ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Το έγκλημα δε θα περάσει!

ΠΑΜΕ: Ξεσηκωθείτε! Η κυβέρνηση διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση!

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό εκατοντάδων συνδικαλιστών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συνεδρίαζαν η Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, που συναποφάσισαν την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το πρώτο δυναμικό - αγωνιστικό ξέσπασμα των εργαζομένων εισέπραξε χτες το πρωί η κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των σκληρών και απάνθρωπων αντιασφαλιστικών μέτρων. Το σύνθημα της εργατικής αντεπίθεσης δόθηκε και χτες από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Το σύνθημα που ακούστηκε μπροστά στου Μαξίμου, «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι. Τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», απαντούσε στο άμεσο και κορυφαίο καθήκον όλων των εργαζομένων. Τώρα είναι η ώρα της πράξης. Τώρα -μετά και από την αντεργατική «ρουκέτα» της κυβέρνησης- ακόμα και ο ψίθυρος για «κοινωνικό διάλογο» είναι προδοσία των λαϊκών συμφερόντων. Τώρα όλοι στη δράση.

Την ώρα που η Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ μέσα στο μέγαρο Μαξίμου, έβαζαν κοινή υπογραφή, κάτω από την καταδίκη της Κοινωνικής Ασφάλισης, λίγα βήματα πιο έξω, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έδινε την πρώτη αγωνιστική και συνάμα αιφνιδιαστική απάντηση. Το μέγαρο Μαξίμου ήταν ο επόμενος «στόχος» των συνδικαλιστών, μετά τις καταλήψεις του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Εμπορίου.

Ηταν δέκα λεπτά μετά τις 11 όταν εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΜΕ, ξεπερνώντας τον ασφυκτικό κλοιό ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που είχε στηθεί σε όλη την περιοχή, άπλωσαν το πανό τους μπροστά στη μύτη του κυβερνητικού επιτελείου. «Ξεσηκωθείτε, η κυβέρνηση διαλύει την κοινωνική ασφάλιση», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ, που καλούσε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχους να υπερασπίσουν τώρα τα δικαιώματά τους. Αμέσως μετά και ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ και η Ασφάλεια του Μαξίμου κοίταζαν ανήμποροι και έκπληκτοι τους συνδικαλιστές, έπεσε και το πρώτο σύνθημα. «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», ενώ προειδοποιούσαν τους δύο πρωταγωνιστές της αντιασφαλιστικής λαίλαπας «Σημίτη - Γιαννίτση ακούστε το καλά, αυτά τα μέτρα, θα μείνουν στα χαρτιά».


Θα φτάσουμε τη σύγκρουση μέχρι τέλους, ήταν το πρώτο σχόλιο του Γ. Μαυρίκου, μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος εξήγησε στους δημοσιογράφους τη συμβολική παρουσία δεκάδων συνδικαλιστών μπροστά από την πόρτα του Μαξίμου. «Η κυβέρνηση -υπογράμμισε ο συνδικαλιστής- επιχειρεί σήμερα τη μεγάλη ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Εμείς λοιπόν ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη απάντηση και σήμερα με την παρουσία μας εδώ, θέλουμε συμβολικά να καταδείξουμε, ότι η αντίσταση και η πάλη θα φτάσει τα όριά της. Πάμε για σύγκρουση με την κυβέρνηση, οι σαρωτικές αλλαγές αφορούν όλους τους εργαζόμενους και γι' αυτό καλούμε το σύνολο των εργαζομένων σε αυτόν τον αγώνα. Και σήμερα το απόγευμα στα συλλαλητήρια και την άλλη βδομάδα στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις και την Πρωτομαγιά που θα αποτελέσει φέτος μια ξεχωριστή στιγμή στην υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γιατί η κατάκτησή της, είναι αποτέλεσμα κόπου, ιδρώτα και αγώνων για την εργατική τάξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ούτε για παζάρια, ούτε για διάλυση. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους τη σύγκρουση σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της μεγαλύτερης και πιο σημαντικής κατάκτησης του 20ού αιώνα για την εργατική τάξη».

Μέχρι αργά το μεσημέρι οι συνδικαλιστές και τα στελέχη του ΠΑΜΕ, πολιορκούσαν το Μαξίμου, απαιτούσαν «Κοινωνική Ασφάλιση για εμάς και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και εμάς δικαίωμά μας». Ταυτόχρονα, έστελναν μήνυμα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις ηγεσίες που μέχρι τελευταία στιγμή δείχνουν δέσμιες του «κοινωνικού διαλόγου» ότι «o διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Ενα δίκιο που σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, κρίνεται και θα κριθεί μόνο στους δρόμους του αγώνα.


Πανελλαδική απεργία στις 26 Απρίλη

Αποφάσεις παίρνουν ήδη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικάτα. Ανάλογη πρόταση συζητά σήμερα και η ΕΕ της ΓΣΕΕ

Μπροστά σε μια χιονοστιβάδα λαϊκών εργατικών αντιδράσεων βρίσκεται από χτες το πρωί η κυβέρνηση. Οι εγκληματικές ανατροπές που ανακοίνωσε ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του αγώνα. Η σύγκρουση άρχισε. Καθημερινά στους δρόμους βγαίνουν όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι. Η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 26 Απρίλη ανοίγει το δρόμο της αντίστασης, θα ακολουθήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, που θα συνεχιστούν με έναν νέο κύκλο αγώνων.

Σήμερα και κάτω από την πίεση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και της δυναμικής των αντιδράσεων που φουντώνουν, συνεδριάζει η ΕΕ της ΓΣΕΕ, με πρόταση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 Απρίλη και απεργιακή συγκέντρωση.

Ηδη όμως μια σειρά δευτεροβάθμιες οργανώσεις πήραν αποφάσεις για απεργία στις 26 Απρίλη. Με ομόφωνη απόφαση η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας απορρίπτει στο σύνολό τους τα μέτρα προκηρύσσει πανεργατική απεργία και καλεί σε συγκέντρωση μπροστά στη ΓΣΕΕ. Τη δεύτερη πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου. Απόφαση για απεργία πήρε και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού Δέρματος Αθήνας ενώ το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προκήρυξε απεργιακή κινητοποίηση με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, που συνήλθε χτες. Αντίστοιχες αποφάσεις πήραν τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Λευκάδας.

Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ και δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων από σήμερα το πρωί, βρίσκονται επί ποδός. Με δεκάδες περιοδείες σε εργασιακούς χώρους ενημερώνουν τους εργαζόμενους, τους καλούν στην απεργία και σε όλες τις κινητοποιήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα στο Λεκανοπέδιο θα γίνουν περιοδείες στους εξής χώρους: Στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Λαϊκό, Παίδων, σε εμπορικά καταστήματα, στους ΟΤΑ, σε τσαγκαράδικα, στο αεροδρόμιο Σπάτων, στην ΥΠΑ, στον ΟΣΕ, σε εργοστάσια ιματισμού σε ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ και ΟΤΕ.

Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για την Πέμπτη 26 Απρίλη σαν πρώτη απάντηση στην επιχειρούμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητούν με ανακοίνωσή τους 8 μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Την ανακοίνωση υπογράφουν: Δημήτρης Αγκαβανάκης, Μπάμπης Βορτελίνος, Λέτα Μεθωνιού, Νίκος Ζώτος, Σούλα Ακζιώτη, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Βασίλης Ζωγράφος, Θανάσης Κρουστάλλης. Τα παραπάνω μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ ζητάνε την έκτακτη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων της, για να κηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία για την Πέμπτη 26 Απρίλη 2001 σαν πρώτη απάντηση στην επιχειρούμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Με αγανάκτηση καταγγέλλουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «οι κυβερνητικοί υποτελείς του μεγάλου κεφαλαίου με τη συναίνεση της ΝΔ και των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του, επιχειρούν να πετσοκόψουν την ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων στον 20ό αιώνα». Τα δυο σωματεία ζητούν την σύγκληση σήμερα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να εξεταστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και να κηρυχτεί Πανελλαδική απεργία σε όλα τα πλοία στις 26 Απρίλη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ