ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της θέσης του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή

Την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στη Νομική, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του Κόμματος «Για την Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων». Την παρουσίαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής (είσοδος από Σόλωνος, 1ος όροφος).

Η πρόταση του Κόμματος για την Προσχολική Αγωγή, που επεξεργάστηκε το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελεί εξειδίκευση της προγραμματικής αντίληψης του ΚΚΕ και για πρώτη φορά - τουλάχιστον από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα - εξετάζει ενιαία τις ανάγκες της προσχολικής ηλικίας, από το σημείο που τελειώνει η άδεια μητρότητας, μέχρι την ηλικία των έξι χρόνων, οπότε το παιδί πηγαίνει στο σχολείο. Μια ηλικία με αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη σημασία για τα επόμενα βήματα του παιδιού στη ζωή και για το τι άνθρωπος θα γίνει.

Με αυτήν την έννοια το ΚΚΕ δεν διαχωρίζει τα παιδιά και τα βρέφη λέγοντας ότι μέχρι μια ηλικία δεν είναι τάχα απαραίτητη η Προσχολική Αγωγή και είναι στην ευθύνη της οικογένειας. Αντίθετα, θεωρεί ότι είναι στην ευθύνη του κράτους να εξασφαλίζει για όλα τα παιδιά από την πιο μικρή ηλικία μια θέση σε ποιοτικές δομές Προσχολικής Αγωγής, ώστε ισότιμα όλα τα παιδιά να προσλαμβάνουν το πλήθος των παραστάσεων, τη φροντίδα και την αγωγή που θα τους βοηθούν να αναπτύξουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους, παρακολουθώντας ένα ενιαίο πρόγραμμα επιστημονικά επεξεργασμένο για κάθε φάση της ανάπτυξής τους.

Οπως σημειώνεται σχετικά στο ίδιο το κείμενο της πρότασης του ΚΚΕ: «Βασικό χαρακτηριστικό της αντίληψής μας είναι ότι μετατρέπει σχεδιασμένα την υπόθεση της διαπαιδαγώγησης των παιδιών αυτής της ηλικίας σε υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι απλά στενά της οικογένειας. Με τον τρόπο αυτόν απελευθερώνεται η γυναίκα και η οικογένεια από την αποκλειστική ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών. Ετσι όμως ουσιαστικοποιείται και αναβαθμίζεται και η ευθύνη της οικογένειας απέναντι στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της.

(...) Με αυτήν την έννοια, η θέση του ΚΚΕ για την ευθύνη της κοινωνίας για την ανατροφή των παιδιών δεν μειώνει τη σημασία ούτε της γονικής ευθύνης ούτε της στοργικής σχέσης γονιού - παιδιού. Απεναντίας, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για μια πιο ουσιαστική και ποιοτική ενασχόληση του γονέα με το παιδί του».

Με αυτό το πνεύμα, το ΚΚΕ, τόσο μπροστά στην εκδήλωση όσο και γενικότερα, απευθύνεται με την πρότασή του στους γονείς, τους εργαζόμενους σε δομές Προσχολικής Αγωγής, τους παιδαγωγούς και τους φοιτητές των αντίστοιχων Τμημάτων, όχι μόνο της προσχολικής, αλλά και της σχολικής εκπαίδευσης, δεδομένης της μεγάλης σημασίας της Προσχολικής Αγωγής για όλη την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών και τη διαπαιδαγώγησή τους. Τους καλεί να συζητήσουν, να καταθέσουν την εμπειρία και τον προβληματισμό τους, να κάνουν την πρόταση του Κόμματος όπλο στην πάλη τους που θα μπολιάζει τις διεκδικήσεις του κινήματος για το παρόν και το μέλλον.

Πατριδογνωμόνιο
Η μεγάλη ανατριχίλα

Αμα κοιτάς την άβυσσο συνεχώς, στο τέλος σε τραβάει μέσα. Και πάει πολύς καιρός, που στον τόπο μας η κοινωνία στριμώχτηκε κι υποχρεώθηκε να κοιτάει την άβυσσο ακόμα κι όταν κοιμάται. Η εξοικείωση με το τέρας πολλαπλασίασε τα μικρά τέρατα που μπορεί να ξυπνήσουν υποκειμενικά στον καθένα και στην καθεμιά μέσα του, αλλά και αντικειμενικά στον καλλιεργημένο φιδότοπο της κυρίαρχης τρέχουσας τάξης πραγμάτων. Πάνε δεκαετίες που βλέπουμε στα κανάλια, στα τάμπλετ και τους υπολογιστές τα λιντσαρίσματα, τους πυροβολισμούς, τις εκτελέσεις για ψύλλου πήδημα απ' άκρη σ' άκρη της Γης. Να πολλαπλασιάζονται, να ενδύονται πολιτικό μανδύα, να διχάζουν κοινότητες και λαούς απ' την άμβλωση έως το χρώμα του δέρματος, κι απ' τον αντισημιτισμό έως τον αντιμουσουλμανισμό, απ' την υπέρβαση του ορίου αμύνης έως την κατάχρηση δικαιώματος, απ' τα βιντεοπαιχνίδια online μέχρι τα παιχνίδια της κρατικής βίας με τον πραγματικό ή ελεγχόμενο ακτιβισμό αιχμής.

Κι έτσι πολύ γρηγορότερα του αναμενόμενου, η ...γνωστή κι απ' την έβδομη τέχνη ως την ερμηνεία της Βίβλου και του Κορανίου αμερικανιά ως προς το λεξιλόγιο που ντύνει τη βία και τον νόμο του Λιντς κατά περίσταση πότε με πατριωτισμό (όπου ξεφυτρώνει στολή), πότε με τρομοκρατία (όπου ξεφυτρώνει κουκούλα), έφτασε και στα καθ' ημάς. Οσα πρόσημα κι αν της βάλεις, η άβυσσος παραμένει άβυσσος και δεν είναι ούτε σχηματικά η ψυχή του ανθρώπου, αλλά του κτήνους. Οποιανού δεν του σηκώθηκε η τρίχα βλέποντας τα βίντεο των «αγανακτισμένων - τρομοκρατημένων» πολιτών και των ένστολων πάνοπλων υπερασπιστών του «νόμου και της τάξης» απέναντι στον Ζακ, είτε παγιδευμένο είτε σε κατάσταση αμόκ είτε ξαπλωμένο και εξουδετερωμένο και αιμόφυρτο, όποιου δεν του κοκκίνισε η τσίπα τα μάγουλα (ιδιότητα μόνον του ανθρώπινου είδους) μόλις που προλαβαίνει να σκεφτεί ότι είναι ήδη στη θέση του επόμενου Ζακ, όταν βρεθεί η... καταλληλότερη στιγμή χειραγώγησης των τυφλών της αβύσσου του φασισμού.

Ολοι λένε πως ένας ή δύο μες στο τρομοκρατημένο, αποκτηνωμένο, εκφασισμένο ενσυναίσθητα ή ανεπαισθήτως πλήθος, υπήρξαν άνθρωποι στο μπόι του ανθρώπου και αντιστάθηκαν στο αποτρόπαιο. Κι όμως! Δε βρέθηκε ούτε ένα βίντεο αυτών των ανθρώπων να τους δούμε φάτσα κάρτα, να τους ακούσουμε, να τους θαυμάσουμε, να παρηγορηθούμε με τις πυγολαμπίδες που οριοθετούν την άβυσσο. Κι αυτό δεν θέλω να σκεφτώ ότι μπορεί κάποιος να το πετάξει ως ευθύνη από πάνω του λέγοντας πως δεν θέλησε να τους εκθέσει ή να τους στιγματίσει τελικά ως καλούς και γενναίους. Γιατί αν όλα τα κινητά, ερασιτεχνικά κι επαγγελματικά, στρέφονται μόνο προς την καταγραφή του φόνου τότε, δυστυχώς, έστω κι άθελα δεν θα δείξουν ποτέ την ταμπέλα εξόδου απ' το ναρκοπέδιο στο οποίο περπατάμε εκλαμβάνοντάς το ως χαρτογραφημένο. Από κείνη τη μέρα το γαλλικό παιδικό τραγούδι για τον Ζακ, που ρωτάει «κοιμάστε;», νομίζω ότι ήδη στοιχειώνει όσους καμώνονται ότι η δικαιοσύνη αποδίδεται μόνο στην ηλικία της άναρθρης αθωότητας... Για να μην υπάρξει επόμενος Ζακ, εκτός από τον ήλιο, θέλει και η αυτοψία του βίντεο δουλειά πολλή, για να γυρίσει ανάποδα την άβυσσο στους ιδιοκτήτες της.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 30 Σεπτέμβρη

  • Στις 10.30 π.μ., η ΚΟΒ Τριχωνίδας διοργανώνει στο κέντρο «Χαραυγή», στο Καινούργιο, εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος, με τίτλο «Η δράση του ΚΚΕ στην περιοχή Τριχωνίδας. Οι πρώτοι κομμουνιστές στο Καινούργιο». Ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η 100χρονη δράση του Κόμματος» και ο Γιώργος Λάμπρου, στέλεχος του ΚΚΕ, με θέμα «Από τους πρώτους κομμουνιστές στο Καινούργιο έως τις μέρες μας». Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
  • Στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία του Αη Γιώργη, στον Κηφισό, εκδήλωση για τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή στις 29 Σεπτέμβρη 1944, ενάντια στους Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους.
  • Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Πειραιά καλεί στο Κηποθέατρο Νίκαιας, όπου οργανώνει θεατρική παράσταση με το έργο «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη και ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη.

Την Κυριακή 7 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., οι ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών, Θηβών και Τζ. Κένεντι) εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές του Μπλόκου Περιστερίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Καρασούλος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.

Συναυλία κλασικής μουσικής για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιεί συναυλία κλασικής μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, με έργα των Αλέκου Ξένου και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, την Τετάρτη 17 Οκτώβρη 2018 στις 19.30 (ώρα προσέλευσης 19.00), στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κολοβού.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ