ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στο προσκήνιο οι πραγματικές ανάγκες

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις την 1η Νοέμβρη

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, που οργανώνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Πέμπτη 1η Νοέμβρη. Φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες τους με αιτήματα: Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών. Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις για όλους. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Με αποφάσεις 15 συλλόγων και με σύνθημα «Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας - Δουλειά με δικαιώματα» πραγματοποιείται την 1η Νοέμβρη το συλλαλητήριο στην Αθήνα με ραντεβού στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Την ίδια μέρα, συλλαλητήρια οργανώνονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ξάνθη.

Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται η πολιτική των αναδιαρθρώσεων και της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, την οποία οι νέοι που σπουδάζουν βιώνουν με διάφορους τρόπους. Οι φοιτητές σχολών όπως Φιλοσοφική, Φυσικό και Μαθηματικό είναι αντιμέτωποι με το χτύπημα στην παιδαγωγική επάρκεια και τις αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ δυνάμεις στις σχολές (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) καλλιεργούν κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με το οποίο ξεκίνησε η νέα χωροταξία των Ιδρυμάτων, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες, με ελλείψεις και προβλήματα στις σχολές.

Παράλληλα, οι φοιτητές οργανώνονται και διεκδικούν λύσεις σε προβλήματα που γεννά η πολιτική αυτή. Για παράδειγμα, στην Πάτρα συγκροτήθηκε Συντονιστικό επιτροπών μετεγγραφέντων από τέσσερα τμήματα, με τους φοιτητές να διεκδικούν να πάρουν μετεγγραφή αλλά και μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο. Στην Κομοτηνή, μετά από κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στην αρχή της χρονιάς, ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης πέτυχε να αρθεί ο αριθμητικός περιορισμός που είχε τεθεί για την εισαγωγή στην κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας.

Στις 23 Οκτώβρη στην Αθήνα

Στο μεταξύ, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού 11 Συλλόγων Οικότροφων, οργανώνεται διήμερο δράσης για τη φοιτητική μέριμνα στις 22 - 23 Οκτώβρη. Με αιχμή αυτό το ζήτημα και την αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματοποιείται στις 23 Οκτώβρη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι από φοιτητικούς - σπουδαστικούς και Συλλόγους Οικοτρόφων Αθήνας, Λάρισας, Βόλου, Χαλκίδας.

Τις ελλείψεις και τα προβλήματα στη στέγαση τα αντιμετωπίζουν πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με φοιτητές, στην Εστία της Θεσσαλονίκης, από τους 298 φοιτητές που έκαναν αίτηση, έγιναν δεκτοί οι 120. Οι απορριφθέντες συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα που συμμετέχει στο διήμερο πανελλαδικής δράσης.

Αλυτο παραμένει ουσιαστικά το θέμα της στέγασης και για τους οικότροφους της Εστίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά τον προηγούμενο μήνα, στους οποίους μάλιστα ανακοινώθηκε πως μεθοδεύεται η επινοικίαση ξενοδοχείου που βρίσκεται 23 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, για την εγκατάστασή τους...

Φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση στο ΤΕΙ της Λάρισας
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση στο ΤΕΙ της Λάρισας
Στα χέρια τους παίρνουν οι φοιτητές - σπουδαστές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας την υπόθεση οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ενοποίηση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ καθώς και για την αναβάθμιση των σπουδών - δουλειά με δικαιώματα, την ώρα που οι τοπικές αρχές στη Θεσσαλία (περιφερειάρχης, δήμαρχοι, διοικήσεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ), μετά από την παραπλανητική έκφραση κάποιων επιμέρους «αντιρρήσεων» που κράτησαν λίγο, σε συνάντηση με τον υπουργό συμφώνησαν τελικά επί της αρχής και επί της ουσίας με το νομοσχέδιο και με την προώθησή του για ψήφιση στη Βουλή.

Την προηγούμενη Κυριακή, στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε πανθεσσαλική συνάντηση Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και εκλεγμένων σε ΔΣ από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της περιοχής, στην οποία αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων με πρώτο σταθμό την κάθοδο στην Αθήνα και τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.

Στο μεταξύ, τις αγωνιστικές διαθέσεις των σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας επιχείρησε να ελέγξει και να κατευθύνει η ΔΑΠ, η οποία, τη Δευτέρα 15/10, για λόγους τακτικής και χωρίς καμία συλλογική διαδικασία, προχώρησε σε κατάληψη του ΤΕΙ! Ταυτόχρονα, παρουσίασε ένα πλαίσιο αιτημάτων φαινομενικά ενάντια στο νομοσχέδιο που ταυτιζόταν με αυτό της διοίκησης του Ιδρύματος και το υπέγραφαν οι 4 σπουδαστικοί Σύλλογοι όπου πλειοψηφεί, οι οποίοι δεν έχουν συγκροτήσει ούτε ΔΣ από πέρσι. Ουσιαστικά, αναπαρήγαγε τη θέση τους για «Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο», δηλαδή αλλαγή ονόματος και όχι ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητριών Φοιτητών - του μοναδικού συγκροτημένου Συλλόγου που λειτουργεί στο ΤΕΙ - των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των Συλλόγων του ΤΕΙ, σπουδαστών που συμπορεύονται με το πλαίσιο του ΜΑΣ. Ενημέρωναν τους σπουδαστές για την τακτική της ΔΑΠ που βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Διοίκηση, τονίζοντας ότι πρέπει να εκφράσουν γνώμη, να συζητήσουν συλλογικά μέσα από τις συνελεύσεις, μοιράζοντάς τους και την ανακοίνωση της πανθεσσαλικής συνάντησης.

Η επίμονη δουλειά - ενημέρωση πρόσωπο με πρόσωπο, καλέσματα με ντουντούκες, ανακοινώσεις κ.ά. - έφερε αποτέλεσμα και η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ όπου αποφασίστηκε η συνέχεια της κατάληψης και ξανά πανΤΕΙκή συνέλευση την επόμενη μέρα. Αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος δεσμεύτηκε να ενημερώσει το υπουργείο για τα αιτήματα καθώς και για τη χρηματοδότηση νέων εστιών.

Την Τρίτη 16/10 πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση όπου συζητήθηκαν πλευρές του νομοσχεδίου, αναδείχτηκαν αιτήματα, ενώ εκφράστηκε και οργή για τη διάλυση που επικρατούσε τόσα χρόνια στους Συλλόγους με ευθύνη της ΔΑΠ, για την ανυπαρξία συλλογικών διαδικασιών και ενημέρωσης. Η πίεση αυτή οδήγησε την ίδια μέρα το βράδυ να συγκροτηθούν τα ΔΣ των τριών από τους τέσσερις Συλλόγους και να προγραμματιστούν συνελεύσεις σε όλες τις σχολές για την επόμενη μέρα με κατειλημμένο το ΤΕΙ.

Την Τετάρτη 17/10 έγιναν συνελεύσεις των Συλλόγων ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΤΕΓ, ΣΕΥΠ, μετά από πολλά χρόνια, με τους ίδιους τους σπουδαστές να επιβάλλουν τη διεξαγωγή τους, προσπερνώντας τα ΔΣ που η ΔΑΠ έχει απαξιώσει. Επίσης, πραγματοποιήθηκε και Συνέλευση του Συλλόγου Εστιακών. Η απόφαση κατά πλειοψηφία από το σύνολο των συνελεύσεων ήταν να συνεχιστεί η κατάληψη μέχρι σήμερα Παρασκευή, απαιτώντας απόσυρση του νομοσχεδίου, να μην καταργηθεί κανένα τμήμα, ουσιαστική αναβάθμιση σπουδών, αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

Αποφασίστηκε, επίσης, για την Πέμπτη 18/10 να γίνει πορεία στο κέντρο της Λάρισας με κλείσιμο δρόμων στον κόμβο του ΤΕΙ και στην Παπαναστασίου, επίδοση ψηφίσματος, στην περιφέρεια και στο δημαρχείο. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και ήταν μαζική. Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Σπουδαστών της ΣΕΥΠ προχώρησε σε συμβολική κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ ο Σύλλογος Εστιακών στη Λέσχη Σίτισης. Οι Σύλλογοι Τεχνικού και Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών, ενώ αποφασίστηκε να οργανωθούν και συναντήσεις με φορείς της πόλης!

Αγωνιστικές δράσεις έχουμε και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, όπως σε σχολές του Πανεπιστημίου στον Βόλο, όπου πραγματοποιούνται συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες με βάση το πλαίσιο της πανθεσσαλικής συνάντησης, ετοιμάζοντας κοινή κινητοποίηση με Μαθητικά Συμβούλια στις 29/10 στην πόλη. Ακόμα, στο ΤΕΙ Τρικάλων έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δύο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, όπου επικράτησε προβληματισμός για το κλείσιμο του Τμήματος.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Μιντιακή» η αντιπαράθεση για τη Φιλοσοφική

Με αφορμή τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από την κατάληψη αίθουσας της Φιλοσοφικής από την ομάδα «Ρουβίκωνας» και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν και οι οποίες έτυχαν προβολής, σε αντίθεση με άλλα σοβαρά προβλήματα των φοιτητών, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τοποθετείται με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται μια στημένη "μιντιακή" αντιπαράθεση μεταξύ της κοσμητείας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ και της ομάδας "Ρουβίκωνας", που κατέλαβε χώρο στο κτίριο της συγκεκριμένης σχολής. Αποκορύφωμα αυτής είναι η αναστολή λειτουργίας που προέβη η κοσμητεία της σχολής την Πέμπτη 18/10, κλείνοντας την πόρτα στους φοιτητές.

Αυτό το στημένο σόου ρίχνει νερό στο μύλο του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

Την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει νόμο που χτυπά περαιτέρω τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών, που υπάρχουν εκρηκτικά προβλήματα όπως η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο τους και η διάσπαση του τμήματος ΦΠΨ.

Την ώρα που οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, και στη Φιλοσοφική, οργανώνουν κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια ενάντια στους παραπάνω σχεδιασμούς και στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των διοικήσεων.

Την ίδια ώρα "στήνεται" ως πρώτο θέμα στα διάφορα ΜΜΕ αυτή η κάλπικη αντιπαράθεση, που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις πραγματικές αγωνίες ούτε με τις ανάγκες των φοιτητών στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Οι φοιτητές έχουν δύναμη στον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους τους. Με μαζικές, ζωντανές διαδικασίες και κινητοποιήσεις μπορούν να αντιπαλέψουν την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που επιτίθεται στα δικαιώματά τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα όποια σχέδια κάθε φορά στήνονται και στόχο έχουν να χτυπήσουν τον δίκαιο αγώνα τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ