ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Θωράκιση» απέναντι σε πρόσφυγες - μετανάστες, «απειλές» και ανταγωνισμοί

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στην καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης, στην «εσωτερική ασφάλεια», στην ενίσχυση της Ευρωζώνης στον διεθνή ανταγωνισμό και τις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, επικεντρώθηκαν οι χτεσινές συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ κατά τη δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ χτες το βράδυ ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM), με τη συμμετοχή 21 Ασιατών ηγετών.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της «περαιτέρω πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης», αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των επεμβάσεων, όπου συμμετέχουν ενεργά και οι αστικές τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ, οι ηγέτες της ζήτησαν ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών/προσφύγων, ιδίως με χώρες στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο μιας «ευρύτερης εταιρικής σχέσης». Επίσης, συζητήθηκαν οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με τις επαναπροωθήσεις, τον Οργανισμό για το Ασυλο και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, η οποία έχει την προεδρία στην ΕΕ αυτό το εξάμηνο, υπέβαλε έκθεση σχετικά με την πρόοδο για ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, κάτι που αποτελεί αντικείμενο παζαριού μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Ο ίδιος δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος στον καβγά για τις ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων και «κάθε χώρα να συμβάλει όπως μπορεί και όπως θεωρεί λογικό». Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι, επικρότησε τις προτάσεις Κουρτς: «Φαίνεται ότι κατάλαβαν σε ποια κατεύθυνση πρέπει τώρα να κινηθεί ολόκληρη η ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της «εσωτερικής ασφάλειας», δηλαδή στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της Ενωσης, οι ηγέτες αποτίμησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αναβάθμιση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», στην ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, στην περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, σε «ασύμμετρες», χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές. Τονίστηκε ότι ενόψει και των ευρωεκλογών η ΕΕ θα «επαγρυπνεί» για κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατείες «παραπληροφόρησης» και άλλες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οσον αφορά στις «εξωτερικές σχέσεις» της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σημειώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι οι σχέσεις ΕΕ - Αφρικής έχουν πρωταρχική σημασία σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο». Η συνεργασία ΕΕ - Αφρικής, δηλαδή η μεγαλύτερη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική διείσδυση των ευρωπαϊκών ομίλων στη «μαύρη ήπειρο», «θα πρέπει να συνεχιστεί σε ένα νέο επίπεδο, το οποίο θα υποστηρίζεται από τους απαραίτητους πόρους, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Εξωτερικών Επενδύσεων και του Ταμείου Εμπιστοσύνης της ΕΕ για την Αφρική». Στο μεταξύ, τονίστηκε η σημασία της πρώτης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, που θα διοργανωθεί από την Αίγυπτο τον ερχόμενο Φλεβάρη.

Τέλος, η συζήτηση για την Ευρωζώνη έγινε με διευρυμένη συμμετοχή όλων των ηγετών των 27 κρατών - μελών (εκτός Βρετανίας). Οι συνομιλίες συνόψισαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τους όρους που θα γίνει η λεγόμενη «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης το Δεκέμβρη. O πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μάριο Σεντένο, ενημέρωσε τους ηγέτες σχετικά με το έργο των υπουργών, ενώ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ιταλίας και την απάντηση της Κομισιόν, αφήνεται ανοιχτή η δυνατότητα για περισσότερο παζάρεμα, με δεδομένο ότι η 3η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζεται με σχετικά μεγαλύτερη ανεκτικότητα. Ανώνυμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ που είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζ. Κόντε στο περιθώριο της Συνόδου, «του παρείχε στήριξη προκειμένου να ξεκινήσει έναν θετικό διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον προϋπολογισμό ...με αμοιβαία εμπιστοσύνη».

«Επαυξάνει» στα αντιδραστικά σχέδια η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο επικεντρώθηκε στην ανάγκη συνέχισης της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ σε Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να κάνει πίσω από ειλημμένες αποφάσεις της στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό», ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, ενώ επανέφερε και το ζήτημα του «επιμερισμού» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από έναν μηχανισμό ανακατανομής αιτούντων ασύλου. Επίσης, κατά τις κυβερνητικές πηγές ο Αλ. Τσίπρας, μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ενημέρωσε για τις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ φέρεται να υποστήριξε την πρόταση που διατυπώθηκε από αρκετούς ηγέτες να ολοκληρωθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019.


ΠΓΔΜ
Αρχισαν οι συνομιλίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σήμερα πιθανόν η ψηφοφορία στη Βουλή επί της κυβερνητικής πρότασης για συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Ενόψει της πιθανής ψηφοφορίας σήμερα στη Βουλή της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματικές αλλαγές στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησαν χτες και επίσημα οι συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ στην έδρα του, τις Βρυξέλλες.

Ο «εθνικός συντονιστής» της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας αργότερα χτες το απόγευμα στους δημοσιογράφους δήλωσε πως συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της οικονομικής συνδρομής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξε πως μάλλον δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ και πως δεν θα ξεπεράσει τα 700.000 δολάρια ετησίως, ώσπου να φθάσει σταδιακά στο 2% έως το 2024. Σχετικά με επικρίσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα του, ο Πεντάροφσκι απάντησε με το «επιχείρημα» πως είναι τάχα «απαραίτητη» η αντιμετώπιση «νέων και παλιών απειλών ασφαλείας» γιατί «δεν ζούμε σε ιδανικό κόσμο». Πρόσθεσε ακόμη πως ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μόνες τους, «πόσο μάλλον μία χώρα με ανεπαρκείς πόρους ή μικρότερο πληθυσμό, όπως η Μακεδονία».

Η ΝΑΤΟική εκπρόσωπος, Οάνα Λουγκέσκου, κάλεσε και αυτή από την πλευρά της την ΠΓΔΜ να «αδράξει την ιστορική ευκαιρία και να γίνει μέλος της ευρωατλαντικής οικογένειας εφόσον εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών».

Ωρες μετά, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ μίλησε για την υποστήριξη που δέχεται από τον Ελληνα ομόλογό του, Αλ. Τσίπρα, που σύμφωνα με όσα είδαν χτες το φως της δημοσιότητας φαίνεται να είχε μαζί του τηλεφωνική επικοινωνία λίγο μετά την παραίτηση Κοτζιά για να του εκφράσει την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης στη συμφωνία των Πρεσπών.

Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κρατάει σταθερά τη σημαία των σχεδίων ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, παραμυθιάζοντας τους λαούς ότι η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» είναι δήθεν παράγοντας σταθερότητας και ευημερίας. Στην ίδια ρότα και ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ, μίλησε για «Δυτικά Βαλκάνια περιοχή φιλίας, συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και πιο ευτυχισμένων πολιτών». Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε για πολλοστή φορά να κάνει έκκληση στο 120μελές Κοινοβούλιο της χώρας του «να αδράξει την ιστορική ευκαιρία» και να ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι σήμερα Παρασκευή το Κοινοβούλιο «θα βρει δύναμη και οι βουλευτές θα φανούν θαρραλέοι γιατί εκπροσωπούν τους πολίτες»... προσδοκώντας ότι θα συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Νέες πιέσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν ούτε χτες οι πιέσεις στα Σκόπια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αμερικανός διπλωμάτης κάνοντας δήλωση στο ΑΜΠΕ κάλεσε τα Σκόπια «να υποστηρίξουν ένθερμα» την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών γιατί «θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη θέση που της αξίζει στο NATO και στην ΕΕ» ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, προσφέροντας στην «περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία». Απαίτησε ακόμη από τους βουλευτές στα Σκόπια «να ξεπεράσουν τις κομματικές πολιτικές... για να εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον για τη χώρα ως πλήρες μέλος στους δυτικούς οργανισμούς».

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δημοσίευσε χτες εκτενές άρθρο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να αυξήσει τη γεωπολιτική επιρροή της. «Η Τουρκία αναζητά περισσότερη επιρροή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά, αν και σημείωσε μεγάλη πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, τώρα βρίσκεται σε τέλμα», εκτιμά ο αρθρογράφος σε ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει τα Βαλκάνια αλλά αποτυγχάνει». Ο αρθρογράφος καταλήγει πως «το όνειρο του Ερντογάν στα Βαλκάνια μπορεί να καταρρεύσει πολιτικά, καθώς το Κόσσοβο, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η Αλβανία επιθυμούν ένταξη στην ΕΕ που θα τους προσφέρει περισσότερο μέλλον από την Τουρκία». «Εάν αυτή η προοπτική απομακρυνθεί, η κατάσταση θα καταστεί εύφλεκτη», παρατηρεί η «Die Welt».

Χτες, στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, είχε επαφές στην Αλβανία και σήμερα αναμένεται στο Κοσσυφοπέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ