ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΡΥΔΙΚΗ
ΦΩΤΟ

Οι φίλοι του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗ, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρουν 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης στη μνήμη του, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου που «έφυγε» από κοντά μας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗ, δευτεροετούς φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας στις 24 Σεπτέμβρη 2013, σύντροφοί του από τον Βόλο προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ 70 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Νέας Ιωνίας.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της μητέρας μου ΘΩΜΑΗΣ ΚΑΠΝΟΓΙΑΝΝΗ, αταλάντευτης κομμουνίστριας, που «έφυγε» από κοντά μας την 1/9/2018, και του αδερφού της ΚΩΣΤΑ ΖΙΩΓΑΚΗ, που έπεσε σε ενέδρα στη μεγάλη επιχείρηση στον Κόζιακα και σκοτώθηκε από τους φασίστες το 1947 σε ηλικία 17 χρόνων, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟ Καρδίτσας.

Ο γιος και ανιψιός Καπνογιάννης Κώστας

  • Στη μνήμη της γιαγιάς μου ΘΩΜΑΗΣ ΚΑΠΝΟΓΙΑΝΝΗ, που «έφυγε» από τη ζωή την 1/9/2018, προσφέρω στο ΚΚΕ το ποσό των 30 ευρώ μέσω ΚΟ Καρδίτσας.

Η εγγονή της Θωμαή Καπνογιάννη

***

H ΚΟΒ Παλαμά του ΚΚΕ στη μνήμη των ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΔΕΚΑ και ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΠΟΥΤΑ, μελών της ΚΟΒ, καθώς και των ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ ΤΣΙΓΑΡΔΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μαχητριών του ΔΣΕ και επαναπατρισθεισών πολιτικών προσφύγων, προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 45 ευρώ (ως πρώτη δόση είχε προσφέρει άλλα 80 ευρώ).

***

ΦΩΤΟ

Το πρωί στις 11 του Σεπτέμβρη 2018 «έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη μας ΛΟΥΚΙΑ, σύζυγος του Θανάση Βουλγαρόπουλου, κόρη του Γκιουζέπε - Ραούλ Τουρμπίνο, κατοίκου Σαβόνας Λιγουρίας, και της Ντότο Μαργαρίτας, κατοίκου Σαν Λορέντζο του Πιερμόντε. Η Λουκία γεννήθηκε στην πόλη Βεντιμίλια της Βόρειας Ιταλίας στις 20 Αυγούστου 1933. Μεγάλωσε, πήγε στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στη Σχολή μόδας του Συνδικάτου της πόλης Σαβόνα.

ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ
Ο πατέρας της Γκιουζέπε - Ραούλ ήταν μηχανοδηγός στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, κομμουνιστής από τα νεανικά του χρόνια, γι' αυτό τον μεταθέσανε στη Νότια Ιταλία επειδή αρνήθηκε να γίνει μέλος του φασιστικού κόμματος της Ιταλίας.

Ο αδερφός του ήταν επίσης κομμουνιστής γι' αυτό στάλθηκε από την αρχή του πολέμου στην πρώτη γραμμή του ιταλοελληνικού μετώπου, όπου σκοτώθηκε την πρώτη βδομάδα.

Ο γιος του αδερφού του, μαζί με τον φίλο του και αρραβωνιαστικό της αδερφής του στάλθηκαν στο ανατολικό μέτωπο και δεν γύρισαν κι αυτοί ποτέ.

Η γυναίκα του αδερφού του και μητέρα δεν πήρε ποτέ σύνταξη από το ιταλικό κράτος για πολιτικούς λόγους και έως το τέλος της ζωής της περίμενε τον γιο της να επιστρέψει από το μέτωπο.

Η Λουκία απεβίωσε το πρωί στις 11 του Σεπτέμβρη, στις 21 του ίδιου μήνα έγινε η τελετή του αποχαιρετισμού. Θα αποτεφρωθεί και η στάχτη θα μεταφερθεί στην Ελλάδα και θα ταφεί στο Νεκροταφείο του χωριού του άνδρα της, στις Καστανιές του Κιλκίς.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας Λουκίας προσφέρουμε στο ΚΚΕ 500 ευρώ.

Ο σύζυγος Θανάσης Βουλγαρόπουλος και τα παιδιά τους

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών του ΒΕΡΒΕΡΗ και ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ο Θανάσης Βουλγαρόπουλος προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 40 μέρες από τον αναπάντεχο χαμό του συντρόφου ΡΑΔΑ ΓΙΑΝΝΗ από τα Αθυρα Πέλλας. Την Κυριακή 7 Οκτώβρη θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνό του στα Αθυρα Πέλλας.

Γεννήθηκε το 1945 στα Αθυρα σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Γαλουχήθηκε από αυτή με τις ιδέες της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, αγωνίστηκε στη συνέχεια για μια δίκαιη κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Υπήρξε για αρκετά χρόνια Γραμματέας στην Κομματική Οργάνωση Βάσης Αθύρων του ΚΚΕ, πιστό μέλος του Κόμματος. Οραματίστηκε μιαν άλλη κοινωνία και αγωνίστηκε γι' αυτή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΛΚΕΡΙΔΗΣ
Στη μνήμη του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα, η γυναίκα του Μαγδαληνή Ράδα και τα παιδιά του Σάκης και Μαρία προσφέρουν ενίσχυση στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ Αθύρων - Ραχώνας της Πέλλας, 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο Βαγγέλης Γκιλάκης και η Ελπίδα Κακναβάτου προσφέρουν στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Βριλησσίων.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΗΛΙΑΣ Νικ. ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ («Αυγερινός»), ηρωικός μαχητής της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, «έφυγε» από κοντά μας στις 17/8/2018 και ενταφιάστηκε στον τόπο του που τόσο πολύ αγαπούσε, την Ανω Αγόριανη - Επτάλοφο Παρνασσού.

Γεννήθηκε το 1924 στην Ανω Αγόριανη Παρνασσού και από μικρή ηλικία οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ της περιοχής του. Υπηρέτησε στο Αρχηγείο Παρνασσίδος και υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Αλεξάνδρου («Διαμαντή») έλαβε μέρος σε πολλές μάχες μαζί του.

Μετά από απόφαση του Αρχηγείου Παρνασσίδος ξεκίνησε, ως επικεφαλής 300 οπλιτών και αόπλων Ρούμελης, «ηρωική πορεία» και έφτασε από τη Ρούμελη στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ στο Γράμμο. Εκεί υπηρέτησε στη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ και του απονεμήθηκε ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού.

Σε μια από τις μάχες που δόθηκαν στο Γράμμο τραυματίστηκε σοβαρά, στις 20 Ιούλη 1948, μέρα της γιορτής του.

Με διάταγμα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, το 1949, του απονεμήθηκε ο βαθμός του Υπολοχαγού (δημοσίευση στο τελευταίο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης του Βουνού).

Μετά το σοβαρό τραυματισμό του και την πολυετή νοσηλεία του σε νοσοκομεία της Αλβανίας, έφτασε στη ΛΔ της Ρουμανίας. Εξαιτίας του βαρύτατου τραυματισμού του είχε για το υπόλοιπο της ζωής του αναπηρία 70%.

Στη Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, δούλεψε σκληρά και έκανε οικογένεια με την επίσης ανάπηρη αγωνίστρια Ανθυπολοχαγό του ΔΣΕ Αφροδίτη Καραντζά («καπετάνισσα Βούλα»). Απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, την Ασημίνα και τον Νίκο. Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του τον Ιούνη του 1971.

ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ
Το υπόλοιπο της ζωής του έζησε στην Αθήνα και στο χωριό του, Ανω Αγόριανη Παρνασσού. Από τους γάμους των παιδιών του απέκτησε τρεις εγγονές, έναν εγγονό και πέντε δισέγγονα. «Εφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 94 ετών.

Κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του η οικογένειά του τον αποχαιρέτησε με τον ύμνο του ΕΛΑΣ και τουφεκιές που αντιλαλούσαν στις κορυφές του Παρνασσού. Ο εγγονός του Ηλίας τον σκέπασε με τη σημαία του Κόμματος, στου οποίου τις αρχές έμεινε πιστός και πάντα δίπλα του μέχρι το τέλος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 ημερών από το θάνατό του, στη μνήμη του οι οικογένειες του γιου και της κόρης του προσφέρουν το ποσό των 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου, και 300 ευρώ στο Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

***

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την απώλεια του συζύγου και πατέρα μας, συντρόφου ΑΛΕΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, συνεπούς αγωνιστή και μέλους του Κόμματος, προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Θέρμης της ΤΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, 500 ευρώ ως πρώτη δόση για την ενίσχυση του Κόμματος.

Η γυναίκα του Μαρία

Τα παιδιά του Γιώργος, Θοδώρα, Παύλος και Τατιάνα

***

ΦΩΤΟ

Την Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018 «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 72 ετών, ο σύντροφος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΤΕΡΙΩΤΗΣ, μέλος της ΚΟΒ Τυρνάβου του ΚΚΕ και γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Τυρνάβου.

Παιδί αντιστασιακών γονιών, βίωσε από τους πρώτους μήνες της ζωής του, μέσα από τη φυλακή, τις διώξεις και τους κατατρεγμούς και την προσφυγιά, ενός ανάλγητου καθεστώτος ενάντια σε όλους εκείνους που πάλευαν για έναν καλύτερο κόσμο, απαλλαγμένο από κάθε μορφή εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Από παιδί ακόμα ενστερνίστηκε τις αρχές του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, για τις οποίες πάλεψε σ' όλη του τη ζωή.

ΑΛΕΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Μετά τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ, όπου και παρέμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Είτε ως απλό μέλος του Κόμματος είτε από θέσεις ευθύνης υπερασπίσθηκε με συνέπεια τις αρχές και την πολιτική του Κόμματος.

Την περίοδο των μεγάλων ανατροπών του 1989-'91 στάθηκε αταλάντευτα πιστός στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, αντιπάλεψε με σθένος κάθε προσπάθεια παρέκκλισης από τις βασικές αρχές του Κόμματος. Οι παρατηρήσεις του, πολιτικά εύστοχες, συνέβαλαν στην ανασυγκρότηση των κομματικών δυνάμεων στον Τύρναβο.

Σημαντική ήταν η συμβολή του στο συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων - βιοτεχνών. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε πρωτεργάτης της ανασυγκρότησης του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Τυρνάβου. Παρά τα προβλήματα υγείας, έδινε καθημερινά τη μάχη για τα δικαιώματα των συνταξιούχων συμμετέχοντας με αυταπάρνηση σε όλους τους αγώνες.

Σύντροφε Θανάση, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Στη μνήμη σου σύντροφοι και φίλοι της ΚΟΒ Τυρνάβου του ΚΚΕ προσφέρουν στο Κόμμα που πιστά υπηρέτησες 120 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στην μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΟΝΤΑ, συζύγου και πατέρα, που «έφυγε» πριν από έναν χρόνο από κοντά μας, προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΤΟ Δράμας.

Βασιλική και Γιάννης Λιόντας

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης και αξέχαστης αδελφής μου ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΣΕΦΕΡΗ, που υπηρέτησε μέχρι το πρόωρο τέλος της ζωής της με αφοσίωση το ΚΚΕ, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, προσφέρω 100 ευρώ στο Κόμμα.

Ευανθία Σεφέρη

  • Στη μνήμη της αγαπημένης μας συντρόφισσας, ακούραστης κομμουνίστριας ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΣΕΦΕΡΗ προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μαρία, Στέφανος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΝΟΥ, για τους τρεις μήνες από το θάνατό της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 40 ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΟΝΤΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΟΝΤΑΣ
Τόνια Κατσάνου, Κατερίνα Λιναρδάτου

  • Στη μνήμη της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΝΟΥ προσφέρω στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, 20 ευρώ.

Λίλα


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΝΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΘΩΜΑΗ ΚΑΠΝΟΓΙΑΝΝΗ
ΘΩΜΑΗ ΚΑΠΝΟΓΙΑΝΝΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΖΙΩΓΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΖΙΩΓΑΚΗΣ

ΛΟΥΚΙΑ ΤΟΥΡΜΠΙΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΛΟΥΚΙΑ ΤΟΥΡΜΠΙΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΔΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΔΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΤΕΡΙΩΤΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΤΕΡΙΩΤΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ