ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανασταλούν οι εργασίες για ανεμογεννήτριες και ηλεκτρική διασύνδεση στη Λακωνία

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη στρατηγική της ΕΕ για το σχεδιασμό ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης, που θα μετατρέψει το δήμο Μονεμβασιάς και το νομό Λακωνίας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση των ευρωβουλευτών της, Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε τα εξής:

«Η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών, που προωθείται και από την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη με κατασκευή εναέριου δικτύου πυλώνων υψηλής τάσης, μετατρέπει με ταχείς ρυθμούς το δήμο Μονεμβάσιας, συνολικά το νομό Λακωνίας, σε απέραντο αιολικό πάρκο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προκατόχων της και της στρατηγικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση", ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, την προώθηση των λεγόμενων ΑΠΕ, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου. Τα παραπάνω έργα, που εκτελούνται σε κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικής αξίας, έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής.

Για το νομό έχουν αδειοδοτηθεί 1.052 MWΑΠΕ, από τα οποία 680 MW αφορούν αιολικά πάρκα και 349 MW, φωτοβολταϊκά. Μόνο για τα 9 από τα 35 αιολικά πάρκα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι πήραν επιδοτήσεις που φτάνουν τα 69.686.078 ευρώ, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες χρεώσεις.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα για:

Αμεση αναστολή εργασιών των πάρκων αυτών, επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων και εκπόνηση συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων.

Κατάργηση των τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων οικιακού και αγροτικού ρεύματος κατά 50%.

Αμεση υπογειοποίηση του δικτύου σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς της ΔΕΗ».

Κλείνει οριστικά το «Mega»

Με δύο αποφάσεις (2018 - 2019) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την Παρασκευή τις αιτήσεις, του «Mega» και των 112 εργαζομένων στο σταθμό, να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ με την οποία διατάχθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του σταθμού, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4496/2017.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι μετά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους σε προκηρυχθείσα διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το «Mega» από το Σεπτέμβρη του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων. Στη συνέχεια δεν υπέβαλε δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, ούτε συμμετείχε στη διαδικασία χορήγησης αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρο-εκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου». Η απόφαση του ΕΣΡ είχε ανασταλεί προσωρινά από το ΣτΕ και χτες εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας.

Εκδήλωση για τη θέση του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη στις 12.00 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα ASP1 E201) στις Βρυξέλλες με θέμα: «Οι επιπτώσεις της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μονεμβασιά και η θέση του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του Συλλόγου «ΑΡΤΕΜΙΣ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασιάς / Χερσονήσου Μαλέα».

Διακοπή της κυκλοφορίας στο κέντρο το Σαββατοκύριακο

Διακόπτεται κατά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας το πρωί του Σαββάτου, λόγω διεξαγωγής της 30ής Ποδηλατικής Σπαρτακιάδας, και το πρωί της Κυριακής λόγω του 10ου Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου «Greece Race for the Cure».

Συγκεκριμένα: Το Σάββατο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από τις 7 π.μ. έως τις 12 μ., στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και στη ΛΕΑ (όπου υπάρχει) κατά μήκος της διαδρομής Καλλιμάρμαρο (εκκίνηση) - Λ. Βασ. Ολγας - Λ. Αμαλίας - Πανεπιστημίου - Αγ. Κωνσταντίνου - Πλ. Μεταξουργείου - Αχιλλέως - Λ. Αθηνών - ΝΕΟ Αθηνών-Κορίνθου (έως το 59,8 χλμ.), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο.

Την Κυριακή η κυκλοφορία διακόπτεται τις ώρες 8 π.μ. έως 1 μ.μ., σε τμήματα των παρακάτω λεωφόρων και οδών: Λ. Βασ. Αμαλίας, Λ. Συγγρού, Λ. Βασ. Σοφίας, Ηρ. Αττικού, Λ. Βασ. Ολγας, Πανεπιστημίου, Μελεάγρου, Αραβαντινού, Κλεάνθους, Ακαδημίας, Βασ. Γεωργίου Β', Σταδίου, Φιλελλήνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ