ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συνεδριάζει με ατζέντα Brexit, μετανάστευση και μεταρρύθμιση της ΟΝΕ

Copyright 2018 The Associated

Ολοκληρώνεται σήμερα η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που άρχισε αργά χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ενώ απόψε το βράδυ θα ακολουθήσει η Ευρασιατική Σύνοδος (ASEM), που φέτος φιλοξενείται από την ΕΕ. Στη Σύνοδο συμμετέχουν 21 χώρες της Ασίας, τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία και η Ελβετία, με ατζέντα «την επίτευξη βιώσιμης συνδεσιμότητας και την ενίσχυση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης». Μετά την ολοκλήρωση της ASEM θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη Νότια Κορέα και θα ακολουθήσει η συνάντηση των ηγετών ΕΕ - ASEAN.

Τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άνοιξε η συζήτηση για το Brexit, με τις αντιθέσεις να οδηγούν «στην παράταση» την επίτευξη συμφωνίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, να παραδέχεται πως το ζήτημα «αποδείχθηκε πιο περίπλοκο από το αναμενόμενο», προσθέτοντας πως η ΕΕ θα επιμείνει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, εντούτοις θα προετοιμαστεί «και για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, που τώρα είναι πιο πιθανή από κάθε άλλη φορά».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε πάντως χτες να διατηρήσει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέχρις εσχάτων. Προσερχόμενη στο δείπνο, εξέφρασε την ελπίδα να «πείσει» τους ομολόγους της να υποστηρίξουν το σχέδιό της, καθώς τις τελευταίες βδομάδες «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος», όπως εκτίμησε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, επιβεβαίωσε ότι κατά την ενημέρωση των ηγετών της ΕΕ συζητήθηκε η παράταση της λεγόμενης μεταβατικής περιόδου για το Brexit, ώστε να δοθεί χρόνος για να επιλυθούν τα πιο βασικά θέματα που απομένουν, όπως τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Νωρίτερα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, ζήτησε να παραταθεί κατά ένα έτος η περίοδος μετάβασης που θα ακολουθήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις.

Κατά τα λοιπά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεών του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η εσωτερική ασφάλεια και οι εξωτερικές σχέσεις, και θα λάβει νέες, στην ίδια πάντα κατεύθυνση ενίσχυσης της καταστολής. «Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης, την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων και την οικοδόμηση της συνεργασίας μας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης», είπε ο Ντ. Τουσκ.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική ασφάλεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εστιάσει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ενώ θα εξετάσει και τη νέα εταιρική σχέση με την Αφρική και την επικείμενη σύνοδο με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών.

Απόψε θα συνέλθει άτυπα σε διευρυμένη σύνθεση των 27 και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, για να συζητήσει την «πρόοδο της μεταρρύθμισης» της ΟΝΕ. «Στο τρέχον παγκόσμιο περιβάλλον, θα πρέπει να εστιάσουμε ιδιαιτέρως στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης και στο οικονομικό πεδίο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκλησή τους προς τους αρχηγούς των κρατών - μελών.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν, στην πλατεία Ελευθερίας, εκδήλωση για την απελευθέρωση του Βόλου από τους ναζί (19 Οκτώβρη 1944). Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στις φυλακές Αλεξάνδρας και στην Κίτρινη Αποθήκη. Αύριο το πρωί θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο στο 6ο χιλιόμετρο Λάρισας - Βόλου από αντιπροσωπείες της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟ Σαντορίνης καλεί σε εκδήλωση, στον κινηματογράφο «Villagio» (Καμάρι), με θέμα τη δράση και τη συμβολή του ΚΚΕ στη διαμόρφωση του χτες, του σήμερα και του αύριο του λαού μας. Θα προβληθεί η ταινία του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα».

Το Σάββατο 20 Οκτώβρη:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Λακωνίας πραγματοποιεί εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της «Γιορτής Ελιάς και Λαδιού», στη Σελλασία. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

-- Στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Υγείας Σάμου διοργανώνει, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Αιολίς», εκδήλωση με θέμα: «Μπορεί η Υγεία να μετριέται με κέρδη και ζημιές; Η πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών». Θα μιλήσει ο Γιώργος Νάνος, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 21 Οκτώβρη:

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνει η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ., στην Κοινοτική Αίθουσα στο Χορτιάτη. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών Αθήνας διοργανώνει στις 11 π.μ., στην Καλλιθέα (δημοτική αίθουσα Πλάτωνος 24), συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., η ΤΕ Θάσου διοργανώνει εκδήλωση, στο «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» στο Λιμένα, με θέμα «Αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Στεφανίδης, δασολόγος - γεωλόγος, καθηγητής ΑΠΘ, διευθυντής Εργαστηρίου Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων του ΑΠΘ, με θέμα «Τα αίτια της πλημμυρογένεσης του ελλαδικού χώρου», και Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση».

-- Η ΤΕ Εβρου διοργανώνει στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορνοφωλιάς, εκδήλωση με θέμα «Ενας αιώνας ΚΚΕ. Η Κομματική Οργάνωση Κορνοφωλιάς πρωτοπόρος αιμοδότης του Κόμματος». Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Δράμας διοργανώνει στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Δράμας, εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους δικάστηκαν, φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας. Θα μιλήσουν η Μαρία Μάλλη, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, και ο Νίκος Θ. Γεωργιάδης, δρ. Ιστορίας. Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα αποκαλυπτήρια πλακέτας με τα ονόματα των εκτελεσμένων αγωνιστών - μαχητών στο χώρο των εκτελέσεων στο Α' Νεκροταφείο Δράμας.

Τη Δευτέρα 22 Οκτώβρη η ΤΕ Φλώρινας διοργανώνει, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ), εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Προστασία, ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση του δασικού πλούτου του νομού, στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης της οικονομίας - Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μούλης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό»

Πολιτική εκδήλωση με θέμα «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» διοργανώνει η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στο κέντρο «Απόλλων» (6ο χλμ. Χαριλάου - Θέρμης).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω των παρακάτω διευθύνσεων: https://studofsoc.wordpress.com. E-mail: studentofsocialism@gmail.com

Ξεκίνησε η απολογία του πρώην διευθυντικού στελέχους

Με την απολογία του πρώην διευθυντικού στελέχους της «Siemens» στη χώρα μας Πρ. Μαυρίδη, από τους βασικούς κατηγορούμενους, συνεχίστηκε, χτες, η εκδίκαση της υπόθεσης για τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» και τις παράνομες πληρωμές της γερμανικής εταιρείας.

Ο κατηγορούμενος, πρώην γενικός διευθυντής της «Siemens Ελλάς», αρνήθηκε την κατηγορία ότι μετείχε σε δωροδοκίες και παράνομες πληρωμές και ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «δεν δωροδόκησε ποτέ κρατικό υπάλληλο», ενώ αναφέρθηκε εκτενέστερα στους ελέγχους που έγιναν στα οικονομικά του από την ελβετική και τη γερμανική Δικαιοσύνη και δεν βρέθηκε τίποτα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επίσης, υποστήριξε ότι από τη σύμβαση του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία δεν προκλήθηκε καμία ζημιά στον ΟΤΕ αναφέροντας σχετικές λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, και συμπλήρωσε ότι όσα χρήματα διακινήθηκαν από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας διακινήθηκαν μόνο για «νόμιμους σκοπούς της εταιρείας». Η απολογία του θα συνεχιστεί.

Εκδήλωση για το Μουσείο στα Αμπελάκια

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 10 χρόνια λειτουργίας του οργανώνει το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στα Αμπελάκια της Λάρισας.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς στην Αττική

Σήμερα, Πέμπτη, στις 9 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο στον Βοτανικό για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο, Παρασκευή, στις 7.30 π.μ., ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο των τρόλεϊ στον Κόκκινο Μύλο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Εκδήλωση στον Περδίκκα

Εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών του ΕΛΑΣ που έχασαν τη ζωή τους στις 11 Οκτώβρη του 1944 διοργανώνει το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στον Περδίκκα.

Εκδηλώσεις για Ελληνες και μετανάστες εργάτες

Το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια (Θηβών 243), με θέμα: «100 χρόνια ΚΚΕ. Παλεύουμε για την ενότητα της εργατικής τάξης στη χώρα μας και διεθνώς. Συνεχίζουμε αταλάντευτα με στόχο το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Καλαμαρά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, μουσικό πρόγραμμα από συγκροτήματα Ελλήνων και μεταναστών, δραστηριότητες για τα παιδιά, έκθεση κ.ά.

Την Κυριακή 21 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., η ΤΕ Περιστερίου Αττικής διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Τριάδας, με το ίδιο θέμα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση με θέμα τη δουλειά του ΚΚΕ στους μετανάστες στην 100χρονη πορεία του και μουσικό αφιέρωμα από ινδικό συγκρότημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ