ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η αστυνομία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα

Τα πρόσφατα γεγονότα σε αρχαιρεσίες Σωματείων και στα Εργατικά Κέντρα της Κατερίνης και πρωτύτερα της Καβάλας και της Πάτρας απέδειξαν ότι η αστυνομία προστρέχει ως αρωγός των μετέωρων διοικήσεων, ως μηχανισμός παρεμπόδισης και καταστολής των συνδικαλιστών που αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν τις νοθείες σε όλα τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.

Σε αυτά οι φιλεργοδοτικές διοικήσεις στήνουν νόθα «συνέδρια», αποκλείοντας συνέδρους και σωματεία. Εμφανίζουν δήθεν ψηφοφορίες όπου συνεχίζουν να ψηφίζουν ...ακόμη και τα δέντρα. Εμφανίζουν σωματεία - φαντάσματα, που τα γνωρίζουν μόνο οι εργοδότες. Εμείς οι συνταξιούχοι αστυνομικοί τα έχουμε βιώσει, στις δύσκολες στιγμές καθιέρωσης των Ενώσεων Αστυνομικών, από την πρώτη στιγμή. Τα ίδια συμβαίνουν και σε Ενώσεις Απόστρατων Αστυνομικών, από τους παραγοντίσκους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπου μας καλούσαν σε Γενική Συνέλευση, με δοτή εφορευτική επιτροπή, χωρίς να κάνουν καν Γενική Συνέλευση, παρουσία και της δικαστικής αντιπροσώπου, που ήταν εκεί μόνο για να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες.

Οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την εργοδοτική βία, τις απειλές για απόλυση, την απληρωσιά. Εμείς οι αστυνομικοί που δεχόμαστε τις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική δεν έχουμε καμία δουλειά στις διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η κυβέρνηση, κάθε φορά που υπάρχει εργατική κινητοποίηση, μας φέρνει έξω από τα εργοστάσια, αντιμέτωπους με τους εργαζόμενους. Η θέση μας πρέπει να είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών, στη μάχη που δίνουν με τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκδικώντας το δίκιο τους.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών επισκέφτηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και διαμαρτυρήθηκε για το ρόλο της αστυνομίας.

Κατήγγειλε αυτά που διαβάσαμε ή είδαμε και ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Δηλαδή ότι η αστυνομία έπαιξε ρόλο στις συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες. Ελεγχε ονομαστικά τους εισερχόμενους συνέδρους, κάτι που είναι αρμόδια να κάνουν μόνο τα εξουσιοδοτημένα όργανα των συνδικαλιστών, βάσει του καταστατικού του συνδικαλιστικού κινήματος. Είχε ρόλο στον αποκλεισμό συνέδρων, παρεμποδίζοντάς τους να εισέλθουν στο χώρο και να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, και αρκετές φορές άσκησε βία κατά συνδικαλιστών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την επίθεση με νέα αντεργατικά μισθολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, συνέχεια των αντιλαϊκών μέτρων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα συνεχίζει το δόγμα «νόμος και τάξη», σέρνοντας στα δικαστήρια συνδικαλιστές, αγωνιστές αγρότες, φοιτητές, φτωχά λαϊκά στρώματα που παλεύουν να υπερασπίσουν το σπίτι τους από τους πλειστηριασμούς.

Η καταστολή εντείνεται όταν Εργατικά Κέντρα προσλαμβάνουν μπράβους, με τη μορφή σεκιούριτι, όπως συνέβη στην Καβάλα, συνεχίζοντας την εργοδοτική βία και στους χώρους των αρχαιρεσιών.

Η κυβέρνηση, ιδιαίτερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να απαγορεύσει την εμπλοκή της αστυνομίας, των σεκιούριτι, ως μπράβων των αφεντικών στις αρχαιρεσίες.

Τα προβλήματα προκύπτουν από τις αυθαιρεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, από τα αντεργατικά του τσαλίμια στην εργοδοσία, αλλά και από την πολιτική εξουσία - πέμπτη φάλαγγα του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Ολα αυτά τα ενισχύουν οι θεσμοί επιβολής των ταξικών συμφερόντων των κυρίαρχων, όπως ο σκληρός πυρήνας του αστικού κράτους, η αστυνομία, με την οποιαδήποτε υπηρεσία της, την Ασφάλεια, μέχρι τα Σώματα των υπηρεσιών - μηχανισμών καταστολής του εργατικού κινήματος, των ΜΑΤ. Ακόμη και η αρμόδια Δικαιοσύνη δεν αρκείται στο αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο με το οποίο έχουν εξοπλίσει το πολιτικό - οικονομικό σύστημα των εργοδοτών, καίτοι - δήθεν - τυφλή, βλέπει ως δίκαιο μόνο το συμφέρον των εργοδοτών και βγάζει αποφάσεις με τις οποίες κρίνεται «παράνομη» σχεδόν κάθε διεκδίκηση των εργατών.

Τα όποια προβλήματα προκύπτουν στις συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες θα αναζητούν τη λύση τους στη μαζική συμμετοχή και στην όξυνση της συνείδησης και της πάλης των εργαζομένων, που θα παραμερίσουν τις ορντινάντσες των αφεντικών.

Οι νεότεροι αστυνομικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα να έχουν Ενώσεις, να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν, δεν χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση. Προκειμένου να κατακτηθεί, πριν από δεκαετίες, αγωνιστές αστυνομικοί δέχτηκαν την καταστολή του κράτους και των κυβερνήσεων. Η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά έξω από τις πύλες των εργοστασίων, ούτε στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ιδιαίτερα όσοι αστυνομικοί είναι γονείς, παιδιά, αδέλφια εργατών, δεν πρέπει να παίζουν τον βρώμικο ρόλο των εργοδοτών.


Τριαντάφυλλος ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ
Συνταξιούχος αστυνομικός

Ερωτήσεις του KKE στη Βουλή

Σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

Το ΚΚΕ πρόσφατα κατέθεσε μια σειρά από Ερωτήσεις στη Βουλή, με σκοπό την ανάδειξη προβλημάτων που απασχολούν τους πυροσβέστες.

Μετά από περιοδεία που πραγματοποίησε βουλευτής του ΚΚΕ στον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό Περιστερίου, κατατέθηκε Ερώτηση απαιτώντας από την κυβέρνηση την αναβάθμιση του Σταθμού από Γ' Τάξεως σε Α' Τάξεως, διότι καλύπτει ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται και πέραν των ορίων του δήμου Περιστερίου, την ενίσχυσή του με προσωπικό και τον εκσυχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού.

Στη συνέχεια κατέθεσε Ερώτηση για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκύρου, απαιτώντας να υπάρξει λύση από την κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση του Κλιμακίου σε εγκαταστάσεις και υποδομές που να πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες και την ενίσχυσή του με το απαραίτητο προσωπικό. Επίσης, με Ερώτηση ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή της Λακωνίας και των Κυθήρων.

Ακόμη, με Ερώτηση ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δόκιμοι πυροσβέστες, σχετικά με τη στέγαση και σίτισή τους. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της κυβέρνησης μετακινήθηκαν στην περιοχή της Αττικής, από την Πτολεμαΐδα που είναι η έδρα της σχολής για εκπαίδευση, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για την κάλυψη των εξόδων στέγασης και σίτισης.

Τέλος επανακατέθεσε Ερώτηση που αρχικά είχε κατατεθεί τον Ιούλη από το ΚΚΕ, διότι η κυβέρνηση δεν απάντησε. Στην Ερώτηση τονίζεται η αναγκαιότητα της πρόσληψης όλων των 105 επιτυχόντων - επιλαχόντων πυροσβεστών, από διαγωνισμό που προκηρύχτηκε το 2011. Ολα αυτά τα χρόνια, οι επιτυχόντες - επιλαχόντες καταβάλλουν προσπάθειες για να προσληφθούν και το ΚΚΕ έχει στηρίξει το δίκαιο αίτημά τους. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και το φετινό καλοκαίρι επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της οργανικής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος για την κάλυψη των σημερινών πραγματικών αναγκών, για την προστασία της ζωής, των κατοικιών και του δασικού πλούτου της χώρας μας.

«Λευτεριά! Λευτεριά! Η Αθήνα γιορτάζει!»

12 Οκτώβρη 1944, η μεγάλη συγκέντρωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας, στο Σύνταγμα
12 Οκτώβρη 1944, η μεγάλη συγκέντρωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας, στο Σύνταγμα
12 Οκτώβρη του 1944. Η Αθήνα απελευθερώνεται από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα. Οι συνεργάτες τους προσπαθούν να φυγαδευτούν. Ο δοσίλογος πρωθυπουργός Ράλλης παραιτείται, λέγοντας ότι θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Για τρία χρόνια, ο λαός της Αθήνας ένιωσε στο πετσί του την ανωτερότητα της λεγόμενης «Αριας Φυλής», που λέγαν οι τότε ναζιστές και συνεχίζουν να λένε οι σημερινοί τους απόγονοι, της Χρυσής Αυγής, απαριθμώντας χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες φυλακισμένους, δεκάδες μπλόκα. Εζησε όμως και τρία χρόνια σκληρών αγώνων, στους οποίους πρωτοστάτησε και οργάνωσε το ΕΑΜ, με κύριο εμπνευστή, αιμοδότη και καθοδηγητή του το ΚΚΕ.

Στον αγώνα του αθηναϊκού λαού πήραν μέρος εκατοντάδες προοδευτικοί αξιωματικοί και ευέλπιδες του Ελληνικού Στρατού, καθώς και αστυφύλακες, οι οποίοι τάχθηκαν στο πλάι του λαού, σηκώνοντας το τουφέκι τους ενάντια στον κατακτητή. Αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αφού καταλάβαιναν ότι η μόνη γνήσια πατριωτική στάση ήταν αυτή, βλέποντας μάλιστα άλλους συναδέλφους τους να συνεργάζονται είτε με τους ντόπιους δοσίλογους και κατακτητές, είτε να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με κομμάτι της αστικής τάξης.

Στην Αθήνα δημιουργήθηκε το Α' Σώμα Στρατού Αθήνας - Πειραιά του ΕΛΑΣ, στο οποίο υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Κάποιοι από αυτούς πιάστηκαν από τους Γερμανούς και εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά, στου Γουδή. Εκατοντάδες και εκατοντάδες μετά από την Απελευθέρωση της Αθήνας και τα γεγονότα του Δεκέμβρη του '44, για τη δράση τους, εξορίστηκαν από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, στη Νάξο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Αρκετοί από αυτούς το '47 δραπέτευσαν για να ενταχθούν στις γραμμές του ΔΣΕ.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε και το ΕΑΜ της Αστυνομίας Πόλεων Αθήνας - Πειραιά, που απαριθμούσε περίπου δύο χιλιάδες αστυφύλακες. Σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη της δράσης τους ήταν η προκήρυξη απεργίας των κατώτερων αστυνομικών υπαλλήλων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, στις 23 Ιούνη 1943. Η απεργία αυτή διήρκεσε 8 μέρες και είναι από τις σπανιότερες εκδηλώσεις στην ιστορία του συνδικαλισμού της Αστυνομίας σε όλο τον κόσμο, και από άποψη διάρκειας και συνέπειας.

Σήμερα, ο λαός και η νεολαία μπορούν να αντλούν δύναμη και να διδάσκονται από αυτά τα παραδείγματα, από τους αγώνες που οργάνωσαν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ, που φέτος κλείνει έναν αιώνα ζωής και δράσης, μα συνεχίζει να είναι το πιο νέο, το πιο πρωτοπόρο κόμμα.


Φ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ