ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΒΡΑΧΑΤΙ - ΚΙΑΤΟ
Προδιαγεγραμμένες οι καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές

Δύο βδομάδες σχεδόν μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας στην Πελοπόννησο, που έπληξε τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και ιδιαίτερα περιοχές στην Κορινθία, σε Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο, κάτοικοι και καταστηματάρχες σε Βραχάτι και Κιάτο ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ που περιόδευσε στην περιοχή το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο, συνάντησε αρκετούς από αυτούς να καθαρίζουν τα ισόγεια καταστήματά τους από τις λάσπες, να προσπαθούν να διαλέξουν ορισμένα από τα εμπορεύματα ή τις οικοσκευές που ενδεχομένως να μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν.

Τα αποτελέσματα από την υπερχείλιση του χειμάρρου στην είσοδο του Βραχατίου είναι ακόμη εμφανή, αφού οι λάσπες καλύπτουν τους δρόμους και τις άκρες των πεζοδρομίων, άνθρωποι με λάστιχα και σκούπες στα χέρια προσπαθούσαν ακόμη να καθαρίσουν...

Η καταγραφή των ζημιών στα σπίτια από τα αρμόδια συνεργεία δήμου και περιφέρειας ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί, ενώ για τα καταστήματα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει τη μέρα της περιοδείας. Σε πιο δεινή κατάσταση βρίσκονται οι καταστηματάρχες που εργάζονταν κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και που σύμφωνα με όσα ανέφεραν στον «Ριζοσπάστη», έχασαν εμπορεύματα αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ ο καθένας.

«Καταστράφηκαν όλα...»

«Δεν μας έφταναν οι φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές, η πτώση του τζίρου, μας χτύπησαν και οι πλημμύρες», έλεγαν οι καταστηματάρχες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ
«Δεν μας έφταναν οι φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές, η πτώση του τζίρου, μας χτύπησαν και οι πλημμύρες», έλεγαν οι καταστηματάρχες στο κλιμάκιο του ΚΚΕ
Οπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μητροπανόπουλος, ο οποίος διατηρεί στην περιοχή ένα μικρό τσαγκάρικο, τα νερά του χειμάρρου κατέστρεψαν εμπόρευμα και αναλώσιμα τουλάχιστον 3.000 ευρώ που διατηρούσε στο κατάστημά του. «Αυτά τα λεφτά σήμερα δεν "βγαίνουν", αν υπολογίσεις τις ασφαλιστικές εισφορές, το ενοίκιο, την εφορία και τα άλλα έξοδα του καταστήματος. Για κάποιους μπορεί το ποσό αυτό να ακούγεται μικρό ή και μηδαμινό, για έναν μικρό επαγγελματία όμως είναι τεράστιο, που τον φέρνει χρόνια πίσω στα οικονομικά του...».

Ανάλογη είναι η κατάσταση για το κομμωτήριο της Κατερίνας Μασούρη, που πριν από λίγο διάστημα το είχε ανακαινίσει: «Το νερό έφτασε τα 50 εκατοστά μέσα στο μαγαζί» μας λέει και συνεχίζει: «Καταστράφηκε η επίπλωση που είχα, πιστολάκια και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, βαφές και αναλώσιμα είδη κομμωτηρίου. Πριν από λίγους μήνες είχαμε τελειώσει την ανακαίνιση του καταστήματος, με κόστος γύρω στις 15.000 ευρώ. Τώρα πρέπει ουσιαστικά να φτιάξουμε το μαγαζί από την αρχή. Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς θα μπορέσουμε να συνέλθουμε από αυτήν την καταστροφή...».

Λίγα μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται το σπίτι του Γιώργου Λιούτρη, επαγγελματία αγρότη, που η πλημμύρα προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στο σπίτι του αλλά και στο μικρό θερμοκήπιο που έχει προς την παραλία του Βραχατίου. Ο ίδιος κάλεσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ για να δείξει τους πλημμυρισμένους χώρους στο σπίτι του, αλλά και να εξηγήσει αυτό που, όπως είπε, είναι «το αυτονόητο»: «Ηρθαν να εγκαινιάσουν καινούρια εθνική οδό οι σημερινοί κυβερνώντες και καινούρια σιδηροδρομική σύνδεση οι προηγούμενοι. Κανένας όμως από αυτούς δεν νοιάστηκε για το αν τα έργα που φτιάχνουν θα συνοδεύονται και από τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά. Ετσι όπως προχώρησαν την κατασκευή του δρόμου και του σιδηρόδρομου, ήταν βέβαιο ότι με μια μεγάλη βροχή θα πλημμυρίσει το Βραχάτι...».

Να διεκδικήσουν πλήρη καταγραφή και αποζημίωση κάλεσε τους κατοίκους του Βραχατίου ο Ν. Καραθανασόπουλος
Να διεκδικήσουν πλήρη καταγραφή και αποζημίωση κάλεσε τους κατοίκους του Βραχατίου ο Ν. Καραθανασόπουλος
Τα πράγματα του σπιτιού του καταστράφηκαν ολοσχερώς, όπως μας είπε, αλλά ακόμη μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο θερμοκήπιό του: «Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας φέτος, θα πάνε να μας κλείσουν το στόμα με κανένα διχίλιαρο - τριχίλιαρο και μετά "άντε γεια". Και για την καταστροφή στην παραγωγή μου θα περιμένω δυο χρόνια από τα ΠΣΕΑ και αν εγκριθεί τελικά και σε τι ποσοστό θα εγκριθεί... Φτάνουμε να λέμε ευτυχώς που δεν πνιγήκαμε...».

«Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του»

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων του Κιάτου, όπου τους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΚΚΕ για την ανάδειξη του προβλήματος σε επίπεδο Κοινοβουλίου και τη διεκδίκηση λύσεων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες την υπόθεση στα χέρια τους. Πρέπει να «στηθούν» Επιτροπές Αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσης καταγραφής και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση στις υποδομές που καταστράφηκαν όπως το οδικό δίκτυο, τα δίκτυα ύδρευσης κ.λπ. Να οργανωθεί η πάλη για τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και κύρια να συγκεντρώσουν δυνάμεις και να παλέψουν για έναν δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Κατέρρευσε ο παραλιακός δρόμος στο Κιάτο
Κατέρρευσε ο παραλιακός δρόμος στο Κιάτο
Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το Κόμμα «συνεχίζει να παίρνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ούτως ώστε να διαμορφώνει αυτές τις προϋποθέσεις που αφενός μεν να κατανοούνται οι πραγματικοί υπεύθυνοι και αφετέρου να εξοπλίζεται ο λαός με τις απαραίτητες δυνάμεις, για να μπορέσει να οργανώσει από καλύτερες θέσεις τις αντιστάσεις και την πάλη του. Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή θέτουν ξανά το ερώτημα, "ποιος φταίει"; Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο θεός που μας μισεί και σε κάθε βροχή πνιγόμαστε και σε κάθε φωτιά καιγόμαστε; Φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής; Μήπως, όπως έντεχνα καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα, και ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι της Αττικής με τους περίπου 100 νεκρούς, όλοι φταίνε γι' αυτήν την κατάσταση; Κατά τη γνώμη μας ο πραγματικός υπεύθυνος για τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων, τις πυρκαγιές ή ακόμη και από τους σεισμούς, το λέμε καθαρά, αυτά που βιώνουμε και που βίωσε η ευρύτερη περιοχή, είναι αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών ευθυνών. Υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι που κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις, που κόβουν τις δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, υπερφορολογούν τον κόσμο, είναι αυτοί που μιλούν για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και δεν αφήνουν να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες».

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Κιάτο
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Κιάτο
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το ΚΚΕ «πολύ συγκεκριμένα αποκαλύπτει ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα για το οποίο ευθύνονται οι κυβερνήσεις και οι προηγούμενες και η σημερινή και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Γιατί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά και τώρα δαπανώνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, όχι για έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικής ή αντιπλημμυρικής προστασίας, ή, εάν πηγαίνουν, πηγαίνουν σε ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των κονδυλίων πηγαίνει σε μεγάλα έργα υποδομής που έχουν προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, για τη μεταφορά εμπορευμάτων, πρώτων υλών και Ενέργειας. Αυτά δηλαδή που αποτελούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα και διαμορφώνουν την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά».

Υπενθύμισε ακόμη ότι την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σαφείς κατευθύνσεις σχετικά με την έγκριση έργων υποδομών, «στη βάση υπολογισμού κόστους - οφέλους δηλαδή το τι κέρδος αφήνει για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με αποτέλεσμα ακόμη και για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας να βάζει ως προτεραιότητα την προστασία των στρατηγικών για το μεγάλο κεφάλαιο υποδομών, των μεγάλων οικιστικών συγκροτημάτων και ξενοδοχειακών μονάδων, γιατί όπως λένε αυτά έχουν μεγαλύτερο κόστος αποζημίωσης. Την ίδια ώρα το σπίτι του φτωχού, η καλλιέργεια η αγροτική, πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες και λέει όποιος μπορεί ας πάει να κάνει ιδιωτική ασφάλιση, μεταφέροντας δηλαδή το κόστος αυτό στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων».

Καταλήγοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «ο λαός δεν πρέπει να είναι μοιρολάτρης και να βολευτεί με ψίχουλα της αποζημίωσης που θα του δώσουν για τα σπίτια και τα μαγαζιά που πλημμύρισαν, που δεν καλύπτουν τις ζημιές. Πρέπει να οργανωθεί η πάλη, να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα, να διευρύνουμε αυτήν την Επιτροπή, διεκδικώντας άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100%. Πρέπει επίσης να απαιτηθεί από την τοπική διοίκηση και την κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα που να προστατεύουν από τα ακραία φαινόμενα, δίχως να βολευόμαστε με ημίμετρα. Διεκδικώντας συνολικά το δικαίωμά μας στη ζωή και ζωή με αξιοπρέπεια. Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ο λαός να οργανώσει την πάλη του και να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ