ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Γερμανική αβάντα στη συμφωνία των Πρεσπών

Copyright 2018 The Associated

Τη «σπουδαιότητα» της ευρωΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, ως «ιστορικής ευκαιρίας» για την «ασφάλεια» και «ανάπτυξη» των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, υπογράμμισαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Γερμανίας, Νίκος Κοτζιάς και Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες στην Αθήνα.

Επισήμως, οι δύο ΥΠΕΞ εστίασαν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, επί τη βάσει και του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης. Συζήτησαν, επίσης, ευρωπαϊκά, περιφερειακά και διεθνή θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», με έμφαση στο μέλλον της Ευρώπης καθώς και στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν στον Τύπο, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε, στο πλαίσιο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», τη «μεγάλη ευθύνη» που έχει η Ελλάδα για την περιοχή καθώς και τη «συμβολή» της στη «μείωση των εντάσεων», μέσα από την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι τρεις είναι οι βασικοί τομείς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Τα ευρωπαϊκά, τα Βαλκάνια και η Αν. Μεσόγειος, όλοι χώροι όπου η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «υπεύθυνη πολιτική» τους χειρισμούς του Ελληνα ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ακόμα πιο σημαντική είναι η συμβολή της στη «σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής.

Αλλωστε, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, μιλώντας χτες στην Καθημερινή», ερωτηθείς αν η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ στρώνει το δρόμο π.χ. για μια συμφωνία Σερβίας - Κοσσόβου, επιβεβαίωσε ότι «τρέχουν» ευρύτερες ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις στην περιοχή: «Αν η συμφωνία εφαρμοστεί, δεν θα είναι μόνο μια επιτυχία για τις χώρες σας, αλλά για όλους όσοι πιστεύουν στη δύναμη της διπλωματίας και της συμφιλίωσης. Και μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσόβου πρέπει να υπάρξει μια αληθινή συμφιλίωση».

Σημειωτέον, ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα κερδηθεί από πλευράς του «ναι» και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή (πρέπει να ψηφίσει τουλάχιστον το 50% ώστε να θεωρηθεί έγκυρο). Εκτίμησε δε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί γύρω στα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ.

Εμφανίστηκε επίσης σίγουρος και για την υπερψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, που έχουν δηλώσει τη στάση τους υπέρ της συμφωνίας, όπως είπε, θα ήλπιζε ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία». «Είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον», κατέληξε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα ο Χ. Μάας είχε επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ενώ αργότερα συναντήθηκε και με τον Κυρ. Μητσοτάκη, συζητώντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του και ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών οποτεδήποτε και αν έρθει στη Βουλή.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Συνεχίζεται η παρέλαση αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, για την άσκηση πίεσης στο λαό της ΠΓΔΜ ώστε να εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη, ζήτημα - κρίκος για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στην περιοχή. Την προώθηση αυτού του στόχου εξυπηρέτησε η χτεσινή εμφάνιση της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, που μετά τη συνάντηση με την Σκοπιανή ομόλογό της Ραντμίλα Σεκέρινσκα, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να δώσουν επί της ουσίας «λευκή επιταγή» στα σχέδια της αστικής τάξης της χώρας τους για συμμετοχή στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. «Αρπάξτε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία. Θέλουμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη μαζί σας. Είμαι πεπεισμένη πως το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές», είπε.

Η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ρ. Σεκέρινσκα, ερωτηθείσα στην κοινή συνέντευξη Τύπου τι θα γίνει σε περίπτωση που «αποτύχει το δημοψήφισμα», απάντησε πως θα συνεχιστεί η πορεία της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση εντείνει τις προετοιμασίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ, από την πρώτη στιγμή που πήρε την επίσημη πρόσκληση από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Πρόσθεσε πως έχουν ήδη μεταβεί στα Σκόπια ομάδες ΝΑΤΟικών αξιωματούχων και θα γίνουν συναντήσεις με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες την επόμενη βδομάδα.

Επίσης, χτες το βράδυ αναμενόταν συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον, με βασικό θέμα το δημοψήφισμα και τις προετοιμασίες για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό πάνελ σταθμού των Σκοπίων ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Κριστιάν Μίτσοσκι δήλωσε ότι εάν επιτύχει το δημοψήφισμα και η πλειονότητα του κόσμου ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε το κόμμα του θα την ψηφίσει στο Κοινοβούλιο όταν έρθει προς έγκριση. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι υποστηρίζει απόλυτα την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και πως διαφωνεί μόνο με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αντιδράσεις από τη σερβική κυβέρνηση

Το ίδιο διάστημα, έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Σερβία η «σιγή ιχθύος» που τηρούν οι κυβερνήσεις χωρών ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε σχέση με τις εμπρηστικές δηλώσεις και προβλέψεις για πόλεμο, που κάνει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι, που εμφανίζεται να αντιτίθεται στις «διορθώσεις συνόρων». Ο Χαραντινάι είπε στον αλβανικό ραδιοσταθμό «KLAN» ότι «ακόμη και η κουβέντα για το θέμα των συνόρων του Κοσσόβου είναι επικίνδυνη για τη σταθερότητα της περιοχής», πως τα «σύνορα» (σ.σ. επισήμως πρόκειται για διοικητικά όρια με τη Σερβία) του προτεκτοράτου δημιουργήθηκαν «με τις μπότες των στρατιωτών και όχι σε τραπέζια ή με συζήτηση...». «Επομένως, εάν μετακινηθούν, τότε θα χρειαστούν ξανά οι μπότες πολλών στρατιωτών και από τις δύο πλευρές», κατέληξε.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς, ανακοίνωσε ότι τελικά ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη για διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ταξίδι στα Σκόπια για μπίζνες στην Ενέργεια

Η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Σκοπίων θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατά τη μετάβασή του στη γειτονική χώρα την ερχόμενη Δευτέρα. Κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις του υπουργού είναι η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Σκοπίων (Θεσσαλονίκη - Negotino), για τον οποίο έχει υπογραφεί σύμφωνο κατανόησης μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της ΠΓΔΜ και η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις διαπραγματεύσεις θα τεθεί και το ζήτημα επαναλειτουργίας του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι διοργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ., στο Μάλι Μάδι, στην περιοχή των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, όπου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς. Για την εκδήλωση θα δρομολογηθούν λεωφορεία από: Πτολεμαΐδα, στις 9 π.μ., από το δημαρχείο. Κοζάνη, στις 9.30 π.μ., από την κεντρική πλατεία. Σιάτιστα, στις 9.30 π.μ., από την Μπάρα.

Λαϊκό γλέντι στο χωριό Κεντρικό με τους αδερφούς Ιακωβίδη διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κρουσσίων της ΤΟ Κιλκίς, το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεντρικού.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για την επέτειο του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη και ώρα 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, συγκέντρωση - εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ (27.9.1941).

Καλούνται τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση με τα λάβαρα και τις σημαίες της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Εκδήλωση για τον ΕΛΑΣ στην Εδεσσα

Εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών των νικηφόρων μαχών του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής με την ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας, τον Αύγουστο του 1944, διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας.

Ολοκληρώθηκε η «Bright Star 18»

Ολοκληρώθηκε χτες στην Αίγυπτο άλλη μια στρατιωτική άσκηση καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Bright Star 18». Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, επισήμως υπό τον συντονισμό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και της US Central Command. Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με τη φρεγάτα «Λήμνος», μια ομάδα από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, 4 «F-16», 3 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 (Apache), προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς.

Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε χτες το πρωί εκπαιδευτικό ελικόπτερο NH-300C, της Σχολής Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ), κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Σύμφωνα με το ΓΕΣ, η προσγείωση έγινε με ασφάλεια, στον κύκλο του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Και οι δύο χειριστές είναι καλά στην υγεία τους, ενώ για τα αίτια της αναγκαστικής προσγείωσης έχει διαταχθεί έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ