ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκεντρώσεις στις 22 και 23 Οκτώβρη ενάντια σε παλιές και νέες βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Στην Αθήνα την Τρίτη 23 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., έξω από το ΥΠΕΘΑ, θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Διήμερο πανελλαδικής δράσης στις πόλεις όπου υπάρχουν ή σχεδιάζονται νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις 22 και 23 Οκτώβρη. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Σύρο, Πάτρα, Πρέβεζα, Καλαμάτα, Βόλο και Κιλκίς.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Προετοιμάζοντας το διήμερο δράσεων, οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη εξόρμηση σε όλη τη χώρα, σε χώρους δουλειάς και συνοικίες. Με συνθήματα σε εργατογειτονιές, με μοίρασμα ανακοινώσεων σε εργοστάσια, γιαπιά, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, σχολεία κ.α., με συσκέψεις και περιοδείες, πραγματοποιείται ήδη πλατύ άνοιγμα για να φτάσει παντού το κάλεσμα μάχης που απευθύνει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα ξεσηκωμού στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία, ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος καλούν το λαό να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Οι συγκεντρώσεις

Δευτέρα 22/10:

  • Λάρισα, 7 μ.μ., πλατεία Ταχυδρομείου.

Τρίτη 23/10:

  • Αθήνα, 6.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.
  • Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Κατερίνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
  • Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο.
  • Σύρος, 6 μ.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
  • Πάτρα, 6.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου.
  • Κέρκυρα, 7 μ.μ., λιμάνι.
  • Πρέβεζα, 7 μ.μ., μπροστά στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης. Συμμετέχει η ΤΟ Λευκάδας, με αναχώρηση στις 6 μ.μ. από το πάρκο παραλίας.
  • Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου (αναχώρηση λεωφορείων από την Τρίπολη, στις 5 μ.μ. από την πλατεία Κολοκοτρώνη, και από τη Μεγαλόπολη, στις 5.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία).
  • Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.
  • Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.
  • Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Πτολεμαΐδα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Χαλκίδα, 7 μ.μ., Φανάρια Νεάπολης.
  • Ρόδος, 7.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου. Θα ακολουθήσει πορεία στο μνημείο του Αλέξανδρου Διάκου.
ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επιβεβαίωση «άριστων» διμερών σχέσεων και εμπλοκής σε επικίνδυνα σχέδια

Τη «συμβολή» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, ανέπτυξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας την Τρίτη στην Ουάσιγκτον σε διεθνές συνέδριο για την «αντιμετώπιση» «βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων», μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από 75 κράτη από όλες τις ηπείρους, διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ, καθώς και αξιωματούχοι ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Επιβεβαιώνοντας ότι η μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, αλλά και «μεντεσέ» για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή αποτελεί το «βασικό πλάνο» της κυβέρνησης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε πως - με βάση και τα ΝΑΤΟικά προσχήματα - «είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη διεθνών και περιοχικών πρωτοβουλιών, κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», ενώ υπεραμύνθηκε της παραπέρα ενίσχυσης της «νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ», που «θα βελτιώσει τον συντονισμό δραστηριοτήτων και την επίγνωση καταστάσεως».

Παράλληλα, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού που φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ζήτησε τη «συνέχιση των οικείων δράσεων και επιχειρήσεων από ΝΑΤΟ και ΕΕ» σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεισφορά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια λέγοντας ότι «συμμετέχουν σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου ασφαλείας», «συνδράμουν στην επιχείρηση της ΕΕ, FRONTEX, στο Αιγαίο, παρέχοντας προσωπικό και μέσα». Πρόσθεσε επίσης πως «η Ελλάδα προωθεί διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές συνεργασίες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας σε διεθνές επίπεδο» μεταξύ άλλων και με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, που, «παρέχοντας εκπαιδεύσεις σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλει σε δράσεις οικοδόμησης δυνατοτήτων».

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των ΗΠΑ, στρατηγό Τζ. Ντάνφορντ, τον ανώτατο ΝΑΤΟικό διοικητή στην Ευρώπη, Αμερικανό στρατηγό Κ. Σκαπαρότι, τους αρχηγούς των ΕΔ Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας, με διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των ΗΠΑ κ.ά.

Τη Δευτέρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσε η «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council», σε συνεργασία με το «American Hellenic Institute» και με συντονιστή τον πρώην αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ πρέσβη Α. Φέρσμποου.

Στις τοποθετήσεις του στη συζήτηση επισήμανε, μεταξύ άλλων, «τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ, οι οποίες και πιστοποιούνται από τις πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ Τζ. Ντάνφορντ στην Ελλάδα», εκεί όπου συζητήθηκε η ακόμα μεγαλύτερη «διεύρυνση» της στρατιωτικής παρουσίας Αμερικανών σε μια σειρά από βάσεις ανά την Ελλάδα, ενώ στάθηκε και στη «στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας».

Αναφέρθηκε ακόμη στα σχήματα «συνεργασίας» υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, στο «ευρύ φάσμα διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενισχύοντας τη σταθερότητα στον ευρύτερο χώρο εθνικού και συμμαχικού ενδιαφέροντος». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ειδική μνεία στις «περιφερειακές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας», που προωθούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως οι πολυεθνικές ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ», «ΜΕΔΟΥΣΑ», «NOBLEDINA», «SALAMIS STORM 18», αλλά και η «Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ».

Στο μεταξύ, από χτες, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, συμμετέχει στο 26ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών (Conference of European Armies), που διοργανώνει ο Στρατός των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Army Europe), στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Επισήμως, συζητούν θέματα που αφορούν στη «διαλειτουργικότητα των συμμαχικών χερσαίων δυνάμεων».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στις Βρυξέλλες με δεσμεύσεις για το κεφάλαιο

Στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε διμερείς συναντήσεις με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και την Ενέργεια, Μ. A. Κανιέτε, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ.

Προηγουμένως, σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Bloomberg», παρουσίασε πάλι εαυτόν ως ικανότερο να υλοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις και άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. «Το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα. Συμβολίζει τη νέα Αθήνα», ανέφερε ενδεικτικά, αναλαμβάνοντας δέσμευση ότι «τα σημερινά εμπόδια θα ξεπεραστούν με αποφασιστικότητα και χωρίς καμία χρονοτριβή» και ότι «σε κάθε περίπτωση η επένδυση θα ξεκινήσει μέσα στο 2019». Ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και για τις Σκουριές, λέγοντας ότι οι άδειες στην καναδική εταιρεία «θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα» από την αλλαγή κυβέρνησης.

Εταξε επίσης «νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία νέων και πολλών θέσεων απασχόλησης», με «μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και έλεγχο των δαπανών», προσθέτοντας ότι «η φορολογία είναι ένα επενδυτικό εργαλείο όταν συνδυάζεται με τη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

Ερωτηθείς για τις τράπεζες, απάντησε ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες αλλά χρειάζεται να κινηθούν με ταχύτητα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Τις κάλεσε, άλλωστε, «να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται σήμερα τα κενά του συστήματος».

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν η Ελλάδα κινδυνεύει με ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, απάντησε ότι θεωρεί αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη και ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου η χώρα μας να μην ξαναδοκιμαστεί ποτέ από ένα νέο μνημόνιο.

Στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο

Συνεχίζεται και βαθαίνει η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στη γραμμή της κυβέρνησης περί οικοδόμησης αξόνων, στα προτάγματα του ΝΑΤΟ, προς διασφάλιση των μπίζνες σε Ενέργεια, Διαμετακόμιση και αλλού. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2019 μεταξύ των δύο χωρών. Περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, καθώς και των ειδικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ