ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
Ελαιογραφίες και γλυπτά

Εργο της Ι. Κοσμά
Εργο της Ι. Κοσμά
«Δεσμώτες» ονομάζεται η πρόσφατη εικαστική δημιουργία του Πέτρου Κουφοβασίλη που παρουσιάζεται από τη Δευτέρα (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Πρόκειται για 30 έργα (λάδια), δημιουργίες από το 1998 έως σήμερα. Οπως σημειώνει η Ζωή Χατζή «Στα περισσότερα κυριαρχεί η φιγούρα του "Δεσμώτη" παραπέμποντας νοηματικά και ψυχολογικά στο Προμηθεϊκό αρχέτυπο. Παρόμοια ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει και τα υπόλοιπα έργα, με πάσχοντες ήρωες και δημίους, Χριστούς και μυθικούς δαίμονες, εικόνες - πένθιμα εμβατήρια που έγιναν την ίδια περίοδο. Η μορφοπλαστική και νοηματική αλληλουχία των έργων, επέτρεψε την παρουσίασή τους σαν μια ενότητα, κάτω από το γενικό τίτλο "Δεσμώτες". Ενας σημερινός άνθρωπος συνεχιστής του Προμηθέα και η αποτύπωση μιας σπαρακτικής εικόνας του κόσμου μας, αυτή είναι η θεματολογία και η πρόθεση αυτής της έκθεσης». Θα διαρκέσει έως τις 11 Μάη.

  • Τη Δευτέρα (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «Περι - Τεχνών» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτορίας), εγκαινιάζεται η πρώτη ατομική έκθεση έργων του Γεράσιμου Μπόντα με τίτλο «Ασκήσεις επί χάρτου». Ο καλλιτέχνης, με καθαρά προσωπικό τρόπο δημιουργεί τα έργα του, ελαιογραφίες, για τα οποία αφορμή είναι κάποιοι χάρτες πόλεων. Οπως αναφέρει ο καλλιτέχνης «Ο χάρτης είναι απλά η αφορμή που ερεθίζει την όραση. Είναι πολύ εύκολο να χάσει την αιτία που τον γεννά και τη χρησιμότητά του. Αυτό που μένει είναι η εικόνα, η τυχαία διαδρομή και το παιχνίδι... Ο χάρτης είναι σταθερός και αμετακίνητος. Ενα δίκτυο που σου επιβάλλει τους δρόμους του για να διασχίσεις τις αποστάσεις. Δένει το όχημα με το οδόστρωμα, παγιδεύει τον ταξιδιώτη σε μια συνεχή επαφή με το προδιαγραμμένο, προσπαθεί να αποτρέψει την ανισορροπία, το απρόοπτο, το μη αναμενόμενο. Ευτυχώς η ανθρώπινη φύση και το τυχαίο λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση και καθιστούν κάτι εντελώς αδύνατο. Η "παράβαση" δείχνει την έξοδο από το επιβεβλημένο περιβάλλον στην τυχαία περιπλάνηση». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Μάη.
  • «Δεσμώτης» έργο του Π. Κουφοβασίλη
    «Δεσμώτης» έργο του Π. Κουφοβασίλη
    Τα κεραμικά γλυπτά της Ιωσηφίνας Κοσμά εκτίθενται από τις 24 Απρίλη στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Στην παρουσιαζόμενη δουλιά, το γυναικείο σώμα είναι η πηγή έμπνευσης. Με τις τονισμένες τους καμπύλες τα γλυπτά εκπέμπουν δύναμη και στοργή, στοιχεία που θέλει η καλλιτέχνης να τονίσει. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μάη.

Η Υδρα του Π. Τέτση

Δύο χρόνια μετά την αναδρομική του έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη, ο Παναγιώτης Τέτσης επιστρέφει στην εκθεσιακή ζωή της Αθήνας, παρουσιάζοντας από την Τρίτη έργα του στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9), κάτω από το γενικό τίτλο «Π. Τέτσης, Υδρα 1999 - 2001». Πρόκειται για δέκα καινούρια έργα, τα οποία υμνούν το φως, το χρώμα και την ατμόσφαιρα της αγαπημένης του Υδρας, ένα θέμα με το οποίο έχει πολλές φορές ασχοληθεί στο παρελθόν. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ζωγράφος για την καινούρια του δουλιά: «Προσπαθώ να γίνομαι όλο και περισσότερο λιτός, πιο περιεκτικός, πειραματίζομαι με τον ίδιο μου τον εαυτό». Σημειώνουμε ότι με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί το βιβλίο «Π. Τέτσης, Υδρα 1999 - 2001», που περιλαμβάνει τα έργα αυτής της περιόδου. Παράλληλα, σκιαγραφείται το πορτρέτο του ζωγράφου μέσα από φωτογραφίες των χώρων όπου δουλεύει και από μικρά κείμενα, αποσπάσματα συνεντεύξεων που τον εκφράζουν. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ψηφιδωτό της Κ. Μπολιεράκη
Ψηφιδωτό της Κ. Μπολιεράκη
  • Εκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής της Ρένας Ανούση - Ηλία, εγκαινιάζεται στις 2 Μάη (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «Μούσσες» του 7ου ορόφου του Πολιτιστικού Συγκροτήματος «ARTOWER AGORA» (Αρμοδίου 10). Τίτλος της έκθεσης «Πέτρα, μύθος, θάλασσα». Στο ίδιο συγκρότημα στον 6ο όροφο στις 7 Μάη εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Καφαντάρη.
  • Εγκαινιάζεται στις 25 Απρίλη (8μμ) στην αίθουσα τέχνης «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20), έκθεση έργων ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Μπολιεράκη. Πρόκειται για είκοσι επιτοίχια έργα μικρών διαστάσεων σε ψηφιδωτό.
  • Στην αίθουσα τέχνης «Πολιτεία» (Σαρρή 40, Θησείο) παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας της Νταίζης Λιακοπούλου.
  • Σε δύο ενότητες χωρίζεται η καινούρια ζωγραφική δουλιά της Γιούλας Ροζάκου που φιλοξενείται έως τις 27/4 στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» (Βαλαωρίτου 9α).
  • Εντονα χρώματα και πρόσωπα που μιμούνται τα φωτομοντέλα των περιοδικών μόδας παρουσιάζει η Μανταλίνα Ψωμά στην πρώτη ατομική της έκθεση η οποία φιλοξενείται από τις 2 Μάη στην αίθουσα «Ρεβέκκα Καμχή».
  • Εκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Σιβηριανή Τέχνη στην Ελλάδα» εγκαινιάζεται στις 25 Απρίλη (7.30μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Μεγίστης 18-20, Καλλιθέα).
  • Από τις 30 Απρίλη έως και τις 13 Μάη στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Ελεμεντς» (Δεινοκράτους 53 και Μαρασλή), παρουσιάζεται ομαδική έκθεση έργων των: Αλ. Βακιρτζή, Γ. Ζυμαράκη, Π. Συρογιάννη, Π. Αγγελίδη, Στ. Μητσάκου κ.ά.
  • Στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στην αίθουσα τέχνης «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» (Μητροπόλεως 59), παρουσιάζεται η πρώτη αναδρομική έκθεση του αυτοδίδακτου λαϊκού ζωγράφου Αθανάσιου Κριτίδη (1902 - 1983). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απρίλη.
  • Εως τις 3 Μάη στο Μορφωτικό Κέντρο Εκδηλώσεων Ομιλιών (Μιχαήλ Βόδα 28), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής και Σχεδίου της Κάτιας Χιερόφσκα Ανδρεσάκη.
  • «Τέχνη και γυναίκες 2000» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στις 25 Απρίλη (8μμ) στην «Τεχνόπολη» του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ισπανίας.
  • Από τις 27/4 έως τις 10/5 στο «Φωτοχώρο» (Τσακάλωφ 44) εκθέτει έγχρωμες φωτογραφίες του ο Γιώργος Παλιεράκης.

Σχόλια του Γκρέκο

Σχόλια του Ελ Γκρέκο για τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, περιλαμβάνει το βιβλίο που εκδόθηκε πριν λίγα χρόνια στην Ισπανία και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Τίτλος του: «Ο Γκρέκο και η τέχνη της εποχής του - Τα σχόλια στους Βίους του Βαζάρι». Τα σχόλια του Γκρέκο είναι γραμμένα στα περιθώρια των σελίδων του πιο πολυδιαβασμένου βιβλίου της εποχής του, τους «Βίους των πλέον εξαίρετων ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων» του Βαζάρι, το οποίο περιέχει αποτιμήσεις για το έργο των μεγάλων Ιταλών καλλιτεχνών του 15ου και 16ου αιώνα. Η έκδοση αυτή ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του '60 από τον τότε διευθυντή του Μουσείου Πράντο Χαβιέ ντε Σάλας.

Κάποιες από τις κρίσεις του Ελ Γκρέκο εκπλήσσουν, όπως εκείνη που διατυπώνει για το «ιερό τέρας» της εποχής, τον Μιχαήλ Αγγελο, τον οποίο θαύμαζε ως μεγάλο γλύπτη και αρχιτέκτονα, αλλά απέρριπτε κατηγορηματικά ως ζωγράφο. Αντίθετα, δεν κρύβει το θαυμασμό του για τον Τιντορέτο, αλλά και τον Τιτσιάνο, για τον οποίο αναφέρει ότι πρόκειται «για το μέγιστο μιμητή της φύσης με την όμορφη τεχνοτροπία στο χρώμα».


Διάλογος γλυπτικής - φωτογραφίας

Ατομική έκθεση του καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιώργου Λάππα, φιλοξενεί έως τις 17/5, η γκαλερί BERNIER - ELIADES (Επταχάλκου 11). Στα έργα που εκτίθενται κυριαρχεί η πάλη μεταξύ γλυπτικής και φωτογραφικής διαφάνειας, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των φωτογραφικών στοιχείων και η χρήση τους, στη δημιουργία ισχυρών φωτεινών χώρων. Στην τελευταία του δουλιά, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί φωτογραφικές μεμβράνες σε μεγάλη κλίμακα, για να δημιουργήσει την αναπαράσταση κάποιου αντικειμένου. Αντικαθιστώντας το πραγματικό με την τρισδιάστατη φωτογραφική αναπαράστασή του, εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι μεταμόρφωσης. Παίζοντας με το φως και τον περιβάλλοντα χώρο, ξεκινά ένα διάλογο μεταξύ της γλυπτικής και της φωτογραφίας. Στην έκθεση σημαντική θέση κατέχει ένα «Φορτηγό για τη μεταφορά σκαφών», εξ ολοκλήρου δημιουργημένο σε φυσικό μέγεθος, από φωτογραφικές διαφάνειες.


Ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χαντζόπουλος παρουσιάζει σκίτσα του στην έκθεση που φιλοξενείται έως τις 29/4 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο παλιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης). Μαζί με τα επιλεγμένα σκίτσα, εκτίθενται και ζωγραφικά έργα μικρών διαστάσεων με θέμα τους το Ρέθυμνο.


Εως την Κυριακή συνεχίζεται η έκθεση «Τέχνης Παλμοί», η οποία φιλοξενείται στο αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Παρουσιάζουν έργα τους οι: Δ. Ανδρεαδάκης, Κ. Βελώνης, Δ. Καμπόλης, Ζ. Ξαγοράκης, Αχ. Παπακώστας, Αιμ. Παπαφιλίππου, Κ. Τριανταφύλλου κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ