ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επικαλείται προκλητικά ... άγνοια για τα «καζάνια του θανάτου» σε Πέραμα και Δραπετσώνα

Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα οξυμένα προβλήματα από τις δεξαμενές πετρελαίου στο Πέραμα, στη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τα οποία κατήγγειλε με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος επίτροπος, K. Βέλα, απαντώντας στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, δηλώνει ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει, στο παρόν στάδιο, στοιχεία που να τεκμηριώνουν μια τέτοια παράβαση», αναφερόμενος σε παράβαση της ευρωενωσιακής νομοθεσίας, την οποία επικαλείται, κατά την προσφιλή τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καταστροφική για την υγεία και το περιβάλλον δράση του κεφαλαίου. H πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ίδια η νομοθεσία της ΕΕ με τις αρχές, τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις της, αποτελεί τη νομική βάση, με τη σύμπραξη του αστικού κράτους, για τη «νόμιμη» παραβίαση των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων για ποιότητα ζωής αντίστοιχη με τα επιτεύγματα και τις δυνατότητες της επιστήμης σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει αναπάντητο το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για άμεση μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών εκτός κατοικημένων περιοχών, αδιαφορώντας για τον παράγοντα του Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ), τόσο στο Πέραμα όσο και στη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου μαζί με τις λαϊκές κατοικίες συνυπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και άλλες μονάδες, επικίνδυνες για την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτές. Κίνδυνος, την αποτροπή του οποίου ούτε η ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί ούτε καμιά αστική κυβέρνηση έχει στις προτεραιότητές της.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά για την περίπτωση της εταιρείας «Oil One» - που οι δεξαμενές πετρελαιοειδών και χημικών αποβλήτων της προκαλούν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος, την έντονη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή - δηλώνει αβεβαιότητα για το «εάν εκτελεί δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων» υπαγόμενων στην «οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών». Και όμως, αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στην ίδια την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η νέα δραστηριότητα της εταιρείας αφορά σε σύστημα «επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων» δυναμικότητας άνω των 1.200 τόνων των εν λόγω επικίνδυνων αποβλήτων σε μέρα αιχμής και σε μία μόνο 8ωρη βάρδια εργασίας.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με βάση τα παραπάνω σημειώνει πως «προκύπτει ξεκάθαρα η προσπάθεια της ΕΕ να συγκαλύψει τις διαχρονικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και της ίδιας της εταιρείας για τη δυσοσμία και τις άλλες επιπτώσεις, που απειλούν την υγεία και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του λαού της Δραπετσώνας και των άλλων εργατοσυνοικιών της ευρύτερης περιοχής.

Το ΚΚΕ, με πλήθος παρεμβάσεών του, αλλά και στη συγκεκριμένη Ερώτηση έχει καταγγείλει ότι μπροστά στην καπιταλιστική ανάκαμψη, στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνηση, κεφάλαιο, με βάση και τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, δεν λογαριάζουν την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ο ρόλος της ΕΕ: Υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων, εχθρικός για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που συνεχίζουν και θα συνεχίσουν τις μαζικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους παλεύοντας για τα ζητήματα της υγείας του λαού, της ασφάλειας στους χώρους κατοικίας και δουλειάς, της προστασίας του περιβάλλοντος».

ΚΟΡΩΠΙ
Εντονες αντιδράσεις στα σχέδια χωροθέτησης ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ

Το ανενεργό λατομείο που η κυβέρνηση μεθοδεύει να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ

INTIME NEWS

Το ανενεργό λατομείο που η κυβέρνηση μεθοδεύει να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ
Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε χτες στο Κορωπί, με θέμα τα σχέδια κυβέρνησης και Περιφέρειας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, σύμφωνα με αυτά, σχεδιάζεται η χωροθέτηση ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σε ανενεργό λατομείο της περιοχής, όπως και σε αντίστοιχο στα Μέγαρα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο απαιτώντας να μην υλοποιηθούν αυτοί οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, που ο πρόεδρός του Δ. Μέντης παραβρέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί τη διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ιδιαίτερα για το χώρο του ανενεργού λατομείου Κυριακού, που όπως φαίνεται η κυβέρνηση και η Περιφέρεια σχεδιάζουν να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ, το ΕΚ υπογραμμίζει ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, γιατί βρίσκεται εντός της βιομηχανικής ζώνης και πλησίον του οικιστικού ιστού με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Κορωπίου. Προσθέτει επίσης ότι η όποια πιθανή διαρροή θα μολύνει ανεπανόρθωτα τον ήδη επιβαρυμένο υδροφόρο ορίζοντα.

Αλλωστε, αίτημα των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια είναι η συγκεκριμένη περιοχή του λατομείου να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στο λαό της περιοχής και αντί αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Περιφέρεια διαλέγουν τον δρόμο των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

«Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα υποδομής στην Ανατολική Αττική, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα 99 θύματα, αντί να προχωρήσει την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, αντί να φτιάξει ένα νοσοκομείο που τόσο έχουμε ανάγκη, έρχεται σε μία επιβαρυμένη περιοχή να την κάνει ακόμα χειρότερη. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Απαράδεκτη η μεθόδευση της κυβέρνησης

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που είχε προσκληθεί, όπως και βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα. Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η μεθόδευση της κυβέρνησης, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί του περιεχομένου της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην επιλογή αυτή και δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων. Οπως είπε, είναι «εκ του πονηρού» η επίκληση της χωροθέτησης από το 2003, καθώς πλέον «δεν είναι ίδια η περιοχή, με την επιβάρυνση, τη βιομηχανική ζώνη» που έχει δημιουργηθεί κ.λπ. «Ολο αυτό δείχνει την πλήρη αποτυχία του περιφερειακού σχεδιασμού και της πολιτικής που ακολουθήθηκε διαχρονικά στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και από τη σημερινή και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι «ο υπερκορεσμός της Φυλής να αξιοποιείται για να εκβιάζονται οι κοινωνίες να αποδέχονται λύσεις - μπαλώματα και άρον άρον». Αναδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για «τεχνική αστοχία», σημείωσε ότι το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι το σκουπίδι «αντιμετωπίζεται ως "μπίζνα"», που αποφέρει κέρδη. Οπως είπε, «χρειάζεται εθνικός διαπεριφερειακός σχεδιασμός, χωρίς εργολάβους, ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης», γιατί «το πρόβλημα δεν είναι μόνο εδώ. Είναι και στην Κέρκυρα, στην Πελοπόννησο κ.α. Είναι ολόκληρη πολιτική που εφαρμόζεται και δημιουργεί τέτοια προβλήματα».

Υποκριτική ήταν η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Π. Φιλίππου, που την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια προωθεί αυτές τις μεθοδεύσεις, ο ίδιος δήλωσε αντίθετος και ενώ στηρίζει την κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τη διαφωνία τους κατέθεσαν και οι βουλευτές της ΝΔ που παραβρέθηκαν, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν το πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της διαχείρισης, που αποτελεί την πηγή του προβλήματος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο βίντεο εμπλέκει δύο άτομα που δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν

Νέο βίντεο είδε χτες τη δημοσιότητα, που καταγράφει τη στιγμή κατά την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος προσπαθεί να μπει σε ταχυφαγείο της περιοχής για να πάρει ένα μπουκάλι νερό. Ο νεαρός - να υπενθυμίσουμε - εξουδετερωμένος, πεσμένος, βαριά τραυματισμένος, αιμόφυρτος μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από τον κοσμηματοπώλη και τον δεύτερο καταστηματάρχη, υπέστη βάρβαρη επίθεση και από τους αστυνομικούς λίγες ώρες πριν πεθάνει.

Στο νέο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 6 δευτερολέπτων, φαίνεται ο Ζακ, ενώ εμπλέκονται και άλλα δύο άτομα. Ο ένας μάλιστα με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται ξεκάθαρα να έχει κάποιο ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν κληθεί από την Αστυνομία για να ερευνηθεί τι ρόλο παίζουν. Επίσης, εντύπωση προκαλεί πως στα πρώτα βίντεο που είδαν τη δημοσιότητα, το άτομο με τα ίδια ρούχα φαίνεται να εμφανίζεται δίπλα στους αστυνομικούς την ώρα που ο Ζακ είναι αιμόφυρτος.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η οικογένεια του νεκρού από την πρώτη στιγμή ζήτησε τη συλλογή του βιντεοληπτικού υλικού, ενώ σημασία έχει και η επεξεργασία του υλικού καρέ - καρέ. Νέες καταθέσεις επίσης, που έρχονται στη δημοσιότητα, καταδεικνύουν ότι ο Ζακ ζητούσε βοήθεια αρκετή ώρα πριν φτάσει στο κοσμηματοπωλείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, αποδεικνύεται πως το μαχαίρι δεν ήταν του θύματος, αλλά του δεύτερου κατηγορούμενου.

Να σημειώσουμε ότι με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας την περασμένη Δευτέρα ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού. Η απίστευτη βιαιότητα με την οποία συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί σε έναν άνθρωπο ημιθανή, ίσως ήδη νεκρό, όχι μόνο αποτελεί πράξη βαρβαρότητας, αλλά αποκαλύπτει και τον προσανατολισμό της Αστυνομίας στην καταστολή».

Τραγωδία στον Εβρο με πέντε νεκρούς

Ακόμη ένα τραγικό περιστατικό, που σχετίζεται με την είσοδο ξεριζωμένων στη χώρα μας, σημειώθηκε στον Εβρο, με απολογισμό πέντε νεκρούς.

Συγκεκριμένα, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, 11 άνθρωποι προσπάθησαν να διασχίσουν τον ποταμό, με αφετηρία το σημείο Ενέζ στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. Εξαιτίας, όμως, της βροχόπτωσης και των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να βρεθούν μέσα στα παγωμένα νερά του ποταμού. Τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να κολυμπήσουν πίσω στις τουρκικές ακτές. Νωρίτερα μια σύζυγος ενός επιβαίνοντος ειδοποίησε τις αρχές. Οι άνδρες που επιχείρησαν στο σημείο κατάφεραν να εντοπίσουν και να διασώσουν τέσσερα άτομα. Οι τουρκικές αρχές εντόπισαν επίσης στην περιοχή πέντε σορούς, ενώ ακόμη δύο πρόσφυγες αγνοούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ