ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΤΗΛΕΠΑΘΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν κάποιος του λαϊκού τραγουδιού πεθάνει, ή άλλος αρρωστήσει (Καζαντζίδης), ή άλλη πέσει θύμα κουτσομπολιού, ή... ή..., τότε (ως μουσική υπόκρουση στην είδηση, αλλά και ως μη υπόκρουση) ακούγεται και κάποιο ξεχασμένο τραγουδάκι. Κι όταν το θέμα κλείσει, επανερχόμαστε στην απόλαυση σκυλιών...

***

Βρε παιδιά, πού βρίσκεται η Ελίζα Βόζεμπεργκ; Χάσαμε που χάσαμε, τελευταίως τον Κούγια...

***

Λοιπόν, ο Τηλέπαθος σας κάνει - εσάς της κυβέρνησης - τούτη την πρόταση: Λόγω πτώσεως του ηθικού του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο (αυτό λένε οι πληροφορίες του Τηλέπαθου), να στείλετε εκεί την Χριστίνα Ιακωβίδου, να τους το ανυψώσει (το ηθικό). Επειτα, πού ξέρετε; Λίγα φαντάρια θα έχουν... πονόδοντους;

***

Θρήνος από τον Λ. Κανελλόπουλο για το αίσχος της παιδικής εργασίας, στον ...21ο αιώνα!!! Βρήκε ότι ακόμη και οι πολιτιστικές παραδόσεις των λαών συντελούν στο δουλεμπόριο παιδιών - εργατών! Απόδειξη η Αφρική(!!!), είπε, δίχως να κοκκινίζει!

Ποιος είναι ο Κανελλόπουλος; Αυτός που έκανε υφυπουργός... που είναι και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ... που διατέλεσε και πρόεδρος της ΓΣΕΕ... Ε, αυτός! Ο σύντροφος Λάμπρος, που θα 'λεγε κι ο Μήτσος! Επιτέλους, μη ρωτήσετε και ποιος είναι ο Μήτσος...

***

Δημήτρη Μητροπάνο και Πασχάλη Τερζή, χαρήκαμε που ανταμώσατε. Είδαμε και κάποια διαφημιστικά για τη δουλιά σας στα κανάλια: «Ποιος είναι αυτός που έφτιαξε το μαύρο ριζικό μας»... Καλή επιτυχία με όλη μας την καρδιά.

***

«Οδηγούνται μικρά παιδιά στην πορνεία, εδώ στην πατρίδα μας;», αναρωτήθηκε ο Γ. Λοβέρδος της ΝΕΤ!

Η συζήτηση γινόταν για τα παιδιά των φαναριών. Για τα οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Διαμαντίδης είπε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή εκείνων των παιδιών, να μάθουμε πόσα είναι!!!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο ένας δε γνώριζε! Ο άλλος δεν ήξερε! Δεν τους χρειάζεται βρεγμένη σανίδα; Οχι για να συμμορφωθούν! Απλώς για να μη μας δουλεύουν! Γιατί περί συμμορφώσεως ουδείς λόγος...

***

Κύριε Παπαδημούλη, σε απολαύσαμε την Τετάρτη στο ΑΛΤΕΡ, στου κυρ Μανίκα! Ησουνα πιο δεξιός και από τον Αλογοσκούφη (για την Κοινωνική Ασφάλιση μιλάμε)! Εκθείασες την τοποθέτηση του Κ. Στεφανόπουλου! Και πήρες την απάντηση από τον Αλογοσκούφη: «Φόρους ζήτησε ο Πρόεδρος να επιβάλει η κυβέρνηση, για να βρεθούν λεφτά»!!!

Και σ' ανώτερα, αριστεροί...

Υ.Γ. Ασε που εντόπισες, ως κύριο ζήτημα, τη... διάρκεια του διαλόγου!

***

Πάντως ο κυρ Διαμαντίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη λαϊκότητά του. «Ο Καζαντζίδης έχει αφιερώσει ένα τραγούδι του σε μένα», πέταξε ανάμεσα σε άλλα.

Παιδί του λαού κι αυτός...

***

Εχουμε ξεχάσει τόσον καιρό να σας ενημερώσουμε, αν και θα 'πρεπε. Ισως, βεβαίως, το έχετε πληροφορηθεί από το ΣΤΑΡ. Το οποίο ΣΤΑΡ διαφημίζει ανελλιπώς - και τουλάχιστον δεκάκις της ημέρας - την εφημερίδα ΕΣΠΡΕΣΣΟ!

Καταπληκτικό φύλλο! Αρκεί να σας πούμε έναν τίτλο του (πρωτοσέλιδο): «Εβαλε το φίλο της να δηλητηριάσει τον άντρα της»!!!

***

Κι ο Σκανδαλίδης πήγε στο Κόσσοβο. Μετά τον Πρόεδρο και τον Ακη, πήγε κι αυτός. Για να μας θυμίσει, μιλώντας στα κανάλια, ότι η παρουσία ελληνικού στρατού στην περιοχή αποδείχνει την ισχύ της Ελλάδας!!!!!!!! (Οκτώ θαυμαστικά)...


Παπαγεωργίου Βασίλης

***

Αλήθεια, γιατί είναι «είδηση», κύριοι «επώνυμοι» των καναλιών και λοιποί παρουσιαστές ειδήσεων, τα σέξι εσώρουχα της Μαντόνα, που κάποιοι τα 'βγαλαν σε δημοπρασία;

Για να δούμε πότε θα κάνετε εκπομπή για να βγάλετε στον πλειστηριασμό και τα βρακιά της οδοντιάτρου σας, που επίσης την κάνατε... είδηση. Εκτός κι αν το κρυφό σας όνειρο ήταν να γίνετε πωλητές γυναικείων εσωρούχων και κατά λάθος μπερδευτήκατε με τη δημοσιογραφία... Και προς θεού. Μη μας μιλήσετε πάλι για το «δικαίωμα της άποψης», αφήστε αυτό να το λέει η οδοντίατρος!!!

***

Αντε γεια σας και καλό Σαββατοκύριακο με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι για πραγματική ενημέρωση.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Σύγχρονη δουλεία...

Προσπαθούσε ο αναλυτής συστημάτων πληροφορικής Μπιλόκ Κεν, από το Μάλι της Δυτικής Αφρικής, που βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια στις ΗΠΑ, να αιτιολογήσει, μέσω του διαδικτύου, τη σύγχρονη δουλεία του Τρίτου Κόσμου. Δεν μπορούσε να εξηγήσει τα 30 εκατομμύρια που υπολογίζονται σήμερα οι σύγχρονοι, δούλοι και δουλοπάροικοι, της πιο στυγνής φεουδαρχίας, πολλοί περισσότεροι από εκείνους που βιαίως απήχθησαν σιδεροδέσμιοι από την Αφρική και τη Σιέρα Λεόνε, στα σκληρά χρόνια ανάμεσα στο 1615-1852 μ.Χ. Ανέφερε πως υπάρχει σύγχρονη δουλεία, ταυτισμένη μάλιστα με τη διευρυνόμενη βαρβαρότητα: Ταϊλάνδη, Μάλι, Ινδία, Κονγκό. (Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος της Αφρικής έχει ήδη αρχίσει. Μ' αυτή την έκφραση, η μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ολμπράιντ, περιέγραψε κυνικά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη δύσμοιρη Αφρική).

Μηνύματα γιατί ακόμα υπάρχουν δούλοι: Η Σάριον ξυπνάει και αγγίζει τα πονεμένα της γεννητικά όργανα. Ολα τα χρήματα από τις «υπηρεσίες» πηγαίνουν στον ιδιοκτήτη του πορνείου. Κι είναι δεκατριών χρονών. Από το Μάλι στην Ολλανδία. Ο Βιλάκ μοιράζει το νερό επτά μέρες τη βδομάδα για ένα πιάτο φαγητό στο Κονγκό. Ενα δεκάχρονο αγόρι στη Σομαλία φτιάχνει με το ένα χέρι του πυροτεχνήματα. Το αφεντικό του καίει τα δάχτυλα, όταν δεν πιάνει τις νόρμες παραγωγής (Ινδία). Στο Μπουρούντι, ο «κύριος» της δουλείας καίει με ηλεκτροφόρα καλώδια τη δεκαοκτάχρονη Βέκτρα για να περνάει την ώρα του.

«Συμφωνούσαμε» πως ούτε η δημογραφική έκρηξη - ούτε οι ραγδαίες κοινωνικές μεταβολές είναι η αιτία της δουλείας - αλλά η «αόρατη» παγκοσμιοποίηση και η απληστία της. Είναι πως ο σύγχρονος δούλος ταξιδεύει πολύ μακριά και φτάνει στο «καθαρτήριο» των αγορών σαν εμπόρευμα. Τα ίχνη του αμαρτήματος είναι ορατά: «Οι δούλοι διατηρούν το κόστος χαμηλό και αυξάνουν τα κέρδη των επενδύσεων», λένε προκλητικά οι μεσάζοντες. Το κεφάλαιο.

Μια νέα δουλεία, πολύ χειρότερη αναπτύσσεται σήμερα, πιο απάνθρωπη και από εκείνη που «καταργήθηκε» το 1865 στην Αμερική. Ο σύγχρονος δούλος δεν αποτελεί «κεφάλαιο», λένε οι σύγχρονοι της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως ο δούλος Μπαρμπα Θωμάς και της καλύβας! Τότε όπου άλλαζαν οι δούλοι αφεντικά, τότε που άλλαζαν χρήματα για την απόκτησή τους κι ακόμη περισσότερα για τη συντήρησή τους! Σήμερα, ενοικιάζονται, είναι απασχολήσιμοι, αναλώσιμοι, σε μια δουλεία υπό προθεσμία. Ρίχνονται στον Καιάδα της φτώχειας. Κάποτε, λέει ο φίλος μου Μπιλόκ, αφήνονται «ελεύθεροι», όπως η Ιρι, η Σίρι, ο Μπιλάλ, όταν δε θα έχουν καμιά αξία - αργοσβήνουν στα είκοσι, γιατί τα πρόσωπά τους είναι ήδη γερασμένα.

Δουλεία - φεουδαρχία - καπιταλισμός - αποικιοκρατία - ιμπεριαλισμός, παράγουν δούλους υπό προθεσμία. Πριν από λίγα χρόνια, ήταν εκεί ο Μπιλόκ Κεν στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής. Το ήξερε, αλλά δεν το πίστευε.

Τώρα, μπορεί να βρει την άκρη της διαφθοράς, στην εκμετάλλευση, στο κέρδος. Η κατακλεμμένη και εξαθλιωμένη Αφρική και ο Τρίτος Κόσμος έχει ως αποτέλεσμα την ανείπωτη φτώχεια, τη δυστυχία, τις επιδημίες και τους λιμούς, καθώς τα ιστορικά κοκτέιλ των αφεντάδων μεθούν όχι μόνο τους δούλους των τριάντα εκατομμυρίων, αλλά μία ήπειρο 700 εκατομμυρίων.

Μια άλλη δουλεία: αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι εν εξελίξει! Και όμως και ο Τρίτος Κόσμος μπορεί! Το υπόλοιπο είναι ο ιδρώτας, τονίζει ο Μπιλόκ Κεν. «Η ελευθερία μας χαράζει» (Ιαγκόρ). Τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα συνεχίζονται. Εκατομμύρια άνθρωποι αργοπεθαίνουν από το AIDS. Η λέξη βαρβαρότητα δεν μπορεί πλέον να περιγράψει την πραγματικότητα. Ο χρυσός, τα διαμάντια, τα μεταλλεύματα, οι τεχνικοί πόλεμοι των εταιριών - λόγω του ανταγωνισμού - έχουν στοιχίσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια θανάτους και γενοκτονίες. Στο Κονγκό: 3 εκατομμύρια. Σε Ζιμπάμπουε, Αγκόλα, Ναμίμπια, Ουγκάντα, Ρουάντα, με το αίμα των λαών της Αφρικής, θρέφονται οι πολυεθνικές εταιρίες, τα ιμπεριαλιστικά τέρατα. Παλιές και νέες αποικίες και ατομικές ιδιοκτησίες ευθύνονται για τις σύγχρονες γενοκτονίες του 20ού και του 21ου αιώνα.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Ελληνες γρηγορείτε!

Αυταρχικά, φασιστικά, δικτατορικά καθεστώτα, όπως αυτό της εφτάχρονης χούντας, εκτρέφονται μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού, είναι η πιο ακραία μορφή της δικτατορίας των μονοπωλίων την εποχή του ιμπεριαλισμού. Προετοιμάζονται μέσα από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, μέσα από την ψήφιση αντιδραστικών νόμων περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέσα από προπαγανδιστική και ψυχολογική αντικομμουνιστική προετοιμασία των λαϊκών μαζών... Αλήθεια, σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά; Ελληνες γρηγορείτε!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ