ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /28
«Δεν είστε απλά αλληλέγγυοι μαζί μας, είστε σύντροφοι στον αγώνα μας»

Συνάντηση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό είχε η οικογένεια Ταμίμι με τον Γιώργο Μαρίνο και τον Νίκο Αμπατιέλο

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό είχαν το Σάββατο νωρίς το απόγευμα η οικογένεια Ταμίμι με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, και τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι.

Η υποδοχή ήταν θερμή και οι συνομιλίες έγιναν σε ιδιαίτερα φιλική και συντροφική ατμόσφαιρα.

«Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, στο πρόσωπο της Αχέντ εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη της νεολαίας προς όλα τα παιδιά του Παλαιστινιακού λαού, τους νέους που πολεμάνε, που αγωνίζονται, που φυλακίζονται», σημείωσε ο Ν. Αμπατιέλος και αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της ΚΝΕ να γίνει γνωστό το θέμα των Παλαιστινίων. «Εχουμε μεγάλη ευθύνη, να αντιπαλέψουμε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, δράσεις με το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ, είναι χωμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή εξυπηρετώντας το ελληνικό κεφάλαιο και έχει αναδειχθεί σε σημαιοφόρος των συμφερόντων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Γραμματέας της ΚΝΕ.

«Οχι μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σας καλωσορίζουν στην Ελλάδα, αλλά και οι εργάτες της χώρας μας, όλος ο λαός μας που για πολλές δεκαετίες είναι στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Γ. Μαρίνος. «Η σύλληψη της Αχέντ και άλλων μελών της οικογένειας έδωσε νέα δύναμη στον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη και στήριξή του και είναι πολύ σημαντικό ότι ο λαός μας στέκεται εχθρικά απέναντι στην ισραηλινή κατοχή, παρά τις προσπάθειες κυβερνήσεων και μηχανισμών να αθωώσουν το Ισραήλ από τις ευθύνες του», είπε.

Αναφέρθηκε στους αμέτρητους αγώνες του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού για στήριξη των αιτημάτων των Παλαιστινίων και υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί για να έχουν ανεξάρτητη πατρίδα στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

«Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και για τη στήριξη στην υπόθεση των Παλαιστινίων. Αυτή η στήριξη μας δίνει πάντα δύναμη για να συνεχίζουμε. Δεν είστε απλά αλληλέγγυοι μαζί μας, είστε σύντροφοι στην υπόθεσή μας. Ευχαριστούμε πολύ που μας δίνετε την ευκαιρία να μεταφέρουμε το μήνυμά μας και να μιλήσουμε σε όλο τον ελληνικό λαό. Σίγουρα αν είμαστε μια γροθιά ενωμένη μαζί, θα μπορούμε να μεταφέρουμε το μήνυμά μας όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά σε όλους τους λαούς του κόσμου», είπε η Αχέντ Ταμίμι στη συνάντηση, απευθυνόμενη στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ.

Ο πατέρας της Αχέντ, Μπασέμ Ταμίμι, αναφέρθηκε στη σύλληψη και φυλάκιση της Αχέντ, λέγοντας πως «οι πρώτες αντιπροσωπείες που μας επισκέφτηκαν ήταν των ελληνικών συνδικάτων, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Ελλάδας». Πρόσθεσε πως παρακολουθούσαν από κοντά όλες τις δραστηριότητες αλληλεγγύης στην Ελλάδα που ξεδιπλώθηκαν σε συνδικάτα, χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, «σαν πραγματικοί σύντροφοί μας».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης ευχαρίστησε την ΚΝΕ και το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία τους να καλέσουν στην Ελλάδα την οικογένεια Ταμίμι, που είναι στην «πρώτη γραμμή» και αγωνίζονται δραστήρια μαζί με τον Παλαιστινιακό λαό.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΧΕΝΤ ΤΑΜΙΜΙ ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΚΑΙ ΤΟ «902.gr»
Η αλληλεγγύη μάς δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα

Με αφορμή την παρουσία της στην Αθήνα ως προσκεκλημένη της ΚΝΕ, ο «Ριζοσπάστης» και το πόρταλ του «902.gr» είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την Αχέντ Ταμίμι, την 17χρονη Παλαιστίνια μαχήτρια, αυτό το γλυκύτατο κορίτσι που έγινε σύμβολο του δίκαιου αγώνα του λαού της, γιατί αντιστέκεται καθημερινά στη βαρβαρότητα του ισραηλινού στρατού κατοχής.

-- «Ριζοσπάστης»: Είναι χαρά και τιμή μας που σε έχουμε εδώ, θα θέλαμε να μας πεις τις εντυπώσεις σου από τη συμμετοχή σου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

-- Α.Τ.: Ηταν ένα πολύ μεγάλο Φεστιβάλ και χάρηκα πολύ που ήρθε τόσο πολύς κόσμος που στέκεται αλληλέγγυα στο λαό μου. Αυτή η τόσο μεγάλη συμμετοχή είναι πάρα πολύ σημαντική για το λαό μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

-- Από πολύ μικρή βιώνεις την ισραηλινή κατοχή και πρόσφατα ως έφηβη φυλακίστηκες γιατί αντιστάθηκες στα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού. Τι σημαίνει πρακτικά για έναν νέο άνθρωπο η κατοχή;

-- Αυτό το πράγμα είναι πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να θυσιάσεις πάρα πολλά πράγματα που αγαπάς λόγω της κατοχής. Υπάρχει μεγάλος φόβος, για παράδειγμα όταν θα πηγαίνεις στο σχολείο να φοβάσαι μην σε συλλάβουν, ή μη σε τραυματίσουν από κάποια σφαίρα ισραηλινού στρατιώτη σε συγκρούσεις. Και όχι μόνο να φοβάσαι για τον εαυτό σου, αλλά για την οικογένειά σου, για τους φίλους σου, τους ανθρώπους που αγαπάς.


-- Η αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται στη Γάζα και τη Δυτική όχθη. Πώς συμβάλλει η νεολαία σε αυτή; Τι σημαίνει για εσένα ανεξάρτητη και ελεύθερη πατρίδα;

-- Ο πιο σημαντικός ρόλος είναι ο ρόλος των νέων, σε όλες τις πορείες, τις διαμαρτυρίες που γίνονται, είτε στη Γάζα με τις διαδηλώσεις για την επιστροφή των προσφύγων, είτε στη Δυτική Οχθη, οι νεολαίοι είναι αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους, που ανάβουν τα λάστιχα (σ.σ. για να προφυλαχτούν από τα δακρυγόνα και να κόψουν την ορατότητα στους στρατιώτες). Αυτοί μπαίνουν στην πρώτη γραμμή στις πορείες. Ενα ελεύθερο κράτος της Παλαιστίνης για εμένα σημαίνει πολλά, αλλά εμείς δεν είναι εφικτό να το φανταστούμε γιατί δεν έχουμε ζήσει σε ένα ελεύθερο κράτος. Θα ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα να ζούσαμε χωρίς κατοχή και να ζούμε φυσιολογικά και εμείς όπως όλοι οι λαοί του κόσμου.

-- Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στην ελληνική νεολαία;

-- Να στηρίζουν την Παλαιστινιακή υπόθεση, να ενημερώνουν τους πάντες για το τι γίνεται στην Παλαιστίνη και να είναι σύντροφοί μας στον αγώνα.

-- Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε δύναμη στον αγώνα σας.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την τελική νίκη

Με την ευκαιρία της συνέντευξης στο Στέκι της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με επικεφαλής την πρόεδρό της, Χριστίνα Σκαλούμπακα, είχε σύντομη συνάντηση με την Αχέντ και την οικογένειά της. Σε αυτήν υπογράμμισε: «Θέλουμε να εκφράσουμε τη χαρά μας για την ευκαιρία να συναντηθούμε μαζί σου, που παρά τη μικρή σου ηλικία είσαι μια μεγάλη μαχήτρια του Παλαιστινιακού λαού». Η νεαρή Παλαιστίνια ευχαρίστησε για την πολύμορφη αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας, εισπράττοντας και μια ξεκάθαρη δέσμευση για τη συνέχεια: Οτι οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της Ομοσπονδίας σε όλη τη χώρα «θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν πολύμορφη δράση για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, που ανάμεσά τους περιλαμβάνονται εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά. Δεν θα πάψουμε να είμαστε στο πλευρό σας, στον δίκαιο αγώνα σας, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να αποκτήσετε τη δική σας πατρίδα, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967 και με κυρίαρχο το λαό στην πατρίδα αυτή». Η αντιπροσωπεία της παρέδωσε τεύχη του περιοδικού της ΟΓΕ και φυσικά την ειδική έκδοση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ