ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Κήρυξαν «ανακωχή» στο σικέ πόλεμο

Ο υπουργός Αμυνας προσφέρει υποστήριξη στην κυβερνητική πολιτική για το Ασφαλιστικό, για να πάρει «εξηγήσεις» από τον πρωθυπουργό και μετακύληση των περικοπών στα εξοπλιστικά προγράμματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ανακωχή» σε έναν εικονικό πόλεμο, κήρυξαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, αλλά και τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, ο Α.Τσοχατζόπουλος εξασφάλισε ορισμένες εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν αποφασιστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή, τις οποίες περικοπές τώρα τις βαφτίζει «χρονική μετακύληση» και έδωσε στον πρωθυπουργό πλήρη υποστήριξη στο μέτωπο που ανοίγει η κυβέρνηση με τους εργαζόμενους για το Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του υπουργού Αμυνας τονίζεται ότι με τη συνάντηση αυτή «επιβεβαιώθηκε η πολιτική άμυνας της χώρας» και ότι οι όποιες αποφάσεις για τους εξοπλισμούς θα ληφθούν στο ΚΥΣΕΑ που ορίστηκε για τις 17 Μάη. Προς επιβεβαίωση της εσωκυβερνητικής «ανακωχής» και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, αμέσως μετά την έξοδο του υπουργού Αμυνας από το πρωθυπουργικό μέγαρο, κυβερνητικές πηγές κυκλοφόρησαν δήλωση, σύμφωνα με την οποία στο ΚΥΣΕΑ που θα συνέλθει στις 17 Μάη πρώτο θέμα θα είναι «οι προτάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει των τελευταίων αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής για μετακύληση εξοπλιστικών προγραμμάτων σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της υπάρχουσας πολιτικής εθνικής άμυνας», ενώ δεύτερο θέμα στο επικείμενο ΚΥΣΕΑ θα είναι «η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση που αποτελεί μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης».

«Μας δόθηκε, είπε μετά τη συνάντηση ο Α.Τσοχατζόπουλος, η δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε την πολιτική εθνικής άμυνας και τη συνέχιση της αμυντικής πολιτικής της χώρας, την οποία με συνέπεια εφαρμόζουμε από το '96, ώστε και στα επόμενα χρόνια να εξασφαλιστεί η αμυντική αποτροπή και η επάρκεια της άμυνας της χώρας, αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης ο καθοριστικός ρόλος της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρύτερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας που συμβαδίζει, όπως γνωρίζουμε, με την πολιτική οικονομικής ανασυγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης».

Αυτό, λοιπόν, που έγινε καθαρό είναι η ταύτιση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου σχετικά με την έννοια της εθνικής άμυνας, η οποία πλέον ταυτίζεται με τους σκοπούς και τους σχεδιασμούς της νέας τάξης. «Θα ήθελα να τονίσω, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, ότι η πολιτική μας συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια που γίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διαμορφωθεί η Ευρώπη της ασφάλειας και της άμυνας, που είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της κοινωνικής Ευρώπης, της πολιτικής Ευρώπης και που αποτελεί το στόχο των προσπαθειών όλων των πολιτών». Για να διευκρινίσει σε άλλο σημείο των δηλώσεών του: «Στοχεύουμε μέσα απ' αυτή την πολιτική να πραγματοποιήσουμε το σύγχρονο ευρωπαϊκό στρατό: Ευέλικτες δυνάμεις, αποτελεσματικές, υψηλής τεχνολογίας».

Ειδικότερα για τα εξοπλιστικά προγράμματα ο υπουργός Αμυνας ανέφερε: «Συζητήσαμε θέματα που έχουν να κάνουν με ρύθμιση προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε μέσα από τη μετακύληση στη δημοσιονομική κάλυψη αναγκών του δημοσίου τομέα και της κυβερνητικής πολιτικής». Και πρόσθεσε επαναφέροντας το θέμα του μαχητικού αεροσκάφους: «Με βάση αυτές τις συζητήσεις θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα έχουμε και μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ απάντηση και σε κάθε άλλο θέμα που υπάρχει, όπως και για το "Γιουροφάιτερ", για το οποίο θα συζητήσουμε στο ΚΥΣΕΑ με δεδομένη την παλιά απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τον τρόπο αντιμετώπισής του». Επίσης, ανέφερε ότι «δεν μπαίνει θέμα σε καμία περίπτωση, διλημμάτων μεταξύ κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας».

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο Α.Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την πλήρη ταύτισή τους με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε σε εκκρεμότητα μια υπόθεση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την Κοινωνική Ασφάλιση του λαού. Επανειλημμένα στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει σαφές ότι η πολιτική της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι απλώς δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά έχει σκοπό να προσφέρει υψηλού επιπέδου ασφάλιση στον ελληνικό λαό».

ΛΑΡΙΣΑ
Οχι στον «τρομονόμο»

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας συναντήθηκε αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», στα πλαίσια των επαφών που έχει με συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς του νομού για τον καλύτερο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης κατά του «τρομονόμου».

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο για τη δήθεν πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελεί αυταρχική και αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση σε βάρος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι ο «τρομονόμος» μαζί με το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων αποτελούν νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την υποταγή του λαϊκού κινήματος και ότι η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας θα δώσει δυναμικό «παρών» στο δρόμο του αγώνα για να μην εφαρμοστούν.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Σάββατο στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 15.00 την εκπομπή «Με μια δεύτερη ματιά», την Γιούλη Ασημακοπούλου σε μία ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της βδομάδας.
  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Πολιτική επικαιρότητα» τη συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις δηλώσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
Στο συνέδριο του ΚΚΔΜ

Για το Κισινέου της Μολδαβίας αναχώρησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στο 4ο (21ο) Συνέδριο του Κόμματος Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Γενική Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 25 του Απρίλη και ώρα 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (οδός Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι ο απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, η εκλογή νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το συνέδριο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη Γενική Συνέλευση, μπορούν να συμμετάσχουν τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για το έτος 2001 και μέχρι του χρόνου που θα συνέλθει η παραπάνω Γενική Συνέλευση.

Τέλος, το ΔΣ στην ανακοίνωσή του καλεί όσα από τα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούν να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων μελών για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή ή των αντιπροσώπων για το συνέδριο, να δηλώσουν αυτό το αίτημά τους στο Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα, διευκρινίζουν ότι η εκλογή μέλους για το ΔΣ ή την Εξελεγκτική Επιτροπή δεν εμποδίζει και την εκλογή του για αντιπρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ