ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Με μια μεγαλειώδη πολιτική συγκέντρωση κορυφώθηκε το τριήμερο των εκδηλώσεων

Με μια συγκλονιστική, μεγαλειώδη συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και η Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Ενα Φεστιβάλ που θα θυμόμαστε για καιρό για τον παλμό του, τον πλούτο του, τις πολλές μοναδικές στιγμές που μας χάρισε.

«Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!» Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, με στίχους από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, μπήκε στα στόματα των καλλιτεχνών στις σκηνές, τραγουδήθηκε από τους επισκέπτες σε κάθε τους βήμα.

Για τρεις μέρες, η μεγάλη πολιτεία του Φεστιβάλ πλημμύρισε από κόσμο και κάθε γωνιά της είχε να προσφέρει κάτι διαφορετικό, όπως πάντα, με γόνιμο προβληματισμό, μουσικές συγκινήσεις, μεγάλα γλέντια. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη κορύφωση για ένα τέτοιο συγκλονιστικό τριήμερο, από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου.

Πριν φτάσουν ακόμα οι προσυγκεντρώσεις, ο χώρος της Κεντρικής Σκηνής είχε ήδη γεμίσει. Πρώτη μπήκε στο χώρο η προσυγκέντρωση της Διεθνούπολης, με τις αντιπροσωπείες των 40 Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Το πανό τους έγραφε «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός» στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.


Ακολούθησαν οι τρεις μεγάλες προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τα κόκκινά τους λάβαρα να κυματίζουν και με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή: «ΚΚΕ, το κόμμα σου λαέ», «Ενας αιώνας αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία!», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό», «Πενήντα χρόνια ΚΝΕ γερή και μαζική, και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή».

Από τα μεγάφωνα άρχισε να παίζει ο Υμνος της ΚΝΕ. Μέλη και φίλοι της Οργάνωσης και του Κόμματος, όρθιοι, με τις γροθιές υψωμένες, σηματοδότησαν την έναρξη της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, που ήταν γεμάτη παλμό, συγκίνηση, αποφασιστικότητα. Γεμάτη μ' όλα εκείνα τα καθάρια υλικά και τις αξίες που κουβαλάνε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην 100χρονη και 50χρονη πορεία τους, αντίστοιχα.

Επιλεγμένα τραγούδια ακολούθησαν, όπως ο «Οδηγητής», «Τα οχυρά της Νάουσας», «Ηρωες» και «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε», με το πλήθος να ενώνει τη φωνή του.

Πριν ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί, τραγούδια και συνθήματα σώπασαν. Μια ακόμα συγκλονιστική στιγμή καταγράφηκε, όταν στο χώρο της συγκέντρωσης και σε όλο το Φεστιβάλ, δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς ήρωες του ΚΚΕ, όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης ανά τον κόσμο, όλα τα θύματα του ιμπεριαλισμού, αλλά και τους δεκάδες που χάνονται άδικα στο μεροκάματο, αυτούς που το σύστημα τους μετρά σαν αριθμούς, όπως πρόσφατα στις πλημμύρες της Μάνδρας και στη φωτιά στο Μάτι.


Κι ύστερα, μέσα σε χειροκροτήματα, ακολούθησε από τα μεγάφωνα η υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα, θα φτάσουμε έως το τέλος, έως το γκρέμισμα του άδικου κόσμου.

Το καλωσόρισμα στην 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι σήκωσε ξανά όρθιο το πλήθος στην Κεντρική Σκηνή, που δε σταμάτησε να χειροκροτεί όση ώρα προβαλλόταν στη μεγάλη οθόνη ένα βίντεο της ΚΝΕ, με εικόνες από τις πολλές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, ως έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, με εξώφυλλα του «Οδηγητή», αλλά και με σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα σε επίσκεψή του στην παλαιστινιακή πρεσβεία.

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα η Αχέντ Ταμίμι για τον χαιρετισμό της (βλέπε σελίδα 19), με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να δονεί την ατμόσφαιρα και παλαιστινιακές σημαίες να κυματίζουν ανάμεσα στα κόκκινα λάβαρα και τις ελληνικές σημαίες.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και αμέσως μετά το σύντομο χαιρετισμό του, στο βήμα ανέβηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο τέλος της ομιλίας του, κάλεσε στη σκηνή ξανά την Αχέντ Ταμίμι και της πρόσφερε δύο σκίτσα που έχουν εμπνευστεί από αυτήν οι σκιτσογράφοι Κωνσταντίνος Ρουγγέρης και Πάνος Ζάχαρης (βλέπε αναλυτικά σελίδα 19).

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα προσέφερε δύο τιμητικές πλακέτες στον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Αμπατιέλο, για τα 100χρονα και τα 50χρονα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντίστοιχα
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα προσέφερε δύο τιμητικές πλακέτες στον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Αμπατιέλο, για τα 100χρονα και τα 50χρονα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντίστοιχα
Για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού μίλησε και ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, που ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αλληλεγγύη που δείχνουν και πρόσφερε δύο τιμητικές πλακέτες στον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Αμπατιέλο, για τα 100χρονα και τα 50χρονα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντίστοιχα.

Ακολούθησε η «Διεθνής» και χιλιάδες γροθιές υψώθηκαν στον αέρα. Η μεγαλειώδης πολιτική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο της ΚΝΕ με τον μεγάλο ποιητή Γ. Ρίτσο να απαγγέλλει στο 3ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1977, το ποίημά του «Τρία κόκκινα γράμματα».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι πρέσβεις της Βενεζουέλας, Farid Fernandez - Coustolle, του Βιετνάμ Nguen Manh Cuong, της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina και της Παλαιστίνης Marwan Emile Toubassi, οι δήμαρχοι Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, και Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος.

Παρευρέθηκαν ακόμα άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, συνδικαλιστές και άλλοι αγωνιστές, που συμπορεύονται με το ΚΚΕ στο κίνημα, απόστρατοι από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, άνθρωποι από το χώρο του Αθλητισμού και ακαδημαϊκοί.

Ανάμεσα στους πολλούς, ξεχωρίσαμε τους ηθοποιούς Κώστα Καζάκο, Γιώργο Κιμούλη, Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνη Ξένο, Τιτίκα Σαριγκούλη, τον ποιητή Φώντα Λάδη, την Αννα Ραγκούση, τον Γιάννη Μηλιό, τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, τον Σταύρο Τσακίρη, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, τον συνθέτη Θωμά Μπακαλάκο, τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, τον συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη, τη λογοτέχνη Ιωάννα Καρατζαφέρη και πολλούς ακόμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ