ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΗΤΡΟΓΩΓΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΜΗΤΡΟΓΩΓΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του σ. ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, που πέθανε το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, σε ηλικία 81 ετών, η οικογένειά του, σύντροφοι και φίλοι του Κόμματος προσφέρουν 140 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Νίκαιας Λάρισας.

***

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΕΑ, γιου του Σωκράτη, που «έφυγε» από τη ζωή τον Αύγουστο του 2018, προσφέρουμε για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

Τα αδέρφια του Ηλίας, Αντωνία, Παναγιώτα

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΕΑΣ, πατέρας του Γιώργου, από τη Δυτική Μάνη, δολοφονήθηκε άνανδρα στο κέντρο της Καλαμάτας στις 8 του Μάρτη του 1948, από ομάδα Χιτών με επικεφαλής τον γνωστό για τα έργα του Καμαρινέα.

Σεμνή κατάθεση στη βιβλιοθήκη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το βιβλίο μου, «Διοτίμα», το οποίο αφιερώνω: Στη μνήμη του πατέρα μου Σωκράτη Γεωργαντέα του Ηλία και όλων όσοι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα κομμουνιστικά ιδεώδη τους.

Η κόρη του, Παναγιώτα

***

ΦΩΤΟ

Στις 6 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος στη ζωή και στον αγώνα και πατέρας, ΜΗΤΡΟΓΩΓΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, αγωνιστής από τα φοιτητικά του χρόνια έως το τέλος της ζωής του, αφού πέρασε από φυλακές και εξορίες. Γεννημένος στην Καρδίτσα, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Για χρόνια υπήρξε μέλος του Γραφείου της ΕΔΑ πριν από τη χούντα. Το 1958 στάλθηκε εξορία. Συνδικαλιστής, από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Λογιστών Θεσσαλονίκης έως το τέλος της ζωής του. Ενώ είναι καταζητούμενος από τη χούντα και κρύβεται, έπαθε έμφραγμα. Τον συνέλαβαν και κρατήθηκε στην Ασφάλεια για τρεις μήνες, χωρίς να του δίνουν τη σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έτσι «έφυγε» νωρίς από τη ζωή.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Στην αξέχαστη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο κόμμα μας το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του και συντρόφισσα, Μάγδα, τα παιδιά του, Πάνος και Αστέριος

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των παππούδων μας ΠΑΦΙΛΗ ΣΠΥΡΟΥ και ΜΑΝΤΗ ΚΩΣΤΑ, που πάλεψαν στο πλευρό του ΚΚΕ στα αιματοβαμμένα μας βουνά, από το Ελληνοαλβανικό μέτωπο, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ, μέχρι το τέλος της ζωής τους, προσφέρουμε 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οικογένεια Αδαμόπουλου Γ. - Παφίλη Ξ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 6/8/2018, ύστερα από βαριά αρρώστια, ο αδερφός μου και σύντροφος ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΟΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ έχασε τη ζωή του στο Κρέφελντ της Γερμανίας σε ηλικία 69 ετών.

Γεννήθηκε στο Μαυρονέρι Κιλκίς στις 27/10/1948. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν πιστός οικογενειάρχης και πιστό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, υποστηρικτής της σοσιαλιστικής ιδέας. Σίγουρος για την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, λόγω και της εμπειρίας του από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα. Αφησε το καθήκον - υποχρέωση της «οικοδόμησης του κομμουνιστικού μέλλοντος» στα χέρια των επόμενων γενεών. Να οικοδομήσουν δηλαδή μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη μνήμη του αδερφού μου Γρηγόρη Οταμπασίδη και του θείου μου ΑΝΕΣΤΗ ΣΑΧΙΝΙΔΗ («Ταρζάν»), για την ενίσχυση του τιμημένου ΚΚΕ, προσφέρω 100 ευρώ, μέσω της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Με συντροφικότητα, Δημήτρης Οταμπασίδης

***

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ ο ανιψιός του Δημήτρης προσφέρει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 170 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αλίμου του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Το Προεδρείο της ΟΓΕ αποχαιρετά την αγαπημένη μας συναγωνίστρια ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΓΚΑΤΖΟΛΗ, που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας στις 12 Ιούνη 2018.

Υπήρξε στυλοβάτης του Συλλόγου Γυναικών Ηρακλείου Αττικής και για πολλά χρόνια πρόεδρός του.

Θα μας συντροφεύουν πάντα η αισιοδοξία, η συνέπεια, η μαχητικότητά της, η ανυποχώρητη αγωνιστική της διάθεση και η πίστη της στην αναγκαιότητα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος.

Στη μνήμη της η ΟΓΕ προσφέρει 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της μητέρας μου ΚΑΙΤΗΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑ, ΕΠΟΝίτισσας, αταλάντευτης κομμουνίστριας, ιδρυτικού και πρωτοπόρου μέλους της Εστίας της Γυναίκας Περάματος Πειραιά, και του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΜΗΝΑ, πιστού κομμουνιστή μέχρι την τελευταία του πνοή, μαχητή του ΔΣΕ Σάμου, αντιστασιακού, προσφέρω στο εκατοχρονίτικο τιμημένο Κόμμα μας 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πυθαγορείου Σάμου.

Κούλα Καραμηνά

***

ΦΩΤΟ 3

Η συντρόφισσα Ιωαννίδου Μαρία, από τη Δωροθέα Πέλλας, αγωνίστρια του ΔΣΕ και πολιτική πρόσφυγας στην Ουγγαρία, προσφέρει στη μνήμη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, του συζύγου της ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΕΥΓΕΝΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, του συντρόφου της ΛΥΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και της αδελφής της ΔΟΥΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ, 50 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν έξι ολόκληροι μήνες από τη Δευτέρα 5 Μάρτη 2018, τότε που χάσαμε τον μεγάλο σύντροφο, πάτερα, φίλο, τον καταπληκτικό άνθρωπο, τον «αγαπητό κομμουνιστή της πόλης» κυρ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ. Και ακόμα προσπαθούμε να συνηθίσουμε την απώλειά του. Να συνηθίσουμε να μην τον έχουμε δίπλα μας στις ΚΟΒες, στις παρέες, στις πορείες, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που ήταν πάντοτε μπροστά δίνοντας τον τόνο και το παράδειγμα.

ΔΟΥΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΔΟΥΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Να συνηθίσουμε μόνοι μας χωρίς να έχουμε τη σιγουριά της ορμήνιας του για οτιδήποτε δεν ήμασταν σίγουροι, ή ταλαντευόμασταν, στα προσωπικά, στα κοινωνικά, στα κομματικά.

Προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το κόμμα βγάζει μεγάλους ανθρώπους (αν και λίγους) δίνοντας το παράδειγμα στην κοινωνία τού τι εστί κομμουνιστής.

Ο σ. Βασίλης γεννήθηκε το 1936 στον προσφυγικό συνοικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου και ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας, με πατέρα και αδέλφια καπνεργάτες. Εξαιτίας της ανέχειας, τέλειωσε μόνο το Δημοτικό και ταυτόχρονα δούλευε σε ξένα καπνοχώραφα. Η πείνα και η βαθιά φτώχεια συνεχίστηκαν ακόμη και κατά τη δεκαετία του '50, στις αρχές της οποίας ήρθε στην Πάτρα, όπου ξεκίνησε ως μαθητευόμενος ράφτης και ραπτεργάτης τη μέρα και ως μουσικός τη νύχτα βοηθώντας την οικογένειά του ακόμα και όταν έκανε δικιά του. Μετά το στρατιωτικό του έκανε δικό του ραφείο και αργότερα μικρή οικογενειακή βιοτεχνία ενδυμάτων.

Πριν ακόμα οργανωθεί στο Κόμμα, προσέφερε τις υπηρεσίες του στη δουλειά του Κόμματος, όχι μόνο στη νόμιμη, αλλά και στην παράνομη. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, έγινε μέλος του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος, χωρίς το παραμικρό κενό στην κομματική του ζωή, από διάφορα πόστα (μέχρι και την Επιτροπή Περιοχής), με συνεπή στάση αρχών κατά τις διάφορες περιπέτειες και υπονομεύσεις που αντιμετώπισαν το ΚΚΕ και η ΚΟ της Πάτρας.

Ως οπαδός αρχικά και στη συνέχεια ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ, δούλεψε καλά τόσο στο κίνημα των μουσικών του δήμου Πατρέων όσο και στο κίνημα των γονέων και κηδεμόνων, στο συνοικιακό κίνημα, στον Παμμικρασιατικό Σύλλογο. Κυρίως, όμως, έδρασε στο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και, ταυτόχρονα, έδινε και τη μάχη για την επιβίωση, για την πολυμελή οικογένεια. Ηταν ακούραστος στο ταξικό κίνημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στην Πάτρα, που με τη γνωστή του επιμονή βοήθησε στη δημιουργία της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ
Με την αγωνιστική στάση ζωής του, το ήθος του, την πραότητα και τη γλυκύτητα που τον διέκριναν κατάφερε να τον αγαπούν οι φίλοι και οι σύντροφοι και να τον σέβονται οι ταξικοί αντίπαλοι. Η αγωνιστική του πορεία, η συνέπεια, η αυταπάρνηση, η ανιδιοτέλεια αποτελούν παρακαταθήκη και παράδειγμα προς μίμηση για τους παλιούς αλλά και τους νεότερους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Σε θυμόμαστε πάντα, σύντροφε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σε τιμούμε προχωρώντας στα βήματά σου. Στη μνήμη του η οικογένειά του ενισχύουμε το ΚΚΕ με το ποσό των 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΕΜΕΡΟΥΚΑ, επίτιμη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, «έφυγε» από τη ζωή στις 18 Ιούλη 2018, σε ηλικία 92 ετών. Στήριξε με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες για τη συγκρότηση της ΟΓΕ, ενώ στο 1ο Συνέδριό της το 1978 εξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Επανεκλέχθηκε στο 2ο Συνέδριο τον Ιούνη του 1981. Είχε σημαντική συνεισφορά στην υπόθεση της αλλαγής του οικογενειακού δικαίου, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή της στην πάλη για την άρση των διακρίσεων κατά των γυναικών, στους αγώνες για τα δικαιώματα των παιδιών. Μέχρι το τέλος της ζωής της στάθηκε στο πλευρό της ΟΓΕ υπερασπίζοντας όχι μόνο τα δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου αλλά συνολικότερα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Στη μνήμη της η ΟΓΕ προσφέρει 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας, του πατέρα μας ΣΩΤΗΡΗ ΒΑΠΟΡΙΔΗ, που πέθανε στις 15/8/1959 σε ηλικία 61 ετών, της μητέρας μας ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΒΑΠΟΡΙΔΟΥ, που πέθανε στις 28/2/1959 σε ηλικία 59 ετών, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μας ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΠΟΡΙΔΗ (φωτ.) που τραυματίστηκε σε μάχη του ΕΛΑΣ στη Δάφνη (Κουτσοπόδι) και εκτελέστηκε μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από τους χωροφύλακες στις 24/12/1944, ετών 20, του αδελφού και συζύγου ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΠΟΡΙΔΗ (φωτ.) που πέθανε από φυσικό θάνατο την 1/10/2007, σε ηλικία 80 ετών, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, που φέτος γιορτάζει 100 χρόνια ζωής και δράσης, το ποσό των 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Φάρου Νέας Σμύρνης, ως οικονομική ενίσχυση.

ΜΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Αδάμ Βαπορίδης, Γιώργος Βαπορίδης και Τούλα Βαπορίδου

***

Στη μνήμη του αδελφού μου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΒΕΣΔΡΕΒΑΝΗ προσφέρω στην ΚΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ 10 ευρώ. Πιστός στον αγώνα για να φύγουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και όλοι οι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

Ο αδελφός του Κώστας Βεσδρεβάνης

***

Στη μνήμη της συντρόφου μου ΦΩΦΗΣ προσφέρω στο ΚΚΕ 150 ευρώ.

Δημήτρης Δεύτος

  • Στη μνήμη της φίλης ΦΩΦΗΣ προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Ασπα Μανδηλαρά


ΑΝΕΣΤΗΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ

ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ

ΛΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΛΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΚΑΙΤΗ ΚΑΡΑΜΗΝΑ
ΚΑΙΤΗ ΚΑΡΑΜΗΝΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΚΑΤΖΟΛΗ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΕΜΕΡΟΥΚΑ - ΧΡΟΝΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΕΜΕΡΟΥΚΑ - ΧΡΟΝΑ

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΟΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΟΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ