ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αποκρούει τις πιέσεις για «έξωθεν παρεμβάσεις» η κυβέρνηση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Συρία δεν παρενέβη ποτέ στα εσωτερικά άλλων χωρών και δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να αναμειχθούν στα δικά της και να αναλάβουν ρόλο ή να επιβάλουν όρους στην επικείμενη συγκρότηση της επιτροπής κατάρτισης Συντάγματος, η οποία αναμένεται να προωθήσει την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τις συγκρούσεις. Αυτό τόνισε χτες μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Σύρος πρέσβης, Μπασάρ Τζααφάρι, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα του οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί, όπως αυτές «από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Βρετανία και τη Γαλλία».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συριακή κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί έξωθεν παρεμβάσεις, ενώ κατήγγειλε το πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» «που έχει ως αρχηγούς Αιγύπτιους και Τούρκους τρομοκράτες» πως δεν εφαρμόζει τους όρους της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για το Ιντλίμπ.

Προέβλεψε επίσης πως «πολύ σύντομα» το Ιντλίμπ θα επανέλθει στον έλεγχο των συριακών αρχών.

Πούτιν - Σίσι για ανοικοδόμηση και πολιτική διαδικασία

Χτες επίσης, στο Σότσι, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τόνισε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης και η επίσπευση των προσπαθειών για επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων είναι «καθήκον - κλειδί». Πρόσθεσε πως συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να «εντατικοποιήσουν το συντονισμό μεταξύ των χωρών τους για την πολιτική διευθέτηση στη Συρία» και πως τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συμφωνίας που ανακοίνωσε στις 17 Σεπτέμβρη για το Ιντλίμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Σίσι είπε πως συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, πως συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη χώρα και να υποστηρίξουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης με έμφαση στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Παραιτείται ο Ντε Μιστούρα

Ο 71χρονος Σουηδο-ιταλός διπλωμάτης που έχει διοριστεί από τα μέσα του 2014 ως απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε την παραίτησή του στο τέλος Νοέμβρη επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους». Παραδέχθηκε ότι δεν έχει καταφέρει έως τώρα να συμβάλει στη συγκρότηση της συριακής επιτροπής κατάρτισης Συντάγματος (παρά τις τρεις λίστες υποψηφίων που του έχουν στείλει η συριακή κυβέρνηση, οργανώσεις της αντιπολίτευσης και κοινωνικοί φορείς) και ανήγγειλε ότι στις 24 Οκτώβρη θα επισκεφθεί τη Συρία γι' αυτό το σκοπό.

ΗΠΑ
Θα επιδιώξουν εμπορικές συμφωνίες με ΕΕ, Μ. Βρετανία και Ιαπωνία

Διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία επιδιώκει να ξεκινήσει η αμερικανική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση που έγινε στο Κογκρέσο. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν μετά από τρεις μήνες, σύμφωνα με τον εμπορικό αντιπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

«Οσον αφορά μια εμπορική συμφωνία - ο Λευκός Οίκος συμφώνησε - θα καλύπτει αρχικά μόνο βιομηχανικά αγαθά και όχι αγροτικά. Φυσικά, πολλοί στις ΗΠΑ επιθυμούν να συμπεριληφθούν και τα αγροτικά προϊόντα σε μια τέτοια συμφωνία, όμως αυτό δεν το στηρίζουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ», δήλωσε η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, στον γερμανικό ειδησεογραφικό όμιλο «Deutschlandfunk». Εκτίμησε επίσης ότι «δεν προβλέπεται» άμεσα μια συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ σχετικά με τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Τη δυσαρέσκειά του πάντως για τη βραδύτητα που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις εξέφρασε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπερ Ρος, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με την Σ. Μάλμστρομ. Ο Ρος προειδοποίησε ότι από τον Ιούλη (που έγινε στην Ουάσιγκτον η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ) «δεν έχει σημειωθεί απτή πρόοδος». «Η υπομονή του Προέδρου Τραμπ εξαντλείται», κατέληξε με νόημα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση υπέγραψε εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή του διαλόγου με Βρυξέλλες

ΡΩΜΗ.--

Νέα επεισόδια στο παζάρι Ιταλίας - ΕΕ αναμένεται να δώσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησαν χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ρώμη, χωρίς «προσαρμογές» που ζητούσε η άλλη πλευρά και διατηρώντας το στόχο για τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ σε 2,4%, 2,1% και 1,8% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πάντως, παρά τις διαφωνίες και το ότι οι τόνοι συχνά υψώνονται αρκετά, και οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες για διάλογο. Ενδεικτικό είναι ότι ναι μεν ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί «υπερβολικά ευέλικτη» απέναντι στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά την ίδια στιγμή - σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA - πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν θα μπορούσε να αντέξει μια έξοδο της Ιταλίας από την Ενωση και πως «θα έχουμε έναν ενάρετο διάλογο με τους Ιταλούς φίλους μας, που γνωρίζουν ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους είναι πολύ υψηλό».

Και ο Σαλβίνι στη Μόσχα

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι «τα χρηματοοικονομικά λόμπι στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να δεχτούν την παρουσία μας στην κυβέρνηση» και επανέλαβε ότι «οι επικείμενες Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την αρχή μιας νέας εποχής, με βασικές αλλαγές το μέλλον της Ευρώπης (...) Για τα ευρωπαϊκά κράτη θα υπάρξει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα Ενωση, η οποία θα είναι κυρίως μια Ενωση κυρίαρχων επικρατειών».

Ο Σαλβίνι αναμενόταν να φτάσει στη Μόσχα (όπου πρόσφατα βρέθηκε και ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ σύντομα αναμένεται και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε), ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής που θα συμμετείχε σε εκδήλωση της Ενωσης Ρώσων Βιομηχάνων.

Ο Κόντε επίσης έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας βλάπτουν ιταλικές εταιρείες, ενώ ο Σαλβίνι χαρακτήρισε τις κυρώσεις «οικονομικό και πολιτιστικό παραλογισμό».

ΚΡΙΜΑΙΑ
Μακελειό σε σχολή

ΚΕΡΤΣ.--

Δεκαοχτώ άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους έφηβοι και κάποια μέλη διδακτικού προσωπικού - σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν όταν σε τεχνική σχολή στην πόλη - λιμάνι Κερτς της χερσονήσου της Κριμαίας ένας 18χρονος ένοπλος, σπουδαστής της σχολής, άνοιξε πυρ κατά πάντων. Υπήρξε επίσης έκρηξη, για την οποία αρχικά έγινε λόγος ότι προήλθε από διαρροή φυσικού αερίου. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε βομβιστικός μηχανισμός με άγνωστη εκρηκτική ύλη και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέλαβε τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, κυβερνήτης της επαρχίας της Κριμαίας, ανέφερε αμέσως μετά ότι από τα μέχρι τότε στοιχεία ο δράστης φαίνεται πως είχε δράσει μόνος του. Λίγο αργότερα ο δράστης ταυτοποιήθηκε ως ο 18χρονος Βλάντισλαβ Ροσλιάκοφ, που πρόσφατα πήρε άδεια για αυτόματο όπλο, ενώ φέρεται πως θαύμαζε τους κατά συρροήν δολοφόνους, όπως στα περιστατικά σε αμερικανικά σχολεία. Ετσι, η υπόθεση τείνει να εξηγείται ως μια μαζική δολοφονία από ένα διαταραγμένο άτομο.

Σε διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων και ανακοίνωσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες θα υπάρξει δημόσια ενημέρωση για τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν. Πάντως, μετά το περιστατικό, χτες όλες οι δημόσιες υπηρεσίες τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κριμαία ανέστειλαν τη λειτουργία τους και ανακοινώθηκε τριήμερο πένθος. Συλλυπητήρια επίσης στη Ρωσία εξέφρασαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στη χώρα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Θυμίζουμε ότι η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από δημοψήφισμα το Μάρτη του 2014, που ακολούθησε την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η ανατροπή αυτή, που οδήγησε σε συγκρούσεις, ειδικά στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, οι οποίες συνεχίζονται, είχε αφενός ενδοαστικό χαρακτήρα, για τις συμμαχίες της Ουκρανίας, αφετέρου ενδοϊμπεριαλιστικό, στο πλαίσιο του ευρύτερου ανταγωνισμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία για το μοίρασμα ενεργειακών πηγών, αγωγών μεταφοράς τους, αγορών και σφαιρών επιρροής, αιτίες που συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αντιπαράθεση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε αργά προχτές το βράδυ νέες κυρώσεις σε βάρος ιρανικών οργανώσεων και εταιρειών, με τον ισχυρισμό ότι υποστηρίζουν οικονομικό δίκτυο και την οργάνωση εθελοντών «Βonyad Taavon Basij», που στρατολογεί και εκπαιδεύει ανήλικους στρατιώτες για λογαριασμό των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Στους 30 ανέβηκε χτες ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα «Μάικλ», που έπληξε πριν από μια βδομάδα νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Μέχρι χτες, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως σε Φλόριντα, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα, παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση ή χωρίς υδροδότηση.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Μετά την Ουρουγουάη, και ο Καναδάς νομιμοποίησε χτες κάθε χρήση κάνναβης, 17 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση της χρήσης της για ιατρικούς σκοπούς. Παραμένουν εντούτοις ορισμένοι περιορισμοί σε ισχύ, οι οποίοι προβλέπουν μεταξύ άλλων να γίνονται η αγορά και η κατανάλωση σε συγκεκριμένα μέρη και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΤΑΪΒΑΝ
Κινεζικές αντιδράσεις για αμερικανικό ελλιμενισμό

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.--

«Λάδι στη φωτιά» της αμερικανοκινεζικής αντιπαράθεσης ρίχνει ο ελλιμενισμός του αμερικανικού ερευνητικού πλοίου «Thomas G. Thompson» στην Καοσιούνγκ της νότιας Ταϊβάν. Αν και το «υπουργείο Αμυνας» της Ταϊβάν ισχυρίστηκε ότι η άφιξη του πλοίου δεν «αφορά στρατιωτική δραστηριότητα», το Πεκίνο αντέδρασε ακόμα μια φορά έντονα, καθώς θεωρεί πως κάθε άμεση στρατιωτική ή άλλη συνεργασία με τις αρχές της Ταϊβάν «παραμερίζει» την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας. Αλλωστε η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, μετέφερε τις «σοβαρές ανησυχίες» του Πεκίνου και κάλεσε την Ουάσιγκτον «να σταματήσει όλες τις μορφές των επίσημων ανταλλαγών επισκέψεων και στρατιωτικών αλληλεπιδράσεων και να χειριστεί τα ζητήματα που αφορούν την Ταϊβάν με προσοχή». Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες η Κίνα είχε καταδικάσει έντονα και τη σχεδιαζόμενη πώληση από τις ΗΠΑ όπλων συνολικής αξίας 330 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ