ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοκορομαχία και για τα «μυστικά» κονδύλια

Ενώ τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν και χτες ότι η παραίτηση Κοτζιά δεν αλλάζει την «προσήλωση» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Copyright 2018 The Associated

Τα όσα ειπώθηκαν προχτές στο υπουργικό συμβούλιο από Κοτζιά και Καμμένο, περί «μυστικών» κονδυλίων που διακινούνται από τη μια ή την άλλη πλευρά, προκάλεσαν χτες νέο κύκλο αστικής κοκορομαχίας.

«Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα» υποστήριξε η ΝΔ, ζητώντας από τους Καμμένο και Κοτζιά να δημοσιοποιήσουν ό,τι στοιχεία έχουν και λέγοντας ότι «η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις».

Το Μαξίμου απάντησε με ανακοίνωσή του ότι «από το 2017, με πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά και της ελληνικής κυβέρνησης, ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή των Ελλήνων για τη χρήση των ειδικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ», κατηγορώντας τη ΝΔ για λαϊκισμό και ζητώντας της να πει «πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι. Η κ. Μπακογιάννη και η ΝΔ είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο, είτε στον Νίκο Κοτζιά είτε στον πρωθυπουργό».

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, αν και χαρακτήριζε την παραίτηση Κοτζιά «ακατανόητη», έλεγε ότι «δεν υπάρχει καμία σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του Ν. Κοτζιά».

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» για το αν «αληθεύει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν των πολιτικών διαφωνιών η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την "προώθηση" της συμφωνίας των Πρεσπών».

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των «μυστικών» κονδυλίων αξίωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.

Προσήλωση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, μιλώντας για την παραίτηση Κοτζιά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Είπε πως «οι (...) εξελίξεις, αν μπορεί κανείς να πει πως έχουν ένα καλό», είναι ότι «διευκρινίστηκε απολύτως σε όλους τους τόνους στο ανώτατο επίπεδο ότι όχι μένει απλά προσηλωμένη η κυβέρνηση σε αυτήν τη μεγάλη επιλογή που έχει γίνει, αλλά με μεγάλη προσοχή και συνέπεια θα την υπηρετήσει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών», ανέφερε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, αυτό της «προσήλωσης» της κυβέρνησης στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, σε ερώτηση αν η παραίτηση θα προκαλέσει «αγκάθια σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών», απάντησε ότι η παραίτηση «μπορεί να προκαλέσει και έχει ήδη προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα» ότι «είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο να υπάρξει και να ψηφιστεί και από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών» και πως σε αυτό πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς.

Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε και στον κουρνιαχτό που σηκώθηκε για τα λεγόμενα «μυστικά» κονδύλια του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι, με πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά, το 2017 ψηφίστηκε να γίνεται πλέον έλεγχος των κονδυλίων αυτών από τη Βουλή. Αναφέρθηκε στη σχετική διαδικασία του ελέγχου και από εκεί και πέρα προέτρεψε να ρωτηθεί ο Π. Καμμένος για τις καταγγελίες του.

Στο μεταξύ, ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς προσερχόμενος χτες απόγευμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης όπου προΐσταται, «ΠΡΑΤΤΩ», είπε πως «κάναμε μια συμφωνία με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και έγινα εγώ πρώην υπουργός». Ερωτηθείς ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, απάντησε ότι αυτό θα συζητηθεί συλλογικά στο πλαίσιο του «ΠΡΑΤΤΩ».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πρόγραμμα δράσης των Επιτροπών Ειρήνης κατά των βάσεων

Η οργάνωση, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, πλατιών συσκέψεων των Επιτροπών Ειρήνης κάθε νομού της Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων εργατοϋπαλλήλων, συνταξιούχων, αγροτών, ΕΒΕ, συλλόγων γυναικών, σπουδαστών, φοιτητών, Ενώσεων Γονέων, επιστημονικών φορέων και με θέμα τον προγραμματισμό δράσης κατά των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και στρατηγείων στην περιοχή και γενικότερα στη χώρα μας, αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λάρισα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας έχει, ήδη, αποφασίσει η σύσκεψη να πραγματοποιηθεί στις 30/10, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Ο προγραμματισμός δράσης θα περιλαμβάνει:

Τη συλλογή υπογραφών από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς με τις οποίες θα ζητείται η απομάκρυνση των αμερικανικών κατασκοπευτικών drones και άλλων πολεμικών αεροσκαφών από το αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα και κάθε άλλη περιοχή, καθώς και των άλλων βάσεων και στρατηγείων.

Στη Λάρισα το κείμενο των υπογραφών θα επιδοθεί στη διοίκηση της 110 ΠΜ, το Σάββατο 17/11, από την αντιιμπεριαλιστική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Επιτροπή Ειρήνης (μέλος ΕΕΔΥΕ) και άλλοι μαζικοί φορείς.

Επίσης, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση ανοικτών εκδηλώσεων - συζητήσεων για τις εξελίξεις που δρομολογούν κινδύνους για το λαό μας.

Στη Λάρισα, η εκδήλωση προγραμματίστηκε να γίνει στις 9/11, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής (πλατεία Ταχυδρομείου), με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Ενωση Εισαγγελέων για δηλώσεις Πολάκη

Ανακοίνωση σχετικά με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κανέναν φυλακή», εξέδωσε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας.

Οι εισαγγελείς, μεταξύ άλλων, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι «η απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί, διαχρονικά και υποκριτικά για το πολιτικό σύστημα, πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης» και καλούν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης «να παύσουν εφεξής να στέκονται με παρεμβατική διάθεση απέναντι στη Δικαιοσύνη και τους ανεπηρέαστους από πολιτικές σκοπιμότητες λειτουργούς της για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους».

Διεκδικεί μία από τις δύο τηλεοπτικές άδειες

Η εταιρεία «Αλτερ Εγκο ΑΕ», του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, κατέθεσε αίτηση στο ΕΣΡ για τη διεκδίκηση μιας εκ των δύο αδειών εθνικής εμβέλειας που δεν διατέθηκαν με την προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Η αίτηση συνοδεύεται από την εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία ελέγχει το 22% του «Mega», το οποίο οδεύει προς κλείσιμο. Το ΕΣΡ, με βάση το νόμο, πρέπει να συνεδριάσει και να κρίνει την αξιοπιστία της πρότασης και στη συνέχεια να προκηρύξει την άδεια.

Από την πρώτη αγωνιστική διαδικασία αδειούχοι κρίθηκαν οι σταθμοί ΑΝΤ1, «Alpha», «Star», ΣΚΑΪ και «Epsilon», ενώ απορρίφθηκε η αίτηση της εταιρείας συμφερόντων του Φ. Βρυώνη.

«Φλερτ» Χ. Θεοχάρη με ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμπόρευσής του με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή του «ανεξάρτητου» βουλευτή Χ. Θεοχάρη, ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης μετά το μνημόνιο είναι φιλελεύθερος και γι' αυτό «θα πρέπει να τον χειροκροτήσουμε», κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Σκεφτείτε ότι τώρα που δεν υπάρχει η πίεση λόγω μνημονίου, τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι πιο φιλελεύθερα», πρόσθεσε. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα, είπε: «Ο κ. Σταϊκούρας σε μια κρίση ειλικρίνειας μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό σας γιατί είναι ένας φιλελεύθερος προϋπολογισμός».

Υποψήφιος ο Γερουλάνος

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Αθηναίων ανακοίνωσε χτες ο πρ. υπουργός (επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου) Π. Γερουλάνος. Ερωτηθείς ποιος φορέας θα τον στηρίξει, απάντησε: «Είναι γνωστό από ποιον πολιτικό χώρο προέρχομαι, αλλά όποιο κόμμα ή συλλογικός φορέας συμφωνεί με αυτά που λέμε, είναι ευπρόσδεκτος να στηρίξει την προσπάθειά μας».

Ο λαός να κρατά μικρό καλάθι ότι μπορεί να αποκαλυφθεί κάτι ουσιαστικό

Σε σχόλιό του σχετικά με την υπόθεση με τα «μυστικά» κονδύλια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οσο σημαντικό είναι να διερευνηθεί η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια, άλλο τόσο υποκριτικό είναι να πέφτουν ορισμένοι απ' τα σύννεφα, αγνοώντας δήθεν την ύπαρξή τους.

Τα μυστικά κονδύλια αποτελούν, ειδικά στους τομείς Εξωτερικών και Αμυνας, πρακτική όλων των κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση. Γι' αυτόν το λόγο ο λαός χρειάζεται να κρατά μικρό καλάθι ότι κάτι ουσιαστικό θα αποκαλυφθεί απ' αυτήν την ιστορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ