ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Στη μάχη για την επιτυχία της Εργατικά Κέντρα μεγάλων πόλεων της χώρας

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη έχουν μπει Εργατικά Κέντρα μεγάλων πόλεων της χώρας.

Μαζί με τα σωματεία - μέλη τους και σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, τα Εργατικά Κέντρα του Πειραιά, της Πάτρας και των Ιωαννίνων δίνουν μάχη με πολύμορφες πρωτοβουλίες, ώστε σε αυτές τις μεγάλες και σημαντικές από κάθε άποψη πόλεις της χώρας η απεργία στις 8 Νοέμβρη να είναι επιτυχημένη, να δοθεί ενιαία εργατική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, να δοθεί ώθηση στην πάλη των εργαζομένων για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Παράλληλα, κόντρα στη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που απέρριψε την πρόταση για κήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα αυτά Εργατικά Κέντρα απευθύνουν κάλεσμα σε κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, να βγουν μπροστά, να πάρουν τη θέση τους στο συντονισμένο απεργιακό μέτωπο.

Πλευρές αυτής της δράσης για την προετοιμασία της απεργίας παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Στα χέρια των ταξικών συνδικάτων η προετοιμασία της παμπειραϊκής απεργίας

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για την προετοιμασία της απεργίας
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για την προετοιμασία της απεργίας
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με πρόταση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τις οποίες οι εργαζόμενοι του Πειραιά έχουν αναδείξει σε πρώτη δύναμη (όχι απόλυτη πλειοψηφία) στη διοίκηση, στις 26 Σεπτέμβρη πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 8 Νοέμβρη. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., έξω από την πύλη της «Cosco».

Η υλοποίηση ωστόσο της απόφασης, η προετοιμασία, η οργάνωση και η επιτυχία της παμπειραϊκής απεργίας στις 8 Νοέμβρη βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια των ταξικών συνδικάτων της πόλης, καθώς άλλες παρατάξεις που υπερψήφισαν στο Εργατικό Κέντρο την απεργία δεν αναπτύσσουν την παραμικρή δραστηριότητα για την επιτυχία της. Χαρακτηριστικά, κωλυσιεργούν για την έκδοση ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου, απουσίαζαν από τη σύσκεψη που κάλεσε το ΕΚΠ, ενώ σε όσα Διοικητικά Συμβούλια έχουν την πλειοψηφία, όπως η ΔΑΚΕ στο σωματείο του εργοστασίου της ΙΟΝ, είτε παίρνουν απόφαση κατά της απεργίας, είτε αρνούνται την πραγματοποίηση συνεδρίασης.

Στην αντίπερα όχθη, τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά έχουν από την πρώτη στιγμή αναλάβει δράση για να μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα σε κάθε τόπο δουλειάς, για να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Ηδη έχουν συνεδριάσει όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των συνδικάτων, έχει καθοριστεί πρόγραμμα Γενικών Συνελεύσεων παντού, ενώ στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται περιοδείες, συσκέψεις και εξορμήσεις, με στόχο να γίνει συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο.

Στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Ν. Ξουράφης
Στο βήμα ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Ν. Ξουράφης
Ενδεικτικά, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια «Ελαΐς», «Λέβερ», «Μινέρβα», «Παπουτσάνης», «Κολγκέιτ».

Ακόμα, Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, όπου οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, δίνουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ και την εφαρμογή της εγκυκλίου για την ένταξή τους στα ΒΑΕ, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα του αγώνα τους.

Καθημερινές είναι επίσης οι περιοδείες στα εμπορικά καταστήματα, στις επιχειρήσεις επισιτισμού, σε εργοστάσια - εργασιακά γκέτο, όπως η ΙΟΝ, κ.α.

Ταυτόχρονα, συσκέψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας για τους μεταλλεργάτες των επιχειρήσεων του Πειραιά, των ναυπηγείων κ.ά., όπως και από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που καλούν και την ΠΝΟ να πάρει απόφαση για απεργία.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα

Μπροστά και στην απεργία, μεγάλο βάρος δίνεται σε χώρους όπου κυριαρχεί πιο έντονα η εργασιακή ζούγκλα, εκεί που οι εργαζόμενοι είναι ανοργάνωτοι. Γίνονται αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, δίνοντας δύναμη στους εργάτες να κάνουν το βήμα.

Για παράδειγμα, έχουν γίνει παρεμβάσεις στο χημικό εργοστάσιο «Παΐρης», όπου η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενο ο οποίος αρνήθηκε να δουλέψει 4 ώρες παραπάνω χωρίς να πληρωθεί.

Παρέμβαση έχει γίνει και στο εργοστάσιο λιπασμάτων ΓΕΩΛΙΧ. Σύμφωνα με καταγγελίες, η εργοδοσία με απειλές αναγκάζει εργαζόμενους να κάνουν διαλογή σαπωνοειδών και χημικών αποβλήτων χωρίς να είναι στα καθήκοντά τους (τέτοιες δουλειές θέλουν εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία βέβαια «κοστίζουν») και χωρίς να τους παρέχει καν τα στοιχειώδη προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, έχει εφαρμόσει έλεγχο βιομετρικών στοιχείων των εργαζομένων (των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους) προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο χώρο δουλειάς τους!

Συνεχείς είναι ακόμα οι παρεμβάσεις στο εργοστάσιο πλαστικών «Ντον Πολ», όπου η εργοδοσία αρνείται να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, όπως και στο εργοστάσιο μετάλλου (κατασκευής κλειδαριών) «Ντόμους», όπου απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση, στις ξενοδοχειακές μονάδες του Πειραιά, όπου κυριαρχούν η άγρια εκμετάλλευση και η απληρωσιά, στις ναυτιλιακές εταιρείες και βέβαια στις επιχειρήσεις επισιτισμού, η πλειοψηφία των οποίων στον Πειραιά, με την πατέντα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους δήθεν για εκπαίδευση και στη συνέχεια να τους απολύουν στο 15ήμερο, λειτουργούν στην κυριολεξία με τσάμπα εργατικά χέρια...

Στοίχημα να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη

«Η προσπάθεια που κάνουμε αυτό το διάστημα είναι να παρέμβουμε σε χώρους όπου οι εργαζόμενοι δεν είναι οργανωμένοι στα σωματεία, και είναι πάρα πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στο χώρο του Πειραιά. Είναι ένα στοίχημα για μας κατά πόσο στο τέλος όλης αυτής της δραστηριότητας για την απεργία θα έχουμε από αυτούς τους χώρους νέες δυνάμεις, εργαζόμενους, μαζικοποίηση των σωματείων, και βεβαίως θα είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο για να συνεχίσουμε τη δράση μας, με βάση το πλαίσιο πάλης που έχουμε βάλει ως ΠΑΜΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης.

Σχολιάζοντας τη στάση των άλλων δυνάμεων απέναντι στην απεργία, ο Ν. Ξουράφης σημειώνει: «Παρόλο που το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πήρε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη, δεν περιμέναμε οι άλλες δυνάμεις, πέρα από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να παλέψουν και να δουλέψουν για την επιτυχία της απεργίας. Αυτοί έχουν κάνει σημαία την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου».

Απέναντι σε εκείνες τις δυνάμεις που λένε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τις απεργίες», ο Ν. Ξουράφης αντιπαραθέτει το χαρακτηριστικό παράδειγμα των εργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Cosco»: «Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, με την ενότητά τους, τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες τους, κατάφεραν μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις και σκληρή μάχη με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα δικαστήρια, να πετύχουν την οριστική ένταξη του κλάδου τους στα ΒΑΕ. Μία σημαντική επιτυχία, που δείχνει το δρόμο και για άλλους κλάδους και για άλλους εργαζόμενους», σημειώνει.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Πλατύ άνοιγμα για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα

Η απεργιακή προετοιμασία του ΕΚΠ και των σωματείων συνδυάζεται με τον στόχο για άνοδο της οργάνωσης των εργαζομένων
Η απεργιακή προετοιμασία του ΕΚΠ και των σωματείων συνδυάζεται με τον στόχο για άνοδο της οργάνωσης των εργαζομένων
Τη μάχη της οργάνωσης της απεργίας της 8ης Νοέμβρη στο νομό Αχαΐας δίνουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η διοίκησή του, μαζί με πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της δύναμής του.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διοργάνωσε στις 10 Οκτώβρη σύσκεψη σωματείων, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές τουλάχιστον από 25 πρωτοβάθμια σωματεία. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν το πλαίσιο των διεκδικήσεων και το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία της απεργίας, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στο ΕΚ Πάτρας.

Η σύσκεψη των συνδικάτων έδωσε το έναυσμα για ένα πλατύ άνοιγμα του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων - μελών του στους χώρους δουλειάς, με περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις εργαζομένων. Παράλληλα με την οργάνωση της απεργίας, στο κέντρο της προσοχής των συνδικάτων μπαίνει ο στόχος για εγγραφή νέων μελών στα σωματεία.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου από τη Δευτέρα 22/10 έχει προγραμματίσει γενική εξόρμηση στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας (ΒΙΠΕ) και επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου το μήνυμα της απεργίας να φτάσει όσο γίνεται πιο πλατιά.

Στην πορεία προς την απεργία, το ΕΚΠ διοργανώνει επίσης εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης με συνδικάτα από τη Γαλλία. Ετσι το ΕΚΠ θα έχει συναντήσεις με τα Εργατικά Κέντρα της Μασσαλίας και «Παρίσι 94», αντιπροσωπείες των οποίων θα βρεθούν στην Πάτρα, με στόχο την ανταλλαγή πείρας από τη δράση των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τέλος, το ΕΚΠ στηρίζει την κινητοποίηση που γίνεται στις 4 Νοέμβρη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας και συμπαραστέκεται στα σωματεία του εμπορίου που δίνουν τη μάχη αυτή. Η συγκέντρωση των εργαζομένων στο Εμπόριο έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου και Μαιζώνος.

Προετοιμασία σε συνδυασμό με μάχες στους χώρους δουλειάς

«Στα γεμάτα» για την οργάνωση της απεργίας έχει μπει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη εστιών αντίστασης.

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός του, Β. Βασιλείου, το κλαδικό Συνδικάτο έδωσε πριν από λίγες μέρες με επιτυχία μια σημαντική μάχη, καθώς με τη στήριξή του πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία στα μαγειρεία της Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων στους 40 εργαζόμενους σε αυτά, τους οποίους ο εργολάβος - επιχειρηματίας είχε απλήρωτους από την προηγούμενη σεζόν. Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και η παρέμβαση του κλαδικού Συνδικάτου ανάγκασαν την εργοδοσία στην πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

Το κλαδικό Συνδικάτο συνεχίζει τη δράση του με στοχευμένες περιοδείες σε ξενοδοχεία της Πάτρας και χώρους εστίασης, ενώ την περασμένη Δευτέρα οργάνωσε σύσκεψη εργαζομένων του κλάδου. Στη σύσκεψη εκφράστηκε η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για την προκήρυξη της απεργίας και αναδείχτηκαν τα προβλήματα του κλάδου. Οπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις, ξεχωρίζει η απληρωσιά, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι που επέστρεψαν από νησιά όπου εργάζονταν το καλοκαίρι, εξέφρασαν την αγωνία τους για το πώς «θα βγάλουν το χειμώνα» αυτοί και οι οικογένειές τους μόνο με την 3μηνη επιδότηση του ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα ανέδειξαν το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας που κυριαρχεί στον κλάδο, καταγγέλλοντας πως οι επιχειρήσεις ενώ εργάζονται όλες τις μέρες της βδομάδας και πάνω από το 8ωρο, τους ασφαλίζουν για μια - δυο μέρες ή για λιγότερες ώρες. Αρκετοί εργαζόμενοι έκαναν λόγο για χώρους εργασίας - κάτεργα, με μεγάλη εντατικοποίηση, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, ενώ υπογράμμισαν και το πρόβλημα διαμονής τους, καθώς υποχρεώνονται να διαβιούν σε άθλιους χώρους. Στη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος και εργαζόμενοι από το καζίνο του Ρίου κατήγγειλαν τη στάση και το ρόλο του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου, μεταφέροντας το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 14 μήνες!

Με καθημερινές εξορμήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ξετυλίγεται η δράση του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται η Γενική Συνέλευση που έχει οριστεί για μεθαύριο Σάββατο. Ηδη συνδικαλιστές του έκαναν εξορμήσεις στο εργοστάσιο της ΑΜΣΤΕΛ και στις γαλακτοβιομηχανίες «Πρώτο» και «ΝΟΥΝΟΥ». Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχτηκαν το πρόβλημα της απληρωσιάς και το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων.

Ευρύ πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων σε εργοτάξια και γιαπιά πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Οικοδόμων, με στόχο το μήνυμα της απεργίας να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην περιοχή.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΑΡΤΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Προετοιμάζουν ενιαία απεργιακή απάντηση σε όλη την Ηπειρο

Από την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων τον περασμένο Μάη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων τον περασμένο Μάη
Ανάμεσα στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν προκηρύξει απεργία περιλαμβάνονται και τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας, καθιστώντας ουσιαστικά την 8η Νοέμβρη μέρα πανηπειρωτικής απεργίας.

Στα Γιάννενα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων προχώρησε σε σύσκεψη στις αρχές Οκτώβρη, ενώ έχει ήδη ορίσει την απεργιακή του συγκέντρωση στις 8 Νοέμβρη (10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του).

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμά του, τα σωματεία της περιοχής σχεδιάζουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους για την επιτυχία της απεργίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σύσκεψη την Τρίτη 30/10. Στην καθημερινή του δράση περιλαμβάνονται εξορμήσεις, περιοδείες και συζήτηση με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Το απεργιακό κάλεσμα στους οικοδόμους συνδυάζεται με τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στον προσανατολισμό του Συνδικάτου βρίσκεται επίσης η κινητοποίηση ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, που λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις στην περιοχή. Ετσι, το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, σχεδιάζει παρεμβάσεις ενάντια στην κλοπή της ασφάλισης των οικοδόμων.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου κινητοποιήσεων των πρώην εργαζομένων του σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» για το δικαίωμά τους στη δουλειά, συμπίπτει η προετοιμασία της απεργίας για το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων. Εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι διεκδικούν από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, «Market In», την επαναπρόσληψή τους στο κατάστημα, όπου δούλευαν για χρόνια. Στον αγώνα τους αυτό έχουν αντιμετωπίσει τις μηνύσεις της εταιρείας, τις δυνάμεις καταστολής και τους τραμπούκους της εργοδοσίας, αλλά και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 20/10, έξω από το κατάστημα «Market In», ενώ στις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες για την απεργία τα μέλη του συζητούν με τους εργαζόμενους για τα συμπεράσματα από τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί τους.

Πρόγραμμα δράσης με στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχει αποφασίσει και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Στην Αρτα

Την απεργία και τη συγκέντρωσή του προετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο Αρτας.

Τη Δευτέρα 22/10 οργανώνει σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του, με θέμα την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Στο μεταξύ, μια σειρά από σωματεία της δύναμής του έχουν ήδη πάρει απεργιακές αποφάσεις, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της. Ανάμεσα στα Διοικητικά Συμβούλια που έχουν προχωρήσει σε σχετικές συνεδριάσεις περιλαμβάνονται αυτά του Συνδικάτου Οικοδόμων Αρτας, του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αρτας, του Σωματείου Λογιστών και Βοηθών Λογιστών.

Το θέμα της απεργίας συζήτησε στη Γενική του Συνέλευση το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, το σωματείο δηλαδή των συμβασιούχων όλων των σχετικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγων, εργατών, φυλάκων, συντηρητών κ.λπ.), παίρνοντας απόφαση συμμετοχής.

Συνέχεια στις παρεμβάσεις του για τα προβλήματα των εργαζομένων δίνει με τη συμμετοχή του στην απεργία το Σωματείο Εργαζομένων στο πτηνοσφαγείο της επιχείρησης «Αμβροσιάδης». Το Σωματείο, που μετρά μερικούς μήνες ζωής, έχοντας στο πλευρό του το Εργατικό Κέντρο έχει πάρει το προηγούμενο διάστημα σημαντικές πρωτοβουλίες: Εβαλε «φρένο» στα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, κατήγγειλε την εκ περιτροπής εργασία, απάντησε με απεργία στα τέλη Ιούλη στην προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει εργαζόμενους - ιδρυτικά μέλη του. Στα παραπάνω προστέθηκε η παρέμβασή του με αφορμή εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στις αρχές Οκτώβρη, όταν βοηθός ηλεκτρολόγου χτυπήθηκε από ρεύμα, φέρνοντας στο προσκήνιο το αίτημα να ληφθούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς.

Συσκέψεις, συνελεύσεις και κινητοποιήσεις

Μπροστά στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σχεδιάζουν τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σήμερα, Πέμπτη, σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΣΕΒ, στις 2 μ.μ., καθώς υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας Λογιστών με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ), με θέμα τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ. Τόσο η Ενωση όσο και η Ομοσπονδία έχουν προκηρύξει στάση εργασίας (1 μ.μ. έως λήξη ωραρίου).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση, σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Προχωρά επίσης σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, την Πέμπτη 1/11 στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία προς το κτίριο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

-- Σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας και Βοιωτίας, Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, Μετάλλου Εύβοιας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας οργανώνει Γενική Συνέλευση σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στον Εύδηλο (αίθουσα Δημαρχείου).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει συσκέψεις τις εξής μέρες: Σάββατο 20/10 στον Αγιο Πολύκαρπο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος), Τρίτη 30/10 στο Καταφύγι (8 μ.μ., παλιό Δημοτικό), Παρασκευή 2/11 στον Αγιο Κήρυκο (8 μ.μ., Κατσούλειο) και Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος).

-- Το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 20/10, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αθήνας θα κάνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής οργανώνει Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Σωματεία του Ηρακλείου καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 22/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Το κάλεσμα απευθύνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 22/10, στις 4 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ