ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ - ΟΓΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ
Kινητοποίηση την Τρίτη για τους παιδικούς σταθμούς

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Παιδικούς σταθμούς αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, διεκδικούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων.

Οι φορείς καλούν γονείς και εργαζόμενους σε κινητοποίηση την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και η ανάγκη για κοινή δράση και διεκδίκηση για τα ζητήματα των παιδικών σταθμών, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που οργανώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Ελλείψεις και αποκλεισμοί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς συνοψίζουν τα προβλήματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από της πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς: «Και αυτή η χρονιά ξεκινάει με δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά, υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, εργαζόμενους στην ανασφάλεια των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι δημοτικές δομές παραμένουν συρρικνωμένες, ανεπαρκείς, σε κτίρια ενοικιαζόμενα και πολλές φορές ακατάλληλα για να υλοποιηθεί με ασφάλεια το παιδαγωγικό έργο».

Οσον αφορά τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που βρίσκονται αποκλεισμένα από την Προσχολική Αγωγή, επισημαίνουν πως «σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ποσοστό μικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και μικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από "δομές προσχολικής φροντίδας" στην Ελλάδα».

«Η ίδια τραγική κατάσταση ισχύει και με τους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς», υπογραμμίζουν οι φορείς και εξηγούν: «Η πλειοψηφία τους εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας. Ζουν κάθε χρόνο με την αγωνία ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Είναι δε τέτοια η έλλειψη προσωπικού που οι εργαζόμενοι όλων των σχέσεων εργασίας εναλλάσσονται στα τμήματα, ανάλογα με το πότε προσλαμβάνονται ή απολύονται. Ετσι ένα παιδί μπορεί να αλλάξει και τρεις παιδαγωγούς μέσα στον ίδιο χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παιδαγωγική διαδικασία και τη φροντίδα του». Αλλη συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι τα παιδιά να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα, ενώ «λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης» δημιουργούνται προβλήματα στην ποιότητα και την ποσότητα της σίτισης των παιδιών και στην καθαριότητα των σταθμών. Οπως υπογραμμίζουν οι φορείς, «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδαγωγοί αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για παιδαγωγικό υλικό, (μαρκαδόροι, φωτοτυπίες, παιχνίδια κ.λπ.). Το ίδιο και οι γονείς για πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμα και υλικοτεχνική υποδομή».

Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού

Το Συνδικάτο και οι δύο Ομοσπονδίες επισημαίνουν τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς. «Οι δημόσιες επενδύσεις για υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Για την Περιφέρεια Αττικής το 2017 ολοκληρώθηκαν μόλις δύο παιδικοί σταθμοί», υπενθυμίζουν. Παράλληλα, με το Προεδρικό Διάταγμα για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων των σταθμών, τον περσινό Σεπτέμβρη, τέθηκαν αυστηρές προδιαγραφές, χωρίς όμως να συνοδευτούν από καμία ενέργεια για τη δημιουργία νέων κατάλληλων σταθμών ή τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης όσων υπάρχουν. Ως αποτέλεσμα, σε μια σειρά δήμους μειώνεται η δυναμικότητα των βρεφονηπιακών σταθμών «ακόμη και μέχρι 40%».

«Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ακολουθεί και εφαρμόζει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ ότι η αγωγή και φροντίδα του παιδιού δεν υφίσταται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά, αλλά ως εμπόρευμα, και η όποια παρέμβαση του κράτους παίρνει τη μορφή λοταρίας της φτώχειας, είναι ευκαιριακή και με ημερομηνία λήξης», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς. Τονίζουν ότι πρόκειται για την ίδια πολιτική που εφάρμοζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την οποία στην πράξη στηρίζουν οι δημοτικές αρχές αυτών των κομμάτων.

«Η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα! Είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού», υπογραμμίζουν. «Η Προσχολική Αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», καταλήγουν.

Τα αιτήματα

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η ΟΓΕ και η Ομοσπονδία Γονέων διεκδικούν:

-- Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η συμμετοχή να είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς τροφεία, κουπόνια και χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.

-- Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι) και βοηθητικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα, με ευθύνη του κράτους και όχι - όπως ισχύει σήμερα - στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.

-- Να διασφαλιστεί με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις η διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού).

-- Να παρθούν έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

-- Με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διατεθεί έκτακτο κονδύλι προς τους δήμους προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις, να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητά μέτρα για καλύτερες συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών

Τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών αλλά και την ελλιπή διοικητική μέριμνα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Σάμο καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», με επιστολή που έστειλε στον διοικητή Βορείου Αιγαίου, τους αρμόδιους υπουργούς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στην επιστολή η ΕΑΚΠ σημειώνει: «Οπως ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σάμο, από την πρώτη ώρα δημιουργήθηκαν ορισμένα προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα:

Οι συνάδελφοι οι οποίοι κλήθηκαν να συνδράμουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς από την ηπειρωτική Ελλάδα κατέφτασαν με το πλοίο της γραμμής περί τις 15.30 το μεσημέρι και περίπου μία ώρα μετά ανέλαβαν υπηρεσία, χωρίς να υπάρχει επαρκής χρόνος ξεκούρασης, αφού η υπηρεσία δεν εξασφάλισε καμπίνες για το σύνολο των υπαλλήλων, για το πολύωρο ταξίδι από τον Πειραιά στη Σάμο. Επίσης, κατά τη διαμονή τους στο νησί οι υπάλληλοι φιλοξενήθηκαν σε χώρους στρατοπέδων.

Οι αλλαγές των πληρωμάτων σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τις 30 ώρες και χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν στα σπίτια τους, αλλά να εκτελούν υπηρεσία επιφυλακής εντός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας μετά την αποδέσμευσή τους από το συμβάν.

Υπήρξαν ακόμη και προβλήματα με τη διοικητική μέριμνα, η οποία μέχρι την Κυριακή το βράδυ δεν είχε φτάσει σε όλα τα πληρώματα και ενώ λύθηκε άμεσα μετά από παρέμβασή μας προς τον κύριο διοικητή της ΠΥ Σάμου, την επόμενη μέρα υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη διανομή τροφίμων.

Ολα τα παραπάνω είναι μια ακόμη επιβεβαίωση των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και της υποχρηματοδότησης του ΠΣ, σε βάρος των πυροσβεστών και της πυρασφάλειας της χώρας μας. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αφορά σχεδόν στο σύνολο τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και πολλές φορές νηστικοί.

Ζητάμε από σας να μεριμνήσετε ώστε να εξασφαλιστούν για το σύνολο των συναδέλφων όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ανάπαυσης, ώστε να διασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλειά τους, καθώς και να παρέμβετε για να μπορέσουν όλοι οι συνάδελφοι που μετακινήθηκαν να επιστρέψουν στην έδρα τους έχοντας δυνατότητα ξεκούρασης σε καμπίνες».

Ο δήμος Πάτρας καθαρίζει την κοίτη του Διακονιάρη

Εργασίες που είναι απαραίτητες για την αντιπλημμυρική προστασία κάνει ο δήμος
Εργασίες που είναι απαραίτητες για την αντιπλημμυρική προστασία κάνει ο δήμος
Την κοίτη του Διακονιάρη σε όλο του το μήκος καθαρίζουν συνεργεία του δήμου Πάτρας, μια εργασία που είχε να γίνει πολλά χρόνια. Οι εργασίες στο χείμαρρο ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα και θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή.

Τέλος στην ταλαιπωρία για τους πυροσβέστες

Πολύ μεγάλη ταλαιπωρία έζησαν οι πυροσβέστες που μετακινήθηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να επιχειρήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς στη Σάμο, που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή. Πέρα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη μετακίνησή τους στο νησί αλλά και την ώρα κατάσβεσης της φωτιάς, χτες, οι πυροσβέστες από τη νότια Ελλάδα, ενώ είχαν ενημερωθεί ότι θα επιστρέψουν με «C-130» στην Ελευσίνα, οι πιλότοι τούς είπαν ότι θα πάνε πρώτα Λήμνο και μετά Αραξο! Μετά από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, το πρόβλημα λύθηκε και οι πυροσβέστες επέστρεψαν κανονικά στην Ελευσίνα.

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Ξεπέρασαν τους 20.000 αυτήν τη βδομάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και άλλες δομές στη νησιωτική χώρα, ως αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού τους που έχει επιφέρει η συμφωνία ΕΕ, Τουρκίας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ) για την αποτύπωση της εικόνας στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, προχτές στην Ελλάδα παρέμεναν 20.112 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χτες ήταν 20.050, μετά από τις προχτεσινές αναχωρήσεις για την ηπειρωτική χώρα.

Ειδικά στη Λέσβο και τη Σάμο η κατάσταση είναι «ασφυκτική». Στη Λέσβο είναι τώρα 10.943 άτομα, τα 8.789 στο χωρητικότητας 3.100 ΚΥΤ της Μόριας. Στη Σάμο στοιβάζονται 4.181 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 3.938 βρίσκονται στο ΚΥΤ των μόλις 648 θέσεων.

Στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, οι προσφυγικές ροές έχουν ως εξής: 2.423 πρόσφυγες - μετανάστες διαμένουν σήμερα στη Χίο, 1.557 στην Κω, 865 στη Λέρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ