμηθούν τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού «Νίκος Καββαδίας» στις 24/4, 9 μμ, στη Σκηνή Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου (Πανεπιστημίου 48), στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Ελληνες ναυτικοί στις θάλασσες του κόσμου».

Πρόκειται για το διαγωνισμό ποίησης και πεζογραφίας που διοργανώνει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάθε δύο χρόνια και στον οποίο συμμετέχουν εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτικοί, οι οποίοι συνεχίζουν την πλούσια λογοτεχνική παράδοση των παλαιότερων συναδέλφων τους, με πιο γνωστό και σημαντικότερο εκπρόσωπο, τον Νίκο Καββαδία.

Τα τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου θα ερμηνεύσουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλίς Φουρουτζιάν. Συμμετέχουν η παιδική χορωδία «Δημήτρη Τυπάλδου» και το συγκρότημα κρουστών «Ηχόδραση». Την παρουσίαση της απονομής θα κάνει η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα.

Ακρόαση

Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βέροιας πραγματοποιούν ακρόαση για νέους ηθοποιούς, άντρες και γυναίκες μέχρι 23 χρόνων, στις 24 του Απρίλη, στο θέατρο «Μεταξουργείο» (Ακαδήμου 14), για τις ανάγκες της καλοκαιρινής τους συμπαραγωγής. Τα δύο θέατρα θα παρουσιάσουν τον «Πειρασμό» του Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και μουσική Ορφέα Περίδη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα κομμάτι, κατά προτίμηση από κωμωδία, και ένα τραγούδι. Η ακρόαση για τις γυναίκες θα γίνει 10 πμ - 1 μμ και για τους άνδρες από 1μμ - 3 μμ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 0641-21.158 και 46.452 και 0331-74.433 και 70.521.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Η Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22) στις 27/4 (7μμ) θα παρουσιάσει το βιβλίο του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρου Γ. Θέμελη «Ηρωες και ηρώα στη Μεσσήνη», με ομιλητές τον γ.γ. της ΑΕ Βασίλη Χ. Πετράκο, τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Νικόλαο Σταμπολίδη και τον συγγραφέα του βιβλίου.
  • Στο βιβλιοπωλείο «Πατάκη» (Ακαδημίας 65) σήμερα (Παρασκευή) (7.30μμ) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Ετοιμος από καιρό». Στις 25/4 (1μμ) το μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη «Το Παρτάλι» και στις 7μμ το βιβλίο του Γιώργου Βοϊκλή «Ο μικρός Ταράς και η μαύρη προφητεία».
  • Οι εκδόσεις «Καστανιώτη» στις 26/4 (7.30μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα παρουσιάσουν το βιβλίο της Χριστίνας Ντούνια «Κ.Γ. Καρυωτάκης. Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης».
  • Οι εκδόσεις «Α.Α. Λιβάνη» θα παρουσιάσουν: Αύριο (12μ) στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27) το βιβλίο του Θανάση Ιωσ. Νικολαΐδη «Ατενίζοντας την Ανατολή».
  • Οι «Σύγχρονοι Ορίζοντες» στις 24/4 (12.30μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» θα παρουσιάσουν το πρώτο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Πίερος».
  • Οι εκδόσεις «Μαυρίδη» στις 26/4 (7μμ) στο «Μεγεμένο Αυλό» (πλ. Προσκόπων, κοντά στο «Χίλτον») θα παρουσιάσουν το ποιητικό βιβλίο του Δημήτρη Κατσιμάνη «Στον εξπρεσιονισμό της αγάπης».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ