ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα εξέλιξη στην έρευνα για το Μάτι μετά από τις αντιδράσεις

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκαλεί η προσπάθεια επιβράδυνσης της διαδικασίας για την πυρκαγιά στο Μάτι, που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες, παρά την αλλαγή στάσης της Εισαγγελίας. Υπενθυμίζεται ότι προχτές και ενώ το πόρισμα και του δικαστικού πραγματογνώμονα βρισκόταν στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίου, και αναμενόταν η κλήση υπόπτων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με έγγραφη παραγγελία ζήτησε να περιληφθεί στην ογκωδέστατη δικογραφία και το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου. Σημειωτέον ότι η επιθεωρήτρια έδωσε εντολή για πλήρη διοικητικό έλεγχο των εμπλεκόμενων φορέων στις 6 Σεπτέμβρη, ενώ η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε λίγα 24ωρα μετά την πυρκαγιά και συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι.

Τελικά, χτες και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την προσπάθεια επιβράδυνσης στην προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε την παραμονή του νυν προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίου στη θέση του (θα αποχωρούσε την 1η Οκτώβρη), μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι η κίνηση να διαβιβάσει το έγγραφο που αφορά την έρευνα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης είχε στόχο να λάβει γνώση ο κ. Ζαγοραίος, ώστε στην πορεία να αναζητήσει το πόρισμα και να το συσχετίσει με τη δικογραφία για την τραγωδία που χειρίζεται. Διαρρέεται πως το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αποτελούσε λόγο για να «παγώσει» η έρευνα, καθώς είναι στην κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και να αποστείλει κλήσεις σε υπόπτους για αξιόποινες πράξεις.

Εξάλλου, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων, σημείωσε πως το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αφορά τυχόν πειθαρχικά αδικήματα και δεν συνδέεται με τις ποινικές ευθύνες που αναζητεί η Δικαιοσύνη, άρα η κίνηση που έγινε από την Εισαγγελία είναι άνευ ουσίας.

Παράλληλα, η αρχική εξέλιξη άνοιξε κι έναν γύρο «κοκορομαχίας» με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Από πλευράς ΝΔ, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αναπ. τομεάρχης Κ. Καραγκούνης επισκέφθηκαν χτες τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίο, ζητώντας «διευκρινίσεις για τη συνέχεια της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι». Από το ΚΙΝΑΛ, ο Θ. Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης, μίλησε για «μεθόδευση για πάγωμα της δικαστικής έρευνας». Στο Ποτάμι μιλούν για «βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ» στην «ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση».

  • Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίου προκάλεσαν καταγγελίες για κακοδιαχείριση από τον δήμο Μαραθώνα του υλικού που προσφέρθηκε (ρουχισμός, συσκευές, τρόφιμα κ.ά.) στους πυρόπληκτους στο Μάτι. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσε εντολή χτες να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Νέες κερδοφόρες μπίζνες για το κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, που αποτελεί άλλον έναν κρίκο για την εξασφάλιση μεγαλύτερης κερδοφορίας για το κεφάλαιο και την υπονόμευση της λαϊκής ανάγκης για φτηνή και ασφαλή μετακίνηση.

Προβλέπει, όσον αφορά τα υδατοδρόμια, την παράδοσή τους στους επιχειρηματικούς ομίλους είτε εξολοκλήρου είτε μέσω ΣΔΙΤ. Οσο για τη χρηματοδότηση, επειδή τα υδατοδρόμια χαρακτηρίζονται έργο στρατηγικής σημασίας, σημαίνει ότι θα δοθεί πακτωλός χρημάτων είτε από κοινοτικά κονδύλια είτε μέσω ΣΔΙΤ, ενώ κέρδη προσδοκούν και οι κατασκευαστικές εταιρείες.

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προωθείται η επέκταση του κανονισμού 1370/2007 για την «απελευθέρωση» των οδικών επιβατικών αστικών συγκοινωνιών, επανακαθορίζοντας το θεσμικό τους πλαίσιο με πρόσχημα τη «διασφάλιση της συνεχούς παροχής αστικών μεταφορών επιβατών». Προβλέπει ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει τη δυνατότητα να προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης της δημόσιας αστικής οδικής μεταφοράς επιβατών σε ιδιωτικές εταιρείες. Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται σε αυτήν τη φάση οι αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων τοποθετήθηκαν θετικά στην ουσία του νομοσχεδίου, εκφράζοντας επιφυλάξεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, κυρίως διαχειριστικά. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, αν και βρήκε τις περισσότερες διατάξεις για την κατασκευή και λειτουργία των υδατοδρομίων θετικές.

Εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Στον αντίποδα, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξε ότι είναι ενταγμένο στον στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, με το λαό να «πληρώνει τη νύφη», είτε αυτό αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων έργων και υποδομών είτε τις πανάκριβες μεταφορές.

Εστιάζοντας τα υδατοδρόμια, σημείωσε ότι η κατασκευή τους «δεν αφορά τις ανάγκες των νησιωτών, για την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, αλλά μια ακόμη μεγάλη μπίζνα για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επιδοτηθούν, μάλιστα, από κοινοτικά προγράμματα και τον κρατικό προϋπολογισμό». Η Δ. Μανωλάκου ανέδειξε ότι ο ιδιώτης θα καθορίζει ακόμα και τα τιμολόγια υπηρεσιών του υδατοδρομίου προς τα υδροπλάνα.

Αντίστοιχα, για το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου επισήμανε ότι «προωθείται παραπέρα η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, με χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο και αύξηση του κομίστρου για τη λαϊκή οικογένεια, ώστε να υπάρχει μεγιστοποίηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συνεχή μέτρα για «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον»

Στη διαμόρφωση του «ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος» που προωθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση κεφαλαίων που λιμνάζουν, εντάσσεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τίτλο «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών».

Πρόκειται για νομοθέτημα, που προβλέπει σωρεία από ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των υπηρεσιών που παρέχονται από Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, δηλαδή τα Νομικά Πρόσωπα που διαχειρίζονται, διαπραγματεύονται και κλείνουν διακανονισμούς σχετικά με μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις κ.ο.κ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι στη βάση των νέων μέτρων απελευθέρωσης του συστήματος που επιβάλλονται από την ΕΕ, «η κυβέρνηση προσαρμόζει πλήρως την ελληνική νομοθεσία με αυτή της ΕΕ, ώστε να λειτουργήσει ενιαία το συνολικό μοντέλο λειτουργίας των άυλων τίτλων σε όλη την ΕΕ».

Ακόμα λαμβάνονται μέτρα προστασίας των επενδυτών αυτού του τομέα, όπως π.χ. σε περίπτωση πτώχευσης ή αφερεγγυότητας κ.λπ., ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις συνοδεύονται και με μέτρα για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, υποτίθεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του διασυνοριακού εγκλήματος. Σχολιάζοντας, ο Σ. Βαρδαλής αναφέρθηκε στα αμέτρητα τέτοια μέτρα που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται λόγος για πάταξη της φοροδιαφυγής των επιχειρηματικών ομίλων, όταν υπάρχουν η ελευθερία κίνησης κεφαλαίου - βασικό χαρακτηριστικό του καπιταλισμού - οι φορολογικοί παράδεισοι, αλλά και οι νόμιμες φοροαπαλλαγές των ομίλων, ενώ στην πράξη το μόνο αποτέλεσμα ήταν η παραπέρα κλιμάκωση κάθε φορά της φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμούν την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει, αύριο Πέμπτη 27/9 και ώρα 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, συγκέντρωση - εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ (27/9/1941).

Καλούνται τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης, να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση με τα λάβαρα και τις σημαίες της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Επανόρθωση

Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη», στο αναγγελτικό για την επίσκεψη του Κ. Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, στην Αυστραλία, μπήκαν γραμμές από άλλο θέμα που βρισκόταν στην ίδια σελίδα, για τις συναντήσεις του Α/ΓΕΝ με στρατιωτικούς παράγοντες στις ΗΠΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες για την άθλια κατάσταση σε δασοπροστασία, πυρόσβεση, πολιτική προστασία

Σε σχόλιό του για την επιβράδυνση της έρευνας για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Παρά την αλλαγή στάσης, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η προσπάθεια επιβράδυνσης της διαδικασίας για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες, με τη δικαιολογία της αναμονής του πορίσματος των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Οι δύο διαδικασίες μπορούν να προχωρούν κανονικά, χωρίς η πρόοδος της μιας να εξαρτάται ή να εμποδίζεται απ' την πρόοδο της άλλης.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών, τόσο στη σημερινή όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την άθλια κατάσταση στους τομείς δασοπροστασίας, πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας».

Στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στην Αυστραλία

Επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποιεί αυτήν τη βδομάδα ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, όπου θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ, ενώ θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εργατικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς, τις ελληνικές κοινότητες, καθώς και με το ΚΚ Αυστραλίας.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής: Στη Μελβούρνη σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στο εστιατόριο «Κέντρο», 1ος όροφος, 27 - 29 Eaton Mall, Oakleigh.

Στο Σίδνεϊ την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη και ώρα 2 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας, 206 Lakemba Street, Lakemba. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και αφιέρωμα στο εργατικό - πολιτικό τραγούδι.

Ο «Αρης» σε γειτονιές της Αθήνας

Το θεατρικό έργο «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη και ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη, «ταξιδεύει» σε γειτονιές της Αθήνας, σε παραστάσεις που οργανώνουν ΚΟ του ΚΚΕ και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 100χρονα του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

-- Την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη, στις 7.45 μ.μ., οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στο κινηματοθέατρο «Μαρία Ελενα (ΟΝΑΡ)», στους Αγίους Αναργύρους.

-- Την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., η ΤΕ Πειραιά καλεί στο Κηποθέατρο Νίκαιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ